• Το limit up της Axia, oι αποφάσεις Καραμανλή, οι απολύσεις και τα μεγάλα χρέη της Σφακιανάκης, η επέτειος γάμου της Ελίνας και τα τραπεζώματα του Σταθόπουλου στο Nollita  

    Ακόμα συζητείται, τρεις μέρες μετά το  round table της Axia Ventures σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα.

    relates to The Global Economy Looks Good for 2018 (Unless Somebody Does Something Dumb)

    Νollita: Τα μυστήρια των συναντήσεων του Σταθόπουλου και η επέτειος της Ελίνας

    Όπως ξέρετε η στήλη έχει αδυναμία στις φινετσάτες κυρίες και στα deals.

    Ας ξεκινήσω όμως με τις φινετσάτες κυρίες.

    Στις 9 Νοέμβριου η Ελίνα Φέσσα επέλεξε το Nollita στο Ψυχικό για να γιορτάσει με 6-7 φίλες της την επέτειο του γάμου της με τον δραστήριο επιχειρηματία Θόδωρο Φέσσα.

    Το ζευγάρι έκλεισε 3 χρόνια γάμου αν και η τούρτα είχε ένα κεράκι…

    Όπως μου μετέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, το κάλεσμα ήταν εξαιρετικό.

    Σε άλλο τραπέζι παραδίπλα μια άλλη φινετσάτη κυρία η Όλγα Κεφαλογιάννη, τα έλεγε με τον επικεφαλής του Ιατρικού Κέντρου Βασίλη Αποστολόπουλο.

    Και πάμε τώρα σε ένα άλλο τραπέζι που μου κίνησε την περιέργεια.

    Σε τρίτο τραπέζι, λοιπόν, ο Νίκος Σταθόπουλος της BC Partners με τον Κώστα Ροδόπουλο του ΙΕΚ ΑΚΜΗ.

    Εκ πρώτης άποψης η συνάντηση αυτή δεν με ξένισε.

    Όμως εάν συνδυάσω και τα όσα διάβασα χθες σε οικονομικό site ότι και πάλι στο Nollita έτρωγαν οι Σταθόπουλος, Ροδόπουλoς και ο γνωστός DEAL MAKER Σπύρος Μπέλλος, δυο πράγματα μπορώ να υποθέσω.

    Η έγιναν δυο τραπέζια σε διάστημα ολίγων ημερών η έγινε ένα στις 9 Νοέμβριου και απλά η πηγή μου δεν είδε τον Σπύρο Μπέλλο.

    Στην πρώτη περίπτωση μάλλον μου μυρίζει κάποιο deal.

    Φυσικά δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο Σταθόπουλος θα αγοράσει τα ΙΕΚ ΑΚΜΗ.

    Κάπου αλλού πάει το μυαλό μου…

    Χθες πάντως Παρασκευή στο ίδιο εστιατόριο πηγή μου είδε την επικεφαλής της Αττικής Ελένη Βρεττού μαζί με την επικεφαλής της Ellington στην Ελλάδα, Ειρήνη Μαραγκουδάκη

     

    Λινάτσας – Αχιλλεούδης – Αθανασόπουλος: Το limit up των ισχυρών

    Ακόμα συζητείται, τρεις μέρες μετά το  round table της Axia Ventures σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ΕΛΛ 1,31% 15,50 κ. Γιάννη Στουρνάρα.

    Οικοδεσπότες, οι συνιδρυτές της Axia Ventures, Γιώργος Λινάτσας, Αντώνης Αχιλλεούδης και Δημήτρης Αθανασόπουλος, οι οποίοι κατάφεραν να φέρουν από το εξωτερικό 70 εκπροσώπους ξένων funds, οι οποίοι πέρα από όσα άκουσαν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για όσους ανησυχούν για την αύξηση του πολιτικού ρίσκου μετά τα δημοσιεύματα για τις παρακολουθήσεις, κράτησαν τη δήλωση Στουρνάρα ότι η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα ή το χρόνο των εκλογών.

    Προφανώς, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω αφού είναι το απόλυτο play η ανάκτηση του credit rate από την χώρα 12,5 χρόνια μετά την είσοδό της στα μνημόνια.

    Τα ξένα funds ωστόσο, βρήκαν την ευκαιρία, όπως αναφέρουν πληροφορίες, να κάνουν ταυτόχρονα δουλειές, αφού σε ομάδες των 4 ή 5 διαχειριστών είδαν από κοντά 22 εκπροσώπους εισηγμένων εταιρειών, ανάμεσα στους οποίους οι κ.κ. Στάσσης της ΔΕΗ ΔΕΗ 2,90% 11,70 και Κοντόπουλος της ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ 0% 5,29 .

     

    Οι αποφάσεις του Κώστα Καραμανλή

    Τους χαμηλούς τόνους και την σιωπή επιλέγει σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του wiseman ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής στην τρέχουσα ταραγμένη πολιτική συγκυρία.

    Υπάρχουν μάλιστα  και δύο γεγονότα που σας αποκαλύπτουμε σήμερα τα οποία επιβεβαιώνουν «του γραπτού λόγου του αληθές».

    Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι η πρόσκληση που έλαβε να παραστεί σε ομιλία του Αντώνη Σαμαρά που θα γίνει το προσεχές διάστημα.

    Ο κ. Καραμανλής έθεσε ως προϋπόθεση για να παραστεί, να μην υπάρξει στην διάρκεια της ομιλίας, σκληρή κριτική του Μεσσήνιου πολιτικού προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

    Μάλιστα προσέθεσε πως δεν θα ήταν φρόνιμο να παραστεί σε ομιλία του κ. Σαμαρά όπου θα υπήρχαν σοβαρές αιχμές κατά της κυβέρνησης ακόμη και εκτός επίσημου κειμένου.

    «Σε μια τέτοια περίπτωση εγώ ή θα έπρεπε να αποχωρήσω στη μέση της ομιλίας προκαλώντας ρήξη στις σχέσεις μου με τον Αντώνη ή θα έπρεπε να παραμείνω μέχρι το τέλος και μετά να ερωτηθώ και από τους δημοσιογράφους οπότε ότι και να γινόταν, θα προκαλούσε μεγάλες παρεξηγήσεις»  φέρεται να είπε ο πρώην πρωθυπουργός σε τακτικό συνομιλητή του.

    Η απάντηση του κ. Σαμαρά δεν έχει έρθει ακόμη αλλά ο wiseman θα ρισκάρει την πρόβλεψη πως ο κ. Καραμανλής θα αποφύγει τις εντάσεις και δεν θα πάει τελικά στην ομιλία Σαμαρά.

    Το δεύτερο γεγονός έχει να κάνει με την παρουσία του  πρώην  Πρωθυπουργού αύριο  Κυριακή στη Λάρισα, στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη, με τίτλο «Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή».

    Στην αρχή είχε διαδοθεί, προφανώς όχι από τον ίδιο τον πρώην Πρωθυπουργό,  ότι ο κ. Καραμανλής θα ήταν και ομιλητής στην παρουσίαση, αφού έτσι κι αλλιώς θα μεταβεί στη θεσσαλική πόλη.

    Άλλωστε το περιεχόμενο του βιβλίου τον αφορά σε κάθε περίπτωση.

    Χθες όμως διευκρινιζόταν  από το περιβάλλον του, ότι ο πρώην Πρωθυπουργός θα παραστεί μεν στην εκδήλωση, αλλά δεν θα είναι μεταξύ των ομιλητών.

    Καταλαβαίνω πως μάλλον δεν θα κάνει και δηλώσεις.

    Σίγουρα και αυτό είναι ενδεικτικό της τακτικής που επιλέγει ο Κώστας Καραμανλής για το άμεσο μέλλον.

     

    Αλλαμανής: Στενό παπούτσι, ανηφόρα και σφυριά

    Ενώ λοιπόν χθες κοιτούσα τις μετοχές στο χρηματιστήριο και σκεφτόμουν ποιοι από τους σημερινούς μεγάλους την δεκαετία του 1990 και του 2000 ήταν μικροί, ξαφνικά θυμήθηκα και ποιοι εκείνη την δεκαετία είχαν βγάλει πολλά λεφτά με τις μετοχές αλλά στην συνέχεια κατέρρευσαν.

    Ξάφνου μου ήλθε στο μυαλό του όνομα του Αποστόλου Αλλαμανή, του κατασκευαστή.

    Ο Αλλαμανής  μετά την χρεωκοπία των επιχειρημάτων του έγινε συγγραφέας.

    Τελευταίο του έργο το 2019 ήταν το “Στενό παπούτσι… κι ανηφόρα”.

    Πάμε τώρα λίγα χρόνια πισω στην δεκαετία του `90, που οι εταιρείες του Αλλαμανη είχαν γίνει αεροπλάνα.

    Τότε μεσουρανούσε μέσω της ΑΛΤΕ και μετέπειτα της Alfa Alfa Holdings.

    Όμως ο όμιλος κατέρρευσε με τρομακτικό θόρυβο.

    Έφτασε να χρωστάει 330 εκατ. ευρώ.

    Πολλά χρόνια μετα και για την ακρίβεια στις 16 Δεκεμβρίου 2022 έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός οικοπέδου και κτιριακού συγκροτήματος στον νομό Έβρου της εταιρείας «ΑΝΚΕΡ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» και το διακριτικό τίτλο «ΑΝΚΕΡ ΑΒΕΕ» που εδρεύει στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη Αττικής.

    Η τιμή πρώτης προσφοράς για οικόπεδο έκτασης 70.000 τ.μ. έχει οριστεί στα 1,3 εκατ. ευρώ.

    Επισπεύδουσα του πλειστηριασμού είναι η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων doValue.

     

    Σταύρος Τάκη: Έκανε απολύσεις αλλά αύξησε τους μισθούς στο ΔΣ

    Τα χρέη πολλά αλλά και οι απολαβές περισσότερες.

    Για ποιον ο λόγος;

    Μα για τον επικεφαλής της Σφακιανάκης κ. Σταύρο Τάκη.

    Όπως φαίνεται από τον ισολογισμό του 2021, οι αμοιβές και λοιπές παροχές μελών Δ.Σ. και διευθυντικών στελεχών ανήλθαν, σε επίπεδο ομίλου, σε 2,68 εκατ. ευρώ (2,17 εκατ. ευρώ το 2020) και σε επίπεδο μητρικής σε 2,1 εκατ. ευρώ (1,8 εκατ. ευρώ το 2020).

    Οι  δαπάνες για μισθούς και ημερομίσθια αυξήθηκαν κατά 2,3 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, παρά τη μείωση του προσωπικού.

    Παρά την αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας το 2021, η μητρική του ομίλου Σφακιανάκης αύξησε τον καθαρό δανεισμό της σε 287,5 εκατ. ευρώ από 276,6 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020.

    «Έκαψε» ταμειακά διαθέσιμα 7,3 εκατ. ευρώ.

     Τα EBITDA ανήλθαν σε 48,8 εκατ. ευρώ (καθαρός δανεισμός/EBITDA 5,9x) ενώ είχε αρνητική καθαρή θέση 59,2 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, θετική (29,27 εκατ. ευρώ) σε εταιρικό.

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.