• Τα νέα πρόσωπα της Alpha Bank, οι insiders και τα κέρδη έκπληξη της Mytilineos, πόσα λεφτά θα μπουν στην Παγκρήτια και τι είπε ο Περιστέρης για τους μνηστήρες της ΤΕΝΕΡΓ

    Με 3 νέα πρόσωπα ισχυροποιείται η Εκτελεστική Επιτροπή της Alpha Bank.

    image

    Ο Γιώργος Περιστέρης και οι μνηστήρες της ΤΕΝΕΡΓ

    Ο επικεφαλής της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ Γιώργος Περιστέρης χθες δεν άφησε πολλά περιθώρια.

    Ήταν ειλικρινής όταν παραδέχτηκε ότι πρόσφατα δέχθηκε πρόταση για εξαγορά σημαντικού ποσοστού μετοχών της εισηγμένης.

    Χθες μιλώντας σε αναλυτές ο κ. Περιστέρης ήταν κατηγορηματικός:

    «Σε ό,τι αφορά την Τέρνα Ενεργειακή ενδιαφέρον υπήρξε επανειλημμένα κατά το παρελθόν, ειδικά τα τελευταία 4-5 χρόνια, με προτάσεις ενίοτε και δυο φορές τον χρόνο.

    Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη τη διεθνή τάση για αναβαθμισμένες αποτιμήσεις στις ενεργειακές εταιρείες -και δη αυτές που δραστηριοποιούνται στην καθαρή ενέργεια– δεχθήκαμε και πρόσφατα σχετικές προτάσεις, δεν υπάρχει ωστόσο κάτι συγκεκριμένο και άρα ανακοινώσιμο επί του παρόντος.»

    Βέβαια χθες η μετοχή σημείωσε μεγάλη πτώση κατά περίπου 4%, και έκλεισε στα στα 17,06 ευρώ.

    H μεγάλη πτώση παραξένεψε την αγορά.

    Πηγές αναφέρουν ότι οι συνομιλίες για την πώληση της ΤΕΝΕΡΓ γίνονται στην περιοχή των 23 ευρώ ανά μετοχή.

    Φέσι 100.000 ευρώ από Συνεταιρισμό σε πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας

    Δεν είναι μόνο τα οικιακά τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος που προκαλούν εγκεφαλικά.

    Όπως πληροφορούμαι ιδιαίτερα φουσκωμένους λογαριασμούς έχουν λάβει και επιχειρήσεις (για τις οποίες δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να τεθεί το δίλημμα της νηστείας για να τους ξοφλήσουν)  οι οποίες αδυνατούν να τους πληρώσουν με αποτέλεσμα να «φεσώνουν» τους παρόχους.

    Αυτοί με τη σειρά τους δεν πληρώνουν το διαχειριστή και τον ρυθμιστή με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας νέος φαύλος κύκλος υπερχρέωσης  από τον οποίον δύσκολα θα βγούμε.

    Υπάρχουν ορισμένες κραυγαλέες περιπτώσεις οι οποίες τεκμηριώνουν τις ανησυχίες μας.

    Για παράδειγμα ενημερώθηκα ότι γεωργικός συνεταιρισμός έχει χρέος  100.000 ευρώ σε μεγάλο πάροχο.

    Επίσης πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και σε πολλές ξενοδοχειακές μονάδες όπου οι λογαριασμοί που καταφθάνουν κυμαίνονται στα 18 με 20.000 ευρώ.

     

    Τα νέα πρόσωπα της Alpha Bank

    Με 3 νέα πρόσωπα ισχυροποιείται η Εκτελεστική Επιτροπή της Alpha Bank ΑΛΦΑ -1,21% 1,63 .

    Όπως αποφάσισε χθες ο έμπειρος τραπεζίτης και CEO Βασίλης Ψάλτης, ο Νικόλας Χρυσανθόπουλος που αναλαμβάνει Γενικός Διευθυντής και Chief of Corporate Center και η Φραγκίσκη Μελίσσα που αναλαμβάνει Γενική Διευθύντρια και Chief Human Resources Officer, εισέρχονται ταυτόχρονα και στην Εκτελεστική Επιτροπή του μεγάλου τραπεζικού ομίλου.

    Επιπρόσθετα και Γιώργος Μιχαλόπουλος, διορίζεται Γενικός Διευθυντής Wealth Management και Treasury.

    Οι θυγατρικές του Ομίλου Alpha Asset Management και Alpha Finance θα αναφέρονται στον ίδιο.

    Ο Γιώργος Μιχαλόπουλος θα συμμετέχει εφεξής και στην Εκτελεστική Επιτροπή.

    Ταυτόχρονα και είναι σημαντικό αυτό  ενδυναμώνεται και ο ρόλος της Αναστασίας Σακελαρίου και του Σπύρου Φιλάρετου,  που ήδη συμμετέχουν στην Εκτελεστική Επιτροπή.

     

     Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 100 εκατ. ευρώ η Παγκρήτια

    Την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 100 εκατ. ευρώ αναμένεται να αποφασίσει αύριο  Πέμπτη 5 Μάϊου , η Γενική Συνέλευση της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας.

    Η αύξηση αυτή θα επιτρέψει στην Παγκρήτια να προχωρήσει στη συγχώνευση της με την Τράπεζα Χανίων, (υπό την προϋπόθεση ότι και η τελευταία θα ανακεφαλαιοποιηθεί) και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στα ίδια κεφάλαια της τράπεζας όταν ολοκληρωθεί η εξαγορά της ΗSBC.

    Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εξαγορά αυτή γίνεται «με προίκα» από τον πωλητή (HSBC Continental Europe) .

    Όπως με ενημερώνουν οι διαδικασίες για το deal που έχει δρομολογήσει ο Μιχάλης Σάλλας  προχωρούν κανονικά.

    Πάντως η  σημαντική ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων θα δώσει τη δυνατότητα στην Παγκρήτια να μειώσει δραστικά το απόθεμα κόκκινων δανείων και να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τιτλοποιήσεις και διαγραφές απαιτήσεων, διατηρώντας ικανοποιητικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

    Σημειώνεται ότι  στο κλείσιμο της τελευταίας χρήσης ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας ήταν 11,03%, οριακά υψηλότερος από την ελάχιστη εποπτική απαίτηση (10,09%).

     

    MYTILINEOS: Αγοράζουν οι insiders

    Λίγοι έχουν δώσει την πρέπουσα σημασία ότι το τελευταίο καιρό αγοραστής στην μετοχή της Μytilineos ΜΥΤΙΛ -0,22% 35,76  είναι ο κ. Νίκος Παπαπέτρου, γενικός διευθυντής του τομέα ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας της εταιρείας.

    Έχει αγοράσει τις τελευταίες μέρες 37.000 μετοχές με μια μέση τιμή των 17,88 ευρώ.

    Οι αγορές από τον κ. Παπαπέτρου μπορεί να μην είναι μεγάλες, αλλά κατά την άποψη του Wiseman, έχουν σημασία.

    Και όλα αυτά όταν σε λίγες ώρες θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα α’ τριμήνου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Wiseman τα αποτελέσματα θα ικανοποιήσουν και τους πλέον απαιτητικούς αναλυτές και σίγουρα και την γαλλική τράπεζα που την προηγουμένη εβδομάδα προσπάθησε να χτυπήσει πισώπλατα την Mytilineos.

    Άγνωστο το γιατί…

    Ο συγκεκριμένος αναλυτής της γαλλικής τράπεζας έδωσε εκτίμηση ότι η Mytilineos το 2022 θα εμφανίσει μειωμένα EBITDA σε σχέση με το 2021.

    Συγκεκριμένα ο αναλυτής εκτιμά ότι το 2022 η Mytilineos θα εμφανίσει EBITDA της τάξης των 346,1 εκατ. ευρώ ενώ το 2021 εμφάνισε 359,2 εκατ. ευρώ.

    Η αίσθηση του Wiseman είναι πως τα αποτελέσματα της Mytilineos θα είναι παραπάνω από όσα αναμένουν οι αναλυτές (πχ  οι αναλυτές της CITI αναφέρουν ως καθαρά κέρδη τα 65 εκατ. ευρώ)

    Ο Wiseman συντάσσεται πλήρως με την εκτίμηση που έχει δώσει ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος ότι η εταιρεία θα εμφανίσει κέρδη το 2022 της τάξης των 260 εκατ. ευρώ.

    Τα αποτελέσματα που θα εμφανίσει η Mytilineos το πρώτο τρίμηνο θα επιβεβαιώνουν πλήρως τον κ. Ευάγγελο Μυτιλιναίο και θα εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον γαλλικό οίκο.

    Ακόμα θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του Wiseman, χθες η εταιρεία ξεκίνησε και πάλι το buy-back, σε επίπεδα υψηλότερα των 17 ευρώ.

    Έτσι με αυτή τη κίνηση η εταιρεία αποστομώνει πλήρως τους κακοπροαίρετους που έλεγαν (μετά την προ ημερών πώληση 4,5 εκατ. μετοχών στα 17 ευρώ σε ξένα funds) ότι δεν θα ενεργοποιήσει το buy back των μετοχών αν η τιμή της δεν υποχωρήσει κάτω των 17 ευρώ.

     

     

    Διπλή απογοήτευση από Σαράντη

    «Πικρή γεύση» άφησαν στους αναλυτές τα αποτελέσματα του Σαράντη.

     H πρώτη απογοήτευση ήρθε με την μεγάλη μείωση που παρουσίασε το μεικτό περιθώριο.

    Το ΕΒΙΤ υποχώρησε κατά 23% το τελευταίο τρίμηνο του έτους κυρίως εξαιτίας ενός αρνητικού CEE εσόδων που προκλήθηκε από την Πολωνία.

    Συνακόλουθα το ΕΒΙΤ για όλο του 2021 έπεσε κατά 6%.

    Αρνητική έκπληξη στο μέτωπο του μερίσματος καθώς φέτος  ο Σαράντης θα διανέμει  συνολικά 5 εκατ. ευρώ λιγότερα (10 εκατ. ευρώ από 15 εκατ. ευρώ το 2020).

    Η εξέλιξη αυτή όπως εκτιμούν αναλυτές εξηγείται μόνο εν μέρει από την πολωνική Stella Pack (παραγωγός/διανομέας οικιακών ειδών) συμφωνία 55 εκατ. ευρώ (όροι EV), η οποία ανακοινώθηκε στις αρχές Μαρτίου.

    Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούλιο του 2021, ο Σαράντης έλαβε την πρώτη ειδοποίηση για το δικαίωμα αγοράς από την EL Europe για την αγορά του μεριδίου 9% (σε ποσοστό 60%) της ΚΕ, έχοντας το δικαίωμα να αυξήσει το δικό του μερίδιο  κατά 25% (σε 85%) και 15% (έως 100%) στις 30 Ιουνίου 2024 και 30 Ιουνίου 2027, αντίστοιχα.

    Τώρα όσον αφορά στις προοπτικές του 2022 όλοι συμφωνούν ότι θα είναι μία πραγματικά δύσκολη χρονιά, καθώς οι  υψηλές τιμές των πρώτων υλών και η αύξηση του κόστους μεταφοράς θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στο ακαθάριστο περιθώριο/EBIT τα επόμενα δύο τρίμηνα.

     

    Προς παράταση η Αριάδνη

    Φύλλο και φτερό κάνουν τα κόκκινα δάνεια του πακέτου Αριάδνη οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές.

    Όπως με ενημερώνουν η διαδικασία του due diligence έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές ημέρες στο μεγαλύτερο πακέτο κόκκινων δανείων (περίπου 5,5 δις.ευρω) το οποίο έχει βγάλει προς πώληση η PQH.

    Tα σχήματα που έχουν κατέβει στο διαγωνισμό είναι η υπερ-κοινοπραξία που αποτελείται από Bain – Fortress – doValue και η Davidson Kempner – Cepal και η Intrumm με την Cerberus.

    O όγκος της προεργασίας  που απαιτείται προκειμένου να περάσουν “από κόσκινο” όλα αυτά τα δάνεια (η συνολική απαίτηση των δανείων αυτών υπερβαίνει τα 14 δις. Ευρώ)  είναι τεράστιος απ ότι μου λένε.

    Για αυτό είναι πολύ πιθανό να δοθεί μικρή παράταση  στο αρχικό χρονοδιάγραμμα το οποίο προέβλεπε ότι οι δεσμευτικές προσφορές θα πρέπει να κατατεθούν τον Ιούνιο.

     

    …και τα ακίνητα του Έλληνα

    Μίας και αναφερθήκαμε στο προσφιλές αντικείμενο των κόκκινων δανείων να σας ενημερώσουμε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται η απόφαση του δικαστή για τα ακίνητα του Λουκά Ελληνα στο Μαρούσι, τα οποία έχουν «στοιχειώσει».

    Τα τρία ακίνητα που ρευστοποιούνται έχουν ήδη προσελκύσει τον ενδιαφέρον μεγάλων ονομάτων της κτηματαγοράς, που μεταφράζεται σε προσφορές άνω των 100 εκατομμυρίων.

    Πληροφορίες φέρεται να έχουν καταθέσει η Prodea ΠΡΟΝΤΕΑ -100,00% , η Trastor ΤΡΑΣΤΟΡ 0% 1,21 και τα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -2,11% 8,34 , που, άλλωστε, μισθώνουν ένα από τα τρία φιλέτα στο Μαρούσι.

     

    Η εμπιστοσύνη Ανδριόπουλου στον Περιστέρη

    Με τίμημα 42,6 εκατ. ευρώ κλείδωσε ακόμα ένα έργο της Dimand στην Τέρνα.

    Πρόκειται για το office park στην παλιά ζυθοποιία Φιξ, το πρώτο έργο των Prodea – Dimand στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα αναλάβει να φέρει εις πέρας ο εισηγμένος κατασκευαστικός όμιλος.

    Η Τέρνα ΤΕΝΕΡΓ 1,58% 18,02 έχει λαμβάνει 80 και πλέον εκατομμύρια από τα deals με τη συγκεκριμένη κοινοπραξία, συμπεριλαμβανομένου και του Πύργου του Πειραιά, που ανέλαβε να αποπερατώσει επίσης η Τέρνα και αναπτύσσουν οι Prodea και Dimand.

    Συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, η σύμβαση της Τέρνα αφορά την κατεδάφιση κτιρίου μεταλλικών στεγάστρων & καθαίρεση ασφαλτοτάπητα και στην ανέγερση νέου συγκροτήματος κτιρίων γραφείων με δύο υπόγεια.

    Θυμίζουμε πως η επένδυση περιλαμβάνει και την ανάπτυξη κατοικιών στο συγκρότημα της δυτικής εισόδου της συμπρωτεύουσας, που θα αφορούν σε επιπλωμένα διαμερίσματα.

     

    Νέο ημίχρονο για κατασκευαστές – Καραμανλή 

    Την πόρτα του Κώστα Καραμανλή και του Χρήστου Σταϊκούρα  χτυπούν και πάλι οι εργολήπτες.

    Μετά την πασχαλινή ανάπαυλα και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς οι δύο Υπουργοί καλούνται να δώσουν λύσεις στο ζήτημα των ανατιμήσεων στα κατασκευαστικά υλικά.

    Πρόκειται για ένα πρόβλημα που απειλεί όλα τα εν εξελίξει και υπό δημοπράτηση έργα με ακύρωση ή πάγωμα για τουλάχιστον ένα εξάμηνο.

    Μαθαίνω πως σήμερα το μεσημέρι εκπρόσωποι των μικρών και των μεγάλων κατασκευαστών θα συμμετέχουν σε μία ακόμα σύσκεψη στο Υπουργείο Υποδομών για να συζητήσουν με τον Κώστα Καραμανλή και τον Υφυπουργό Γιώργο Καραγιάννη.

    Η μεταξύ τους συζήτηση  θα αφορά τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ετοιμάζει το Υπουργείο για να «ανακουφίσει» την αγορά και οι οποίες βασίζονται στις προτάσεις των εργοληπτών.

    Όπως σας έχω ενημερώσει εγκαίρως  το Υπουργείο έχει έτοιμο το σχετικό κείμενο και αναμένεται να το στείλει στους εκπροσώπους των κατασκευαστών.

    Επιπλέον, οι εργολήπτες θα συνομιλήσουν την Παρασκευή με το Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος καλείται να «πληρώσει» τον λογαριασμό για τις δημοσιονομικές ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει η νέα πρόταση του Υπουργού Υποδομών.

     

    H πολεοδομική ατασθαλία του υπουργού

    Ακούστε τώρα να δείτε τι έμαθα τις Άγιες μέρες του Πάσχα από φίλες και φίλους που ταξίδεψαν για ολιγοήμερες διακοπές στο ονειρικό Αιγαίο.

    Σε κάποιο νησί του Αιγαίου λοιπόν, όχι από τα πολύ κοσμικά είχε αγοράσει σπίτι Υπουργός της Κυβέρνησης με την ευειδή σύζυγό του.

    Το σπίτι βρίσκεται στην πυκνοδομημένη πρωτεύουσα του νησιού, μεσοτοιχία με άλλα τέσσερα σπίτια.

    Σε κάποια φάση προ διετίας το ζεύγος αποφάσισε ότι θέλει την ησυχία του και την απομόνωσή του.

    Γι’ αυτό και σε χρόνο ρεκόρ ανύψωσε σημαντικά την μεσοτοιχία του με γειτονικό σπίτι σε βαθμό …πύργου.

    Εννοείται πως οι εργασίες έγιναν εντελώς ταχύρρυθμα και σε «νεκρή» τουριστική περίοδο ώστε να μην προλάβει κανείς να αντιδράσει στην διάρκεια της ανέγερσης.

    Όταν το περυσινό καλοκαίρι οι αλλοδαποί γείτονες του εκλεκτού ζεύγους ήρθαν από την πατρίδα τους για να απολαύσουν τον ελληνικό ήλιο και την ελληνική θάλασσα στο δικό τους γειτονικό σπίτι, διαπίστωσαν με έκπληξη ότι με τον υψηλό (και φυσικά παράνομο) τοίχο που είχε ανυψώσει το εκλεκτό ζευγάρι έβλεπαν μόνο ήλιο διότι η θέα της θάλασσας είχε κρυφτεί επιμελώς.

    Προσέφυγαν στις αρμόδιες αρχές οι άνθρωποι, κατήγγειλαν το γεγονός και το Αστυνομικό Τμήμα του νησιού, όπου  τους υπέδειξαν να υποβάλλουν μήνυση κάτι το οποίο και έπραξαν.

    Αντί λοιπόν να απολαύσουν τις διακοπές τους στη χώρα μας έτρεχαν σε δικηγόρους και δικαστήρια προσπαθώντας να βρουν άκρη.

    Την γυναίκα του αλλοδαπού ζεύγους όμως  την έτρωγε η περιέργεια (αχ! Γυναίκες, ευτυχώς που εμείς οι άντρες δεν είμαστε περίεργοι) να δει τι κρύβεται πίσω από το … νέο τείχος του Βερολίνου που είχε ανεγερθεί και την απέκοψε από τη θέα της θάλασσας..

    Η λαθραία και ελαφρώς επικίνδυνη αναρρίχησή της πάντως την αποζημίωσε: της απεκάλυψε θέαμα με το οποίο έβαλε τα γέλια και ξέχασε προς στιγμήν τα δικαστικά τρεχάματα: με δύο λόγια είδε τον υπουργό να γυμνάζεται μανιωδώς (και μπράβο του, νους υγιής εν σώματι υγιή έλεγαν οι αρχαίοι) αλλά για να γυμναστεί καλύτερα είχε αφαιρέσει την πρόσθετη κόμη του.

    Ιδρωμένος ήταν ο άνθρωπος από την πολλή γυμναστική, λογικό και ανθρώπινο να ενοχλείται από τις «δανεικές τρίχες».

    Απλώς το αποτέλεσμα σε έναν ουδέτερο παρατηρητή όπως η «κατάσκοπος» γειτόνισσα ήταν εξαιρετικά ιλαρό.

    Φυσικά η ζωή πήρε το δρόμο της μετά το ευτράπελο γεγονός αλλά και το διάσημο ζευγάρι πήρε το δικό του δρόμο αφού μετά τους ψιθύρους για την πολεοδομική ατασθαλία αποφάσισε και πούλησε το σπίτι.

    Για να είστε απόλυτα πληροφορημένοι  μαθαίνω μάλιστα ότι ο αγοραστής είναι ο αδελφός πασίγνωστου πρώην Προέδρου χώρας, εξαιρετικά φιλικής προς της Ελλάδα.

    Αυτά είναι τα μυστήρια της … Αποκαλύψεως τα οποία όμως χάρη στον wiseman δεν είναι πλέον μυστήρια.

     

    Mea Culpa

    Χθες η στήλη διάπραξε ένα τραγικό λάθος.

    Μεγάλωσε κατά δυο χρόνια τον εφοπλιστή που γράφαμε ότι εθεάθη στο εστιατόριο μπαρ Balthazar να προσέχει σαν τα μάτια του την νεαρά σύζυγο του.

    Εμείς γράφαμε ότι είναι μεταξύ 65 και 70 ετών

    Ενημερωθήκαμε όμως αρμοδίως ότι διανύει το 63ο έτος της ηλικίας του.

    Mea Culpα, λοιπόν.

    Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.