• Πολιτική

    Η εισήγηση του «γκουρού» Σταν Γκρίνμπεργκ για τις ευρωεκλογές, η αλλαγή στρατηγικής μετά τη Μέση Ανατολή και ο… Γεραπετρίτης

    Κυριάκος Μητσοτάκης, Στάνλεϋ Γκρίνμπεργκ

    Κυριάκος Μητσοτάκης, Στάνλεϋ Γκρίνμπεργκ


    Απόλυτα σίγουρος ότι η Νέα Δημοκρατία θα ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και στις ευρωεκλογές θα καταγράψει ποσοστό που κινείται ακόμη και πάνω από 33%, υπό προϋποθέσεις, εμφανίζεται ο Σταν Γκρίνμπεργκ.

    Ο Αμερικανός αναλυτής, «γκουρού» των αριθμών και σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη τα τελευταία χρόνια, έρχεται συχνά – πυκνά στην Αθήνα και παίρνει μέρος σε συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, για τη στρατηγική που πρέπει να χαραχθεί μέχρι τον Ιούνιο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, ο κ. Γκρίνμπεργκ, πριν ακόμη προκύψουν οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και το επιτελείο στο Μαξίμου, ότι η ΝΔ υπό τις παρούσες συνθήκες και με την πίεση που δέχεται, δεν μπορεί να υποχωρήσει κάτω από 32% – 33%.

    Δηλαδή να έχει ένα ποσοστό, το οποίο, συγκρινόμενο με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2019, να δείχνει ότι το κυβερνών κόμμα δεν βρίσκεται σε καθοδική πορεία και δεν κινδυνεύει η παντοδυναμία της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό.

    Ο κ. Γκρίνμπεργκ εμφανίζεται πεπεισμένος ότι, παρά την παραδοσιακά «χαλαρή» ψήφο των ευρωεκλογών, η Νέα Δημοκρατία έχει τεράστια διαφορά με τα υπόλοιπα κόμματα ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει το «ισχυρό χαρτί» της κυβέρνησης.

    Η συμβουλή του «γκουρού» της επικοινωνίας για άλλη μια φορά είναι να βγει μπροστά ο κ. Μητσοτάκης, να αναλάβει κυρίαρχο ρόλο με περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και συνεχείς παρεμβάσεις. Κάτι που αναμένεται να γίνει ακόμη πιο έντονο μετά το Πάσχα, στην τελική ευθεία προς τις κάλπες.

    Τα βασικά σημεία

    Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, στην εισήγησή του (η οποία βεβαίως αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις εξελίξεις και τα focus groups της ομάδας Γκρίνμπεργκ) εστιάζει στα εξής:

    1.    Ζητά από την κυβέρνηση να επιμείνει στα καθημερινά προβλήματα του πολίτη. Δηλαδή στην ακρίβεια που χτυπά τα νοικοκυριά, στην ασφάλεια του πολίτη, στην γραφειοκρατία αλλά και στα θέματα που αφορούν στην υγεία και την παιδεία. Για παράδειγμα τονίζει ότι πρέπει να επιμείνουν σε μέτρα μείωσης των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όχι μόνο με τη μείωση του πληθωρισμού που δεν αντικατοπτρίζει πάντα και την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ειδικά το Πάσχα, που είναι ένας μήνας πριν από τις εκλογές, πρέπει να γίνει προσπάθεια ώστε το «καλάθι του νοικοκυριού» να μην είναι απαγορευτικό, κάτι που θα δημιουργήσει απογοήτευση στο εκλογικό σώμα.

    2.    Ο Σταν Γκρίνμπεργκ επιμένει ότι τα ζητήματα ασφάλειας έχουν κάνει ζημιά στην κυβέρνηση, κάτι που πρέπει να διορθωθεί. Οι πληροφορίες μας λένε ότι στις κυλιόμενες έρευνες, πέραν της ακρίβειας, δύο είναι τα θέματα που προκαλούν ζημιά στο κυβερνών κόμμα. Το ένα είναι τα απανωτά περιστατικά ανομίας, οι δολοφονίες, οι γυναικοκτονίες και γενικότερα οι παραβατικές συμπεριφορές που δημιουργούν ανασφάλεια στους πολίτες. Σ’ αυτό το επίπεδο η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει και να λύσει βασικά προβλήματα στην Αστυνομία. Το δεύτερο πρόβλημα που έχει οδηγήσει σε «φυγή» δεξιών ψηφοφόρων από τη ΝΔ είναι ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια, όμως, οι επικοινωνιολόγοι του Μαξίμου λένε ότι δεν μπορεί να αλλάξει κάτι κι ότι οι πολίτες θα δουν την μεγάλη εικόνα και δεν θα ψηφίζουν με κορυφαίο ζήτημα την συγκεκριμένη πολιτική πρωτοβουλία.

    Οι πληροφορίες του mononews αναφέρουν ότι μετά τα τύμπανα του πολέμου που ήχησαν στη Μέση Ανατολή και τον κίνδυνο ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή, θα υπάρξουν κάποιες σαφείς διαφοροποιήσεις στη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας. Λένε για παράδειγμα κυβερνητικές πηγές, ότι μπορεί να υπάρξει μεγάλη συσπείρωση των πολιτών που έφτασαν τη ΝΔ στο 41% πέρυσι αφού σε περιόδους μεγάλων κρίσεων οι ψηφοφόροι στηρίζουν την κυβέρνησή τους διότι ζητούν σταθερότητα.

    Εκτιμούν, επομένως, ότι μπορεί να περιοριστεί σημαντικά η λεγόμενη «χαλαρή» ψήφος προς τα μικρότερα, κυρίως τα κόμματα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

    Η στρατηγική που επιλέγεται πλέον στο Μαξίμου είναι αυτή τη σύγκρισης: «Ψηφίστε αφού συγκρίνετε τη ΝΔ ως μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, με τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη και την Ελληνική Λύση του Βελόπουλου των fake news», λένε κυβερνητικές πηγές.

    Επίσης, θα επιχειρηθεί το επόμενο δίμηνο και η σύγκριση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Ποιος δηλαδή είναι ικανός να κρατήσει όρθιο το καράβι εν μέσω γεωπολιτικών ανατροπών. Γι’ αυτό θα βγει μπροστά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ώστε να υπάρξει σύγκριση κυρίως με τον δεύτερο αυτή τη στιγμή, Στέφανο Κασσελάκη.

    Το μελανό σημείο της ρήξης στη Μέση Ανατολή, που μπορεί να επηρεάσει και τις ευρωεκλογές, είναι οι συνέπειες στο οικονομικό επίπεδο. Φοβούνται δηλαδή στο Μαξίμου ότι αν υπάρξει επέκταση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή θα έχουμε μεγάλες ανατιμήσεις στο πετρέλαιο, επομένως και σε βασικά αγαθά.

    Κάτι που προφανώς θα επιβαρύνει τους πολίτες και η πίεση θα οδηγηθεί προς την κυβέρνηση. Γι’ αυτό και στο Μαξίμου θα κάνουν τις επόμενες ημέρες απανωτές συσκέψεις, και με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου, προκειμένου να καταγραφούν οι πιθανές συνέπειες στην οικονομία.

    Τέλος, αναφορικά με τις εισηγήσεις Γκρίνμπεργκ σημαντικό είναι να τονιστεί ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στην σταθερότητα που πρέπει να έχει η χώρα, ειδικά εν μέσω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην αυλή μας. Το μήνυμα προς τους πολίτες είναι ότι η χαλαρή, η τιμωρητική ψήφος δεν πρέπει να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος, διότι κάτι τέτοιο θα θέσει σε κίνδυνο όσα έχει πετύχει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

    Αναφορικά με τα υπόλοιπα κόμματα, ο γνωστός επικοινωνιολόγος επιβεβαιώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη έχει ρεύμα και μπορεί να προσεγγίσει το 17% ή και λίγο παραπάνω, το ΠΑΣΟΚ έχει μείνει πίσω και σε επίπεδα κάτω από 15% ενώ ισχυρή παραμένει η δυναμική της Ελληνικής Λύση που μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 10%, αφού στη Βόρεια Ελλάδα εμφανίζεται ακόμη και δεύτερο κόμμα.

    Η πρόταση για Γεραπετρίτη

    Οι πληροφορίες του mononews και του wiseman αναφέρουν ότι στο μυαλό του κ. Μητσοτάκη υπάρχει πάντα το όνομα του Γιώργου Γεραπετρίτη προκειμένου να ενισχύσει το Μέγαρο Μαξίμου.

    Δηλαδή, να αποχωρήσει ο κ. Γεραπετρίτης από το υπουργείο Εξωτερικών και να αναλάβει ισχυρό ρόλο στο επιτελικό κράτος, προκειμένου μαζί με τους Μάκη Βορίδη και Στέλιο Κουτνατζή, Ακη Σκέρτσο, να συγκροτήσουν τη νέα ισχυρή ομάδα του Μαξίμου.

    Κάτι τέτοιο, βεβαίως, κρίνεται και από τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και εξετάζεται κατά πόσο θα μπορούσε να δημιουργηθεί πρόβλημα στην εξωτερική πολιτική της χώρας, και βεβαίως στα ελληνοτουρκικά, μια αλλαγή στο ΥΠΕΞ.

    Αν πάντως ο κ. Γεραπετρίτης επιστρέψει στο Μαξίμου για να αναλάβει τον κρίσιμο ρόλο της επίλυσης σημαντικών προβλημάτων που προκύπτουν ή των συζητήσεων με επιχειρηματίες, τη θέση του αναμένεται να πάρει η νυν υφυπουργός, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

    Αν πάλι δεν υπάρξει καμιά τέτοια αλλαγή σε έναν ανασχηματισμό μετά τις ευρωεκλογές, κάποιοι δεν θα απέκλειαν επιστροφή μετά το καλοκαίρι, του πρώην υπουργού Επικρατείας, Σταύρου Παπασταύρου, ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης του πρωθυπουργού και κατά γενική ομολογία είχε καταφέρει να φέρει πολλές ισορροπίες στο σύστημα Μαξίμου, στις σχέσεις με τους υπουργούς και στην επίλυση ζητημάτων που προέκυπταν κι έχριζαν ειδικής διαχείρισης.

    Διαβάστε επίσης:

    Καίτη Κουτσολιούτσου: Ο διάβολος φοράει… Hermes – Άρθρο παρέμβαση

    Ελλείψεις φαρμάκων: Στο 75% η εγκυρότητα της ψηφιακής πλατφόρμας, το επόμενο βήμα

    Πάνω από τα 600 ευρώ εκτινάχθηκε η τιμή της χρυσής λίρας – Στα 77.790 ευρώ το κιλό ο χρυσός, στον απόηχο του ανεξήγητου ράλι



    ΣΧΟΛΙΑ