• Οικονομία

    Τι σημαίνει η μίνι έξοδος στις αγορές – Τακτική επανέκδοση για δανεισμό 250 εκατ.

    Δημήτρης Τσάκωνας, ΟΔΔΗΧ


    Τις αγορές «επισκέπτεται» την Τετάρτη το Δημόσιο, στο πλαίσιο των τακτικών, προγραμματισμένων δημοπρασιών που έχει υιοθετήσει εδώ και πάνω από ένα χρόνο, πραγματοποιώντας «ενέσεις» ρευστότητας στα σημεία που χρειάζεται η, ακόμη, ρηχή ελληνική αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο «ανοίγει» σήμερα το δεκαετές ομόλογο λήξης Ιουνίου 2034 με στόχο τον δανεισμό 250 εκατ. ευρώ.

    Πρόκειται για την πρώτη κίνηση του Δημοσίου μετά την μεγάλη έκδοση του 30ετούς ομόλογου τον Απρίλιο, η οποία σηματοδοτήθηκε από την ισχυρή ζήτηση με προσφορές σχεδόν 33 δισ. ευρώ που υπερκάλυψαν σχεδόν 10 φορές το ζητούμενο ποσό των 3 δισ. ευρώ που άντλησε το Δημόσιο με κουπόνι 4,125% και απόδοση 4,24%. Τεστάροντας δύσκολα νερά το δημόσιο αξιοποίησε το πλεονέκτημα της αναβάθμισης των προοπτικών από την S&P και κάλυψε με μια κίνηση άνω του 80% του φετινού δανειακού προγράμματος.

    Είχε προηγηθεί τον Ιανουάριο η μεγάλη έκδοση του δεκαετούς μέσω της οποίας το Δημόσιο δανείστηκε 4 δισ. ευρώ  και ενδιάμεσα τακτικές επανεκδόσεις υφιστάμενων ομολόγων  με το συνολικό ποσό δανεισμού από τις αρχές του έτους να υπερβαίνει τα 8 δισ. Πλέον έχοντας ολοκληρώσει εμπροσθοβαρώς το μεγαλύτερο μέρος του φετινού δανειακού προγράμματος ήδη από τον Απρίλιο ο ΟΔΔΗΧ έχει την πολυτέλεια των κινήσεων τους επόμενους μήνες εστιάζοντας σε κινήσεις που θα εξυπηρετούν τους στρατηγικούς στόχους διαχείρισης του χρέους.

    Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η δημοπρασία της Τετάρτης η οποία όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες αποσκοπεί στην ικανοποίηση της ζήτησης από την πλευρά των επενδυτών για τον συγκεκριμένο τίτλο και τη διευκόλυνση της λειτουργίας στη δευτερογενή αγορά. Το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται στο επιτόκιο της δημοπρασίας, ενώ είναι η τελευταία τακτική κίνηση που θα γίνει πριν τις Ευρωεκλογές.

    Χθες το επιτόκιο στο ελληνικό δεκαετές ομόλογο αναφοράς ήταν στο 3,48% αντί του 3,27% στην Ισπανία και του 3,8% στην Ιταλία. Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι τακτικές αυτές δημοπρασίες ανακοινώνονται εκ των προτέρων από τον ΟΔΔΗΧ ως πιθανές ημερομηνίες αλλά δεν είναι δεσμευτικό πως θα υλοποιηθούν καθώς πάντα κρίνεται την τελευταία στιγμή εάν οι συνθήκες στις αγορές είναι οι συμφέρουσες.

    Η επόμενη προγραμματισμένη τέτοιου τύπου δημοπρασία αναμένεται στις 19 Ιουνίου και θα είναι τη τελευταία για το πρώτο εξάμηνο. Οι κινήσεις του δευτέρου εξαμήνου αναμένεται να ανακοινωθούν στη συνέχεια.

    Διαβάστε επίσης:

    Great Sea Interconnector: Επισημοποίησε το ενδιαφέρον του το κρατικό αμερικανικό ταμείο DFC
    Fourlis: Στα 122 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις του ομίλου στο πρώτο τρίμηνο
    Alpha Bank: Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών – Δίνουν τιμή στόχο έως €2,60
     



    ΣΧΟΛΙΑ