ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μια νέα εποχή για τις ένοπλες δυνάμεις σηματοδοτεί η ενσωμάτωση της φρεγάτας «Κίμων» στο Πολεμικό Ναυτικό.
Η Πέμπτη χαρακτηρίζεται ιστορική ημέρα αφού μετά από 28 χρόνια το Ναυτικό ενισχύθηκε με την πρώτη ελληνική φρεγάτα Belhara και θα ακολουθήσουν άλλες τρεις, με την τελευταία να παραδίδεται το 2028.
Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο όπλο που αλλάζει τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αλλωστε στον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης ήταν και είναι η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και της χώρας.
Σε ένα κόσμο αβεβαιότητας και εν μέσω ανακατατάξεων στον χάρτη των παγκόσμιων συσχετισμών, η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αποφάσισε να κινηθεί με ρεαλιστικές αποφάσεις όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη.
Σε αυτό το πλαίσιο η ένταξη της φρεγάτας «Κίμων» και τριών υπολοίπων διαμορφώνει το ισχυρότερο Πολεμικό Ναυτικό που διέθετε ποτέ η Ελλάδα όπως λένε οι ίδιες πηγές.
Ατζέντα 2030
Εξάλλου η ένταξη νέων πλοίων με αναβαθμισμένες δυνατότητες στο Πολεμικό Ναυτικό, εντάσσεται πλήρως στο πλαίσιο της Μεταρρύθμισης «Ατζέντα 2030», με στόχο η Ελλάδα να διαθέτει έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις στην ιστορία της.
Δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητη και η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πάνω από το κατάστρωμα του «Κίμωνα» όπου βρέθηκε και ενημερώθηκε για τις δυνατότητες της νέας φρεγάτας κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής το μεσημέρι της Πέμπτης στον φαληρικό όρμο με την Belhara να βρίσκεται πλέον στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας.
«Χρέος μου να παραδώσω μια πατρίδα πιο ασφαλή απ’ ό,τι την παρέλαβα», ήταν το κεντρικό μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός δίνοντας και το στίγμα των κινήσεων της κυβέρνησης στα εξοπλιστικά.
Από την άλλη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας υπογράμμισε πως «είμαστε μάρτυρες μιας εθνικής κατάκτησης» ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για την «πιο ισχυρή φρεγάτα στον πλανήτη» και ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας περνάνε στον 21ο αιώνα».
Σε πολιτικό επίπεδο είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την ενίσχυση των ένοπλων δυνάμεων και φυσικά με κάθε ευκαιρία θα αναδεικνύει τις πρωτοβουλίες αυτές. Αλλωστε στη κριτική που δέχεται από τα κόμματα δεξιά της ΝΔ απαντάει με πράξεις και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον όπως λένε κυβερνητικά στελέχη.
Πάντως επι του πεδίου η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει ένα συνολικό σχεδιασμό αφού είτε σε επίπεδο εξοπλισμών είτε σε επίπεδο συμφωνιών όπως με τα ενεργειακά ο βασικός στόχος είναι η γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας.
Διαβάστε επίσης
Μητσοτάκης για φρεγάτα «Κίμων»: Χρέος να παραδώσω μία πατρίδα ασφαλέστερη απ’ ότι την παρέλαβα