Οικονομία

Τα 2+1 προβλήματα με τις επιστρεπτέες προκαταβολές

Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής ΑΑΔΕ

Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής ΑΑΔΕ


Στις 30 Δεκεμβρίου 2022 έληξε η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για όσες επιχειρήσεις – δικαιούχους δεν είχαν ακόμη υποβάλει πλήρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη λήψη ενισχύσεων μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Σχεδόν 18.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες καλούνται τώρα από την εφορία να επιστρέψουν έως τις 31 Ιανουαρίου 2023 με εφάπαξ καταβολή ολόκληρο το ποσό που έλαβαν από τις κρατικές ενισχύσεις, προσαυξημένο με τόκο.

Με επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) προς την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ ζητά την επαναλειτουργία της πλατφόρμας υποβολής δικαιολογητικών της Επιστρεπτέας Προκαταβολής έως την 30η Ιανουαρίου, ώστε να διορθωθούν όποια λάθη παραμένουν μέχρι και σήμερα, κατά την υποβολή των δικαιολογητικών.

Μάλιστα, στην ίδια επιστολή αναφέρουν τις περιπτώσεις που χρήζουν «θεραπείας» για μη καταλογισμό ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αναφορές που φτάνουν στα γραφεία της Ομοσπονδίας, δεν έχει δοθεί ακόμα λύση για τις παρακάτω περιπτώσεις:

– Προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την μη οριακή συμμόρφωση με το κριτήριο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων. Στην πρόθεσή σας θεωρούμε πολύ σωστή την απόφαση για τη διαφορά της μιας μονάδας, και θεωρούμε ότι για λόγους χρηστής Διοίκησης πρέπει να αυξηθεί η διαφορά του μέσου όρου εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης στις δύο μονάδες.

– Επιχειρήσεις που εκ παραδρομής στην αίτηση χορήγησης, στο σχετικό πεδίο χαρακτηρίστηκαν ως μεσαίες οντότητες, ενώ είναι μικρές, με αποτέλεσμα να ζητείται και Υπεύθυνη Δήλωση Λογιστή, ενώ από τις διασταυρώσεις αποδεικνύεται πως οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι μικρές οντότητες.

– Δεν υπάρχουν οδηγίες για το πως αντιμετωπίζεται η περίπτωση θανάτου ιδιοκτήτη ατομικής επιχείρησης που έχει λάβει επιστρεπτέα προκαταβολή.

Η ΠΟΦΕΕ προτείνει επίσης, το επιστρεπτέο ποσό να μπορεί αντί εφάπαξ, να επιστραφεί σε 96 ή λιγότερες δόσεις, ώστε να είναι εφικτή η αποπληρωμή του και να μην δημιουργηθούν ανυπέρβλητες αρρυθμίες στην ταμειακή επάρκεια και λειτουργία των επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Εκταμιεύθηκε η δεύτερη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης – Έχουν μπει στη χώρα κονδύλια πάνω από €11 δισ.ΣΧΟΛΙΑ