• Οικονομία

    Τι αλλάζει στις αποδείξεις και το «χτίσιμο» του αφορολόγητου

    • NewsRoom
    αποδείξεις


    Άχρηστες είναι οι αποδείξεις που μάζεψαν οι φορολογούμενοι μέσα στο 2017 για ιατροφαρμακευτικά έξοδα και νοσήλια διότι η έκπτωση φόρου 10% για τις δαπάνες αυτές καταργήθηκε και οι αποδείξεις μετράνε μόνο για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου το οποίο οι περισσότεροι έχουν καλύψει με τα υπόλοιπα έξοδα, δηλαδή σούπερ μάρκετ, ΔΕΗ, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, βενζίνες, ασφάλιστρα και άλλα.

    Για το 2018 οι φορολογούμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να μαζεύουν χάρτινες αποδείξεις στο πλαίσιο εφαρμογής του μέτρου των πληρωμών με πλαστικό χρήμα.

    Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες που δικαιούνται το αφορολόγητο όριο εισοδήματος δεν είναι υποχρεωμένοι να κρατάνε τις χάρτινες αποδείξεις προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου 1.900 -2.100 ευρώ που οδηγεί στο έμμεσο αφορολόγητο όριο.

    Οι χάρτινες αποδείξεις αντικαθίσταται από τα μηνιαία αναλυτική κατάσταση των τραπεζών όπου αναγράφονται οι συναλλαγές που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες και οι πληρωμές μέσω e-banking.

    Άλλωστε με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις οι φορολογούμενοι μπαίνουν και στις κληρώσεις της φορολοταρίας.

    Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες για να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ θα πρέπει φέτος να πραγματοποιήσουν δαπάνες με πλαστικό χρήμα ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος τους ως εξής:

    – 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

    – 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.

    – 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω

    Το ανώτατο ποσό αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσει κάποιος ανεξαρτήτως εισοδήματος είναι 30.000 ευρώ.

    Σημειώνεται ότι σχεδόν όλα τα έξοδα που πραγματοποιούν τα νοικοκυριά περιλαμβάνονται στη λίστα των δαπανών οι οποίες εφόσον πραγματοποιηθούν με ηλεκτρονικό χρήμα οδηγούν στην κατοχύρωση του έμμεσου αφορολόγητου ορίου.

    Η λίστα με τις αποδείξεις για το 2018 περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Από τα είδη του σούπερ μάρκετ, τους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα αυτοκινήτου, επισκευές κατοικιών, ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Ελάχιστες είναι οι δαπάνες που εξαιρούνται: τα ενοίκια, δόσεις δανείων, τα τέλη κυκλοφορίες, αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, πληρωμή φόρων, αγορές μετοχών.

    Οι ηλικιωμένοι, άνω των 70 ετών, άτομα με αναπηρία από 80% και πάνω, κάτοικοι χωριών με πληθυσμό μικρότερο των 500 ή κάτοικοι νησιών με πληθυσμό μικρότερο των 3.100, εξαιρούνται από το μέτρο. Ωστόσο θα πρέπει να έχουν δαπάνες με αποδείξεις, προκειμένου να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τέλη κυκλοφορίας: Έως την Παρασκευή η πληρωμή-Τι ισχύει για την κατάθεση πινακίδων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πλαστική σακούλα και σούπερ μάρκετ: Τι προβληματίζει τις αλυσίδες–Ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τέλος μνημονίων το 2018; «Τα ρίσκα παραμένουν» προειδοποιούν οι ειδικοί



    ΣΧΟΛΙΑ