• Τι ψάχνει η ΑΑΔΕ στην Μαρινόπουλος, ο ειρηνοποιός Δημητριάδης, οι δυο φωτογραφίες έκπληξη από την συγκέντρωση της ΟΝΝΕΔ και πώς βούλιαξαν ωραία τα Πλαστικά Θράκης

    Διαβάσατε ήδη στο mononews  και είστε έγκυρα και έγκαιρα ενημερωμένοι, ότι η Intralot  ετοιμάζεται να  «βάλει μέσα» στρατηγικό επενδυτή  που είναι το fund Standard General από τη Νέα Υόρκη, το οποίο ειδικεύεται σε επενδύσεις στο χώρο των Καζίνο, των Τυχερών Παιχνιδιών και των Media…

    image

    “Χορτάρι για τα άλογα”  της οικογένειας Μαρινόπουλων και τα χρέη από την συνυπευθυνότητα 

    Διαβάζοντας με ιδιαίτερη προσοχή την αρνητική γνώμη  του ορκωτού ελεγκτή, της Grand Thorton,  στον Ισολογισμό  της Μαρινόπουλος Ανώνυμη Εταιρεία Γενικού Εμπορίου για το 2015,  και την επακόλουθη μη χορήγηση φορολογικού πιστοποιητικού, μου ήρθε στο νου ο στίχος από το λαικό άσμα  του Άκη Πάνου ….”τα φράγκα μοιρολόγατα/ τί γίνανε μολόγατα / χορτάρι για τα αλόγατα .

    Ο λογικός συνειρμός οφείλεται  με μία ευγενή, αλλά και εξίσου  αποδοτική επιχειρηματική  ενασχόληση, της οικογένειας Μαρινόπουλου, της εκτροφής  ίππων κούρσας.

    Σας ενημερώνω λοιπόν ότι ο Λεωνίδας Μαρινόπουλος και η σύζυγος του Μαριάννα ήταν (και μπορεί να παραμένουν) από τους πλέον τακτικούς “πελάτες” του οίκου δημοπρασιών καθαρόαιμων ίππων Tattersalls στην Ιρλανδία στον οποίον έβγαζαν προς πώληση ορισμένα από τα καλύτερα άλογα τους που εκτρέφουν στο ιπποφορβείο της οικογένειας, το Haras du Lieu Marmion, το οποίο βρίσκεται στη Γαλλία και συγκεκριμένα στη Νορμανδία.

    Μάλιστα από τις πωλήσεις αυτές ο Λεωνίδας Μαρινόπουλος φέρεται να έχει βγάλει κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

    Εννοείται βέβαια ότι τα έσοδα του είναι πολλαπλάσια καθώς το ιπποφορβείο διοχετεύει και απευθείας σε  εκλεκτούς αγοραστές τους τετράποδους πρωταθλητές κούρσας ή άμεσους απογόνους αυτών.

    Σας θυμίζω ότι Λεωνίδας Μαρινόπουλος το 2016, και ενώ η εταιρεία του Μαρινόπουλος ήταν στα πρόθυρα της χρεωκοπίας,  βραβεύτηκε,  στο Dubai καθώς το άλογο του με την ονομασία Πρέσβης κέρδισε σε αγώνα (δείτε παρακάτω την φωτογραφία). 

    Παρά όμως την επικερδή ενασχόληση του Λεωνίδα Μαρινόπουλου με την εκτροφή  ίππων κούρσας, τα εισοδήματα που  λέγεται ότι δηλώνει ως φυσικό πρόσωπο στην Ελλάδα είναι  συγκριτικά μικρά.

    Ανεξάρτητα με το τι θα βγάλει τελικά ο φορολογικός έλεγχος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) , που βρίσκεται σε εξέλιξη για την ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ που χρεωκόπησε το 2017, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι υπάρχουν και τα χρέη που απορρέουν από συνυπευθυνότητα, δηλαδή από την ιδιότητα τους ως CEO εταιρειών του Ομίλου Μαρινόπουλου.

    O Λεωνίδας Μαρινόπουλος κατά την διάρκεια της απονομής βραβείου στο Dubai καθώς το άλογο του με την ονομασία Πρέσβης κέρδισε σε αγώνα τον Μάρτιο του 2016. Δίπλα του η κ. Μαρίνα Μαρινοπούλου

    Η σύλληψη του Μαρινόπουλου

    Τι πάω και θυμάμαι τώρα.

    Και όμως.

    Αποφάσισα γενικώς να σας φρεσκάρω την μνήμη.

    Τον Απρίλιο του  2018 αιφνιδιαστικά,  είχε συλλήφθη ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μαρινόπουλος με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι η σύλληψη αφορά την άρνηση παροχής όρκου για τα προσωπικά του περιουσιακά στοιχεία.

    Οι πληροφορίες ανάφεραν τότε ότι η υπόθεση αφορούσε  σε δικαστική διαμάχη της οικογένειας Μαρινόπουλου με τον Θεόδωρο Καρυπίδη, ιδιοκτήτη αλυσίδας σουπερμάρκετ στη βόρεια Ελλάδα.

    Ο Δημήτρης Μαρινόπουλος, δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο προκειμένου να δώσει εντός 20 ημερών κατάλογο των περιουσιακών του στοιχείων όπως ζητούσε με προσφυγή του ο αντίδικός του κ. Καρυπίδης με την 742/17 απόφαση του ειρηνοδικείου.

    Νέο έργο διαχείρισης απορριμάτων για την Ελλάκτωρ

    Η Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 3,53% 2,64 «κλειδώνει» και δεύτερο έργο διαχείρισης απορριμμάτων χωρίς να έχει ανταγωνισμό.

    Πρόκειται για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ηράκλειο αξίας 57 εκατ. Ευρώ, η οποία εκτός από την Κοινοπραξία της θυγατρικής του Ομίλου, ΗΛΕΚΤΩΡ, με τη Λιμενική Α.Ε. προσέλκυσε την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΤΕΝΕΡΓ -0,89% 17,74 , τη Θαλής Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες Α.Ε και τη ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.

    Μαθαίνω πως οι υπόλοιποι τρεις μνηστήρες δεν υπέβαλαν προσφορές ή «κόπηκαν» στην τεχνική αξιολόγηση των προσφορών τους. Ωστόσο, δε θα το βάλουν εύκολα κάτω καθώς έχουν ήδη προσφύγει στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών.

    Στόχος τους, φυσικά, είναι να επανέλθουν στην κούρσα της διεκδίκησης.

    Σε περίπτωσή που το αίτημά τους δεν περάσει τότε θα μπορούμε να κάνουμε λόγο για το δεύτερο έργο απορριμμάτων που καπαρώνει η Ελλάκτωρ χωρίς ανταγωνισμό σε λιγότερο από ένα μήνα.

    Να σας θυμίσω πως η Κοινοπραξία ΗΛΕΚΤΩΡ-ΑΡΣΗ έδωσε τη μοναδική αποδεκτή προσφορά για έργο αξίας 106 εκατ. Ευρώ στην Αττική, ενώ ο ανταγωνιστής της (Θαλής) έμεινε μετεξεταστέος στην τεχνική αξιολόγηση, και «κλείδωσε» το έργο.

    Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τη μονάδα στην Κρήτη, το μόνο σίγουρο είναι πως έχει προκηρυχθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (Μάρτιος του 2019) και ακόμα να μάθουμε έστω και το ποιος έδωσε την καλύτερη προσφορά.

     

    Πόσο θα πληρώσει το μάρμαρο της ενέργειας ο ξενοδοχειακός όμιλος Λασκαρίδη

    Κατά 800 χιλιάδες υψηλότερο περιμένουν τα στελέχη της Λάμψα (Μεγάλη Βρεταννία, King George, ΜGallery) ότι θα είναι φέτος το κόστος της ενέργειας, παρόλο που δεν αναμένεται σημαντική επίπτωση στα αποτελέσματά της, «δεδομένου ότι εφαρμόζονται πολιτικές περιορισμού της κατανάλωσης καθώς και λαμβανομένης υπόψη της κρατικής ενίσχυσης που έχει ενσωματωθεί ήδη στους λογαριασμούς ενέργειας, πολιτική που αναμένεται να συνεχιστεί και στο επόμενο διάστημα».

    Αυτή δε θα είναι η πρώτη φορά που θα «ευεργετηθεί» από την κρατική ενίσχυση, όπως τουλάχιστον αναμένει ο ξενοδοχειακός όμιλος των αδελφών Λασκαρίδη, αφού μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας έλαβε δάνεια 25 εκατομμυρίων από τις τράπεζες.

    Πάντως, το 2021 το ταμείο της Λάμψα ήταν μείον κατά 33 εκατ. ευρώ, ενώ ούτε φέτος θα φτάσει τα μεγέθη του 2019, αφού τα έσοδα υπολογίζονται 15% μειωμένα σε σύγκριση με τότε.

    Τα προ πανδημίας «μεγαλεία» θα τα δει το 2023 – 2024, όπως υπολογίζει.

     

    Ποιοι παίρνουν θέση μάχης για την Αττική Οδό 

    Ξεκινά σήμερα με την υποβολή των φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος η μάχη για τη μητέρα των παραχωρήσεων,  αυτήν  της Αττικής Οδού.

    Εκτός από τους Έλληνες κατασκευαστές και τον Όμιλο Κοπελούζου που γυροφέρνουν την πολύφερνη νύφη, το τίμημα της οποίας μπορεί να αγγίξει και τα 2,5 δισ. ευρώ, ενδιαφέρον δείχνουν και «γαμπροί» από τη Γαλλία και την Αυστραλία.

    Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,36% 16,80 είναι σε επαφές με το αυστραλιανό fund First Sentier, ενώ ένας άλλος Αυστραλός που θα διεκδικήσει την παραχώρηση είναι η Macquaire, η οποία έχει δημιουργήσει κοινό μέτωπο  με τον Όμιλο Κοπελούζου.

    Σε αυτό το σχήμα θέλει να πλασαριστεί και η Intrakat ΙΝΚΑΤ -0,55% 5,41 .

    Μάλιστα η Macquaire έχει εμπειρία στις ιδιωτικοποιήσεις και δε διστάζει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς έδωσε το περασμένο φθινόπωρο 2,1 δισ. ευρώ για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

    Όσον αφορά τον πρώτο Γάλλο μνηστήρα της Αττικής Οδού είναι η Vinci ο οποίος θα συνεργαστεί με την Mytilineos ΜΥΤΙΛ -0,06% 35,84  .

    Πρόκειται για έναν γαμπρό που δε χρειάζεται συστάσεις καθώς συμμετέχει στο μεγαλύτερο μέρος των παραχωρήσεων της Ολυμπίας Οδού (29,9%) και της Γέφυρας Α.Ε (57,4%).

    Ο Ευθύμιος Μπουλούτας είχε αναφέρει πρόσφατα πως η Ελλάκτωρ θα συμμετέχει στο νέο διαγωνισμό διατηρώντας το ισχυρό μπλοκ με την ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ -0,62% 1,61 , μέσω του οποίου διαχειρίζεται τον οδικό άξονα έως τον Οκτώβριο του 2024, ενώ θα συνεργαστεί και με ξένο fund.

    Μαθαίνω πως και αυτό θα είναι γαλλικό.

    Εάν λάβουμε υπόψη το ότι η Vinci  έχει επιλέξει ήδη στρατόπεδο και η Egis, που κλείδωσε πρόσφατα την Εγνατία οδό με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, δε θα συμμετέχει στον διαγωνισμό, τότε από όσα έχουν διαρρεύσει ο πιο πιθανός μνηστήρας είναι το fund Ardian.

    Πρόεδροι ΟΝΝΕΔ – Δημητριάδης ο  Ειρηνοποιός 

    Για την προχθεσινή μάζωξη όλων όσων έχουν διατελέσει πρόεδροι της ΟΝΝΕΔ στην κρητική ταβέρνα όλο και και κάτι θα έχει πάρει το αυτί σας.  Το κάλεσμα έγινε από τον ιδιαίτερα δραστήριο πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Παύλο Μαρινάκη ο οποίος ομολουμένως έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση ολων με την εργατικότητα του και την μεθοδικότητα του.

    Η πρώτη από τις φωτογραφίες  που βλέπετε αμέσως παρακάτω ( “ανέβηκε” στα social media) απεικονίζει το  κλίμα ομοψυχίας και σύμπνοιας που φαίνεται να επικρατεί  μεταξύ των κορυφαίων στελεχών του Κυβερνώντος κόμματος.

    H Φωτογραφία από την συγκέντρωση των προέδρων της ΟNNΕΔ. Μαζί τους ο κ. Γρηγόρης Δημητριάδης και ο νυν πρόεδρος Παύλος Μαρινάκης
    Δεν διακρίνεται ο κ. Κωστής Χατζηδάκης

     

    Όμως επειδή ο Wiseman δεν μένει ποτέ στην απατηλή επιφάνεια των πραγμάτων , έψαξε και βγήκε και μια δεύτερη φωτογραφία , η οποία αποτυπώνει με μεγαλύτερη ενάργεια  την πραγματική κατάσταση.

    Σε αυτή , τη δεύτερη φωτό,  από την διάταξη των προσώπων γίνεται αντιληπτό  ότι στην κορυφή της  συντροφιάς , παρόλο που δεν φαίνεται καθαρά , βρίσκεται και ο  ιθύνων νους  της όλης πρωτοβουλίας,  ο οποίος είναι ο Γρηγόρης Δημητριάδης έχοντας υπό την σκέπη του τους υπόλοιπους συνδαιτημόνες .

    Ο Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού απ΄ότι μαθαίνω κινητοποιήθηκε εν όψει του Συνεδρίου προκειμένου να πρυτανεύσεις μεταξύ των βασικών στελεχών  του κόμματος κλίμα συντροφικότητας θα λέγαμε αν αναφερόμασταν στην Αριστερά.

    Άλλωστε η  συμμετοχή του Κωστή Χατζηδάκη μόνο στη δεύτερη φωτoγραφία κάθε άλλο παρά συμπωματική είναι .

    Όπως μαθαίνω οι σχέσεις του υπουργού με τον ενεργεία πρόεδρο της Νεολαίας Παύλο Μαρινάκη, αλλά και τον Κώστα Δέρβο (διετέλεσε πρόεδρος το διάστημα 2016 -2019)  δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές .

    Η “συνεστίαση” φαίνεται λοιπόν ότι αποσκοπούσε στο να χαμηλώσουν οι τόνοι και τα παράπονα προκειμένου όλοι μαζί να βαδίσουν ενωμένοι στο Συνέδριο.

    Το  κατά πόσο αυτό επετεύχθη θα το μάθουμε σε λίγες ώρες όταν θα ξεκινήσουν οι εργασίες του.

    H Φωτογραφία από την συγκέντρωση των προέδρων της ΟNNΕΔ.
    Διακρίνεται ο κ. Κωστής Χατζηδάκης. Μαζί τους και ο κ. Γρηγόρης Δημητριάδης.

    Τι πραγματικά θέλει ο  Κορεάτης στην Ιντραλότ

    Διαβάσατε ήδη στο mononews  και είστε έγκυρα και έγκαιρα ενημερωμένοι, ότι η Intralot  ετοιμάζεται να  «βάλει μέσα» στρατηγικό επενδυτή  που είναι  το fund Standard General από τη Νέα Υόρκη, το οποίο ειδικεύεται σε επενδύσεις στο χώρο των Καζίνο, των Τυχερών Παιχνιδιών και των Media.

    Η Intralot ανακοίνωσε ήδη Έκτακτη Γενική Συνέλευση για τις 17 Μαΐου με αντικείμενο την ακύρωση 3.724.936 ιδίων μετοχών και την παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο να αυξάνει το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

    Το fund Standard General που μπαίνει στην Ιντραλότ, είναι ο κύριος μέτοχος της Bally’s Corporation, που λειτουργεί  14 καζίνο στις ΗΠΑ, διαθέτει άδειες αθλητικού στοιχήματος ενώ  τον περασμένο χρόνο έκανε ένα deal αξίας 2 δισ.  δολαρίων καθώς εξαγόρασε  την βρετανική εταιρεία online gaming Gamesys.

    Τον περασμένο Φεβρουάριο μάλιστα, η Standard General προχώρησε σε μια σημαντική επένδυση με αποτίμηση 8,5 δισ. δολαρίων στον τηλεοπτικό κολοσσό Tegna στις ΗΠΑ σε συνεργασία με την Apollo ενώ  έχει συμφωνία με το δίκτυο περιφερειακών αθλητικών τηλεοπτικών σταθμών Bally’s Sports News.

    Η συμμετοχή του ξένου fund στη Ιντραλότ θα φέρει και την επαναγορά του ποσοστού 34% της θυγατρικής στις ΗΠΑ.

    Ως εδώ όλα καλά και καλώς καμωμένα, που λένε.

    Εκείνο που δεν έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό είναι ότι το αμερικανικό fund  επιδιώκει να αποκτήσει (απευθείας ή σε δύο φάσεις) καταστατική μειοψηφία, δηλαδή ποσοστό 33,34% του κεφαλαίου της Ιντραλότ, κάτι που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις, ίσως και προβληματισμό στην κορυφή της πυραμίδας του Ομίλου.

    Και εξηγούμαι: ο ιδρυτής και κουμανταδόρος της Standard General, είναι ο κορεάτης (όπως μου λένε και αμερικανός υπήκοος πλέον, εγώ όρκο δεν παίρνω) Soo Kim.

    Ο ίδιος, από τον ουρανοξύστη του Μανχάτταν που κατοικοεδρεύει, παινεύεται  ότι είναι ο καλύτερος στον κόσμο στο να ανακαλύπτει   «ξεχασμένες εταιρίες-διαμαντάκια» και να τις απογειώνει.

    Προφανώς έτσι βλέπει και την Ιντραλότ, ενώ με το χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζεται και το οποίο ανέρχεται σε αρκετά δις δολάρια, έχει μεγάλη ευχέρεια κινήσεων ο ίδιος.

    Μάλιστα ο δαιμόνιος και …επεκτατιστής Soo Kim έκανε τολμηρές αγορές σε μια από τις πολύ δύσκολες περιόδους για τον κλάδο  των τυχερών παιχνιδιών, την περίοδο της πανδημίας.

    Εχει, εκτός από τα  14 καζίνο σε 10 αμερικανικές πολιτείες, επιπλέον και έναν ιππόδρομο στο Κολοράντο και  φυσικά το αθλητικό στοίχημα σε 16 πολιτείες, δηλώνοντας πως «έχει μακροπρόθεσμη προσέγγιση στις επενδύσεις του» γι αυτό και επεκτάθηκε στο χώρο των media και ιδιαίτερα των sports media στην Αμερική.

    Με την «μακροπρόθεσμη προσέγγιση» και την καταστατική μειοψηφία που επιδιώκει (ή μήπως απαιτεί;) στην Ιντραλότ, κάποιοι σκέφτονται ήδη πως ο πολυπράγμων κορεάτης δεν θα αγοράσει ποσοστό μόνο και μόνο για να περιμένει κάθε χρόνο το μέρισμα, αλλά θα θελήσει να αναμειχθεί πιο ενεργά στα τεκταινόμενα της Ιντραλότ, αφού με το 33,34% αποκτά δικαίωμα βέτο σε βασικές αποφάσεις.

    Φυσικά και σε γενικές γραμμές, τα fund  που μπαίνουν σε Ομίλους, δεν πολυανακατεύονται στα οργανωτικά-διοικητικά, να εισπράξουν τους ενδιαφέρει.

    Όμως ο κ.Σού που ξαφνικά αγάπησε την Ιντραλότ μάλλον είναι «άλλη πάστα» επενδυτή, συμπεραίνουν ορισμένοι.

    Αυτό το συμπέρασμα αποτελεί αφετηρία προβληματισμού, ή απλώς τροφή για σκέψη. Το άμεσο μέλλον θα δείξει…

    Η πιρουέτα της χρονιάς και η ωραία βουτιά

    Θλίψη προκαλεί η εικόνα των Πλαστικών Θράκης ΠΛΑΘ 0% 4,18 .

    Η μετοχή στο τέλος του 2020 βρισκόταν στα 2 ευρώ.

    Ένα χρόνο μετά έγινε ένα ωραίο κερδοσκοπικό παιχνίδι και η μετοχή «σκαρφάλωσε» στα 8 ευρώ.

    Τώρα διαπραγματεύεται στα 4,425 ευρώ.

    Χθες έκλεισε με πτώση 4%.

    Η κεφαλαιοποίηση της στα 193,6 εκατ. ευρώ.

    Εχει ο βασικός μέτοχος ευθύνες;

    Εάν ναι, ας τις ανακαλύψει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Πάντως σε γενικές γραμμές, οι μετοχές και ειδικά της μεσαίας και υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ανεβαίνουν εάν δεν υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη του βασικού μετόχου.

    Μην ξεχνάμε και τις βασικές έννοιες του χρηματιστήριου.

    Αυτή λοιπόν και αν ήταν πιρουέτα.

    Η πιρουέτα της χρονιάς από τα “παιδιά καρχαρίες”  των Πλαστικών Θράκης.

    Αυτοί που κλαίνε να δω τι θα κάνουν τα χαρτάκια τους…

    Η Λένα Πλαΐτη στην Παπαστράτος

    Μια ιδιαίτερα καταξιωμένη επαγγελματίας με φρέσκιες ιδέες , η Λένα Πλαίτη, αναλαμβάνει  Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας της Παπαστράτος.

    Στην θέση αυτή ως πρόσφατα βρισκόταν ο Σταύρος Δρακουλαράκος, ο οποίος ήδη έχει αναλάβει τη θέση του Γενικού Διευθυντή στη νεοσύστατη Philip Morris Cyprus & Malta.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.