• Τι συμβαίνει με την ΑΒΑΞ και την LAMDA, το μυστικό του Μητσοτάκη για το ενεργειακό μοντέλο, ποιοι ξένοι κολοσσοί χτίζουν θέση στην MYTILINEOS και 2 hot κουΐζ

    Φίλοι αναγνώστες, όσοι έχετε καλή μνήμη θα θυμάστε ότι πριν λίγο καιρό και συγκεκριμένα όταν η μετοχή της MYTILINEOS έπαιζε περί τα 15.20€, ο Wiseman κατ’ αποκλειστικότητα σας είχε ενημερώσει ότι θέση στην μετοχή έχτιζε η Artisan Partners…

    image

    Ρήτρα αναπροσαρμογής  και στα έργα υποδομής στο Ελληνικό;

    «Αγκάθι» στις σχέσεις  της ΑΒΑΞ με την Lamda Development ΛΑΜΔΑ 2,20% 6,97 λέγεται ότι “αποτελεί η κατακόρυφη άνοδος της τιμής των κατασκευαστικών υλικών”.

    Μαθαίνω πως η ΑΒΑΞ ναι μεν έχει κλειδώσει τα έργα αξίας 300 εκατ. Ευρώ  αλλά οι άνθρωποί της δε σταματούν τις διαπραγματεύσεις με την Lamda Development, προκειμένου να στην τελική σύμβαση να συμπεριληφθεί  ρήτρα αναπροσαρμογής  των τιμών.

    Την πρόθεση του αυτή  ο Όμιλος ουδόλως αποκρύπτει καθώς την  αναφέρει  ρητώς στην έκθεση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2021.

    Όλα αυτά είναι σε ένα βαθμό αναμενόμενα και αποτελούν απότοκο της αναστάτωσης που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

    Επομένως είναι πολύ πιθανόν  η τιμή με την οποία «κλείδωσε» ο Όμιλος το έργο να μην είναι πλέον  συμφέρουσα για να μπουν στο Ελληνικό οι μπουλντόζες.

    Πολύ περισσότερο δε  εάν το ανοδικό ράλι τιμών σε βασικά υλικά όπως η άσφαλτος, το τσιμέντο, ο χαλκός και ο σίδηρος, συνεχιστεί περαιτέρω.

    Από την άλλη ο μόνος που είναι σε θέση να γνωρίζει το εάν η άνοδος των τιμών θα επηρεάσει τον προϋπολογισμό των έργων υποδομής και την προσφορά του Ομίλου είναι οι άνθρωποι της Lamda.

    Η εταιρεία  πάντως με τη στάση της όλα αυτά τα χρόνια έχει κάνει  σαφές ότι η επιλογή των αναδόχων δεν γίνεται  με μοναδικό κριτήριο το ύψος της έκπτωση που προσφέρουν για το κάθε έργο.

    Για μεγάλα πορτοφόλια η ψηφιοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ

    Την αφρόκρεμα των εταιρειών πληροφορικής φαίνεται πως αναζητά ο ΔΕΔΔΗΕ για το έργο ψηφιοποίησης του αρχείου του, δεδομένου πως οι συμμετέχοντες θα πρέπει να καταβάλουν εγγύηση συμμετοχής, ύψους άνω των 2 εκατομμυρίων.

    Πρόκειται, βέβαια, για έργο προϋπολογισμού περί των 110 εκατ. ευρώ, με τη διάρκεια της σύμβασης στο… ρελαντί.

    Σύμφωνα με την προκήρυξη, η διάρκεια της συμφωνίας – πλαίσιο ορίζεται στα 4 χρόνια από την υπογραφή της, με δυνατότητα παράτασης για δύο επιπλέον χρόνια και «μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού της”.

    Το έργο του ΔΕΔΔΗΕ, που αφορά στην ψηφιοποίηση 9,4 εκατ. φακέλων που περιλαμβάνουν 510 εκατομμύρια σελίδες έγχαρτου υλικού, είναι από τους σημαντικότερους για την αγορά της Πληροφορικής, που ποντάρει στα δημόσια projects.

    Ένα από αυτά είναι το έργο του Κτηματολογίου για τη ψηφιοποίηση των αρχείων 390 υποθηκοφυλακείων σε όλη τη χώρα, που έχει προϋπολογισμό 310 εκατ. ευρώ και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον έξι σχημάτων.

     

    Πώληση κόκκινων  δανείων με ένα «κλίκ»

    Οι πωλήσεις των κόκκινων δανείων θα μπορούν πλέον να γίνονται με το πάτημα ενός πλήκτρου.

    Οι συναλλαγές αυτές θα γίνονται καταρχάς μέσω της πλατφόρμας Debitos, η οποία σε ποσοστό 15% ανήκει στην doValue.

    Η Debitos είναι η δευτερογενής ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη και επεκτείνει τη συνεργασία της με την doValue εγκαθιδρύοντας, μετά την Ιταλία, την πλατφόρμα doLook, για κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα και την Κύπρο.

    Οι πελάτες της doValue και όσοι θα αποκτούν πρόσβαση στην πλατφόρμα θα επωφεληθούν από την διαθέσιμη ρευστότητα στην αγορά, δεδομένου ότι θα αποκτούν και πρόσβαση σε περισσότερους από 1.200 θεσμικούς επενδυτές από 16 χώρες που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στην Debitos.

    Οι επενδυτές θα αποκτούν αφενός πρόσβαση σε περιουσιακά στοιχεία και αφετέρου τη δυνατότητα να εκτελούν, απομακρυσμένα, due diligence καθώς και ανάλυση των δανείων, διαχείριση δεδομένων εξ αποστάσεως, δυνατότητα διαπραγμάτευσης και ολοκλήρωσης συναλλαγής επί των επιλεγμένων περιουσιακών στοιχείων.

    Στα σκαριά ο διαγωνισμός για τον Φορέα Απόκτησης Ακινήτων

    Mία που πιάσαμε τα κόκκινα δάνεια   να αναφερθούμε σε ένα μεγάλο διαγωνισμό του Δημοσίου.

    Πρόκειται για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

    Η  δημοσίευση της προκήρυξης του όπως πληροφορούμαι είναι θέμα ολίγων ημερών. Πρόκειται για τον φορέα που θα αγοράζει τα σπίτια των ευάλωτων νοικοκυριών και στη συνέχεια θα τα νοικιάζει στα ίδια.

    Την ευθύνη για όλο το έργο έχει πλέον ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, ενώ τον διαγωνισμό θα τον τρέξει η Morgan Stanley.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες παρών στον σχετικό διαγωνισμό θα δώσουν όλες οι Εταιρείες Διαχείρισης Κόκκινων Δανείων, είτε μεμονωμένα είτε σε συμπράξεις για την δημιουργία μεγαλύτερων και οικονομικά ισχυρότερων σχημάτων.

    O νέος Φορέας πρόκειται να αρχίσει τη λειτουργία του 15 μήνες μετά την κατακύρωση του διαγωνισμού.

    Στελέχη πάντως της αγοράς αναφέρουν ότι για να προχωρήσει το εγχείρημα και να εκδηλωθεί ιδιωτικό επενδυτικό ενδιαφέρον θα απαιτηθούν σημαντικές αλλαγές καθώς όπως είναι δομημένος μέχρι στιγμής ο Φορέας, δεν θα βρει ανταπόκριση από ιδιώτες επενδυτές.

    Ίσως το σημαντικότερο ζήτημα που θέτουν είναι η παροχή εγγυήσεων από πλευράς του Ελληνικού Δημοσίου για τα δάνεια – ακίνητα που θα πάρει ο ιδιώτης που θα στήσει και θα τρέξει τον Φορέα.

    Οι υπολογισμοί που κάνουν οι δυνητικοί επενδυτές δείχνουν ότι αν μπουν στο εγχείρημα χωρίς να έχουν κρατικές εγγυήσεις, δεν θα έχουν αποδόσεις στην επένδυσή τους.

     

    Πουλάει μήπως και σωθεί η «άσωτη» Βιοτέρ

    Προσηλωμένη στο «fresh start», όπως ονομάζει το πλάνο εξυγίανσής της, είναι η Βιοτέρ, η πρώτη ελληνική κατασκευαστική που εισήχθη στο Χρηματιστήριο το 1975 και έχει κατασκευάσει το Μουσείο Μπενάκη και το Εκθεσιακό Κέντρο της Helexpo στη ΔΕΘ.

    Παρότι έχει πάψει να απασχολεί την κατασκευαστική αγορά, η «ζωντανή – νεκρή» τεχνική εταιρεία του μακαρίτη πια Γιώργου Μαυροσκότη έχει πάρει το πράσινο φως από το Πρωτοδικείο, ενώ η τελευταία πράξη του δράματος της εξυγίανσής της ήταν η πρόσφατη έκδοση του πιστοποιητικού περί μη κατάθεσης ένδικων μέσων, που την προστατεύει από τους πιστωτές.

    Η Βιοτέρ πασχίζει να βρει τη δεύτερη ευκαιρία από το 2018, έχοντας σωρευμένες ζημιές 197 εκατομμυρίων.

    Με τη συμφωνία εξυγίανσης θα ρυθμίσει σε βάθος επταετίας τραπεζικές της υποχρεώσεις και παράλληλα θα απαλλαγεί, μέσω διαγραφής, από τραπεζικό δανεισμό εκατομμυρίων.

    Φέτος, συνεχίζει τις ενέργειες εκκαθάρισης των παλιών εργολαβιών ώστε να επιστρέψει στις τράπεζες τις εγγυητικές, εντείνει τις προσπάθειες για την ευδοκίμηση των claims που έχουν καθυστερήσει και σχεδιάζει την ανάπτυξη μέσω real estate.

    Καθοριστικό βήμα θα είναι να μεταβιβάσει την πλειονότητα των ακινήτων της στις τράπεζες ή σε τρίτους, διαγράφοντας μεγάλο μέρος των τραπεζικών της υποχρεώσεων, όπως άλλωστε ορίζει η συμφωνία εξυγίανσης.

    Ήδη έχει προχωρήσει στην πώληση των μετοχών που κατείχε σε τρεις σταθμούς αυτοκινήτων.

    Η δικαίωση της Δόμνας

    Επειδή ο Wiseman  κατά βάθος έχει κοινωνικές ευαισθησίες οφείλει ένα μπράβο στην Δόμνα Μιχαηλίδου για την απόφαση της να κλείσει το ορφανοτροφείο κολαστήριο στην Αττική.

    Μετά από πρωτοβουλία της  υφυπουργού Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  στη συγκεκριμένη δομή μπήκε λουκέτο στις 14 Απριλίου,.

    Την απόφαση δικαιώνει πλήρως το πόρισμα της επιτροπής των κοινωνικών λειτουργών, οι οποίοι  επιλήφθηκαν εκ των υστέρων.

    Μεταξύ άλλων διαπιστώνονται σοβαρές ελλείψεις στη λειτουργία του καθώς και  πολύ άσχημες συνθήκες διαβίωσης για τα παιδιά που φιλοξενούσε.

    Αυτοί είναι οι ξένοι κολοσσοί που χτίζουν θέση στην  MYTILINEOS

    Φίλοι αναγνώστες, όσοι έχετε καλή μνήμη θα θυμάστε ότι πριν λίγο καιρό και συγκεκριμένα όταν η μετοχή της MYTILINEOS έπαιζε περί τα 15.20€, ο Wiseman κατ’ αποκλειστικότητα σας είχε ενημερώσει ότι θέση στην μετοχή έχτιζε η Artisan Partners.

    Πολύ πρόσφατα, όπως γνωρίζετε, το buyback της MYTILINEOS ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 πούλησε 4.5 εκ μετοχές σε ξένους θεσμικούς.

    Οι ξένοι θεσμικοί δεν αρκέστηκαν μόνο στο πακέτο αλλά συνεχίζουν να χτίζουν την θέση τους από το ταμπλό με αποτέλεσμα η μετοχή να κλείσει χθες στα 17.88€.

    Για να γνωρίζετε, οι τοποθετήσεις αυτές ΔΕΝ σχετίζονται με τον αν θα μπει ή όχι η MYTILINEOS στον MSCI.

    Ήταν θέμα χρόνου και μόνο να δουν το πόσο βαθιά υποτιμημένη είναι η μετοχή της MYTILINEOS οι ξένοι διαχειριστές.

    Στις 19 Απριλίου έβγαλε καινούριο report για την MYTILINEOS η Edison δίνοντάς της τιμή στόχο τα 27.00€.

    Όμως, το report της Edison κρύβει μέσα του χρυσάφι φίλοι αναγνώστες.

    Συγκεκριμένα, στην σελίδα 9 του report, ο αναλυτής της Edison εκτιμάει ότι το 2023 η MYTILINEOS θα έχει πωλήσεις της τάξης των 4.694 δις ευρώ, EBITDA 642 εκ ευρώ, καθαρό δανεισμό 1.033 δις ευρώ και κέρδη 359 εκ ευρώ.

    Πριν πουλήσει μέρος του buyback η MYTILINEOS είχε στην κατοχή της 8.693.231 ίδιες μετοχές.

    Μετά την πώληση των 4.5 εκ μετοχών, η MYTILINEOS έχει τώρα 4.193.231 μετοχές.

    Εφόσον αυτές ακυρωθούν, αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός μετοχών της MYTILINEOS θα είναι το 2023 σε 138.697.930 μετοχές.

    Προσέξτε τώρα.

    Για να παίξει η MYTILINEOS με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA 2023e = 8, με βάση τις προβλέψεις του αναλυτή της Edison, αυτό σημαίνει ότι η τιμή της μετοχής πρέπει να πάει στα 29.58€.

    Μια απόδοση της τάξης του 65.43% από το χθεσινό κλείσιμο.

    Όπου σ’ αυτή την τιμή η MYTILINEOS θα παίζει και με ένα προσδοκώμενο P/E 2023e = 11.42.

    Αυτοί οι αριθμοδείκτες είναι για το 2023 φίλοι αναγνώστες, όχι για το 2025, 2026 … Σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα, ο Wiseman σας αποκαλύπτει ποιοι ξένοι θεσμικοί χτίζουν θέση τώρα στην MYTILINEOS.

    Για να γνωρίζετε λοιπόν, θέση στην μετοχή της MYTILINEOS τώρα χτίζει ένας Αμερικάνος επενδυτής θρύλος ο οποίος στα νιάτα του και συγκεκριμένα στο γυμνάσιο και λύκειο ήταν παλαιστής!!!

    Ακόμα, στο fund του είχε βάλει και λεφτά και ο κ. Soros. Ο συγκεκριμένος διαχειριστής θεωρείται κορυφή και έχει φοιτήσει στην Tiger Management υπό την διοίκηση του κορυφαίου διαχειριστή κ. Robertson.

    Ακόμα, θέση τώρα στην μετοχή της MYTILINEOS χτίζει και ένας άλλος χετζάς με έδρα αυτή την φορά την Σιγκαπούρη.

    Μέτοχος σ’ αυτό το hedge fund είναι και η Fortress. Ο συγκεκριμένος διαχειριστής που τρέχει το fund έχει περάσει από την Goldman Sachs Ιαπωνίας το 1998 και 1999 σαν επικεφαλής του τμήματος forex της Goldman Sachs.

    Μετά, για 10 χρόνια δούλευε στο prop desk της Goldman Sachs δουλεύοντας στο Χονγκ Κονγκ, Τόκυο, Λονδίνο και Νέα Υόρκη επενδύοντας κυρίως σε emerging markets.

    Ο συγκεκριμένος διαχειριστής είναι Αμερικάνος και πήρε χαρτιά από το πακέτο του buyback αλλά συνεχίζει να αγοράζει και από το ταμπλό.

    Εκτός όμως από τους δύο κορυφαίους Αμερικάνους διαχειριστές, θέση τώρα στην μετοχή της MYTILINEOS χτίζουν και δύο σκανδιναβικά κολοσσιαία funds.

    Συγκεκριμένα, χτίζουν θέση οι Σουηδοί με την μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων, την Swedbank Robur, με υπό διαχείριση 166 δις ευρώ.

    Εκτός από τους Σουηδούς, θέση χτίζουν και οι Δανοί με την Danske Bank Asset Management και με υπό διαχείριση 100 δις ευρώ.

    Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν, η μετοχή της MYTILINEOS σ’ αυτά τα επίπεδα τιμών προσελκύει εξαιρετικής ποιότητας ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια.

    Τα οποία τοποθετούνται στην μετοχή λόγω των πολύ ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών και δεν γίνονται λόγω του MSCI.

    Εάν φυσικά μπει τώρα στον MSCI η MYTILINEOS τότε πραγματικά θα χαθεί η μπάλα.

     

    Μητσοτάκης: Γιατί επιλέγει το Ισπανοπορτογαλλικό μοντέλο

     Το μοντέλο της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στα τιμολόγια ρεύματος-αερίου θα ακολουθήσει η Ελλάδα, όπως με πληροφορούν άνθρωποι που γνωρίζουν τα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα.

    Ο wiseman  σας πληροφορεί πως ο Πρωθυπουργός ασχολείται προσωπικά με το θέμα και το έχει κατανοήσει σε βάθος, αν και είναι αρκετά δύσκολο τεχνικά.

    Θυμίζουμε πως οι δύο χώρες της Ιβηρικής «έριξαν» τα τιμολόγια των καταναλωτών μέχρι και 40% και αυτό δελέασε  το Μέγαρο Μαξίμου.

    Ήδη σε ΜΜ, ΥΠΕΝ και ΥΠΟΙΚ είναι σε εξέλιξη η προετοιμασία σε τεχνικό, ρυθμιστικό και νομοθετικό επίπεδο, για την παρέμβαση στην εγχώρια αγορά.

    Ποια λύση θα επιλεγεί λοιπόν;

    Ο  wiseman  μαθαίνει πως θα έχουμε  επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

    Το ύψος του πλαφόν θα καθορισθεί με βάση την ανάγκη για μηδενισμό ή πολύ δραστικό περιορισμό στις περιβόητες ρήτρες αναπροσαρμογής στα τιμολόγια λιανικής που καλούνται να πληρώσουν πανάκριβα οι τελικοί καταναλωτές.

    Λόγω του πλαφόν οι προμηθευτές θα εξασφαλίζουν ηλεκτρική ενέργεια από την Αγορά Επόμενης Ημέρας σε πολύ  χαμηλότερες τιμές από τις …ασύλληπτες τωρινές.

    Επομένως, θα μηδενιστούν οι προσαυξήσεις που μετακυλίουν στους τελικούς πελάτες- καταναλωτές, μέσω της περιβόητης ρήτρας αναπροσαρμογής.

    «Ευτυχώς μας τελειώνει η …μισητή ρήτρα αναπροσαρμογής» έλεγε χθες στον wiseman αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος,

    Για να πέσουν οι τιμές, η οροφή  θα βρίσκεται  σε χαμηλότερα επίπεδα από το κόστος λειτουργίας των θερμοηλεκτρικών μονάδων, οι οποίες κατά συνέπεια θα αποζημιωθούν.

    Πάνω από την «πλαφοναρισμένη» τιμή, οι μονάδες θα αποζημιώνονται επιπλέον με τη διαφορά ανάμεσα στο πλαφόν και σε μια  «εύλογη τιμή» η οποία θα εξασφαλίζει το κόστος παραγωγής συν ένα μικρό κέρδος.

    Η  «εύλογη τιμή»   θα είναι άλλη για το λιγνίτη και άλλη για το φυσικό αέριο ή τα υδροηλεκτρικά.

    Υπάρχει και άλλη πρόταση, που την προωθεί η ΔΕΗ: να μπεί ενιαία τιμή αποζημίωσης για όλες τις τεχνολογίες.

    Η λύση αυτή όμως έχει  μεγάλες διαφορές στο μεσοσταθμικό κόστος ηλεκτροπαραγωγής ανά μονάδα.

    Ο τελικός στόχος πάντως που είναι ο (σχεδόν) μηδενισμός της ρήτρας αναπροσαρμογής θα επιτευχθεί…

    Κουΐζ 1

    Τι συζητούν οι άνθρωποι της EUROLIFE και της ALLIANZ;

    Κουΐζ 2

    Τι θα ανακοινώσει ο όμιλος της Γεκ Τερνα στο investor day στις 9 Μαΐου;

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.