• The Wiseman

    Στον MSCI η Mytilineos λέει η SocGen, ποιο σκάφος 107 μέτρων έκλεισε το λιμάνι στις Σπέτσες, γιατί βγαίνει στο σφυρί το σπίτι του Τουτζιαρίδη και η βύθιση της μετοχής του Κούστα

    • The Wiseman
    Στο MSCI η Mytilineos σύμφωνα με την SOGEN, ποιο σκάφος 107 μέτρων έκλεισε το λιμάνι στις Σπέτσες και γιατί βγαίνει στο σφυρί το σπίτι του Τουτζιαρίδη

    Στο MSCI η Mytilineos σύμφωνα με την SOGEN, ποιο σκάφος 107 μέτρων έκλεισε το λιμάνι στις Σπέτσες και γιατί βγαίνει στο σφυρί το σπίτι του Τουτζιαρίδη


    H Société Générale με καινούργιο της report λέει ότι εκτός από την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, που βλέπει να μπαίνει στην επικείμενη εξαμηνιαία αναθεώρηση, βλέπει να μπαίνει και η MYTILINEOS.

    Αποκλειστικό: Στον MSCI η MYTILINEOS, σύμφωνα με τη SocGen

    H Société Générale με καινούργιο της report αναιρεί το τελευταίο της report και λέει ότι εκτός από την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ που βλέπει να μπαίνει στην επικείμενη εξαμηνιαία αναθεώρηση (ανακοίνωση 12 Μαΐου) βλέπει να μπαίνει και η MYTILINEOS.

    Η αγορά μέχρι στιγμής δεν έχει παίξει την είσοδο της MYTILINEOS ΜΥΤΙΛ 0,90% 38,06 στον MSCI.

    Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ακόμα και τώρα όλοι θεωρούν δεδομένη την είσοδο της ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΤΕ 0,53% 7,60 μα κανείς του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ.

    Η SocGen μας τονίζει ότι με βάση το μοντέλο που τρέχει η MYTILINEOS μετρώντας την πρώτη ημέρα που ο MSCI χρησιμοποιεί δηλαδή την 14η Απριλίου, αλλά και τις άλλες δύο εργάσιμες ημέρες 19 Απριλίου και 20, η MYTILINEOS πληροί τα κριτήρια για να μπει τώρα στον MSCI.

    Η SocGen υπολογίζει ότι η MYTILINEOS εφόσον μπει στην MSCI θα έχει εισροές της τάξης του 96,37 εκατ. δολάρια.

    Δηλαδή, με μια ισοτιμία ευρωδολαρίου 1.08, οι εισροές θα είναι της τάξης των 89,25 εκατ. ευρώ.

    Δηλαδή με μια τιμή 20.00€ αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αγοραστούν 4,46 εκατ. μετοχές. Ο Wiseman θα συμφωνήσει πλήρως με την Société Générale και πιστεύει ότι η MYTILINEOS θα κάνει την έκπληξη και θα μπει τώρα στον MSCI.

    Για να γνωρίζετε, με βάση την προηγούμενη εξαμηνιαία αναθεώρηση του Νοεμβρίου 2021, το όριο ήταν στα 2,38 δισ. δολάρια. Κάτι το οποίο το υπερκαλύπτει άνετα αυτή τη στιγμή η MYTILINEOS.

    Φυσικά, κανείς δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το όριο που θα ορίσει ο οίκος για την εισαγωγή των εταιρειών στην αναθεώρηση του Μαΐου.

    Όμως προσέξτε, ο MSCI World Index βρίσκεται χαμηλότερα των 3000 μονάδων και συγκεκριμένα παίζει στις 2885 μονάδες περίπου.

    Είναι δηλαδή χαμηλότερα του εύρους 3100-3175 μονάδων όπου βρισκόταν το τελευταίο δεκαήμερο εργάσιμων ημερών τον Οκτώβριο του 2021.

    Άρα, με χαμηλότερα τον MSCI World Index και με την MYTILINEOS να παίζει όλες τις εργάσιμες μέρες πάνω από το προηγούμενο όριο, έτσι εμείς πιστεύουμε ότι αυτή την φορά η SOGEN θα δικαιωθεί και θα μπει η MYTILINEOS στον MSCI.

    Το πιο σημαντικό όμως για τους μετόχους της MYTILINEOS είναι ότι αυτή την στιγμή η αγορά δεν έχει παίξει ΚΑΘΟΛΟΥ αυτό το σενάριο.

    Στο MSCI η Mytilineos σύμφωνα με την SOGEN, ποιο σκάφος 107 μέτρων έκλεισε το λιμάνι στις Σπέτσες και γιατί βγαίνει στο σφυρί το σπίτι του Τουτζιαρίδη,
    H έκθεση της SocGen για την Εθνική Τράπεζα και την Mytilineos

    Μεγάλη άνοδος στις ΗΠΑ

    Η σημερινή ημέρα στην ελληνική αγορά των μετοχών είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς την Παρασκευή ο οίκος S&P αναβάθμισε την Ελλάδα.

    Επιπρόσθετα χθες το βράδυ οι δείκτες στην Νέα Υόρκη έκλεισαν με μεγάλη άνοδο.

    O DOW έκλεισε με κέρδη 0,6% και ο NASDAQ 1,3% υψηλότερα.

    Μετά από αυτές τις εξελίξεις (S&P, WALL STREET, report της SocGen) η Αθήνα σήμερα αναμένεται να ανοίξει σημαντικά υψηλότερα από το κλείσιμο της Πέμπτης.

     

    Στο σφυρί το σπίτι του Τουτζιαρίδη

    O Ανδρέας Τουτζιαρίδης έχει ταυτίσει το όνομά του με την αγορά του catering.

    Ίδρυσε την InterCatering (η επωνυμία της είναι TROSER A.E.) που δραστηριοποιείται από το 1990.

    Υπάρχει, όμως και η εταιρεία Pot & Pan Food Services, με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Τουτζιαρίδη, που και αυτή καταγράφει παρουσία άνω των 20 ετών στην αγορά της εστίασης.

    Η συγκεκριμένη μάλιστα είχε αναλάβει, -επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-, τη σίτιση σε αρκετά κέντρα υποδοχής προσφύγων της ηπειρωτικής Ελλάδας και hot spots νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

    Ο κύκλος εργασιών της TROSER σε αυτή την πρώτη χρονιά του κορωνοϊού ανήλθε στο ποσό 622.905,39 ευρώ, έναντι 2.651.894,48 το 2019, παρουσιάζοντας μεγάλη μείωση, ενώ το αποτέλεσμα ήταν ζημιές 65.520,98 ευρώ, έναντι κερδών 57.165,68 το 2019.

    Όμως φαίνεται ότι ο κ. Τουτζιαρίδης αντιμετωπίζει δυσκολίες.

    Ακίνητο του κ. Ανδρέα Τουτζιαρίδη στην περιοχή της Βάρης βγαίνει σε πλειστηριασμό στις 27 Ιουλίου με επισπεύδουσα την Cepal Hellas και τιμή πρώτης προσφοράς 1.384.000 ευρώ.

    Σημειώνεται ότι, κατά την σχετική έκθεση, το ποσό οφειλής ανέρχεται σε 155.108,66 ευρώ (πλέον τόκων και εξόδων εκτέλεσης) σύμφωνα με την κοινοποιηθείσα από 9/9/2021 επιταγή προς πληρωμή ενώ το ποσό εγγραφής κατάσχεσης είναι 60.000 ευρώ.

    Πρόκειται για ένα οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, στη θέση «Λαθουριζα» της Βάρης Αττικής, επί του οποίου έχει ανεγερθεί ημιτελής διώροφη κατοικία με υπόγειο και πισίνα.

     

    Ο Προκοπίου και το Dream των 107 μέτρων

    Ο καιρός το τριήμερο που μας πέρασε ήταν σχεδόν καλοκαιρινός.

    Έτσι τα yachts και οι θαλαμηγοί των Rich  & Famous πήραν την εκδίκηση τους…

    Τα περισσότερα ταξίδεψαν έως την Ύδρα, τις Σπέτσες και τη Μύκονο.

    Απόλυτος κυρίαρχος των θαλασσών ήταν ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου με το  Dream.

    Το θηριώδες σκάφος των 107 μέτρων “έκλεισε” σχεδόν ολόκληρο το λιμάνι των ΣΠΕΤΣΩΝ.

    Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες θαλαμηγούς του κόσμου αφού έχει μήκος 106 μέτρων και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 100 πιο πολυτελείς θαλαμηγούς του κόσμου.

    Το Dream ονομάστηκε έτσι γιατί αποτελούσε ένα παιδικό όνειρο του Γιώργου Προκοπίου.

    Ο αστικός μύθος λέει ότι κάποτε φέρεται να είχε υποστηρίξει μεταξύ αστείου και σοβαρού: «Όταν ήμουν 6 ετών έφτιαξα από ένα μαδέρι ένα μικρό πλοίο.

    Όταν το έβαλα στη θάλασσα στην παραλία της Γλυφάδας και το οδήγησαν τα κύματα ένιωσα υπέροχα. Από τότε ήξερα τι θα κάνω»!!!

    Η επιβλητική θαλαμηγός είναι ανακατασκευή ενός παλαιότερου κρουαζιερόπλοιου των Turkish Maritime Lines το οποίο είχε ναυπηγηθεί το 1997 και έκανε κρουαζιέρες στη Μεσόγειο.

    Στα μέσα του 2007 ο κ. Προκοπίου το αγόρασε και το πήγε στα ναυπηγεία της Χαλκίδας, όπου άρχισαν οι εργασίες για την εκπλήρωση του παιδικού ονείρου του.

    Οι επισκευές και η τροποποιήσεις κράτησαν τουλάχιστον μια δεκαετία και η θαλαμηγός παραδόθηκε στον ιδιοκτήτη της τον Ιούλιο του 2008.

    Διαθέτει, μεταξύ άλλων, έξι ντεκ, πισίνα spa, γυμναστήριο, business και diving centre, 23 καμπίνες, στις οποίες μπορούν να φιλοξενηθούν 44 άτομα, ενώ στο πέμπτο ντεκ την παράσταση κλέβει η σουίτα του ιδιοκτήτη με θέα το απέραντο γαλάζιο.

    Το super mega yacht έχει εξοπλιστεί με όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες ενώ μπορεί να ταξιδεύει ακόμη σε μεγάλα μποφόρ χωρίς κραδασμούς.

    Ο εσωτερικός σχεδιασμός και η διακόσμηση έγινε με τις συμβουλές της συζύγου του κ. Προκοπίου, Αλεξάνδρα, ενώ κυριαρχεί το ξύλο, το μάρμαρο, το γυαλί και ο ανοξείδωτος χάλυβας.

    Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται το DREAM, αραγμένο στο λιμάνι των Σπετσών το Μεγάλο Σάββατο (23 Απριλίου)  το πρωί.

    Σπέτσες: To Dream του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου, το Μεγάλο Σάββατο 23 Απριλίου 2022

    Εφοπλιστές και επιχειρηματίες

    Σε ΥΔΡΑ και Σπέτσες βρέθηκαν αρκετοί εφοπλιστές και επιχειρηματίες με τα yachts τους.

    Μεταξύ αυτών ο τραπεζίτης Μιχάλης Σάλλας, η ισχυρή εφοπλίστρια και πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών  Μελίνα Τραυλού, οι εφοπλιστές Πάρις Δράγνης, Δημήτρης Μελισανίδης και Νικόλας Πατέρας, ο φαρμακοβιομήχανος Θεόδωρος Τρύφων της ΕΛΠΕΝ, ο Χρήστος Καινούργιος της ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ κλπ.

    Στις Σπέτσες εθεάθησαν και άνθρωποι των χρηματαγορών που κάποιοι από αυτούς έχουν σπίτια στο νησί.

    Μεταξύ αυτών ο Νίκος Καραμούζης, ο Τίμος Μελισσάρης, ο Τζουζέπε Τζιάνο κλπ.

    Αλλαγές φέρνει ο Σκυλακάκης στο νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις

    Mε ακόμη ευνοϊκότερα κίνητρα για τις επιχειρήσεις θα φέρει εντός του Μαΐου στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

    Το νέο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει πιο ελκυστικά φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις και συνεργασίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και ελεύθερων επαγγελματιών.

    Όπως πληροφορούμαι με τις διατάξεις του Ν.Σ.  θα  αυξάνεται η διάρκεια της έκπτωσης κατά 30%, στα πέντε από τα τρία χρόνια, όπως αρχικά προβλεπόταν, ώστε να πειστούν περισσότερες εταιρείες να ενοποιηθούν.

    Η έκπτωση φόρου στο 15,5% από το 22% που είναι σήμερα, ο φορολογικός συντελεστής, θα ισχύει με την προϋπόθεση ότι η εταιρική σχέση θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 5 έτη.

    Στο μεταξύ στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν την τελική έγκριση από την Κομισιόν που θα γνωμοδοτήσει εάν οι συγχωνεύσεις είναι συμβατές με τι κρατικές εγγυήσεις, προκειμένου να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή.

    Δαγούμας στα δικαστήρια

    Πονοκέφαλος για τον επικεφαλής της ΡΑΕ Αθανάσιο  Δαγούμα οι συλλογικές αγωγές και τα παράπονα των καταναλωτών για τους φουσκωμένους  λογαριασμούς ρεύματος.

    Τα παράπονα των καταναλωτών όπως με ενημερώνουν έχουν τριπλασιαστεί ξεπερνώντας τα 3.000 το Μαρτίο .

    Φαντάζομαι τι έχει να γίνει με τους λογαριασμούς του Απριλίου όποτε αναμένεται να αποτυπωθεί και η μεγαλύτερη αύξηση.

    Τα περισσότερα παράπονα  σε σχέση με τις πρακτικές των παρόχων συνδέονται με την λεγόμενη ρήτρα αναπροσαρμογής.

    Ο μεγαλύτερος όγκος των παραπόνων προέρχονται από ΙΝΚΑ και ΕΚΠΟΙΖΩ, καθώς οι οργανώσεις υποβάλλουν κατά εκατοντάδες τους φακέλους.

    Στο χορό ετοιμάζονται να μπουν και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας καθώς δη η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος από την περασμένη εβδομάδα είχε ανακοινώσει πως θα προσφύγει δικαστικά κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής, ενώ με τη σειρά τους και οι τοπικοί δικηγορικοί σύλλογοι οργανώνονται για τη σύνταξη των απαραίτητων εγγράφων και την πραγματοποίηση συλλογικών αγωγών.

    Αυτό που ζητούν οι καταναλωτές είναι α μην διακόπτεται η ηλεκτροδότηση, εάν εξοφλούνται όλες οι λοιπές χρεώσεις του λογαριασμού, πλην της χρέωσης που προκύπτει από τη ρήτρα αναπροσαρμογής, μέχρις εκδόσεως οριστικής απόφασης επί της Αγωγής.

    Οι σχετικές αποφάσεις από τα Δικαστήρια χρειάζονται κατ΄ελάχιστο ένα χρόνο για να εκδοθούν για αυτό είναι πολύ πιθανόν να δούμε σύντομα αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων.

    Οι εταιρείες από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι οι ρήτρες αναπροσαρμογής δεν είναι ένας μηχανισμός κερδοσκοπίας εις βάρος των καταναλωτών, κάτι που φαίνεται και από τα χαμηλά περιθώρια κέρδους των εταιρειών του κλάδου, αλλά ένας μηχανισμός αντιστάθμισης του κινδύνου που αντιμετωπίζουν από τις διακυμάνσεις των τιμών χονδρικής, ενώ η ΡΑΕ έχει προτείνει να μπει ένα πλαφόν στις χρεώσεις των κυμαινομένων τιμολογίων .

    Ποιος είναι ο Νίκος Γεωργούλας της Whitesteps Technologies

    H Whitesteps Technologies, εταιρεία με δεκαετή παρουσία στους κλάδους υψηλής τεχνολογίας, ασφάλειας, τηλεπικοινωνιών, ενέργειας και κατασκευών με παρουσία σε Ελλάδα, Ισραήλ, Ελβετία, Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία, την οποία τρέχει ο Νίκος Γεωργούλας, φέρεται να αναπτύσσει αυτήν την περίοδο projects που έχουν λάβει ή θα λάβουν κρατική χρηματοδότηση.

    Μπορεί ο κ. Γεωργούλας, να είναι  μόνιμος κάτοικος Βουλγαρίας, ωστόσο περνά πολύ καιρό στην Ελλάδα για να τρέχει τα projectsτης Whitesteps.

    Να σημειωθεί πως η εταιρεία του εμπορεύεται κυρίως συστήματα υψηλής τεχνολογίας, ωστόσο δεν έχασε την ευκαιρία εν μέσω πανδημίας να δραστηριοποιηθεί και στην εμπορία υγειονομικού υλικού.

    Τι θα κάνουν με τόση ρευστότητα οι Τράπεζες

    Φορτωμένες με ρευστότητα είναι οι Ελληνικές τράπεζες.  Λίγο από την αύξηση των καταθέσεων, πολύ περισσότερο ελέω Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, αυτή τη στιγμή διαθέτουν στα ταμεία τους τόσο ρευστό που θα μπορούσαν να «πλημμυρίσουν την αγορά με δάνεια» όπως είχε γίνει τις παλιές καλές ημέρες όταν «με το νοίκι αγόραζες σπίτι».

    Διαπίστωσα με έκπληξη ότι μόνο από την ΕΚΤ έως το τέλος Μαρτίου η ρευστότητα που έχουν λάβει αγγίζει τα 51 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2013 (135 δις.ευρώ), από την ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Κυβέρνηση της Ν.Δ έχουν αυξηθεί κατά 23 δισ. ευρώ.

    Τα κεφάλαια αυτά οι τράπεζες τα παίρνουν με αρνητικό επιτόκιο, δηλαδή επιδοτούνται στην ουσία, και στη συνέχεια  τα ξανακαταθέτουν στην ΕΚΤ κερδίζοντας έτσι από τη διαφορά των επιτοκίων.  Σε λίγο  καιρό που τα επιτόκια θα αρχίσουν να γίνονται πάλι θετικά να δω τι θα κάνουν ..

    Το Δημόσιο ως Τοκογλύφος

    Μία που αναφέρθήκαμε στην αύξηση των επιτοκίων και τις τράπεζες διαπιστώνω με έκπληξη ότι ο μεγαλύτερος τοκογλύφος παραμένει το Ελληνικό Δημόσιο.

    Την ίδια ώρα που  δεν εξοφλεί εντός της νόμιμης προθεσμίας τις οφειλές που έχει προς τους ιδιώτες, τους χρεώνει με τοκογλυφικά επιτόκια όταν οι τελευταίοι δεν πληρώσουν εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους.

    Φίλος φορολογούμενος διαπίστωσε ότι για οκτώ ημέρες καθυστέρηση στην εξόφληση δόσης 295 ευρώ, η Εφορία του καταλόγισε προσαύξηση 40 ευρώ.

    Δηλαδή με καπέλο 14% το μήνα ή 168% ετησίως!!!!

    Σε περιδίνηση η μετοχή της DANAOS

     Σε περιδίνηση φαίνεται να βρίσκεται η μετοχή της DANAOS του εφοπλιστή Γιάννη Κούστα, τις τελευταίες 2 (χρηματιστηριακές) ημέρες.

    Την Παρασκευή η μετοχή στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, έκλεισε με ισχυρή πτώση 4% ενώ χθες βυθίστηκε κατά περίπου 7,5% και έκλεισε στα επίπεδα των 77,25 δολαρίων.

    Και παρά το γεγονός ότι  αργά χθες  όλοι οι βασικοί δείκτες της  WALL STREET  (DOW, NASDAQ, S&P 500, RUSSELL 2000) έκλεισαν με θετικό πρόσημο.

    Η μεγάλη πτώση της μετοχής  λέγεται ότι έχει να κάνει μεταξύ άλλων και από την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του Γιάννη Κούστα, από τις ελληνικές δικαστικές αρχές.  Η σχετική αποκάλυψη έγινε από το mononews και την στήλη WISEMAN.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

     



    ΣΧΟΛΙΑ