• Η ΤΕΝΕΡΓ, η First Sentier και ο τρίτος παίκτης, η μεγάλη μονομαχία Τσαμάζ – Σταθόπουλου, τι συμβαίνει στην Ιντρακάτ και ο κληρονόμος που πουλάει δυο σπίτια για 20 εκατ.

    Παρόλο που ο Wiseman αποφεύγει να ασχολείται με παρακολουθήσεις τηλεφώνων, και άλλες ιστορίες κατασκοπείας, είπε σήμερα να κάνει μία εξαίρεση…

    relates to The Global Economy Looks Good for 2018 (Unless Somebody Does Something Dumb)

    Η ΤΕΝΕΡΓ, η First Sentier και ο τρίτος παίκτης 

    Συνεχίζονται εντατικά οι συζητήσεις της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΤΕΝΕΡΓ -2,19% 17,85με ενδιαφερόμενους επενδυτές κι ενδεχομένως το επόμενο διάστημα να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις.

    Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς που παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση, επιβεβαιώνεται στην πράξη αυτό που είχε αφήσει να εννοηθεί με την επίσημη ανακοίνωση της η εταιρεία, ότι δηλαδή υπάρχουν περισσότεροι του ενός ενδιαφερόμενοι.

    Μπορεί από ορισμένες πλευρές να γινόταν διαρκώς αναφορά στο ενδιαφέρον της αυστραλιανής Macquarie, καθώς αυτές οι συζητήσεις ήταν οι πρώτες που είχαν διαρρεύσει, ωστόσο όπως εγκαίρως έχει τονίσει το mononews, η αλήθεια είναι ότι τουλάχιστον αλλά δυο πολύ μεγάλα διεθνή funds έχουν μπει εδώ και καιρό στον χορό των συζητήσεων και μάλιστα με πιο «επιθετικό» τρόπο από την Macquarie.

    Ήδη, εδώ κι εβδομάδες είχαν πολλαπλασιαστεί οι πληροφορίες που ήθελαν άλλους επενδυτές πέραν της Macquarie να έχουν πλέον τον πρώτο λόγο στις διαπραγματεύσεις με σαφώς πιο ελκυστικές προσφορές.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται το αμέσως προσεχές διάστημα να βγει λευκός καπνός.

    Μεταξύ των επενδυτών που έχει αναφερθεί ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ συγκαταλέγονται και η First Sentier, με την οποία ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνεργάζεται και στην διεκδίκηση της Αττικής Οδού, καθώς κι άλλοι ενδιαφερόμενοι το όνομα των οποίων δεν έχει προς το παρόν διαρρεύσει.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα η EUROBANK Equities ανέβασε την τιμή στόχο για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στα 20 ευρώ.

    Χθες η μετοχή σημείωσε οριακή πτώση στα 0,30% και έκλεισε στα 16,89 ευρώ.

    Μάλιστα κάποια στιγμή ενώ το συμβόλαιο ΤΕΝΕΡΓ 2209 (δηλαδή αυτό που λήγει την 3η Παρασκευή του Σεπτεμβρίου)  σημείωνε πτώση κοντά στο 2% εν τούτοις έκλεισε με απώλειες 0,29% στα 17,08 ευρώ.

     

    Η μεγάλη μονομαχία: Τσαμάζ vs  Σταθόπουλου

    Αντέχει μέχρι στιγμής η συνδρομητική τηλεόραση της Cosmote TV στην αντεπίθεση τόσο της ΝOVA όσο και των μεγάλων διεθνών παικτών στην Ελλάδα.

    Γι’  αυτό το λόγο ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ το αφεντικό της Cosmote τρίβει τα χέρια του αλλά πρέπει να έχει και το νου του στην ολική αντεπίθεση που του ετοιμάζει ο Νίκος Σταθόπουλος αφεντικό της BC Partners και της  Nova.

    Οι ειδικοί περί το θέμα μου λένε πως η απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των αγώνων του Ολυμπιακού από την Cosmote TV  έπαιξε μεγάλο ρόλο στην διατήρηση της πρωτιάς.

    Η Nova απάντησε με ξένο ποδόσφαιρο και Premier League βεβαίως.

    Όπως πληροφορείται ο Wiseman η Cosmote TV στα μισά της χρονιάς είχε περίπου 640.000 συνδρομητές ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε 580.000 συνδρομητές.

    Αντίστοιχα η Nova είχε πάνω από 460.000 συνδρομητές την ίδια περίοδο αλλά σε αυτούς ίσως πρέπει να προσθέσουμε και τους 80.000 της Wind Vision αφού NOVA-WIND  είναι πλέον κάτι σαν ένα σώμα.

    Ούτως η άλλως όμως η Cosmote παραμένει στην πρώτη θέση.

    Στην τρίτη θέση καθαρά είναι η συνδρομητική της Vodafone με περίπου 150.000 πιστούς ακολούθους.

    Η  «μονομαχία» Τσαμάζ – Σταθόπουλου θα εξελιχθεί όπως μαθαίνουμε σύντομα εκτός από συνδρομητική τηλεόραση και κινητή τηλεφωνία σε ανώτερο επίπεδο ηλεκτρονικών πωλήσεων αφού και οι δύο φαίνεται να ζήλεψαν την δόξα του Τζεφ Μπέζος και να θέλουν να αναπτύξουν την δική τους «μικρή Amazon».

    Το δίκτυο οπτικών ινών στην Ελλάδα, είτε γίνει μία «κοινή λεωφόρος» όπου θα μπαίνουν οι παίκτες και θα πουλάνε τα προϊόντα τους, είναι παραμείνει στα ξεχωριστά δίκτυα, διευκολύνει τις «μάχες».

    Το ερώτημα  όμως είναι πόσες πλατφόρμες μπορεί να αντέξει ένα νοικοκυριό στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης.

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε νοικοκυριό έχει κατά μέσο όρο 3,5 συνδρομές.

    Στη Βόρειο Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 1,5 συνδρομή και στη Νότιο Ευρώπη άρα και στην Ελλάδα μόνο μία συνδρομή.

    Στη χώρα μας από τις ξένες πλατφόρμες η πρωτοκαθεδρία του Netflix είναι μεν ξεκάθαρη αλλά πλέον απειλείται από την Disney που διαθέτει στην φαρέτρα της το Disney Plus, το HULU και το ESPN.

    Σε όλον τον κόσμο το Netflix διαθέτει 225 εκατ. συνδρομητές και η Disney 205 εκατ.

    Σε αυτό το πλαίσιο καταλαβαίνετε πόσο σκληρά θα εξελιχθεί η αντιπαράθεση Τσαμάζ – Σταθόπουλου που σύμφωνα με ορισμένους έχει πάρει πλέον και λίγο προσωπικό χαρακτήρα.

     

    Νέα κεφάλαια στην Ιντρακάτ;

    Ιδιαίτερα ενισχυμένος  ήταν χθες ο όγκος που έγινε στην μετοχή της Ιντρακάτ ΙΝΚΑΤ -2,74% 5,33 .

    O όγκος των συναλλαγών στα 120.000 τεμάχια και η άνοδος ήταν 4%.

    Ακούγεται ότι τοποθετούνται “φρέσκα” κεφάλαια.

    Λογικό φαίνεται.

    Οι νυν βασικοί μέτοχοι αγοράσαν στα 2,95 ευρώ και η μετοχή διαπραγματεύεται στα 2,21 ευρώ.

    Με δεδομένο ότι υπάρχουν πολλά σχέδια στις ΑΠΕ αλλά και στο κατασκευαστικό κομμάτι, η αποτίμηση της εταιρείας στα σημερινά επίπεδα είναι ιδιαίτερα ελκυστική.

     

    Κουΐζ: Ο κληρονόμος που θέλει 20 εκατ. ευρώ

    Ιδιωτικό δείπνο για λίγους και εκλεκτούς πραγματοποιήθηκε σε ένα από τα πλέον όμορφα και κοσμοπολίτικα νησιά του κόσμου, την Μύκονο, με το φεγγάρι να παίζει κινηματογραφικού τύπου παιχνίδια, ρίχνοντας το φως του σε κρύσταλλα Baccarat και ασημένια κηροπήγια.

    Ένα private dinner με Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές.

    Εκεί αποκαλύφθηκε το νέο talk of the town.

    Το οποίο θα σας το παρουσιάσω με την μορφή κουΐζ:

    Ποιος είναι ο κληρονόμος με το “βαρύ” όνομα που αποφάσισε να βγάλει προς πώληση 2 θηριώδη ακίνητα στην Ηρώδου του Αττικού των 500 τ.μ έκαστο;

    Και τα δυο ακίνητα βρίσκονται στην ίδια πολυκατοικία και μάλιστα το ένα από τα δυο το κληρονόμησε από την γιαγιά του.

    Η τιμή  και των δυο στα 20 εκατ. ευρώ.

    Δηλαδή πουλάει 20 χιλιάδες ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

    Ο πατέρας του κληρονόμου ήταν από τους πιο εμβληματικούς fund manager που ζούσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην Ελβετία.

    «Έφυγε» από την ζωή, στα 92 του χρόνια, πριν από ακριβώς 3 χρόνια, αρχές Ιουλίου του 2019.

    Πέφτουν οι τιμές των σιτηρών

    Μπορεί δυστυχώς τα κανόνια ακόμη στη Ουκρανία να μην έχουν σιγήσει,  όμως φαίνεται ότι η συμφωνία που έγινε με τη Ρωσία για τις εξαγωγές των σιτηρών έχουν αρχίσει να φέρνουν τα πρώτα αποτελέσματα στις διεθνείς τιμές τους.

    Ισως είναι τα πρώιμα  θετικά σημάδια στο μέτωπο του πληθωρισμού, ο οποίος βέβαια παρά ταύτα  συνεχίζει να καλπάζει τροφοδοτούμενος κυρίως από τις τιμές της ενέργειας.

    Λοιπόν τα πρώτα καλά νέα αφορούν κυρίως στην τιμή του σιταριού, της σόγιας και του καλαμποκιού.

    Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που άντλησα από το σχετικό δελτίο της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ -1,75% 3,93 η τιμή του σιταρίου είναι 19% κάτω σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, του καλαμποκιού σχεδόν 20% και της σόγιας 9,5%.

    Βέβαια σε σχέση με ένα χρόνο πριν οι τιμές παραμένουν  30% έως 40% υψηλότερα, που σημαίνει ότι ο καταναλωτής δεν πρόκειται να πάρει ανάσα μια που η τελευταία μείωση είναι πολύ μικρή για να περάσει  και να γίνει αντιληπτή στην κατανάλωση.

     

    Χάνει και τη μεζονέτα στη Βουλιαγμένη η οικογένεια του Μάκη Αγούδημου

    Ακόμη ένα περιουσιακό στοιχείο της οικογένειας του καπετάν Μάκη Αγούδημου βγαίνει στο σφυρί το φθινόπωρο, αφού έχουν ήδη αλλάξει χέρια ένα κατάστημα κι ένα διαμέρισμα σε πενταώροφη πολυκατοικία στο Καλαμάκι κι έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός κατοικίας στην Καλντέρα.

    Η κόρη του εφοπλιστή, Θάλειας Αγούδημου, είναι αυτή τη φορά η οφειλέτιδα και το ακίνητο που εκποιείται από την Intrum στις 8 Σεπτεμβρίου είναι οικόπεδο με πολυκατοικία στο Συνοικισμό Εμπορίου στη Βουλιαγμένη.

    Το οικόπεδο έχει επιφάνεια 2.852 τ.μ. και αποτελείται από πολυώροφο κτίριο κατοικίας.

    Χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και ως «τρόπαιο» φέρει τη μεζονέτα των 238 τ.μ. με σαλόνι, κουζίνα, βεστιάριο, μπάνιο και ημιυπαίθριους χώρους.

    Όσο για την τιμή, τουλάχιστον 1,75 εκατ. ευρώ θα πρέπει να διαθέσουν οι υποψήφιοι.

     

    «Δώρο» στους επενδυτές οι φόροι για τους κοινόχρηστους χώρου σε εκτός σχεδίου ακίνητα

    Διάταξη που αλλάζει τους όρους για τη δημιουργία κοινωφελών χώρων σε δημόσιες εκτάσεις,  που προορίζονται να γίνουν τουριστικά χωριά, κάνοντας τους πιο ευνοϊκούς για τους  επενδυτές συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ο Άδωνις Γεωργιάδης.

    Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, οι εκτάσεις που θα μετατρέπονται σε κοινόχρηστους χώρους απαλλάσσονται από κάθε φόρο ή τέλος υπέρ του δημοσίου.

    Σύμφωνα με το υπουργείο, η απώλεια εσόδων θα αναπληρώνεται από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

    Σημειωτέον ότι από τις εκτάσεις που μετατρέπονται σε τουριστικά χωριά,  εξαιρούνται όσες προορίζονται για τη δημιουργία γηπέδων γκολφ, που μάλλον δε θεωρούνται… κοινωφελή.

    Η ρύθμιση αφορά σε ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων και ορίων οικισμών προ του 1923 ή κάτω των 2.000 κατοίκων και τα οποία προορίζονται για τη χρήση του παραθεριστικού – τουριστικού χωριού.

    Επιπλέον η   τροπολογία προβλέπει ότι για την κατάρτιση και έγκριση της πολεοδομικής μελέτης των παραθεριστικών-τουριστικών χωριών γνωμοδοτεί και ο εκάστοτε δήμος στον οποίο θα περιέλθουν οι κοινόχρηστοι και χώροι.

    Ρυθμίζονται επίσης θέματα επιτρεπόμενων χρήσεων και κατασκευών στους χώρους αυτούς, όπως είναι οι φυτεύσεις.

     

    «Ποιος δικηγόρος» θα δώσει την ύστατη μάχη στο ΣτΕ για το Γραμματικό

    Μπορεί η τύχη του διαγωνισμού για τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο Γραμματικό να είναι πλέον προδιαγεγραμμένη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα δοθεί η νομική μάχη στο ΣτΕ  – των οπισθοφυλακών όπως θα λέγαμε στη θεωρία του πολέμου.

    Όπως θα διαβάσατε στο mononews ο μοναδικός διεκδικητής του έργου που ήταν η Κοινοπραξία Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,59% 2,47 (ΗΛΕΚΤΩΡ)-ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό ύστερα από την απόφαση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ).

    Η εξέλιξη αυτή έβαλε φωτιά στα μπατζάκια του Προέδρου του ΕΔΣΝΑ,  δηλαδή του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος, Βασίλειου Κόκκαλη, ο οποίος ανέθεσε στη Δικηγορική Εταιρεία «Ευάγγελος Χατζηγιαννάκης» την προσβολή της απόφασης της ΕΑΑΔΗΣΥ στο ΣτΕ.

    Το συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο βρίσκεται στην Αθήνα και έχει σημαντική εμπειρία στην αρένα των δημοσίων συμβάσεων.

    Την υπόθεση θα αναλάβει ο Βασίλειος Χατζηγιαννάκης και η στήλη του εύχεται καλό κουράγιο, καθώς θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις εκατοντασέλιδες προσφυγές των άλλων δύο σχημάτων που «κόπηκαν» από το Γραμματικό (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -Intrakat ΙΝΚΑΤ -2,74% 5,33 -Watt και ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ -0,62% 1,61 -ΑΑΓΗΣ), αλλά και το σκεπτικό της ΕΑΑΔΗΣΥ.

    Επίσης, με λύπη μου  παρατηρώ πως δικαιώνονται οι άσπονδοι φίλοι του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, για όσα του καταμαρτυρούσαν αναφορικά με  τη προώθηση μεγάλων έργων απορριμμάτων.

    Όπως αποδεικνύεται στην πράξη κανένας διαγωνισμός δεν θα έχει προχωρήσει μέχρι τη λήξη της θητείας του.

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.