• Οικονομία

    Το νέο σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής – Πως θα λειτουργεί ο «ενδιάμεσος φόρος» στις ύποπτες επιχειρήσεις

    Κ. Χατζηδάκης και Γ. Πιστιλής

    Κ. Χατζηδάκης και Γ. Πιστιλής


    Τη δυνατότητα επιβολής ενδιάμεσου προσδιορισμού φόρου στις επιχειρήσεις προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

    Το σχέδιο προβλέπει πως το μέτρο θα ενεργοποιείται στις περιπτώσεις που συντρέχει συνδυασμός κριτηρίων από τα οποία προκύπτει άμεσος και επικείμενος κίνδυνος φοροδιαφυγής (π.χ. εποχικές νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις, ή όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι ο φορολογούμενος σκοπεύει να εγκαταλείψει τη χώρα).

    Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μόνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δηλαδή από το 2019 ως το 2023 οι εφοριακοί ανακάλυψαν 670 τέτοιες περιπτώσεις, από τις οποίες εκτιμάται ότι χάθηκαν από τα κρατικά ταμεία σχεδόν 130 εκατ. ευρώ, χωρίς φυσικά να είναι κανείς σε θέση να γνωρίζει πόσοι ακόμα επιτήδειοι, κατάφεραν να περάσουν κάτω από το «ραντάρ» της εφορίας.

    Το πλαίσιο δεν είναι καινούργιο, καθώς ακόμα και σήμερα υπάρχει σε ισχύ σχετική διάταξη για προληπτικό προσδιορισμό του φόρου, η οποία όμως πρακτικά δεν εφαρμόζεται, καθώς αφορά μόνο περιπτώσεις όπου υπάρχει ένδειξη φυγής από τη χώρα.

    Τώρα πλέον, η διάταξη γίνεται πιο συγκεκριμένη και αποτελεσματική ως προς την εφαρμογή της. Η δυνατότητα του ενδιάμεσου προσδιορισμού φόρου κρίθηκε απαραίτητη από την ΑΑΔΕ καθώς παρατηρείται συχνά το φαινόμενο εποχικές νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις να λειτουργούν για λίγο χρονικό διάστημα και να κλείνουν από την μια μέρα στην άλλη χωρίς να αποδίδουν ούτε ένα ευρώ φόρο.

    Μάλιστα, έχουν υπάρξει και φαινόμενα επιχειρήσεων που κλείνουν σε… μια νύχτα χωρίς να πληρώσουν ΦΠΑ και στη συνέχεια εμφανίζονται με άλλο μανδύα, με παρένθετα πρόσωπα και άλλα ΑΦΜ, ξεκινώντας από την αρχή ακριβώς τις ίδιες πρακτικές.

    Ψηλά στη λίστα βρίσκονται εποχικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και στο διαδικτυακό εμπόριο, οι οποίες θα ελέγχονται εξονυχιστικά, από την στιγμή που υπάρξουν υποψίες ότι είναι έτοιμες να σκάσουν… «κανόνι» στο κράτος.

    Για παράδειγμα, αν μια γίνει έλεγχος τον Ιούνιο σε μια εποχική επιχείρηση και διαπιστωθούν παραβάσεις, όπως η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων ή μη υποβολή δήλωσης και απόδοσης ΦΠΑ, τότε θα κινείται άμεσα η νέα διαδικασία ενδιάμεσου προσδιορισμού του φόρου, χωρίς η εφορία να περιμένει το κλείσιμο της επιχείρησης τον Οκτώβριο, που συνήθως ολοκληρώνεται η τουριστική σεζόν.

    Η διαδικασία

    Η Φορολογική Διοίκηση κοινοποιεί στον φορολογούμενο το σημείωμα διαπιστώσεων και την προσωρινή πράξη προσδιορισμού φόρου που τη συνοδεύει. Ο φορολογούμενος με αίτησή του λαμβάνει αντίγραφα των εγγράφων, στα οποία βασίζεται ο προσδιορισμός φόρου που περιλαμβάνεται στην προσωρινή πράξη.

    Ο φορολογούμενος διατυπώνει εγγράφως τις απόψεις του, σχετικά με τον προσδιορισμό φόρου που περιλαμβάνεται στην προσωρινή πράξη μέσα σε 20 ημέρες από την κοινοποίηση του σημειώματος διαπιστώσεων και της προσωρινής πράξης προσδιορισμού φόρου. Μέσα σε ένα μήνα από την ημερομηνία παραλαβής των απόψεων του φορολογούμενου ή την εκπνοή της προθεσμίας, η Φορολογική Διοίκηση εκδίδει την οριστική πράξη προσδιορισμού φόρου.

    Η έκθεση ελέγχου εκδίδεται με βάση το σημείωμα διαπιστώσεων και τις απόψεις του φορολογουμένου και περιλαμβάνει εμπεριστατωμένα και αιτιολογημένα τα γεγονότα, τα στοιχεία και τις διατάξεις, τις οποίες έλαβε υπόψη της η Φορολογική Διοίκηση για τον προσδιορισμό του φόρου.

    Με την οριστική πράξη προσδιορισμού του φόρου δεν μπορεί να προσδιορίζεται φόρος υψηλότερος αυτού που προσδιορίζεται με την προσωρινή πράξη προσδιορισμού φόρου. Η έκθεση ελέγχου και η οριστική πράξη προσδιορισμού φόρου κοινοποιούνται στον φορολογούμενο.

    Διαβάστε επίσης:

    Καμπανάκια του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για τον πληθωρισμό – Στα όρια των αντοχών η αύξηση του κατώτατου μισθού
    Επιβεβαίωση mononews: Σε Έλληνα εφοπλιστή το superyacht Kogo
    Εγγύηση στο κράτος για την έναρξη επιχείρησης – Ποιοι επαγγελματίες πρέπει να πληρώσουν από 3.000 έως και 500.000 ευρώ στο δημόσιο



    ΣΧΟΛΙΑ