• The Wiseman

    Στο προσκήνιο η οικογένεια Κόκκαλη

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Η Novartis καλύπτει και τις «καλές ειδήσεις» κ. Ευκλείδη! Χθες, με την έκδοση του ομολόγου, κατάλαβαν στην κυβέρνηση πως ο κουρνιαχτός από την υπόθεση της Novartis δεν καλύπτει μόνο τις αστοχίες π.χ. στο Σκοπιανό . Καλύπτει ενίοτε και τις «καλές ειδήσεις» όπως το ομόλογο. Αφήστε που δεν ήταν και τόσο καλή είδηση. Γι’ αυτό και ο υπουργός των Οικονομικών, ο «λίγο τσαλακωμένος», Ευκλείδης Τσακαλώτος περιορίστηκε σε μια δήλωση 15 λέξεων. Το κλίμα είχε βαρύνει και μετά τη σκληρή δήλωση Γιάννη Στουρνάρα για τα ραντεβού στην Κυψέλη. Αφού είναι τόσο ανίκανοι οι μάρτυρες και οι παραμάρτυρες της Novartis που εμπλέκουν Στουρνάρα, κάνοντας λάθος το πότε ο διοικητής έγινε υπουργός Οικονομικών. Έτσι, το  μίσος για τον διοικητή από τους γνωστούς-αγνώστους και τις παραφιάδες τους – τα ακούς Νίκο; – προς το παρόν δεν στοιχειοθετεί ούτε πλημμέλημα.

    Ποιος δίνει το έναυσμα για την νέα επιθετική πολιτική; 

    Στο προσκήνιο έχει περάσει τους τελευταίους μήνες η οικογένεια Σωκράτη Κόκκαλη. Οι νέες Business του όμιλου αφορούν κυρίως τον χώρο των τυχερών παιγνίων και τα ακίνητα. Intralot, Intrasoft και Intrakat παίζουν δυνατά σε όλα τα επίπεδα. Τελευταία εξέλιξη η Intrasoft εμφανίστηκε σε διαγωνισμό για μηχανοργάνωση ασφαλιστικών ταμείων.

    Προ καιρού η Intralot απέκτησε συμμετοχή στο καζίνο της Πάρνηθας που μετακομίζει στην  Αθήνα, ενώ πρόσφατα πήρε και δουλειά από τον ΟΠΑΠ.

    Επιπρόσθετα ο όμιλος δίνει το παρόν στον διαγωνισμό για την παραχώρηση της Μαρίνα Αλίμου, ενώ η ΙΝΤΡΑΚΑΤ έχει αναλάβει τα έργα ανακατασκευής και επέκτασης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Fraport.

    Παρατάσεις παντού!

    Μέσα σε αυτό το κλίμα είναι λογικό να πηγαίνει συνεχώς προς τα πίσω η ολοκλήρωση σειράς συμφωνιών, που ξεκινούν από τη σαπουνόπερα πώλησης των Νηρέα και Σελόντα και φτάνουν μέχρι το δράμα πώλησης της Forthnet ή σοβαρών ξενοδοχειακών περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών. Μήπως πρέπει να αναζητηθεί κάποια άλλη φόρμουλα για την επιτάχυνση των διαγωνισμών, με παράλληλη ενίσχυση της διαφάνειας; Θα μου πείτε, εδώ περιμένουμε από (έμπειρο, πράγματι) Πρωτοδίκη να λύσει το γόρδιο δεσμό με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σε έναν μήνα! Λογικό είναι να θέλει περισσότερο χρόνο για να αποφασίσει για κάτι που δεν έλυσε επί χρόνια το πολιτικό μας σύστημα.

    Business Plan μαζί με τις τράπεζες φτιάχνει η ΔΕΗ

    Αντιθέτως χιλιάδες λέξεις ακούστηκαν στην τελετή κοπής της πίτας της ΔΕΗ, η διοίκηση της οποίας διέψευσε χθες μετά βδελυγμίας πως απαιτούνται περικοπές μισού δισεκατομμυρίου ευρώ μέσα στο 2018 για να μείνει όρθια η προβληματική επιχείρηση, το κάποτε κραταιό μονοπώλιο στην ηλεκτρική ενέργεια.

    Χθες, όμως, κυκλοφόρησε και η ομιλία του Μανώλη Παναγιωτάκη στην τελετή για την κοπή της πίτας παρουσία υπουργών, της κας Ράνιας Αικατερινάρη (πρώην μέλους του Δ.Σ. της ΔΕΗ) του υπερταμείου και άλλων.

    Ο Μ. Παναγιωτάκης είπε στην ουσία πως το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ, που καταρτίζει η McKinsey, και προ ημερών πήρε τετράμηνη παράταση για την ολοκλήρωσή του, συντάσσεται υπό τη στενή παρακολούθηση των πιστωτριών τραπεζών.

    Ποια μείωση μεριδίου;

    Από όσα είπαν στην κοπή της πίτας της ΔΕΗ οι διάφοροι επίσημοι, ο ταπεινός σχολιογράφος σας συγκρατεί τη δήλωση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ Γιώργου Αδαμίδη, που βάζει και πλάτη στην κυβέρνηση. Ο πρόεδρος υπενθύμισε πως η ΔΕΗ με βάση το μνημόνιο πρέπει να μειώσει το μερίδιό της στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κάτω του 50% (από άνω του 80% σήμερα) μέχρι το τέλος του 2019.

    Και σωστά επισήμανε πως «εάν πιστεύετε ότι θα χάσει 30 μονάδες από τη λιανική ή από την παραγωγή η ΔΕΗ, κάνετε πολύ μεγάλο λάθος όταν και το Ελληνικό Δημόσιο και η υψηλή βιομηχανία, η υψηλή τάση και το κοινωνικό τιμολόγιο και μια σειρά από τιμολόγια που φτάνουν ή αγγίζουν ή ξεπερνούν το 25%, δε θέλουν ν’ αλλάξουν πάροχο». Αυτό σημαίνει πως οι στόχοι μείωσης μεριδίων δεν θα επιτευχθούν και τότε μπαίνουν στο τραπέζι άλλα σενάρια που δεν ήθελε να τα αναφέρει ο κ. Αδαμίδης, όπως η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων…

    Μεταξύ ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ, J&P ΑΒΑΞ, μας προέκυψε Ερμωνάσσα!

    Γράφαμε χθες για το γήπεδο Καραϊσκάκη και ξεχάσαμε τη μεγάλη έκπληξη με τη δεύτερη φάση των εργασιών κατασκευής του γηπέδου «Αγιά Σοφιά» της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Την εργολαβία κέρδισε την Τρίτη μια μικρή, αλλά αξιόλογη όπως αποδεικνύεται, εταιρεία κόντρα στους ΑΚΤΩΡ και λοιπούς μεγάλους εργολάβους που κατέβηκαν.

    Πρόκειται για την ΕΡΜΩΝΑΣΣΑ ΑΕ η οποία, κατά σύμπτωση είχε υλοποιήσει κάποιες εργασίες και στο «Καραϊσκάκη» η οποία ανέλαβε το έργο της Νέας Φιλαδέλφειας μαζί με την «Βαγενάς» μια τεχνική εταιρεία με σημαντική παρουσία σε ιδιωτικά έργα.

    Η φάση αυτή περιλαμβάνει το σύνολο των σκυροδεμάτων και του σιδηρού οπλισμού του φέροντος οργανισμού του γηπέδου, την κατασκευή των πυλώνων, τις υπόλοιπες χωματουργικές εργασίες καθώς επίσης την κατασκευή και την τοποθέτηση των προκατασκευασμένων κερκίδων. Η ΕΡΜΩΝΑΣΣΑ είχε αναλάβει και τις πρόδρομες εργασίες στο γήπεδο της ΑΕΚ.

    Τίνος είναι η Assetsnow Holdings Limited;

    Ωραίο διαμέρισμα στη γωνία Οθωνος και Αμαλίας είχε αγοράσει, με δανεικά και αγύριστα, η κυπριακή εταιρεία Assetsnow Holdings. Ποιος να είναι άραγε ο ιδιοκτήτης που ατύχησε και τώρα χάνει το διαμερισματάκι;



    ΣΧΟΛΙΑ