• Το ράλι Πειραιώς και Μότορ Οιλ, η unfair κίνηση Κούτρα και το casus belli με τον Εξάρχου, τα περίεργα της Πολιτοπούλου της ΝΝ, το μυστήριο κονδύλι του Σκυλακάκη και ένα κουΐζ με τον Λαβράνο και τον τραπεζίτη

    Σαμπάνιες θα ανοίξουν που λέει ο λόγος, όχι κυριολεκτικά ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας και ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης.

    image

    Βαρδινογιάννης VS Μεγάλου

    Τις τελευταίες ημέρες μια από τις μετοχές που έχουν κάνει μεγάλο ράλι είναι της Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,31% 3,88 .

    Από την μια υπάρχει η δεδομένη προσφορά του ION GROUP, που έχει καταθέσει προσφορά για την εξαγορά του 27% των μετοχών της από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας  στα 1,34 ευρώ και από την άλλη είχαμε τα πολύ καλά αποτελέσματα του 9μηνου.

    Χθες η τιμή της μετοχής έκλεισε στα 1,432 ευρώ.

    Η τράπεζα σιγά σιγά κλείνει την διαφορά με τον εγχώριο ανταγωνισμό, σε επίπεδο NPE ratio και κεφαλαίων.

    Το NPE ratio NPEs σε 8,7% στις 30/9 (3,3 δισ. ευρώ) από 9,1% στο τέλος Ιουνίου με το δείκτη κάλυψης στο 49,4% (+330μβ q-o-q).

    Στόχος για το τέλος χρήσης είναι να υποχωρήσει κάτω του 8%.

    Το πρώτο βήμα έγινε, προ ημερών, με την εισφορά δύο ομολογιακών της MIG 421 εκατ. ευρώ (329 εκατ. λογιστική αξία) στην StrixHoldings.

    Υπενθυμίζεται ότι Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,56% 1,78 και ΕΤΕ ΕΤΕ -1,09% 7,26 εκτιμούν ότι θα κλείσουν το έτος με NPE ratio περίπου 5,5% -5%.

    Βέβαια η Πειραιώς έχει μπροστά της άλλη μια σημαντική παράμετρο εάν φυσικά δεν πάνε πίσω όλα, λόγω του αρνητικού πολιτικού κλίματος.

    Η γρήγορη απόφαση του ΤΣΧ για να ανοίξει το παιχνίδι της αποκρατικοποίησης της.

    Η μελέτη της εξειδικευμένης τράπεζας της Rothschild που έχει  προσλάβει το ΤΧΣ, ολοκληρώνεται το αργότερο έως το τέλος του Νοεμβρίου.

    Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον όλων των ειδικών των αγορών τώρα στρέφεται σε ένα δείκτη.

    Στο MSCI Greece.

     Όπως γνωρίζετε ο δείκτης αυτός περιλαμβάνει 10 θέσεις εταιρειών.

    Με την προσθήκη της Τέρνα Ενεργειακής ΤΕΝΕΡΓ 1,58% 18,02 οι εταιρείες έγιναν 9.

    Άρα έχει απομείνει μια θέση ακόμα κενή, για την οποία οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα κονταροχτυπηθούν δυο εταιρείες,

    Η Motor Oil ΜΟΗ 1,40% 27,62 και η Πειραιώς.

    Η Πειραιώς είναι η μόνη συστημική τράπεζα που δεν βρίσκεται στον συγκεκριμένο δείκτη.

    Ας δούμε όμως τα στατιστικά.

    Η Πειραιώς χθες είχε κεφαλαιοποίηση 1,79 δισ. ευρώ και η Motor Oil που έκλεισε στα 18,15 ευρώ με κέρδη 2,54% στα 2,01 δισ. ευρώ.

    Στην επόμενη αναθεώρηση θα γίνει τον Μάιο του 2023.

    Το διάστημα έως τότε είναι μεγάλο και η εταιρεία που έχει βάλει στόχο να ενταχθεί στον δείκτη,  πρέπει να εχει κεφαλαιοποίηση πάνω από 2,2-2,3 δις ευρώ.

     

    Μια μυστήρια ανάκληση

    Στις 12 Οκτωβρίου του 2022  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θε­όδωρος Σκυλακάκης εξέδωσε μια από­φαση ανάκλησης προηγούμενης δικής του, η οποία είχε εκδοθεί στις 10 Φεβρουάριου 2022 υπό τον γενικό και απροσδιορίστου περιεχομένου τίτλο «Απόφαση Ανάληψης Πολυετούς Υποχρέωσης» για την κάλυψη της δαπάνης ΑΛΕ 2420910001 «Απόρρητα έξοδα».

    Στη νεότερη απόφαση ανάκλησης εκείνης του Φεβρουάριου αναφέρονται τα ακόλουθα: «Εγκρίνουμε την ολική ανάκλη­ση της απόφασης έγκρισης ανάληψης υπο­χρέωσης συνολικού ποσού 2.900.000 ευρώ για το έτος 2023, σε βάρος των πιστώσεων του λογαριασμού 2420910001 “Απόρρητα Έξοδα” του ειδικού φορέα (Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας) καθώς εξέλιπαν οι λόγοι σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του φορέα».

    Η απόφαση της ανάκλησης από τον κ. Σκυλακάκη, αν και γεννά πλήθος ερωτημάτων, αν και δημιουργεί μια ομπρέλα ασφάλειας γύρω του.

    Κάποιοι λένε ότι αφορά προμήθεια ηλεκτρονικών συστημάτων από τον αμαρτωλό κύκλο που τούτες τις μέρες κυριαρχεί στην επικαιρότητα.

    Και επιμένουν ότι η πράξη ανάκλησης είναι απολύτως αμυντική ώστε να μην αναδειχθούν νέες κυβερνητικές εμπλοκές και συναναστρο­φές με επικίνδυνα πρόσωπα.

    Είναι όμως δεδομένο ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μάλλον οφείλει μίαν απάντηση, όχι για τίπο­τε άλλο παρά για να ξεδιαλυθούν οι πολλές απορίες για το περιεχόμενο της προμήθειας και τους προμηθευτές βεβαίως…

    Μαριάννα Πολιτοπούλου: Η περίεργη αποχώρηση

    Την προηγουμένη εβδομάδα αποχώρησε αιφνιδιαστικά η επικεφαλής της NN στην Ελλάδα κ. Μαριάννα Πολιτοπούλου.

    Αφού έκανα δυο ημέρες ρεπορτάζ έμαθα πολλά πράγματα για αυτή την αποχώρηση-παραίτηση-απόλυση.

    Χθες το πρωί διάβασα με μεγάλη προσοχή την επιστολή που έστειλε στο προσωπικό της ΝΝ η τέως CEO Μαριάννα Πολιτοπούλου (Δείτε παρακάτω το βίντεο με την δήλωση της).

    Μου έκανε εντύπωση η εκτεταμένη της αναφορά στα Θεία.

    H επιστολή ξεκινάει με την εξής φράση:  «Σ’ αυτή τη γη όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν. Μόνο στον ουρανό είναι αιώνια.»

     Και καταλήγει:  

    «Να προσέχετε τους αγαπημένους σας, τις οικογένειες σας. Και να θυμάστε το μότο μας: ας κάνουμε στους άλλους ό,τι θα μας άρεσε να μας κάνουν.

    Δεν είναι δικό μου, το είπε ο Κύριός μου Ιησούς Χριστός (κατά Ματθαίο 7:12)»

    Όμως ο WISEMAN έχει μάθει και άλλα πράγματα για την κ. Πολιτοπούλου.

    Για την ακρίβεια στην αποχαιρετιστήρια γιορτή που έγινε την προηγουμένη εβδομάδα ο Ολλανδός εκπρόσωπος της ΝΝ που ήλθε στην Ελλάδα δεν της πολυμιλούσε με αποτέλεσμα, σύμφωνα με αυτήκοους μάρτυρες, να πάει να του μιλήσει εκείνη, λέγοντας του ότι «το κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο λέει ότι τα αφήνουμε όλα εδώ».

    Όπως αναφέρουν επίσης πηγές μέσα στην εταιρεία “η κ. Πολιτοπούλου  κυκλοφορούσε με αλεξίσφαιρο αυτοκίνητο και 3 μπράβους”.

    Κάποιοι είπαν μάλιστα ότι “είχε βάλει αλεξίσφαιρα κουφώματα στην οικία της”.

    Φοβόταν κάτι και είχε τόσο μεγάλη ασφάλεια;

     

    Ο Στάσσης πουλάει φθηνό ρεύμα

    Σαμπάνιες θα ανοίξουν -που λέει ο λόγος, όχι κυριολεκτικά ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας και ο Πρόεδρος της ΔΕΗ ΔΕΗ 1,48% 11,63  Γιώργος Στάσσης.

    Το Δεκέμβριο η ΔΕΗ θα πουλήσει ρεύμα στους καταναλωτές της στη φθηνότερη τιμή εδώ και μήνες, από το περασμένο καλοκαίρι συγκεκριμένα.

    «Στις 20 Νοεμβρίου και για τον επόμενο μήνα Δεκέμβριο, θα πουλήσουμε ίσως και  κάτω από τα 35 λεπτά την κιλοβατώρα  για τη μεγάλη κατηγορία καταναλωτών που καίνε μέχρι 500 κιλοβατώρες το μήνα.

    Σου θυμίζω πως για τον τρέχοντα μήνα Νοέμβριο, η τιμή ήταν οριακά κάτω από τα 40 λεπτά ανά κιλοβατώρα» μας είπε άνθρωπος της ΔΕΗ που γνωρίζει πολύ καλά την αγορά και κάνει σχετικά νωρίς, ακριβείς προβλέψεις, καλύτερες από τους …μετεωρολόγους μας.

    Αυτός πάντως που θα κερδίσει τα πιο πολλά είναι ο κρατικός κορβανάς:  η συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού θα είναι μηδενική, όπως ακριβώς είχε συμβεί και το Νοέμβριο, δημιουργώντας τα περιθώρια στο οικονομικό επιτελείο να επιδοτήσει άλλους τομείς με περισσότερους πόρους, ενδεχομένως τα καύσιμα.

    Στο ρεύμα, η επιδότηση θα καλυφθεί αποκλειστικά από τα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών (Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης).

    Θα κυμανθεί στα 19-20 λεπτά, προκειμένου να διατηρηθεί η τελική λιανική τιμή στα 15-16 λεπτά.

    Μέσα στη γενικότερη αναταραχή κάτι καλό είναι και αυτό.

     

    Η Λαγκάνρντ ζητάει πίσω τη λεφτά από τις τράπεζες 

    To πλέον σοβαρό γεγονός αυτής της εβδομάδας τολμώ να προβλέψω δεν θα είναι οι υποκλοπές ούτε όλα όσα συμπαρομαρτούντα αποκαλύπτονται από την δυσώδη αυτή υπόθεση.

    Επειδή πίσω σχεδόν από τα πάντα βρίσκεται  η οικονομία, και ως γνωστόν δη δει χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν γένεσθαι των δεόντων, σας ενημερώνω ότι την Παρασκευή η ΕΚΤ  θα ανακοινώσει το πρόγραμμα αποπληρωμής της φθηνής  ρευστότητας που είχαν λάβει οι τράπεζες.

    Βλέπετε δεν είναι μόνο ο Χρήστος Σταικούρας που ζητάει πίσω (ένα μέρος τουλάχιστον) από τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Τώρα στο παιγνίδι αυτό μπαίνει και η Λαγκάρντ.

    Τι σημαίνει αυτό ; Αρκεί να δείτε την λογιστική κατάσταση που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ 0,65% 15,50 .

    Από αυτήν προκύπτει ότι η οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες (Εθνική ΕΤΕ -1,09% 7,26  Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,31% 3,88  Εurobank ΕΥΡΩΒ -0,56% 1,78  και Αlpha Bank ΑΛΦΑ -1,21% 1,63 ) έχουν λάβει μέσω αυτού του μηχανισμού (ΤLTRO) ρευστότητα 51 δισ. ευρώ.

    Με άλλα λόγια η ρευστότητα που μπήκε στην οικονομία ή στις αγορές τα τελευταία χρόνια, προέρχονταν κατά κύριο λόγο από την γαλαντομία της ΕΚΤ.

    Δεν ξέρω αν οι ελληνικές τράπεζες μπουν σε κάποιο ειδικό καθεστώς, αν όμως όχι, τότε – ανεξάρτητα με την προβολή που θα έχει το συγκεκριμένο θέμα από τα ΜΜΕ,  προβλέπω ότι τα πράγματα αρχίσουν να ζορίζουν.

    Βασιλάκης Φλωρίδης: Στο σφυρί μεζονέτα του παρ’ ολίγον επενδυτή

    Ποσό μεγαλύτερο των 6 εκατομμυρίων θα πρέπει να διαθέσουν οι υποψήφιοι που θα θελήσουν να χτυπήσουν τετραώροφη μεζονέτα στην καρδιά της Βουλιαγμένης, πίσω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει το όνομα του ιδιοκτήτη από τον οποίο κατασχέθηκε, τον ομογενή εκ Τουρκίας Βασιλάκη Φλωρίδη, που ήθελε να γίνει ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ.

    Μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, αφορισμένος από το Πατριαρχείο, ανακατεμένος με τουρκικές μπίζνες, άλλοτε εμφανισθείς ως ιδιοκτήτης εταιρείας security, άλλοτε «κεφάλι» τουρκικού ομίλου με έδρα στις ΗΠΑ.

    Όπως και αν έχει, η μεζονέτα που κάποτε διατηρούσε στην αθηναϊκή ριβιέρα αποτελεί παρελθόν και εκποιείται στις 14 Δεκεμβρίου.

    Αν κρίνει κανείς από τα κομφόρ που παρέχει, μάλλον θα γίνει ανάρπαστη, καθώς διαθέτει δύο βεστιάρια, πολλούς εξωτερικούς χώρους και πισίνα 32 τετραγωνικών. 

     

    Γιατί ο Εξάρχου έστρεψε τα βέλη του στον Κούτρα

    “Η συμπάθεια” του Αλέξανδρου Εξάρχου προς τον Δημήτρη Κούτρα δεν μπορούσε να κρυφτεί στη χθεσινή Γενική Συνέλευση της Ιntrakat ΙΝΚΑΤ -0,55% 5,38 .

    Eγινε δε  εμφανής όταν ο εκπρόσωπος του δεύτερου   ζήτησε -και πέτυχε- την αναβολή της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

    Η επόμενη ΓΣ θα γίνει σε 20 ημέρες.

    It not big deal…

    Βέβαια το προεδρείο δεν είχε ενημερωθεί για την πρόθεση του μετόχου που κατέχει το 8,13% και η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την οργή του.

    Αρχικά, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο περιθώριο της συνέλευσης, ο Αλέξανδρος Εξάρχου τόνιζε συνεχώς πως ο Δημήτρης Κούτρας θα έπρεπε να γνωρίζει τις συνέπειες της αναβολής, και τον κάλεσε να αναλάβει τις ευθύνες του, κάνοντας λόγο για τη βασική διαφορά της νέας διοίκησης με την παλιά.

    Σχολίασε, μάλιστα, πως το έμπειρο στέλεχος, που έχει συμμετάσχει και σε άλλα διοικητικά συμβούλια μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών, δε στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

    Αναφέρθηκε ακόμη ο κ. Εξάρχου σε έργα που ήταν ζημιογόνα για την Ιntrakat,  όπως για παράδειγμα τον αυτοκινητόδρομο Πάφου-Χρυσόχους στην Κύπρο, που υπεγράφη από την προηγούμενη διοίκηση στην οποία  Αντιπρόεδρος ήταν ο Δημήτρης Κούτρας.

    Τώρα όσον αφορά το λόγο της αναβολής πολλά ακούγονται.

    Σύμφωνα με μία εκδοχή  ο Δημήτρης Κούτρας λέγεται ότι προσπαθεί να πουλήσει το ποσοστό του σε έναν εκ τω βασικών μετόχων.

    Για αυτόν τον λόγο προσπαθεί να του χαλάσει τον προγραμματισμό που όμως θα διαρκέσει  20 ημέρες ως ότου πραγματοποιηθεί η επόμενη ΓΣ.

    Κατά συνέπεια χρειάζεται  παραπάνω χρόνο για να εξετάσει αν θα βάλει περισσότερα χρήματα στην Intrakat προκειμένου να  διατηρήσει το ποσοστό του ή εναλλακτικά, τηρεί στάση αναμονής προκειμένου να δει πως θα  εξελιχθεί το φλερτ με τη Δομική Κρήτης .

    Μερικοί πάντως το λένε πως η μοίρα των δύο ανδρών δεν το έχει να βρίσκονται για πολύ στην ίδια εταιρεία.

    Λέτε να ισχύει και για το αν θα βρίσκονται στον ίδιο χώρο;

     

    “Μάτς”  Εθνικής – Αlpha για το χαμηλότερο επιτόκιο

    Η χθεσινή έξοδος του Δημοσίου στις αγορές, όχι μόνο δεν αποθάρρυνε τις τράπεζες να ακολουθήσουν το παράδειγμα του, αλλά αντιθέτως “άνοιξε την όρεξη της Εθνικής”.

    Η ΕΤΕ λοιπόν ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου υψηλής προτεραιότητας, διάρκειας 5 ετών, με non call στα 4 έτη, προχωρά η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ -1,09% 7,26 .

    Ανάδοχοι της έκδοσης αναλαμβάνουν οι BofA Securities, Goldman Sachs, IMI-Intesa Sanpaolo, Nomura και UBS Investment.

    Όπως αντιλαμβάνεστε στο πλαίσιο του ενδο-τραπεζικού ανταγωνισμού ή της ευγενούς άμιλλας,  το ενδιαφέρον στρέφεται στο επιτόκιο που θα πετύχει η Εθνική.

    Απλώς σας θυμίζω ότι στην αντίστοιχη έκδοση ομολόγων που ολοκλήρωσε πριν από περίπου ένα μήνα η Alpha συγκέντρωσε 400 εκατ. ευρώ, για 3 έτη με επιτόκιο 7,25% .

    Με βήμα ταχύ προχωράει ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον τομέα της Υγείας, κρίσιμος για την εξυπηρέτηση εκατομμυρίων πολιτών και κομβικός στο χαρτοφυλάκιο της κυβέρνησης.

     

    Κουΐζ

    Με ποιον τραπεζίτη είναι φίλος ο Γιάννης Λαβράνος;

    Και ποιος τον σύστησε στον τραπεζίτη;

    Μήπως παλαιός υπουργός Άμυνας;

    Έκαναν και δουλειές μαζί;

    Μήπως μέσω αυτού του συστήματος γνώρισε και τον Φέλιξ Μπίτζιο;

    Τελικά ήταν ο Μπίτζιος που “πούλησε” την λίστα με τα ονόματα;

    Χα, τα καλύτερα έρχονται…

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.