• Το «μυστικό» γεύμα του Τζίγγερ, ποιο σπίτι στη Μύκονο βγαίνει στο “σφυρί”, το 0,9% του Δημήτρη Καλλιτσάντση και ποιες “πράσινες” μετοχές ξεχωρίζουν

    Η στήλη πληροφορείται από έγκυρη πηγή ότι την πόρτα του Ιδρύματος πέρασαν: ο Γιάννης Βαρδινογιάννης (Τζίγγερ), η εξαδέλφη του Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Παύλος Γερουλάνος, ο συνθέτης και αδερφός του πρόεδρου, Δημήτρης Παπαδημητρίου και άλλοι…

    the wise man
    image
    the wise man

    Ίδρυμα Ωνάση Ι: Το γεύμα με τον Τζίγγερ

    Η νεροποντή δεν πτόησε τους καλεσμένους της διοίκησης του Ιδρύματος Ωνάση, οι οποίοι έφθασαν στην ώρα τους – εχθές το μεσημέρι – στο εμβληματικό νεοκλασικό κτήριο που βρίσκεται στην συμβολή της Λεωφόρου Αμαλίας και της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

    Το γεύμα παρέθεσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αντώνης Παπαδημητρίου.

    Η στήλη πληροφορείται από έγκυρη πηγή ότι την πόρτα του Ιδρύματος πέρασαν: ο Γιάννης Βαρδινογιάννης (Τζίγγερ), η εξαδέλφη του Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Παύλος Γερουλάνος, ο συνθέτης και αδερφός του πρόεδρου Δημήτρης Παπαδημητρίου και άλλοι…

    Οι εκλεκτοί καλεσμένοι ενώ απολάμβαναν το εξαιρετικό μενού συζήτησαν, όπως μαθαίνω, για την πανδημική κρίση, για τις οικονομικές συνέπειες αυτής, για τους επικείμενους εμβολιασμούς αλλά και για την επόμενη ημέρα της οικονομίας, η οποία φαίνεται να «κρύβει» κάποιες ευχάριστες εκπλήξεις στο μέτωπο των επενδύσεων.

    Ο Τζίγγερ έκλεψε την παράσταση καθώς το νέο επιχειρηματικό βήμα της οικογένειας Βαρδινογιάννη, η Optima Bank βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης…

    Η δυναμική τράπεζα ετοιμάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ήδη όπως πληροφορούμαι έχουν ξεκινήσει οι παρουσιάσεις σε ξένους θεσμικούς αλλά και σε Έλληνες επιχειρηματίες.

    Άλλωστε όπως σας έχει ενημερώσει ήδη το mononews.gr , στο μετοχικά κεφάλαιο της τράπεζας εκτός από τα μέλη της οικογένειας (και τα παιδιά του Τζίγγερ) μετέχουν και δυο Έλληνες επιχειρηματίες τα ονόματα των οποίων ως τώρα δεν αποκαλύπτονται.

    Το ύψος της αύξησης έχει ορισθεί στα 80 εκατ. ευρώ και περίπου 20 εκατ ευρώ θα καλυφθούν με κεφάλαια που δεν ανήκουν στην οικογένεια Βαρδινογιάννη.

    Την παράσταση – όπως πάντα – έκλεψε η πληθωρική (εξαδέλφη του Τζίγγερ) πρώην υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη, την οποία ερωτούσαν οι συνδαιτυμόνες της αν στον πολυδιαφημισμένο – αλλά πάντα εν αναμονή – ανασχηματισμό θα υπάρχει μια θέση και για εκείνη.

    Ο δε Παύλος Γερουλάνος δέχθηκε τα συγχαρητήρια για την διάκριση της συζύγου του Λάρα Μπαράζι Γερουλάνου σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς ανέλαβε πρόεδρος των Ευρωπαίων Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας, δέχθηκε, όμως και, ερωτήσεις για τα δρώμενα στο Δήμο της Αθήνας.

    Ίδρυμα Ωνάση ΙΙ: Το μενού του γεύματος

    Μπορεί ο ουρανός της Αθήνας να ήταν μουντός λόγω της βροχής, το εσωτερικό του κτηρίου που στεγάζει την Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ωνάση – στην συλλογή της οποίας μπορεί κανείς να θαυμάσει σπάνιες εκδόσεις – ήταν φωταγωγημένο και πρόσφερε στους καλεσμένους την απαραίτητη ζεστή ατμόσφαιρα.

    Η στήλη πληροφορείται ότι το μενού ήταν λιτό και μεσογειακό:

    Για πρώτο πιάτο σερβιρίστηκε σαλάτα με σπανάκι, τραγανά φύλλα στάκας, ανθότυρο, φέτα, καβουρδισμένο σουσάμι και βινεγκρέτ μελιού  με άνηθο.

    Το δεύτερο πιάτο ήταν ψαρόσουπα βελουτέ– όπως άρμοζε σε μια χειμωνιάτικη ημέρα –με γαρίδες και σαφράν.

    Για κυρίως σερβιρίστηκε φιλέτο σφυρίδας με λαχανικά εποχής και για επιδόρπιο μια κλασική καρυδόπιτα με παγωτό βανίλια.

    Ο πλειστηριασμός στην «Φτελιά»

    Οι οικονομικές περιπέτειες της οικογένειας Παζαρόπουλου είναι γνωστές εδώ και καιρό…

    Η συνέχεια του σήριαλ θα δοθεί στις 16 Δεκεμβρίου 2020 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών καθώς η Ιρλανδική εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων Polis Dania βγάζει στο σφυρί την βίλα του πρώην mr Audi Σπύρου Παζαρόπουλου, για δάνεια που είχαν ληφθεί από την Citibank.

    Σύμφωνα με το αναρτημένο έγγραφο πρόκειται για:

    Ένα αγροτεμάχιο εκτάσεως 4.237,80 μ.τ. μετά της επ’ αυτού ανεγερθείσας οικοδομής, το οποίο φέρει τον αριθμό έξι (6) και βρίσκεται στο «Μοροέργο» Άνω Μεράς στην Μύκονο , στη θέση «Φτελιά».

    Η ως άνω οικοδομή έχει ισόγειο 200μ.τ. και υπόγειο όροφο 110,00 μ.τ.

    Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης και με πρόκειται για κατοικία (βίλα) που περιλαμβάνει και 2 ανεξάρτητες κατοικίες (ξενώνες).

    Είναι παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με δάπεδα επιστρωμένα με πλακίδια και ξύλινα εξωτερικά κουφώματα τυπικής κατασκευής .

    Έχει πραγματοποιηθεί αλλαγή χρήσης βοηθητικών χώρων υπογείου. Επίσης το υπόγειο έχει ξεμπαζωθεί.

    Ελλάκτωρ: Ο απολογισμός του Σάκη και το 0,9% του Δημήτρη

    Στην τελική ευθεία μπαίνει η αλλαγή σελίδας στον κατασκευαστικό όμιλο Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 1,17% 2,60 , τον οποίο τα τελευταία δυόμισι χρόνια η διοίκηση της οικογένειας Καλλιτσάντση κατάφερε να μαζέψει αρκετά, να σώσει κάποια αλλά η θυγατρική Άκτωρ αποτελεί ακόμη και σήμερα την μεγάλη πληγή.

    Ο CEO του ομίλου Αναστάσιος Καλλιτσάντσης αναφέρθηκε διεξοδικά στο έργο που έκανε όλο αυτό το χρονικό διάστημα και αρκετοί από τους αναλυτές με τους οποίους επικοινώνησε η στήλη μετά το conference call σχολίαζαν ότι ο λόγος του Σάκη είχε έντονα στοιχεία απολογισμού.

    Φαίνεται, λοιπόν, ότι ένας ακόμη κύκλος κλείνει για τον όμιλο και στις 7 Ιανουαρίου 2021 – ημέρα σύγκλησης της έκτακτης γενικής συνέλευσης – θα γίνουμε σοφότεροι.

    Μπορεί ο Σάκης να πούλησε τις προσωπικές του μετοχές, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο για τον αδελφό του και αντιπρόεδρο του ομίλου Δημήτρη Καλλιτσάντση, ο οποίος πληροφορούμαι πως διατηρεί (προσωπικές κι εδώ μετοχές) το 0,9% του μετοχικού κεφαλαίου.

    Εκδόσεις ομολόγων από την Πειραιώς

    Μέχρι το καλοκαίρι η τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει να προχωρήσει και σε έκδοση ομολόγου ενώ στα σχέδια είναι και έκδοση Tier I.

    Παράλληλα, με την προετοιμασία για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία θα γίνει με στόχο την επαναφορά των ιδιωτών επενδυτών στο μετοχικό της κεφάλαιο, προωθείται και νέα τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 6 δισ. ευρώ.

    Ο Μεγάλου και η ομάδα του έχουν πολύ δουλειά μπροστά τους… ενώ εχθές επικυρώθηκε η απόσχιση των τραπεζικών εργασιών.

    Κατοχύρωση κερδών στο ΧΑ

    Τις τελευταίες ημέρες ένας «γκουρού» της χρηματιστηριακής αγοράς προέβλεπε στις συζητήσεις που είχε με το mononews.gr ότι η αγορά θα διορθώσει για λίγες ημέρες (για την ακρίβεια από τις 10 έως τις 20 Δεκεμβρίου) και μετά θα κινηθεί εκ νέου ανοδικά.

    Όπερ και εγένετο εχθές στο ελληνικό χρηματιστήριο, που ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 2,72% στις 774,32 μονάδες.

    Μετά από 14 συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις και αφού η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ θα στηρίξει με επιπλέον 500 δις ευρώ (έκτακτο πρόγραμμα αντιμετώπισης της πανδημίας PEPP) και επεκτείνει το πρόγραμμα μέχρι τον Μάρτιο του 2022, οι επενδυτές κατοχύρωσαν τα κέρδη της προηγούμενης περιόδου.

    Χρηματιστές χαρακτήρισαν την πτώση αναμενόμενη και φυσιολογική και ποντάρουν ότι η επόμενη ανοδική πορεία δεν είναι μακριά.

    Οι μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές οδηγώντας τον κλαδικό δείκτη σε πτώση 8,07% και τον Γενικό στο -2,72%.

    Ξεχώρισαν με άνοδο λιγοστές μετοχές όπως ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,42% 16,58 , η 3Ε, ο Πετρόπουλος ΠΕΤΡΟ -0,69% 8,60 και ο Mytilineos ΜΥΤΙΛ -1,29% 38,30 .

    Εξαιρετική εικόνα και για την ΔΕΗ ΔΕΗ -0,53% 11,36 που έκλεισε με οριακές απώλειες 0,07% στα 6,91 ευρώ και της ΤΕΝΕΡΓ ΤΕΝΕΡΓ -1,04% 18,11 που έκλεισε στα 12,72 ευρώ με πτώση 0,62%.

    Άλλωστε τα έχουμε πει και στο παρελθόν. Οι “πράσινες”  μετοχές είναι το μέλλον.

     

    Αποποίηση Ευθύνης:

    Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές