• Οικονομία

    Το νέο σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για μέτρα στήριξης 500 εκατ – Αλλάζει ο πήχης για τις τιμές της ενέργειας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλάει στο συνέδριο της Ολυμπίας την 1η ημέρα στο Ζάππειο Μέγαρο

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας


    Ο No1 πονοκέφαλος του οικονομικού επιτελείου συνεχίζει να αποτελεί η πορεία των τιμών της ενέργειας, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν παρουσιάσει μία σημαντική αποκλιμάκωση, μετά τα υψηλά του περασμένου Αυγούστου.

    Στο Υπουργείο Οικονομικών κάνουν νέους σχεδιασμούς για τους επόμενους μήνες, καθώς η αβεβαιότητα συνεχίζει να χτυπά “κόκκινο”, ενώ αποτιμάται δημοσιονομικά και η πρόταση της Κομισιόν για επιβολή πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου στην τιμή των 275 ευρώ η μεγαβατώρα.

    Αύξηση στο όριο για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις 

    Στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το 2023 το οικονομικό επιτελείο έχει αλλάξει το όριο, πάνω από το οποίο οι τιμές του φυσικού αερίου επηρεάζουν τα δημοσιονομικά της χώρας. Μέχρι και σήμερα το σημείο καμπής ήταν τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

    Πάνω από αυτό το όριο για κάθε 10 ευρώ αύξησης της τιμής η επίπτωση στο επί της χώρας ήταν περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ. Αντίθετα, τιμές κάτω από τα 100 ευρώ δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο.

    Πλέον το νέο σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για το 2023 προβλέπει πως αυτό το όριο θα αυξηθεί στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Με βάση αυτό το σενάριο και εφόσον έτοιμες παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα κοντά στα 120 ευρώ, ο προϋπολογισμός θα έχει σημαντικές οικονομικές ανάσες τους επόμενους μήνες. Όπως σημειώνουν πηγές του οικονομικού επιτελείου τα όποια μέτρα στήριξης για τις τιμές της ενέργειας θα καλύπτονται πλήρως από το Tαμείο Eνεργειακής Mετάβασης και δεν θα απαιτούνται πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    “Παράθυρο” για νέα μέτρα 500 εκατ. ευρώ 

    Ωστόσο, για παν ενδεχόμενο στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού για το 2013 έχει προβλεφθεί ένα έκτακτο κονδύλι ύψους 1 δις ευρώ για έκτακτες δαπάνες. Εκτιμάται πώς για το σύνολο του ερχόμενου έτους, για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα, έχει υπολογιστεί πώς μπορεί να απαιτηθούν κονδύλια ύψους 500 εκατ. που θα προέλθουν από το έκτακτο αποθεματικό. “Με βάση τις σημερινές τιμές είναι υψηλό. Με βάση τις αβεβαιότητες που μπορούν να προκύψουν στο μέλλον είναι ρεαλιστικό. Υποστηρίζουμε ότι αυτό το ποσό είναι υπεραρκετό”, σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

    Αυτό σημαίνει πώς στα κρατικά ταμεία θα παραμείνουν περίπου 500 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μπορούν να διατεθούν σε άλλα, στοχευμένα μέτρα στήριξης.

    Ήδη, στελέχη του οικονομικού επιτελείου αρχίζουν και «φωτογραφίζουν» ένα νέο επίδομα τύπου “Food Pass” για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα τρόφιμα το οποίο θα λάβουν τα ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ δεν αποκλείουν να υπάρξει και νέα επιδότηση για τα καύσιμα, εφόσον οι τιμές παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

    Διαβάστε επίσης

    Πως μπορούν να ακυρωθούν πρόστιμα της εφορίας – Ψηφιακά όλες οι προσφυγές των πολιτών

    Θ. Σκυλακάκης: Όσο τα δημοσιονομικά επιτρέπουν θα βοηθάμε τους πολίτες που ταλαιπωρούνται από τον πληθωρισμό

    Χρήστος Σταϊκούρας: Η χώρα αναπτύσσεται ισχυρά το 2022, με υψηλότερες αντοχές από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο



    ΣΧΟΛΙΑ