• Aυτές είναι οι νέες αποφάσεις Μητσοτάκη και Σταϊκούρα, ποιοι είναι δικηγόροι του δημοσίου που θησαυρίζουν και ποιος avvocato θέλει να πάει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

    Δεν ξέρω αν ο πολυπράγμων περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης είναι γευσιγνώστης του κρασιού σίγουρα όμως ενδιαφέρεται για την προώθηση του.Όπως ενημερώθηκα η Περιφέρεια προετοιμάζεται να τρέξει ένα πρόγραμμα προυπολογισμού 2,4 εκατ.ευρω το οποίο θα αφορά στην Προώθηση Οίνων Περιφέρειας Αττικής σε Τρίτες Χώρες…

    image

    Ποια δικηγορικά γραφεία θησαυρίζουν κάθε φορά που το Δημόσιο… βγαίνει στις αγορές

    Για τα αποτελέσματα της νέας εξόδου του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές με την έκδοση του 7ετούς ομολόγου είμαι βέβαιος ότι έχετε ενημερωθεί επαρκώς.

    O Wiseman θα φωτίσει μία άλλη πτυχή – αρκετά προσοδοφόρα μάλιστα –  της εκδοτικής δραστηριότητας του Δημοσίου,  οποία για πολλά χρόνια βρίσκεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

    Αν και έχουν περάσει  λοιπόν δέκα χρόνια από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, το γνωστό PSI, ωστόσο τα νομικά γραφεία που είχαν τότε τρέξει τη διαδικασία και είχαν χρυσοπληρωθεί, εξακολουθούν να απολαμβάνουν προνομίων που εγείρουν ερωτήματα.

    Βλέπετε σε όλες τις εξόδους της Ελλάδος στις αγορές από το 2014 έως και σήμερα τα δικηγορικά γραφεία Clearly Gottlieb & Hamilton LLP, Alen & Overy LLP και Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη είναι εκείνα που παρέχουν κατά αποκλειστικότητα τις νομικές υπηρεσίες τους προς τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

    Και αυτό πλέον τελεί υπό διερεύνηση για το εάν είναι σύμφωνο με τις αρχές τους ανταγωνισμού ή όχι.

    Ενδεικτικά να σας αναφέρουμε πως για τη χθεσινή επανέκδοση του επταετούς ομολόγου η  αμοιβή των τριών νομικών εταιρειών θα μπορεί να ανέλθει έως τα 250.000 ευρώ.

    Και δεδομένου ότι η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές πλέον περισσότερο από πέντε φορές ετησίως, καταλαβαίνει κανείς πως οι αμοιβές των νομικών γραφείων ξεπερνούν ετησίως το 1 εκατ. ευρώ.

    Και το ερώτημα προς τον ΟΔΔΗΧ, το ΓΛΚ και το υπουργείο Οικονομικών είναι για πόσο θα ισχύσει αυτή η αποκλειστικότητα;

    Αυτές είναι οι αποφάσεις Σκρέκα και Σταϊκούρα

    Ο wiseman  έχει ακριβείς πληροφορίες από τα… περιβάλλοντα Σταϊκούρα και Σκρέκα για τις  επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις κατά τον μήνα Μάιο.

    Οι επιδοτήσεις θα είναι (σχεδόν) ίδιες και το Μάιο  αφού η τιμή χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας έχει υποχωρήσει οριακά.

    Συνεπώς  για τους οικιακούς καταναλωτές με μηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έως 300 Κιλοβατώρες η μέση μηνιαία ενίσχυση θα είναι  στα 71-72 ευρώ.

    Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου (ΚΟΤ) θα είναι γύρω στα 86-88  ευρώ τον μήνα.

    Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές ρεύματος η μοναδιαία επιδότηση θα είναι γύρω στα 128-131  ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

    Για τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής η μοναδιαία επιδότηση αναμένεται να κινηθεί στα 230 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

    Ενίσχυση θα εισπράξουν  και τα νοικοκυριά και οι  επιχειρήσεις που καταναλώνουν φυσικό αέριο. Αυτή θα είναι στα 40 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα.

    Το συνολικό πακέτο των  επιχορηγήσεων θα ξεπεράσει τα  600 εκατομμύρια.

    Από την Πρωταπριλιά  έως τις 27 του μήνα, η τιμή ήταν πάνω από τα 242 ευρώ/MWh, ενώ τον Μάρτιο έκλεισε σχεδόν στα 273 ευρώ/MWh.

    Για όλα αυτά όπως μαθαίνουμε, το ΥΠΕΝ σε συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ θα ανακοινώσουν ενισχύσεις για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, σχεδόν ίδιες με εκείνες του Απριλίου.

    Ποια άλλα μέτρα θα τεθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο 

    Το πακέτο των νέων μέτρων για την ανακούφιση των πιο ευάλωτων πολιτών πρόκειται να εγκριθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  έχει λάβει ήδη τις εισηγήσεις από τους συναρμόδιους υπουργούς και κινείται με σχετική άνεση καθώς στο ταμείο του Δημοσίου μετά και τη χθεσινή έξοδο στις αγορές, αλλά και την καλή πορεία των φορολογικών εσόδων, έχει συσσωρευτεί ένα απόθεμα ασφαλείας περίπου 40 δις. ευρώ.

    Επιπροσθέτως για το νέο αυτό πακέτο εξετάζεται ακόμη η  αύξηση ορισμένων επιδομάτων πρόνοιας, όπως το επίδομα αναπηρίας αλλά και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, καθώς και η επέκταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης κατά 15 λεπτά το λίτρο και τον Μάϊο.

    Μετά την υπεραπόδοση που είχε ο ΦΠΑ στο πρώτο τρίμηνο του έτους, δημιουργούνται πλέον περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια για την μείωση του συντελεστή σε ορισμένα είδη διατροφής.

     

    O Πατούλης ενδιαφέρεται και για την προώθηση του κρασιού

    Δεν ξέρω αν ο πολυπράγμων περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης είναι γευσιγνώστης του κρασιού (Γαλλιστί sommelier)  σίγουρα όμως ενδιαφέρεται για την προώθηση του.

    Όπως ενημερώθηκα η Περιφέρεια προετοιμάζεται να τρέξει ένα πρόγραμμα προϋπολογισμού 2,4 εκατ. ευρω (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ)το οποίο θα αφορά στην Προώθηση Οίνων Περιφέρειας Αττικής σε Τρίτες Χώρες (ΗΠΑ, Ην. Βασίλειο, Ιαπωνία Κορέα.

    Το πρόγραμμα αυτό υπάγεται σε γενικότερο πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Η Περιφέρεια Αττικής ενέκρινε τους όρους της διακήρυξης του διαγωνισμού, ο οποίος μάλιστα όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση θα διεξαχθεί με τη επισπευσμένη διαδικασία ύστερα από προθεσμία είκοσι τουλάχιστον ημερών από την ημερομηνία ηλεκτρονικής αποστολή της Διακήρυξης στην Υπηρεσία Εκδόσεων της Ε.Ε.

    Η χρήση της επισπευσμένης διαδικασίας αποδίδεται στις καθυστερήσεις που προκάλεσε η πανδημία αλλά και στις αυστηρές προδιαγραφές που θέτει σχετική ΚΥΑ που αφορά το ειδικό μέτρο στήριξης της προώθησης οίνων σε τρίτες χώρες για την προγραμματική περίοδο 2019 – 2023.

    Έτσι η σύμβαση με τον οργανισμό που θα αναλάβει να εκτελέσει το συγκεκριμένο έργο θα πρέπει το αργότερο έως το τέλος Μαίου.

    Στις Καλένδες το Περιουσιολόγιο

    Στις γνωστές ελληνικές καλένδες φαίνεται να έχει παραπέμψει ο Γιώργος Πιτσιλής της ΑΑΔΕ το Περιουσιολόγιο.

    «Η περιπέτεια» του Περιουσιολογίου ξεκίνησε το 2017, ως συμβατική υποχρέωση της Χώρας μας στο τρίτο Μνημόνιο, καθώς  με το έργο αυτό θα πραγματοποιείτο πλήρης και ακριβής καταγραφή της περιουσιακής κατάστασης κάθε προσώπου, έτσι ώστε η φορολογική διοίκηση να είναι σε θέση να παρακολουθεί διαχρονικά την εξέλιξή της.

    Η τελευταία επίσημη ανακοίνωση για την εκτέλεση του έργου του «ηλεκτρονικού περιουσιολογίου  (e-περιουσιολόγιο) » της εφορίας περιλαμβανόταν στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2020 με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Γενάρη του 2022.

    Ωστόσο το έργο απουσιάζει πλέον από το επιχειρησιακό σχεδιασμό της  ΑΑΔΕ για το 2022.

    Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι λιανέμποροι του 2020

    Ανακατατάξεις το 2020 στις «κορυφές» του λιανεμπορίου διαπιστώνει η μελέτη της KPMG.

    Έχουμε και λέμε, ξεκινώντας από τα σούπερ μάρκετ:

    Ο μεγαλύτερος του κλάδου Σκλαβενίτης αύξησε το μερίδιο αγοράς από 28,2% σε 31%, ενώ κερδισμένος βγήκε και ο Γαλαξίας (με αύξηση από 4,8% σε 5%), την ώρα που η ΑΒ Βασιλόπουλος έχασε μια μονάδα και έπεσε  στο 19,9%, καίτοι παρέμεινε δεύτερη, αν εξαιρέσουμε τη Lidl που δε δημοσιεύει ισολογισμό.

    Στα ηλεκτρονικά, όπου 5 εταιρείες ελέγχουν το 82,5% της αγοράς, κερδισμένο βγήκε το Πλαίσιο, που αύξησε το μερίδιό του από 15,1% σε 16,4% και «χαμένος» ο Γερμανός, του οποίου το μερίδιο κατήλθε στο 12,5% από 14,7% το 2019.

    Ο τζίρος των ειδών σπιτιού μειώθηκε σημαντικά, όπως και το μερίδιο των δύο πρώτων σε πωλήσεις αλυσίδων, των ΙΚΕΑ και Praktiker, που από 33% και 32% αντίστοιχα, ήλεγχαν πια το 2020 το 30% της αγοράς.

    Στον αντίποδα, η Leroy Merlin του Παύλου Φουρλή, που από 24% εκτιμάται ότι έφτασε σε μερίδιο 26%.

    Στον κλάδο της ένδυσης είναι εμφανής και στα νούμερα η στροφή στα αθλητικά.

    Το μερίδιο αγοράς της Adidas αυξήθηκε από 5,7% σε 7,5% και της Intersport του ομίλου Φουρλή από 4,8% σε 6,3%, ενώ Zara και Attica έχασαν από μία ποσοστιαία μονάδα και κάτι, έκαστη.

    Ενδιαφέρον έχει ότι στον κλάδο των αυτοκινήτων η Kosmocar του ομίλου Μανδύλα και ο όμιλος Σφακιανάκη έχουν στα χέρια τους το 11,1% και 10,2% της αγοράς αντίστοιχα, με τζίρο 273 εκατ. και 250,5 εκατομμυρίων, ενώ αδιαμφισβήτος κυρίαρχος είναι στην αγορά των παιχνιδιών ο Απόστολος Βακάκης.

    H Jumbo είχε μερίδιο αγοράς κοντά στο 90% το 2020, ενώ η διαφορά της από τον δεύτερο Μουστάκα αγγίζει το μισό δισ. ευρώ.

    Η κρίσιμη απόφαση για τον Τζέφρι Πάιατ

    Όπως είναι γνωστό εδώ και λίγες ημέρες, την  πρόθεση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να ορίσει τον πρέσβη στη Αθήνα Τζέφρι Πάιατ στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα ενέργειας γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

    Ο Τζέφρι Πάιατ υπηρετεί σήμερα ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, θέση που κατέχει από το 2016.

    Από  το 2013 έως το 2016 διετέλεσε πρέσβης στην Ουκρανία.

    Νωρίτερα, υπηρέτησε ως βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, επικεφαλής του Γραφείου Κέντρο-Ασιατικών και Νότιο-Ασιατικών Υποθέσεων.

    Υπήρξε επιτετραμμένος της αμερικανικής αποστολής στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας και σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη.

    Από το 1999 έως το 2002 υπηρέτησε ως οικονομικός σύμβουλος στο αμερικανικό προξενείο του Χονγκ-Κόνγκ και από το 1997 μέχρι το 1999 ως επικεφαλής του αμερικανικού προξενείου στη Λαχόρη του Πακιστάν.

    Υπήρξε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, στο επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Στρόουμπ Τάλμποτ, και συμμετείχε στις αποστολές των ΗΠΑ στην Ονδούρα και στην Ινδία.

    Ήταν κάτι που πολλοί δεν το περίμεναν, αφού και ο ίδιος ο κος Πάιατ πριν 1-2 μήνες δεν φαινόταν αισιόδοξος για το θέμα.

    Όμως  η διαφαινόμενη μονιμότητα της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία και η πιθανή (μακριά από μας!) επέκτασή της προς Μολδαβία, άλλαξε τους σχεδιασμούς του Λευκοί Οίκου και του αμερικανού ΥΠΕΞ κου Άντονι Μπλίνκεν και των συμβούλων του.

    Μετά από δεκάδες συσκέψεις στο State Department όπως μαθεύτηκε και στην ελληνική πρεσβεία της Ουάσινγκτον πολύ πρόσφατα και παρά τις αντίθετες αρχικές σκέψεις, ελήφθη πλέον η ‘ιστορική’ απόφαση και  θα συσταθεί ένα ειδικό υφυπουργείο Ενεργειακών Θεμάτων της ΝΑ Ευρώπης ή ενός τμήματος της Ευρώπης τέλος πάντων στο οποίο συμπεριλαμβάνονται σίγουρα η Ελλάδα, η Τουρκία, τα Βαλκάνια και η ταλαιπωρημένη Ουκρανία.

    Ακλόνητο φαβορί συνεπώς  για να καταλάβει τη συγκεκριμένη θέση είναι ο ειλικρινής φίλος της στήλης ο Τζέφρι Πάιατ, ο αποχωρών πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα.

    Φαίνεται πως ο φίλος Τζέφρι άδικα δήλωνε προ ολίγων μηνών στενοχωρημένος που η «διακυβέρνηση Μπάιντεν» δεν τον αξιοποιούσε όπως έπρεπε παρά την (πραγματική και όντως πολύ σημαντική) εμπειρία του επί χρόνια στην Ουκρανία και την Ελλάδα.

    Να όμως που υπάρχει δικαιοσύνη και έστω από …καραμπόλα θα πάρει μία θέση για την οποία πάντως διαθέτει όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

    Τι άλλαξε όμως τόσο πολύ στο τελευταίο δίμηνο και ο «φίλος Τζέφρι» (Σ.Σ.: αγαπημένη έκφραση ολίγων αλλά εκλεκτών εδώ στην Αθήνα) από σχέδια επιχειρηματικής ιδιώτευσης που έκανε, τώρα θα αγναντεύει την Pennsylvania Avenue από θέση ισχύος;

    Η απάντηση έγκειται φυσικά στην εμπειρία του, αλλά και στο ρόλο που θα διαδραματίσει το αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο στην περιοχή, το οποίο σύντομα θα αντικαταστήσει το ρωσικό που όλο και λιγοστεύει.

    Γιατί νομίζετε πως όλοι σπεύδουν να «χτίσουν» πλωτές δεξαμενές αερίου, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε γύρω χώρες πλέον;

    Αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο θα φέρουν.

    Στο θέμα αυτό ο Τζέφρι Πάιατ θεωρείται (και είναι) εξπέρ.

    Σιδεροκέφαλος λοιπόν ο φίλος Τζέφρι και, να μην ξεχνά τους πολλούς και καλούς φίλους του στην Ελλάδα.

    Μόνο καλές αναμνήσεις μπορεί να έχει  από τις στενές φιλίες του στη χώρα μας…

    Οι νέες προσλήψεις Λιανού και οι ψίθυροι για τους δικηγόρους 

    «Σφαγή» γίνεται όπως μαθαίνω για την στελέχωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    Μάλιστα ορισμένοι απορούν για ποιο λόγο στριμώχνονται πολλοί υποψήφιοι στο πλαίσιο της κινητικότητας.

    Λοιπόν ο wiseman  έμαθε και σας μεταφέρει πως οι θέσεις είναι τεχνικής κατεύθυνσης (πληροφορικάριοι και αρχειοθέτες κυρίως), διοικητικοί (σε λογιστήριο και αλλαχού)  αλλά και …δικηγόροι.

    Εκεί στους τελευταίους υπάρχει μέγας  συνωστισμός όπως μαθαίνω και οι λόγοι δεν είναι ιδιαιτέρως «αθώοι».

    Οι δικηγόροι θα κατευθύνουν σε μεγάλο βαθμό τις άτυπες «ανακρίσεις» για καρτέλ στην αγορά αλλά και για συστηματικές υπερτιμολογήσεις σε συγκεκριμένους κλάδους, όπου ήδη υπάρχουν βαριές καταγγελίες.

    Οι εισηγήσεις και οι χαρακτηρισμοί που θα δώσουν οι νομικοί σύμβουλοι στα πορίσματα τα οποία εν συνεχεία θα διαβιβαστούν και στην  τακτική δικαιοσύνη, έχουν μεγάλη σημασία δια τα «περαιτέρω».

    Άρα οι δικηγόροι θα έχουν μεγάλη δύναμη μέσα στην Επιτροπή στο άμεσο μέλλον, με οτιδήποτε θετικό για τους έγκριτους νομικούς μας, αυτό συνεπάγεται.

    Μάλιστα, τα …λαγωνικά του wiseman  ήδη έχουν εντοπίσει ένα δικηγόρο (avvocato στα Ιταλικά) που ακονίζει τις γνώσεις του για να πάρει μεταγραφή στην Επιτροπή και μάλιστα έχοντας υψηλές φιλοδοξίες.

    Εντελώς τυχαία ο συγκεκριμένος δικηγόρος έχει στενή σχέση με επιχειρηματικό Ομιλο που έχει …ταλαιπωρηθεί κατά καιρούς από την Επιτροπή.

    Προφανώς τώρα θα αποποιηθεί επισήμως τη θέση του στον επιχειρηματικό όμιλο και ας κερδίζει περισσότερα από εκεί, παρά από όσα θα εισπράττει στην Επιτροπή.

    Πάνω από όλα η προσφορά στην πατρίδα και στην οικονομία.

    Τις διαδικασίες πάντως γνωρίζουν και κάποιοι «υψηλά ιστάμενοι» που έστειλαν μήνυμα προ-ειδοποίησης στον κο Λιανό της Επιτροπής.

    Προσομοίωση των έργων σε “ζωντανή” μακέτα ετοιμάζει ο Οδυσσέας Αθανασίου

    Ένα νέο Κέντρο Επισκεπτών, το πιο εντυπωσιακό και διαδραστικό διεθνώς, ανοίγει πολύ σύντομα η Lamda Development στο Ελληνικό.

    Ακούμε ότι θα περιλαμβάνει πολλές και πρωτοποριακές εγκαταστάσεις και δραστηριότητες που πρέπει να δούμε και να ζήσουμε.

    Ανάμεσα τους ξεχωρίσαμε την πολύ εντυπωσιακή μακέτα που βρίσκεται σε ένα χώρο έκτασης 45 τμ. και που ‘ζωντανεύει’ στην κυριολεξία μπροστά στα μάτια μας όλα τα στάδια υλοποίησης του έργου, από την αρχή ως την ολοκλήρωσή του.

    Eκεί θα δούμε όλοι με λεπτομέρεια πως θα είναι το Ελληνικό του μέλλοντος στα επόμενα χρόνια, αλλά και όλα τα έργα που τελούνται αυτή τη στιγμή.

    Η είσοδος θα είναι δωρεάν για όλους, με προκράτηση θέσης.

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.