• Business

    Mytilineos: Τι περιμένουν από τα αποτελέσματα τριμήνου και 9μήνου Axia Research και Piraeus Sec.

    Μυτιληναίος

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Επικεφαλής Ομίλου Μυτιληναίου


    Ικανοποιητικά αποτελέσματα, με τα EBITDA του ομίλου να διαμορφώνονται στο επίπεδο των 75 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ανακοινώσει η Mytilineos για το τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την Axia Research.

    Όπως επισημαίνουν σε ενημερωτικό σημείωμά τους οι αναλυτές της Axia, η Mytilineos αναμένεται να ανακοινώσει αύριο, 4 Νοεμβρίου, EBITDA 75 εκατ. ευρώ για το τρίτο τρίμηνο του έτους, αυξημένα κατά 3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 και κατά 16% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

    Καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση των EBITDA έχουν διαδραματίσει η ισχυρή κερδοφορία του τομέα της ενέργειας και η ανθεκτικότητα του κλάδου της μεταλλουργίας και λιγότερο ο τομέας Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) και το τμήμα Sustainable Engineering Solutions (SES) (πρώην Τομέας Έργων EPC – METKA), τα οποία βρίσκονται άλλωστε σε μεταβατική περίοδο εν αναμονή της έναρξης νέων πρότζεκτ.

    Αντιθέτως, η παραγωγή των θερμικών μονάδων αυξήθηκε, παρά την ήπια ζήτηση, δίνοντας στον όμιλο μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και, επιπλέον, η κερδοφορία του τομέα ενισχύθηκε απο τις εξοικονομήσεις κόστους στην προμήθεια φυσικού αερίου.

    Σημαντικό ρόλο έπαιξαν επίσης τα βελτιωμένα περιθώρια στον τομέα της λιανικής (η Mytilineos είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος προμηθευτής) και η αυξημένη δυναμικότητα ΑΠΕ σε ισχύ.

    Τα καθαρά κέρδη του τρίτου τριμήνου αναμένεται να διαμορφωθούν στα 33,5 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 14,1% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω αυξημένων χρηματοοικονομικών δαπανών και φόρων.

    Για το εννεάμηνο του 2020, τα EBITDA εκτιμάται πως θα διαμορφωθούν σε 220,1 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 106 εκατ. ευρώ.

    Οι εκτιμήσεις της Piraeus Securities

    Καθαρά κέρδη 22,7 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 41,8% σε ετήσια βάση, προβλέπει για το τρίτο τρίμηνο της Mytilineos η Piraeus Sec..

    Η Mytilineos εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει για το τρίμηνο κύκλο εργασιών ύψους 423,3 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 24% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών του αλουμινίου στο London Metal Exchange (LME), και EBITDA 72,5 εκατ., μειωμένα κατά 0,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

    Στο 9μηνο, τα αντίστοιχα μεγέθη αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής: Κύκλος εργασιών 1,350 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 12,8% σε ετήσια βάση, EBITDA 217,6 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 12,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, και καθαρά κέρδη 92 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 23,7%.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές της Piraeus Sec., τα αποτελέσματα αναμένεται να διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το προηγούμενο έτος λόγω των χαμηλότερων τιμών του αλουμινίου στο LME σε σύγκριση με τις υψηλές, αντισταθμισμένες, τιμές της περασμένης χρονιάς, ενώ ο τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας & Εμπορίας Φυσικού Αερίου εκτιμάται πως σημείωσε ισχυρή επίδοση και σε αυτό το τρίμηνο, υποστηριζόμενος από τις ευνοϊκές τιμές του φυσικού αερίου και τις ανθεκτικές σε όγκο πωλήσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ