• Το ύπουλο χτύπημα στην Intrakat, οι φίλιες δυνάμεις από την HSBC, τι συμβαίνει με τον Αστυφίδη και την ΔΕΗ και ένα quiz με τον εκδότη «άπληστο γουρουνάκι»

    Ποιο «άπληστο γουρουνάκι» της digital δημοσιογραφίας, ενώ στο παρελθόν ήταν σούπερ ικανοποιημένο από την συνεργασία του με εισηγμένο όμιλο, ξαφνικά έμαθε ότι οι αντίπαλοι έχουν καλύτερες συμφωνίες;

    image

    To παρασκήνιο με την Intrakat

    Χθες η αγορά έδειξε μια νέα δυναμική, μετά από 4 σχετικά κακές συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας.

    Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,74% ενώ πολλές μετοχές πρωταγωνίστησαν.

    Μεταξύ αυτών η Πειραιώς που υπεραντέδρασε, μετα το «χώσιμο» των προηγουμένων ημερών που κατρακύλησε από τα 3,5 ευρώ στα 3,25 ευρώ και η Alpha Bank που έχασε σχεδόν 10% την προηγούμενη εβδομάδα.

    Δηλαδή «έπεσε» από τα 1,65 ευρώ στα 1,40 ευρώ, αμέσως μετά την ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων του 6μηνου του 2023.

    Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,32 ευρώ με κέρδη 4,72% και η Alpha στα 1,50 ευρώ με κέρδη 4,17%.

    Κατά τα λοιπά, είχαμε υψηλές πτήσεις για AEGEAN,  Mytilineos και ΔΕΗ που όμως δεν κατάφερε να διατηρήσει τα 10 ευρώ και έκλεισε στα 9,935 ευρώ.

    Talk of the town έγινε η μετοχή της  Intrakat , η οποία από απώλειες 13% κατάφερε να κλείσει στο τέλος της συνεδρίασης,  στα 3,05 ευρώ με απώλειες 3,02%.

    Η δυναμική της μετοχής φάνηκε καθώς άλλαξαν χέρια 1,74 εκατ. χαρτιά.

    Για μια ακόμα συνεδρίαση ενεργοποιήθηκαν οι φίλιες δυνάμεις  μέσω της  HSBC.

    H HSBC μαζεύει συστηματικά Intrakat εδώ και πολλούς μήνες.

    Φυσικά πρόκειται για φυσικό πρόσωπο που διενεργεί τις εντολές του μέσω της βρετανικής τράπεζας.

    Intrakat: Το ύπουλο χτύπημα

    Η μετοχή της Ιντρακατ δέχθηκε χθες ένα ύπουλο χτύπημα, από οικονομικό MEDIA.

    Το δημοσίευμα που αναρτήθηκε χθες το πρωί στοιχημάτιζε ότι η Ιntrakat θα προχωρήσει σε αναπτυξιακή Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου κάτι όμως που εχει διαψευστεί κατηγορηματικά στο παρελθόν από τον CEO  της Intrakat.

    Χθες κατά τις 11:00,  διαψεύστηκε από την ίδια την εταιρεία, για μια ακόμα φορά.

    Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι όταν μια εταιρεία προχωρά σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, η τιμή της υποχωρεί σημαντικά στο ταμπλό.

    Όμως το κείμενο του οικονομικού site προσπάθησε να μας πείσει περί της ανάγκης μιας αναπτυξιακής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου!!!

    Αστειότητές δηλαδή.

    Επίσης είναι σαφές ότι η διοίκηση της ιστοσελίδας σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος, εκφράζει έμμεσα δυσαρέσκεια, καθώς αισθάνεται την ανάγκη να βροντοφωνάξει και να υπενθυμίσει ότι αυτή ήταν η πρώτη που κατάλαβε τις ικανότητες της διοίκησης της νέας Ιντρακατ, ήδη από την εποχή που οι νυν μέτοχοι, δεν  ήταν καν μέτοχοι της Ιντρακάτ αλλά μέτοχοι στην Ελλάκτωρ.

    Δηλαδή, του στυλ «όταν οι άλλοι σας αγνοούσαν, εμείς γράφαμε για εσάς».

    Να σημειωθεί πάντως ότι η οικονομική ιστοσελίδα, δεν απάντησε στην «σκληρή» ανακοίνωση της INTRAKAT, περί σκοπιμοτήτων του ρεπορτάζ.

    Δηλαδή να κατηγορεί μια εισηγμένη ένα media ότι παίζει παιχνίδια και η διοίκηση του media να κοιτάζει τα άστρα, ε δεν παίζει….

    Να σημειωθεί ότι όσον αφορά την τιμή της μετοχής της Ιντρακατ, έκλεισε με απώλειες 3% στα 3,05 ευρώ.


    H ΔΕΗ, η Goldman Sachs και ο Αστυφίδης

    Στην ΔΕΗ τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεται το εξής περίεργο φαινόμενο.

    Ενώ η Goldman Sachs κατέχει ποσοστό άνω του 5% εν τούτοις σε κάθε ευκαιρία, που πουλάει ένα μικρό πακέτο μετοχών, το ανακοινώνει, ενώ δεν εχει καμμιά υποχρέωση εκ της νομοθεσίας.

    Τελευταίο παράδειγμα την προηγουμένη εβδομάδα που ανακοίνωσε ότι το ποσοστό της υποχώρησέ από το 5,50% στο 5,37%.

    Προφανώς πρόκειται για υποτιμητικό (όσο και ύποπτο) σχέδιο της GOLDMAN SACHS να πιέσει την μετοχή σε χαμηλότερα επίπεδα;

    Επίσης με ενημέρωσαν ότι τώρα τελευταία και ο πολύς Τάσος Αστυφιδης της AMBROSIΑ CAPITAL, που έχει αναλάβει το buy back της ΔΕΗ, ξεφορτώνει την μετοχή ακολουθώντας προφανώς οδηγίες πελατών του.

    Δηλαδή ο ίδιος στηρίζει την μετοχή με το Buy Back και την ίδια  στιγμή «χώνει» την μετοχή, η οποία δεν μπορεί να πάρει ανάσα.

    Μόλις ξεπεράσει τα 10 ευρώ πέφτουν χιλιάδες οι εντολές πώλησης.

    Δεν ξέρω εάν όλο αυτό είναι νόμιμο πάντως ηθικό δεν είναι.

    Στην αγορά οι ειδικοί αναφέρουν ότι το αφεντικό της ΔΕΗ, ο Γιώργος Στάσσης θα πρέπει να βρει και έναν και ένα δεύτερο παίκτη για το BUY BACΚ.

    Ο Γιώργος Στάσσης κρατάει σταθερά τα τιμολόγια λιανικής και η ΔΕΗ δίνει τον τόνο στην αγορά…

    Παρόλο που η τιμή του αερίου διεθνώς έκανε άλματα, (χθες οι τιμές του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF της Ολλανδίας εκτινάχθηκαν στα 42,90 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αύξηση 18%), ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ κράτησε τα τιμολόγια λιανικής σταθερά για το Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο, δίνοντας τον τόνο στην αγορά.

    Το αμετάβλητο τιμολόγιο που αποφάσισε ο Στάσσης βρίσκεται στα 15,5 λεπτά/KWh για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες και 16,7 λεπτά για πάνω από αυτό το όριο, ενώ η χρέωση κατά τη νύχτα είναι 11,4 λεπτά/KWh.

    Οπότε σε περίπου ίδια επίπεδα με τον Αύγουστο «παίζουν»  και τα τιμολόγια των υπολοίπων προμηθευτών.

    Λοιπόν έχουμε και λέμε:

    Η Protergia του Ομίλου Mytilineos του Ευάγγελου Μυτιληναίου, προσφέρει το Value Plus στα 9,46 λεπτά (δεν συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 6%).

    Η Volterra, που ανήκει στον όμιλο ΑΒΑΞ με αφεντικό το Χρήστο Ιωάννου (βέβαια προ ημερών ανακοινώθηκε θα θα πωληθεί στην Mytilineos) επίσης διατήρησε σταθερό το δικό της τιμολόγιο στα 13,98 λεπτά τόσο για νοικοκυριά, όσο και για επιχειρήσεις.

    Το πρόγραμμα SIMPLY GENEROUS HOME που προσφέρει ο Γιώργος Περιστέρης της Ήρων-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, είναι στα 11,25 λεπτά ανά κιλοβατώρα (0,1125 €/kWh), με ενσωματωμένη την έκπτωση 10% ποσότητας που προσφέρεται σε όλους τους καταναλωτές, χωρίς προϋποθέσεις.  Mε τη συμπλήρωση 6 μηνών παραμονής στο πρόγραμμα, η έκπτωση ποσότητας ανεβαίνει στο 15% κι έτσι η τελική τιμή διαμορφώνεται στα 10,63 λεπτά ανά κιλοβατώρα (0,1063 €/kWh).

    Το πρόγραμμα On Time της ΝRG που ανήκει στη MOTOR OIL και τον όμιλο Βαρδινογιάννη, προσφέρεται στα 9,594 λεπτά με έκπτωση συνέπειας 40%.

    Η Volton προσφέρει 0,0945€ ανά κιλοβατώρα (9,45 λεπτά) με έκπτωση συνέπειας στο πρόγραμμα Volton Energy Control (0,1260€ ανά κιλοβατώρα χωρίς έκπτωση συνέπειας), καθώς και 0,1482€ ανά κιλοβατώρα (14,82 λεπτά) με έκπτωση συνέπειας στο πρόγραμμα Volton Home Plus (0,1560€ ανά κιλοβατώρα χωρίς έκπτωση συνέπειας).

    Η Watt+Volt έχει το πρόγραμμα Reward στα 18,28 λεπτά που με την έκπτωση συνέπειας διαμορφώνεται σε 12,28 λεπτά.

    Το πρόγραμμα Green Economy της Elpedison βρίσκεται στα 8,00 λεπτά και στο Συνέπεια Day στα 15,77 λεπτά με τις εκπτώσεις.

    Η ΖΕΝΙΘ προσφέρει το Power Home Now στα 14,3 λεπτά και το Power Home for All στα 9,9 λεπτά.

    Η ‘Φυσικό Αέριο’ προσφέρει στα 9,3 λεπτά το οικιακό της πρόγραμμα Maxi Free+ με την έκπτωση συνέπειας.

    Το τιμολόγιο της ‘Ελίν’ είναι στα 10,5 λεπτά για το πρόγραμμα Power On! Home Bonus + με έκπτωση συνέπειας.

    Οι τιμές αυτές είναι δίχως την κρατική επιδότηση που πρόκειται να ανακοινωθεί σε λίγες ημέρες.

     

    Κερδισμένος ο Μάνος Μανουσάκης του ΑΔΜΗΕ στο ΧΑΑ, με ρύθμιση του Θανάση Δαγούμα της ΡΑΕΕΥ

    Ιδού λοιπόν που και οι …άσπονδοι φίλοι κάποτε ευνοούν (νομίμως, για να μην παρεξηγηθώ) ο ένας τον άλλο.

    Και εξηγούμαι για τους μη γνωρίζοντες τα ενδότερα των ενεργειακών: Το WACC (το μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου ή weighted average cost of capital -WACC), όπως αποδίδεται ο όρος στα αγγλικά, είναι η ελάχιστη απόδοση που αναμένεται να καταβάλει η επιχείρηση κατά μέσο όρο στους μετόχους της για την χρηματοδότηση των περιουσιακών της στοιχείων.

    Η αύξηση του WACC του ΑΔΜΗΕ με απόφαση της  Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΕΕΥ) όπου Πρόεδρος είναι ο Θανάσης Δαγούμας, με αντιπρόεδρο του κλάδου Ενέργειας (όπου και έχουν μεταφερθεί κατά κύριο λόγο οι αρμοδιότητες που είχε μέχρι σήμερα η ΡΑΕ) το σημερινό Δημήτρη Φούρλαρη, βελτίωσε τη χρηματιστηριακή συμπεριφορά της μετοχής του ΑΔΜΗΕ.

    Για το λόγο αυτό και  οι εντολές αγοράς που μπαίνουν στη μετοχή, απορροφούν με σχετική άνεση τις πωλήσεις που βγαίνουν.

    Μου λένε  πως ο πωλητής δεν είναι …ημεδαπός και ο αγοραστής που είναι όντως Έλληνας είναι πολύ υπομονετικός.

    Ο ΑΔΜΗΕ έχει στα σκαριά μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα και τα  δίκτυα μεταφοράς ενέργειας είναι το κλειδί για την ενεργειακή ανάπτυξη της χώρας.

    Πάντως και μετά από όλα αυτά, μην περιμένετε να γίνουν …φιλαράκια ο Δαγούμας με το Μανουσάκη.

    Γιατί; Διότι …‘βαθιές είναι οι ρίζες’ όπως ήταν και ο τίτλος ενός παλαιού θεατρικού έργου του Arnaud d’Usseau.

     

    Quiz

    Ποιο «άπληστο γουρουνάκι» της digital δημοσιογραφίας, ενώ στο παρελθόν ήταν σούπερ ικανοποιημένο από την συνεργασία του με εισηγμένο όμιλο, ξαφνικά έμαθε ότι οι αντίπαλοι έχουν καλύτερες συμφωνίες;

    Και απασφάλισε!!!

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.