• Τα μυστήρια για το ράλι της Cenergy, τα πρόσωπα κλειδιά για το deal MIG-Vivartia, η τηλεργασία του Ανδρέα της Eurobank και το στοίχημα Σαχίνη

    Συμμετοχή σε όλες τις εσωτερικές συναντήσεις με τα στελέχη της διοίκησης της Eurobank έχει πλέον ο νέος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Ανδρέας Αθανασόπουλος.

    the wise man
    image
    the wise man

    Eurobank: Από τηλεδιάσκεψη σε τηλεδιάσκεψη ο Αθανασόπουλος

    Συμμετοχή σε όλες τις εσωτερικές συναντήσεις με τα στελέχη της διοίκησης της Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,67% 1,83 έχει πλέον ο νέος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Αθανασόπουλος.

    Μπορεί όλα να τα κάνει από το μακρινό Λονδίνο, ωστόσο η παρουσία του είναι ηχηρή στα εσωτερικά διαδικαστικά αλλά και στα ουσιαστικά θέματα της τράπεζας.

    Φυσική παρουσία στο κτήριο της οδού Αμαλίας θα αποκτήσει – όπως είναι γνωστό – από τις 2 Ιανουαρίου, αλλά δεν θα υπάρξει μεταβατική περίοδος προσαρμογής καθώς ήδη μέσω των ψηφιακών καναλιών επικοινωνίας έχει αποκτήσει διαδραστική σύνδεση με τις διευθύνσεις που θα τρέχει με την ανάληψη των νέων αρμοδιοτήτων του.

    Και όπως μαθαίνω είναι πολλές και διατρέχουν αρκετά κομμάτια της τράπεζας.

    Τα πρόσωπα της επιτυχίας

    Όπως σας είχε ενημερώσει από την Παρασκευή ο Wiseman, η συμφωνία της MIG με το CVC για την πώληση της VIVARTIA έκλεισε αργά χθες το βράδυ.

    Τα πρόσωπα που έπαιξαν καταλυτικά ρόλο στην μεγάλη αυτή συμφωνία ήταν τα εξής:

    Η ανώτερη γενική διευθύντρια της Τράπεζας Πειραιώς Ελένη Βρεττού, η οποία δρούσε υπό τις εντολές του αφεντικού της τράπεζας, Χρήστου Μεγάλου, o ισχυρός Αλεξ Φωτακίδης από την πλευρά του CVC και ο έμπειρος στα deals Θανάσης Παπανικολάου που είναι CEO της MIG.

    Η δουλειά είναι μεγάλη και πλέον το CVC Capital είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα αφού πριν την VIVARTIΑ είχε εξαγοράσει τον όμιλο του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ και πριν το νοσοκομείο Metropolitan. Και προφανώς ακολουθεί και η Εθνική Ασφαλιστική.

    Τα assets που διαχειρίζεται παγκοσμίως το CVC υπερβαίνουν τα 80 δισ. δολάρια.

    Μάλιστα μαθαίνω ότι και στο Μέγαρο Μαξίμου άπαντες είναι ευχαριστημένοι…

    Μυλωνάς: είμαστε κοντά

    Πέντε βήματα πιο κοντά έχουν έρθει η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ 0,28% 7,07 και το CVC.

    Η στήλη πληροφορείται ότι η συμφωνία γράφεται – έχει μπει δηλαδή στο χαρτί – και η Εθνική θα προτάξει τα κέρδη που θα λάβει από τις πωλήσεις των τραπεζοασφαλειών μέσα από το δίκτυό της…

    Το τίμημα κινείται γύρω στα 460-480 εκατ. ευρώ.

    Η διοίκηση της Εθνικής έκανε την προσπάθεια να πείσει την DG Comp για παράταση αλλά οι Βρυξέλλες αυτή τη φορά δεν έκαναν πίσω.

    Για το θέμα ρωτήθηκε ο CEO της τράπεζας από τους αναλυτές και η απάντησή του προανήγγειλε το επικείμενο deal. «Είμαστε κοντά».

    ΕΤΕ: Μικρά πακέτα μείωσης NPEs το 2021

    Κι ενώ το project Frontier της Εθνικής Τράπεζας που αφορά στην τιτλοποίηση 6,1 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει μπει στις ράγες – όπως σας ενημέρωσε και εχθές ο Wiseman – για το δεύτερο εξάμηνο του 2021 το μενού του Παύλου  Μυλωνά περιλαμβάνει μικρές – σε μέγεθος – κινήσεις με πακέτα πώλησης δανείων.

    Εξάλλου, η τράπεζα μετά το Frontier μειώνει σημαντικά τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων της ενώ σχεδόν καθαρίζει με το προβληματικό χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών.

    Στα επιχειρηματικά πληροφορούμαι ότι οι μικρές κινήσεις αφορούν πωλήσεις δανείων (όπως κάνει ήδη) ανάλογα την εταιρεία, τις προοπτικές της και το ύψος των προβληματικών της δανείων.

    ΕΛΤΑ: Όταν ο manager δεν είναι πολιτευτής!

    Με ιδιαίτερο στόμφο η κυβέρνηση ανακοίνωσε εχθές το σχέδιο εξυγίανσης των ΕΛΤΑ. Και δικαίως καθώς η εταιρεία χρωστάει στο Δημόσιο, στα ταμεία και έχει μείνει στην δεκαετία του ’80.

    Τι άλλαξε λοιπόν το τελευταίο έτος και αίφνης τα ΕΛΤΑ έχουν σχέδιο εξυγίανσης, κυρίως έχουν στρατηγικό πλάνο μετασχηματισμού σε μια σύγχρονη εταιρεία βασισμένη στις ψηφιακές ανάγκες της εποχής;

    Ο διευθύνων σύμβουλος.

    Η στήλη πληροφορείται ότι ο CEO των ΕΛΤΑ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, επί μήνες ήταν σε ανοικτή γραμμή με τον Κυριάκο Πιερρακάκη προκειμένου να βρεθεί η σωστή συνταγή μετασχηματισμού της εταιρείας.

    Πλάτη όπως μαθαίνω έβαλε και η Eurobank, η οποία κατέχει – κληρονομιά από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το 10% των ΕΛΤΑ – και πληροφορούμαι ότι θα καλύψει τα δικαιώματά της.

    Ο Κωνσταντόπουλος ξέρει τη δουλειά καθώς έχει εργασθεί στον όμιλο της IBM, στην Google, στην Microsoft, στην Oracle, στην Vodafone κ.ά.

    Η διαφορά είναι ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις αντιμετώπισαν τα ΕΛΤΑ, τη ΔΕΗ και όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις ως πάρκινγκ αποτυχημένων πολιτευτών.

    Έρχεται σχέδιο εξυγίανσης και στην ΕΥΔΑΠ

    Η στήλη πληροφορείται ότι σχέδιο εξυγίανσης γράφει και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ 0,72% 5,58 Χαράλαμπος Σαχίνης.

    Και εδώ το σχέδιο θα ξεκινήσει με γενναία εθελουσία, μετά την τρέχουσα αξιολόγηση του προσωπικού…

    Από το κάδρο βέβαια της ΕΥΔΑΠ δεν θα λείψουν και κινήσεις ενίσχυσης της μετοχοποίησής της.

    Ελλάκτωρ: Το ταμπλό δείχνει αγοραστή…

    Συνεχίσθηκαν και εχθές οι αγορές στην μετοχές της Ελλάκτωρ, την ώρα που η αγορά περιμένει να δει τι θα γίνει τόσο με τους ολλανδούς της Reggeborgh αλλά και με τους νεόκοπους – ως προς το ενδιαφέρον τους για τον κατασκευαστικό όμιλο – εφοπλιστές Καϋμενάκη και Μπάκο.

    Η μετοχή ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0,80% 2,52 έκλεισε με άνοδο 2,47% στα 1,66 ευρώ, και στην αγορά κυκλοφορεί ότι το χαρτί το μαζεύουν οι Ολλανδοί, οι οποίοι επιμένουν να πάρουν τον έλεγχο και έχουν το ποσοστό του Λεωνίδα Μπόμπολα ως back up.

    Το Ταμείο Ανάκαμψης βάζει στο στόχο τον Σκυλακάκη

    Οι κεραίες της στήλης πιάνουν μια νευρικότητα – ορισμένων – προς το πρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη.

    Μαθαίνω ότι το πακέτο των 32 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης έχει ανοίξει την όρεξη πολλών επιχειρηματιών-επενδυτών και αυτό αναμένεται να φουντώσει γκρίνιες, ίντριγκες κλπ κλπ.

    Οι γκρίνιες και οι ίντριγκες έρχονται συνήθως από εκείνους που επί σειρά ετών είχαν μάθει το γκουβέρνο να είναι φιλικό και εξυπηρετικό.

    Μόνο που ο Θόδωρος έχει αποδείξει ότι δεν μασάει από αυτά…

    Τα ερωτήματα και τα μυστήρια της Cenergy

    Ολόκληρη η αγορά αναρωτιέται τι έγινε με την Cenergy CENER -0,57% 6,94 του ομίλου Στασινόπουλου και την δουλειά με την γαλλική Nexans (χθες η μετοχή στο γαλλικό χρηματιστήριο υποχωρούσε 2,2%) που χάλασε (;) αιφνιδιαστικά.

    Οι προσεκτικοί αναλυτές που μελέτησαν την … “γαλαξιακή” πορεία της μετοχής κατέληξαν σε ιδιαιτέρως χρήσιμα συμπεράσματα.

    Η μετοχή της Cenergy στα τέλη Σεπτεμβρίου διαπραγματευόταν στο 1 ευρώ.

    Από εκεί και πέρα ξεκίνησε με μεγάλη κούρσα  για την μετοχή με σημαντικούς όγκους, με αποτέλεσμα στο κλείσιμο της Παρασκευής  6 Νοεμβρίου δηλαδή μια χρηματιστηριακή συνεδρίαση πριν ανακοινωθεί το εμβόλιο της Pfizer, (ανακοινώθηκε στις 9 Νοεμβρίου) η μετοχή να βρίσκεται στην περιοχή των 1,55 ευρώ.

    Δηλαδή μέσα σε 36 ημέρες η μετοχή είχε κερδίσει 55%, χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο ουσιαστικό νέο, που να διαφοροποιεί την εικόνα της Cenergy.

    Δηλαδή μια μεγάλη αύξηση τζίρου η κερδών.

    Το ράλι συνεχίστηκε και στις 12 Νοεμβρίου με ανακοινώσεις τους η Βιοχάλκο και η θυγατρική της, Cenergy, επιβεβαιώνουν πως βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τον όμιλο Nexans με σκοπό τη σύμπραξη των δραστηριοτήτων παραγωγής καλωδίων, ωστόσο, όπως εξηγούσαν, οι εν λόγω διαπραγματεύσεις ήταν σε πρώιμο στάδιο.

    Αποτέλεσμα εκείνη την ημέρα η  μετοχή να φτάσει στα 1,66 ευρώ. Το ράλι συνεχίστηκε καθώς υπήρχαν προσδοκίες από τους επενδυτές και στις 19 Νοεμβρίου η μετοχή έφτασε στα 1,93 ευρώ.

    Δηλαδή υψηλότερα κατά 93% σε σύγκριση με τα τέλη Σεπτεμβρίου.

    Όμως από την Δευτέρα 23 Νοέμβριου και ενώ όλοι ανάμεναν να κλείσει η συμφωνία με την Nexans, η μετοχή ξεκίνησε να υποχωρεί μυστηριωδώς.

    Στις 23 Νοεμβρίου έκλεισε στα 1,82 και την προηγούμενη Παρασκευή 27 Νοεμβρίου στα 1,75 ευρώ.

    Χθες η μετοχή, μετά την ανακοίνωση ότι η συμφωνία χάλασε, έκλεισε στα 1,5840 με πτώση πάνω από 10%. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας αγγίζει τα 301,2 εκατ. ευρώ.

    Επίσης και η μητρική Βιοχάλκο η οποία κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών της Cenergy είχε αντίστοιχη “διαστημική” πορεία.

    Η μετοχή στα τέλη Σεπτεμβρίου διαπραγματευόταν στα 2,5 ευρώ και πριν από λίγες ημέρες έφτασε σχεδόν στα 3,98 ευρώ (+60%).

    Χθες έκλεισε στα 3,56 ευρώ με κεφαλαιοποίηση 922,7 εκατ. ευρώ.

    Και εδώ ξεκινούν τα ερωτήματα:

    1) Ποιοι γνώριζαν ότι οι δυο πλευρές Cenergy και NEXANS  συνομιλούσαν και με υψηλούς όγκους ανέβασαν το χαρτί από τα τέλη Σεπτεμβρίου ως τις 12 Νοεμβρίου δηλαδή πριν ανακοινωθεί το εμβόλιο της Pfizer και ξεκινήσει το ράλι για όλες τις μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου, από το 1 ευρώ στα 1,55 ευρώ; Και στην συνέχεια ως στα 1,93 ευρώ;

    2) Υπάρχει εσωτερική πληροφόρηση σε αυτή την περίπτωση;

    3) Πρέπει οι εποπτικές αρχές όπως γίνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου να “ανοίξουν” τις συναλλαγές για να διαπιστώσουν ποιοι έπαιξαν την μετoχή της Cenergy από το 1 ευρώ έως το 1,93 ευρώ;

     

    Αποποίηση Ευθύνης:

    Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.