• Οικονομία

    Στο «κόσκινο» της εφορίας 2.500 μεταβιβάσεις ακινήτων, κληρονομιές και γονικές παροχές

    Γιώργος Πιτσιλής, ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής ΑΑΔΕ


    Φωτιά έχουν πάρει το τελευταίο χρονικό διάστημα οι μεταβιβάσεις ακινήτων, οι δωρεές και οι γονικές παροχές. Το ενδιαφέρον έχει ενταθεί με φόντο και το δικαίωμα για γονικές παροχές έως 800.000 ευρώ από κάθε γονέα σε κάθε παιδί της οικογένειας, που αν προστεθούν γιαγιάδες και παππούδες, το ποσό μπορεί να φτάσει έως και τα 4,8 εκατ. ευρώ.

    Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός αναμένεται να εστιάσει ακριβώς σε αυτές τις περιπτώσεις και μέσα στο 2024 αναμένεται να διενεργηθούν επιπλέον 2.500 έλεγχοι για τη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.

    Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν κατά προτεραιότητα, με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου χρησιμοποιώντας δεδομένα που είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά, καθώς και στοιχεία από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης που είναι διαθέσιμα στην ΑΑΔΕ.

    Το μεγάλο βάρος των ελέγχων θα επωμιστούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες όλης της χώρας και κυρίως τα Ελεγκτικά Κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

    Μάλιστα, για το 70% των υποθέσεων που θα ελέγχουν, οι εφοριακοί θα φτάσουν έως και τα τρία προηγούμενα φορολογικά έτη.

    Επίσης, θα ελεγχθούν επιπρόσθετα όλες οι υποθέσεις Φορολογίας Μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών για τις οποίες λήγει η προθεσμία της Φορολογικής Διοίκησης να εκδώσει πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου στις 31/12/2024 και αφορούν ακίνητα τα οποία δεν εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας και δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση προσωρινή αξία της Δ.Ο.Υ.

    Ανεξάρτητα από την προτεραιοποίησή τους ή μη, ολοκληρώνονται άμεσα από τις ελεγκτικές υπηρεσίες πλην ΥΕΔΔΕ οι κάτωθι υποθέσεις προς έλεγχο:

    1. Υποθέσεις που αφορούν σε εκθέσεις έρευνας των Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.
    2. Υποθέσεις που αφορούν σε πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος
    3. Υποθέσεις που αφορούν σε επιστροφές φόρων.
    4. Υποθέσεις που αφορούν σε έλεγχο βάσει δείγματος, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα σε διατάξεις και αποφάσεις όπως ενδεικτικά δικαιούχων που έτυχαν επιστροφής Φ.Π.Α., καθώς και δικαιούχων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που έτυχαν επιστροφής φόρου εισοδήματος, χωρίς έλεγχο.
    5. Υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός προσδιορισμός φόρων και προστίμων κατά τη δημοσίευση της παρούσας.
    6. Υποθέσεις για τις οποίες επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου
    7. Υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε Εισαγγελικής ή Δικαστικής Αρχής και διατηρούνται στην Α.Α.Δ.Ε.
    8. Υποθέσεις των Δ.Ο.Υ., ΕΛ.ΚΕ. και Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. που αφορούν σε διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.
    9. Υποθέσεις που αφορούν σε διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES), υποθέσεις πολυμερών ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές, υποθέσεις διενέργειας ελέγχου στο πλαίσιο επανάληψης διαδικασίας καθώς και σε εκτέλεση προδικαστικής απόφασης, υποθέσεις που αφορούν σε επιβολή προστίμων και υποθέσεις που αφορούν σε ανακλήσεις αδειών λειτουργίας γραφείων ή υποκαταστημάτων αλλοδαπών εταιρειών που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα
    10. Υποθέσεις αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής

    Οι έλεγχοι για φοροδιαφυγή

    Οι υποθέσεις ελέγχων ερευνών φοροδιαφυγής των ΥΕΔΔΕ εξειδικεύονται στους κάτωθι στόχους:

    i. Διενέργεια τουλάχιστον 470 υποθέσεων ερευνών φοροδιαφυγής που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, επεξεργασίες ψηφιακών αρχείων κ.λπ.

    ii. Διενέργεια τουλάχιστον 105 υποθέσεων ερευνών αξιοποίησης νέων πληροφοριών και δεδομένων

    iii. Διενέργεια τουλάχιστον 155 υποθέσεων ειδικών ερευνών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, των πλατφορμών παραγγελιοληψίας, των πλατφορμών διαμεσολάβησης στην παροχή υπηρεσιών διαμονής και εν γένει του ηλεκτρονικού επιχειρείν.

    iv. Διενέργεια τουλάχιστον 155 υποθέσεων έρευνας, οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών.

    Διαβάστε επίσης

    Διασύνδεση POS-Ταμειακών: Διαθέσιμα τα προσυμπληρωμένα αρχεία επιχειρήσεων για τη δήλωση στο μητρώο εγκαταστατών

    Τα 15 SOS που πρέπει να γνωρίζουν οι επαγγελματίες για τα POS και τις πληρωμές με IRIS

    Μεταβιβάσεις Ακινήτων: Μετ’ εμποδίων ο ψηφιακός φάκελος – Γιατί απέχουν οι συμβολαιογράφοι

    Πάνω από 338.000 μεταβιβάσεις ακινήτων το 2022



    ΣΧΟΛΙΑ