• Οικονομία

    Τι ισχύει για την αποζημίωση απόλυσης

    • Αργυρώ Μαυρούλη
    apoliseis


    Υποχρεωτικά μόνο μέσω τράπεζας θα γίνεται από 1η Ιουλίου η καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης σε όλους τους μισθωτούς. Σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε, λίγες μέρες πριν την αποχώρησή της από το υπουργείο Εργασίας, η Έφη Αχτσιόγλου, εξειδικεύεται η διαδικασία που πρέπει να τηρεί ο εργοδότης για την καταβολή αποζημίωσης απόλυσης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού πληρωμών.

    Πρόκειται για ρύθμιση που περιλαμβάνονταν στο νόμο των 120 δόσεων, που ψηφίστηκε στις 15 Μαΐου, με αποτέλεσμα, από την 1η Ιουλίου 2019, οι εργοδότες υποχρεώνονται να καταβάλλουν την αποζημίωση απόλυσης των εργαζομένων, στον ιδιωτικό τομέα, αποκλειστικά σε λογαριασμούς πληρωμών των δικαιούχων.

    Αποκλείεται έτσι η καταβολή της αποζημίωσης σε ρευστό και στο χέρι, με στόχο να ελέγχεται πληρέστερα η τήρηση της εν λόγω υποχρέωσης των εργοδοτών και να αποφεύγονται φαινόμενα αυθαιρεσίας κατά των εργαζομένων. Τόσο για την καταβολή των αποζημιώσεων απόλυσης, όσο και για την καταβολή των μισθών, οι εργοδότες υποχρεώνονται να αναφέρουν για κάθε καταβολή την αιτιολογία και το χρονικό διάστημα που αφορά. Υπενθυμίζεται ότι, τον Μάιο του 2016, θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτική καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού πληρωμών.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η ρύθμιση αυτή έχει συμβάλλει στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και στον πληρέστερο έλεγχο των υποχρεώσεων των εργοδοτών, ως προς την καταβολή του οφειλόμενου μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών. Υπενθυμίζεται πως με άλλη ρύθμιση του ίδιου νομοσχεδίου, εισάγεται η γενική υποχρέωση, από 1η Ιουλίου, καταβολής, μέσω τράπεζας, της αποζημίωσης και των εισφορών των μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση ή μαθητεία σε οποιαδήποτε επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα. Οι επιχειρήσεις καταθέτουν μέσω τράπεζας τα αναλογούντα ποσά, τα οποία μεταφέρονται στο λογαριασμό του πρακτικώς ασκούμενου ή μαθητευόμενου και του φορέα κοινωνικής ασφάλισης, αντίστοιχα.



    ΣΧΟΛΙΑ