• Τι θα κάνουν σήμερα οι μετοχές, δυο προσφορές μαμούθ για την Αττική οδό, η Aegean και η πεμπτουσία της στρέβλωσης και δυο hot quiz

    Φίλοι αναγνώστες, όπως στις περιπτώσεις της Mytilineos και της Πειραιώς που κανένας μα κανένας δεν πίστευε την μετεξέλιξη των δυο εταιριών, έτσι τώρα κανένας μα κανένας δεν πιστεύει στην μετεξέλιξη της Aegean.

    image

    Μεγάλη άνοδος σήμερα στο ΧΑ;  

    Η σημερινή ημέρα στο Χρηματιστήριο είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς την Παρασκευή ο επενδυτικός οίκος SCOPE Ratings αναβάθμισε (επενδυτική βαθμίδα) την ελληνικη οικονομία. 

    Άρα προφανώς έχει μεγάλη σημασία να δούμε πώς θα αντιδράσει η επενδυτική κοινότητα. 

    Προφανώς οι τράπεζες και οι εταιρείες του δεικτη FTSEASE 25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης θα συγκεντρώσουν την προσοχή και την ρευστότητα της αγοράς. 

    Οι ειδικοί εκτιμούν οτι η αγορά θα «ανοίξει» με κέρδη.

    Αττική Οδός: Δύο προσφορές μαμούθ

    Όπως γνωρίζετε 6 σχήματα υπέβαλαν προσφορές στο ΤΑΙΠΕΔ για την διεκδίκηση της παραχώρησης της Αττικής Οδού για τα επόμενα 25 χρόνια.

    Στην αγορά τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί μια φήμη οτι δύο σχήματα έχουν καταθέσει προσφορές μαμούθ που αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ.

    Οφείλω να ομολογήσω οτι μόλις άκουσα την φημολογία αιφνιδιάστηκα.

    Φυσικά και τα δύο αυτά σχήματα των εταιρειών, έχουν τεράστια ρευστότητα.

    Νέα deals απο τη Mytilineos

    Δυο νέα deals ελληνικού ενδιαφέροντος, ετοιμαζεται να ανακοινώσει εντός της εβδομάδας η Mytilineos. 

    Η τιμή της μετοχής ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 βρίσκεται κοντά στα νέα υψηλά της (περίπου 39 ευρώ), καθώς την Παρασκευή έκλεισε στα 36,84 ευρώ, με οριακή πτώση και όγκο συναλλαγών τα 136.000 τεμάχια. 

    AEGEAN: Η πεμπτουσία της στρέβλωσης

    Φίλοι αναγνώστες, όπως στις περιπτώσεις της Mytilineos και της Πειραιώς που κανένας μα κανένας δεν πίστευε την μετεξέλιξη των δυο εταιριών, έτσι τώρα κανένας μα κανένας δεν πιστεύει στην μετεξέλιξη της Aegean.

    Τρανό παράδειγμα το report που έβγαλε η Piraeus Securities που πρώτος σας παρουσίασε ο Wiseman την Παρασκευή που μας πέρασε.

    Για να καταλάβετε, ο αναλυτής της Πειραιώς προβλέπει ότι η Aegean φέτος θα βγάλει κέρδη 135,7 εκ. ευρώ, ενώ πριν μερικές ημέρες ο Wiseman σας τόνισε ότι προβλέπει ότι η Aegean φέτος, πάει να βγάλει 170 εκ. ευρώ κέρδη.

    Ο αναλυτής της Πειραιώς εκτιμάει ότι αυτά τα κέρδη, συγκεκριμένα τα 175,6 εκ. ευρώ, θα τα βγάλει η Aegean το 2025 και όχι το 2023.

    Παρά τις συντηρητικές εκτιμήσεις του ο αναλυτής, δίνει τιμή στόχο για την Aegean τα 16,20 εκ. ευρώ.

    Φίλοι αναγνώστες, μας έχει κάνει τρομερή εντύπωση που κανένας Έλληνας αναλυτής δεν παρακολουθεί πως αποτιμούνε πλέον τις αεροπορικές εταιρείες οι δυο κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου, η Goldman Sachs και η Morgan Stanley.

    Το πιο σημαντικό νούμερο που κοιτάνε είναι το EBIT.

    Δηλαδή όσο υψηλότερο περιθώριο κερδών προ τόκων και φόρων έχει η εκάστοτε αεροπορική με τόσο υψηλότερο πολλαπλασιαστή EV/EBITDA δικαιούται να παίζει.

    Για να γνωρίζετε, στο πρόσφατο report της Morgan Stanley για τις ευρωπαϊκές αεροπορικές, ο οίκος προβλέπει, ότι η Air France για το 2024 θα έχει ένα περιθώριο EBIT 5,3% και για το 2025 6,16%, για τη Lufthansa προβλέπει για το 2024 ένα περιθώριο EBIT 5,69% και για το 2025 5,64%.

    Για την EasyJet προβλέπει ένα περιθώριο EBIT για το 2024 5,87% και για το 2025 5,67%.

    Για την IAG η Morgan Stanley προβλέπει για το 2024 ένα περιθώριο EBIT 11,34 % και για το 2025 11,92% για την Wizz Air η Morgan Stanley προβλέπει για το 2024 ένα περιθώριο EBIT 10,81% και για το 2025 12,41%.

    Τέλος, για την κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία την Ryanair, η MS προβλέπει για το 2024 ένα περιθώριο EBIT 15,48% και για το 2025 16,87%.

    Τέλος, για την Turkish Airlines η Citigroup προβλέπει για το 2024 ένα περιθώριο EBIT 11,13% και για το 2025 9,72%.

    Ο αναλυτής της Πειραιώς προβλέπει ότι η Aegean το 2024 θα έχει ένα περιθώριο EBIT 15,03% και για το 2025 15,16%.

    Κορυφαίος διαχειριστής του Λονδίνου τονίζει ότι είναι σουρεάλ να βγάζει η Aegean το δεύτερο υψηλότερο περιθώριο EBIT από όλες τις ευρωπαϊκές αεροπορικές και σχεδόν ίδιο με αυτό της Ryanair αλλά οι αναλυτές να την υποτιμούν επιδεικτικά, δίνοντας της να παίζει με έναν πολύ χαμηλό πολλαπλασιαστή EV/EBITDAR=5,5.

    Ενώ το περιθώριο EBIT της να είναι εφάμιλλο με αυτό της Ryanair. Για να γνωρίζετε η Morgan Stanley τιμολογεί τη Ryanair με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA 2025e=8,2.

    Εφόσον η Aegean πετύχει το 2024 ένα περιθώριο EBIT 15,03% και είναι και επαναλαμβανόμενο, τότε η Aegean πρέπει να αποτιμάται minimum με ένα πολλαπλασιαστή EV/EBITDA 2025e=7.

    Για να γνωρίζετε, ο αναλυτής της Πειραιώς υπολογίζει ότι η Aegean το 2025 θα έχει συνολικές οφειλές για leasing 1.101 δις ευρώ και θα έχει καθαρό ταμείο 318,6 εκ. ευρώ.

    Δηλαδή θα έχει έναν καθαρό δανεισμό, μαζί με τις χρηματοδοτικές μισθώσεις της τάξης των 782,6 εκ. ευρώ.

    Ο αναλυτής της Πειραιώς εκτιμάει ότι το 2025 η Aegean θα έχει ένα EBITDA των 442,5 εκ. ευρώ.

    Εάν είναι να παίξει με 7 φορές τα EBITDA λόγω του υψηλού επαναλαμβανόμενου περιθωρίου EBIT που θα έχει, τότε πρέπει να έχει μια αξία της τάξης των 3.097,5 δισ. ευρώ.

    Αφαιρώντας από τα 3.097,5 δις ευρώ τα 782,6 εκ. ευρώ που είναι ο καθαρός δανεισμός μαζί με τις χρηματοδοτικές μισθώσεις αυτό μας δίνει μια εύλογη χρηματιστηριακή αξία της τάξη των 2.314,9 δισ. ευρώ.

    AEGEAN: Στα 25,67 ευρώ

    Δηλαδή η τιμή της μετοχής να πάει στα 25,67 ευρώ.

    Προσέξτε όμως τώρα η σελίδα 19 του report της Πειραιώς κρύβει απόλυτο χρυσάφι.

    Ο αναλυτής της Πειραιώς υπολογίζει ότι η Aegean το 2025 θα έχει ελεύθερες ταμειακές ροές της τάξης των 245,5 εκ. ευρώ.

    Δηλαδή στην τιμή στόχο των 25,64 ευρώ θα έχει μια προσδοκώμενη απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών της τάξης του 10,6%.

    Αυτό σημαίνει ότι η Aegean θα μπορούσε κάλλιστα να δώσει το 47% των ελεύθερων ταμειακών ροών σαν μέρισμα. Δηλαδή δυνητικά θα μπορούσε να δώσει 1,28 ευρώ, ανά μετοχή μέρισμα.

    Αυτό σημαίνει ότι στα 25,67 ευρώ η Aegean θα έχει μια προσδοκώμενη μερισματική απόδοση της τάξης του 4,98% άκρως ανταγωνιστική με βάση τα παγκόσμια δεδομένα.

    Φίλοι αναγνώστες, ο Wiseman είναι σίγουρος ότι και η Goldman Sachs αλλά και η Morgan Stanley γνωρίζουν πλέον ότι η Aegean θα έχει το 2ο υψηλότερο περιθώριο EBIT από όλες τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες.

    Έτσι, λόγω της επικείμενης εισαγωγής του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος θεωρούμε δεδομένο ότι η Morgan Stanley θα ανακαλύψει το πόσο βαθιά υποτιμημένη είναι η Aegean και δεν θα την τιμολογήσει σαν να έχει ένα περιθώριο EBIT 10% αλλά με αυτό που θα βγάλει που είναι το 15%.

    Έτσι, είναι θέμα χρόνου και μόνο κάποιος ξένος κορυφαίος οίκος να τιμολογήσει την εταιρεία με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA 2025e=7.

    Για να είμαστε όμως ακριβοδίκαιοι, μπορεί και πριν κάποιος ξένος να το κάνει και κάποιος Έλληνας αναλυτής.

    Θεωρούμε ότι ο αναλυτής της Εθνικής μετά τα αποτελέσματα εξαμήνου της Aegean θα προσαρμόσει άμεσα τα κέρδη και τις ελεύθερες ταμειακές ροές στη νέα πραγματικότητα και αυτή τη φορά στο βασικό σενάριο του να χρησιμοποιήσει για g=1%.

    Αυτό αρκεί για να απογειώσει την τιμή στόχο της Aegean.

    Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, φίλοι αναγνώστες, υπάρχει τεράστια στρέβλωση στην αποτίμηση της Aegean.

    Αυτό γίνεται επειδή η επενδυτική κοινότητα δεν έχει κατανοήσει ότι η Aegean θα βγάζει ένα επαναλαμβανόμενο περιθώριο EBIT της τάξης του 15%.

    Με το που το νιώσει στο πετσί της η επενδυτική κοινότητα θα δώσει στην Aegean την εύλογή αξία που της αξίζει, η οποία με βάση της εκτιμήσεις του αναλυτή της Πειραιώς και χρησιμοποιώντας ένα EV/EBITDA 2025e=7 θα είναι τα 25,67 ευρώ.

    Το μόνο που χρειάζεται πλέον κάποιος/-α είναι να κάνει υπομονή, τίποτε άλλο.

    Τα νούμερα της Aegean όπου να’ ναι έρχονται και θα είναι αποστομωτικά.

    QUIZ 1:

    Ποια τράπεζα λέγεται οτι μπήκε δια της πλαγίας οδού στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρείας που θα «μπει» στο χρηματιστήριο εντός του 2023;

    QUIZ 2:

    Ποιο διάσημο resto της Νάουσας της Πάρου, χρέωσε την προηγούμενη εβδομάδα σε μεγάλη τραπεζική παρέα,  τουλάχιστον 10 extra φαγητά που είτε δεν είχαν παραγγελθεί είτε η παρέα τα είχε παραγγείλει, αλλά οι σερβιτόροι δεν θα έφεραν ποτέ;

    Φυσικά η παρέα τσέκαρε τον λογαριασμό και ανακάλυψε τα εξόφθαλμα λάθη!!!

    Aποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.