• Ο «αχόρταγος» Ολλανδός, o ελιγμός Χατζηδάκη, η επίσημη συγκατοίκηση Σταϊκούρα-Σκυλακάκη και το… μαντήλι της Brevan Howard

    Στην χρηματιστηριακή αλλά και στην επιχειρηματική κοινότητα κυκλοφορεί εντόνως ότι το family fund Reggeborgh, της ισχυρής ολλανδικής οικογένειας Wessels, φλερτάρει και με την κατασκευαστική εταιρεία Άβαξ

    the wise man
    image
    the wise man

    Ο «αχόρταγος» Ολλανδός

    Στην χρηματιστηριακή αλλά και στην επιχειρηματική κοινότητα -κι εδώ ίσως η φήμη αποκτά βαρύτητα- κυκλοφορεί εντόνως ότι το family fund Reggeborgh της ισχυρής ολλανδικής οικογένειας Wessels φλερτάρει και με την κατασκευαστική εταιρεία Άβαξ.

    Η πρώτη αντίδραση της στήλης στο άκουσμα της φήμης ήταν πως το story είναι παρατραβηγμένο…

    Δεν μπορεί να ελέγχει και τους τρεις μεγάλους ελληνικούς κατασκευαστικού ομίλους; Θα προκύψει ζήτημα μονοπωλίου… Βέβαια, αν τα ποσοστά παραμείνουν κάτω του 33% δεν υφίσταται θέμα.

    Αλλά και πάλι… δεν ξέρω αν η φήμη έχει υπόσταση ή όχι, το μόνο σίγουρο είναι ότι η μετοχή της ΑΒΑΞ γνώρισε εχθές μεγάλες δόξες και έκλεισε με άνοδο 9,84% δηλαδή στα 0,48 ευρώ ΑΒΑΞ -0,68% 1,47.

    Η αξία της εταιρείας ανέρχεται στα 69,27 εκατ.  ευρώ.

    Η απόδοση της  μετοχής από τις αρχές του έτους είναι υψηλότερα κατά 5,84%.

    Μάλιστα ενώ καθημερινά διακινούνται από 50.000 ως 100.000 μετοχές, χθες διακινήθηκαν 427.000 μετοχές.

    Το 24% των μετοχών της ΑΒΑΞ, το διατηρεί στο χαρτοφυλακιό της ακόμα η J&P Overseas, η οποία είχε χρεωκοπήσει ενώ την εκκαθάριση της έχει  αναλάβει η  ALVAREZ & MARSAL.

    Άρα προφανώς το συγκεκριμένο ποσοστό θα εκποιηθεί μελλοντικά ίσως το 2021.

    Από το Ιπτάμενος Ολλανδός θα φθάσουμε, αν συμβεί κάτι τέτοιο, στο «αχόρταγος» Ολλανδός!

    ΔΕΠΑ Υποδομών: Η “ντρίμπλα” Χατζηδάκη

    Η κυβέρνηση, μέσω του Κωστή Χατζηδάκη,  αποφάσισε να βάλει κόφτη στον επίδοξο μνηστήρα της ΔΕΠΑ Υποδομών – ενόψει ιδιωτικοποίησης – και να τον «κρατήσει» στο μετοχικό κεφάλαιο για τουλάχιστον 5 χρόνια.

    Με τροπολογία του Κωστή Χατζηδάκη προβλέπεται η  απαγόρευση μεταβίβασης των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών και των θυγατρικών της (ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ) για χρονικό διάστημα 5 ετών από την απόκτησή τους.

    Και τούτο διότι επιδιώκεται από τον κ. Χατζηδάκη να διασφαλιστεί ότι ο προτιμητέος επενδυτής θα διατηρήσει την κυριότητα των μετοχών και θα υλοποιήσει τα προγράμματα ανάπτυξης των διαχειριστών δικτύων διανομής φυσικού αερίου για περίοδο πενταετίας, συμβάλλοντας στην επέκταση του δικτύου και τη συνέχεια της υπηρεσίας προς όφελος του καταναλωτή.

    «Δεν μας ενδιαφέρει να βρούμε ευκαιριακούς επενδυτές αλλά επενδυτές οι οποίοι θα ασχοληθούν με τη ΔΕΠΑ Υποδομών θεσμικά και υπεύθυνα», είπε ο υπουργός.

    Κυριάκος: Τους έβαλε να συγκατοικήσουν και με τη βούλα

    Ο λόγος για τους άσπονδους φίλους -είναι πλέον ευρέως γνωστό- Χρήστο Σταϊκούρα και Θόδωρο Σκυλακάκη.

    Λοιπόν, στον προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφέρεται: «Η υλοποίηση του σχεδίου (σ.σ. εννοεί το σχέδιο αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης), η οποία θα συντελεστεί με συνεργασία όλων των συναρμόδιων υπουργείων, καθώς και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, θα συντονίζεται στη διάρκεια της εφαρμογής του από το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να διασφαλισθεί η αποτελεσματικότητα στην επίτευξη των στόχων».

    Δηλαδή η όλη προσπάθεια θα συντονίζεται από το υπουργείο Οικονομικών και όχι μόνο από την Ειδική Επιτροπή. Ψήλωσε κάπως τον υπουργό αλλά του έφερε πιο κοντά τον αναπληρωτή. Η στήλη θα αρκεστεί στο εξής σχόλιο: έχουν χιούμορ στο Μαξίμου.

    Aegean-Airbus: Πανδημία ή μη το deal ισχύει

    Το πρώτο «μεγάλο» Airbus Α321 παρέλαβε η Aegean ΑΡΑΙΓ -0,89% 12,19. Ο πρόεδρος και βασικός μέτοχος της εταιρείας Ευτύχης Βασιλάκης μπορεί να μην πέτυχε το «πάγωμα» της παραγγελίας λόγω του πλήγματος από την πανδημία, πέτυχε όμως καλύτερους όρους ως προς τις προκαταβολές, κυρίως από την μετάθεση της παράδοσης 7 αεροσκαφών για το 2025-2026, γεγονός που ανακουφίζει το ταμείο της αεροπορικής εταιρείας.

    Διότι η εντολή του Βασιλάκη αλλά και των άλλων ισχυρών  μετόχων της Aegean (Λασκαρίδης, Κωνσταντακόπουλος) είναι: διαφυλάξτε το ταμείο!

    Υπενθυμίζεται ότι η Aegean χρηματοδοτήθηκε μέσα από το Ταμείο Εγγυοδοσίας με 150 εκατ. ευρώ.

    Μαινόμενος Στέλιος

    Κι ενώ το στρατηγείο της ελληνικής αεροπορικής εταιρείας προσπαθεί να περιορίζει τα χτυπήματα της πανδημίας παίζοντας άμυνα λίγο πιο βόρεια και συγκεκριμένα στο Λονδίνο τα… γαλλικά του Sir Stelios προς τη διοίκηση της Easy Jet δεν έχουν τέλος…

    Αφού πούλησε μέρος των μετοχών του το καλοκαίρι και τους τρόλαρε στα στέκια των Σπετσών, εχθές χτύπησε για μια ακόμη φορά και τους αποκάλεσε «αχρείους» καθώς δίνουν «γη και ύδωρ στους βασιλείς της διαφθοράς της Airbus» – η στήλη μεταφέρει αυτολεξεί τα δικά του λόγια – εις βάρος των μετόχων.

    Πέραν της ουσίας κερδίζει πόντους διότι είναι απολαυστικός στις τοποθετήσεις του…

    Βάζει «λουκέτο» στο ελληνικό μετοχικό fund η Brevan Howard;

    Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Wiseman, «κουνάει μαντήλι» η Brevan Howard στις ελληνικές μετοχές.

    Όλοι θυμάστε, όμως, ότι το 2018 έλεγε ότι η επένδυση σε ελληνικές μετοχές είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Για αυτό άλλωστε έβαλε δικά της λεφτά, ώστε να μπορέσει να μαζέψει και λεφτά τρίτων και να δημιουργήσει ένα μεγάλο fund, το οποίο να επενδύει αποκλειστικά σε ελληνικές μετοχές.

    Δυστυχώς μάζεψε πολύ λίγα λεφτά τρίτων και έτσι επένδυσε μόνο τα δικά της λεφτά. Για να ξέρετε, σύμφωνα με πληροφορίες, έπαιξε π.χ. τράπεζες, Autohellas, Σαράντη, Πετρόπουλο κλπ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Wiseman, η Brevan Howard έχει μηδενίσει την θέση της σε όλες τις ελληνικές μετοχές που είχε το fund, εκτός από τον Πετρόπουλο, τον οποίο απ’ ό,τι φαίνεται με χθεσινή επίσημη ανακοίνωση ξεκίνησε να πουλάει.

    Είναι ολοφάνερο ότι ο κ. Τρύφων Νάτσης έχει επιλέξει αποκλειστικά να ασχοληθεί με το ελληνικό real estate και εκτός από την Orilina Properties ΑΕΕΑΠ έκανε αισθητή την παρουσία του και στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development για το project στο Ελληνικό.

    Έτσι αποφασίσθηκε σιγά-σιγά να μηδενίσει όλες τις θέσεις που έχει το fund σε ελληνικές μετοχές. Προσέξτε, όμως, φίλοι αναγνώστες, ο λόγος κλεισίματος του fund δεν έχει να κάνει με την ποιότητα των εταιρειών ή με το αν είναι φθηνές ή ακριβές. Υπάρχει η απόφαση να κλείσει και κλείνει. Απλώς, άλλαξε η στρατηγική και αποφασίσθηκε να δοθεί έμφαση μόνο στο real estate.