• Στον MSCI η Mytilineos λέει και η UBS, τέλος χρόνου για την Attica Bank και οι περίεργοι ψίθυροι για τη ρευστότητα του Ιβάν Σαββίδη

    Με «προίκα» μετοχικό κεφάλαιο που ξεπερνά τα 43 εκατομμύρια ετοιμάζεται για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο η Μπλε Κέδρος των Πωλ και Μιχάλη Ευμορφίδη , (Coco-Mat) που, από ό,τι φαίνεται, θα είναι και η πρώτη των εκτός Χ.Α. ΑΕΕΑΠ που θα κόψει το νήμα…

    image

    MYTILINEOS: Στον MSCI λέει και η UBS

    Εκτός από τη Société Générale που βλέπει την MYTILINEOS ΜΥΤΙΛ 1,15% 37,04 να μπαίνει στην επικείμενη εξαμηνιαία αναθεώρηση του MSCI, ήρθε και η UBS να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην είσοδο της MYTILINEOS στον MSCI.

    Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Wiseman, η UBS έτρεξε το μοντέλο της μετά από αίτημα μεγάλων πελατών της για να δουν αν θα υπάρχουν αλλαγές στον ελληνικό MSCI (Δείτε παρακάτω την εικόνα που εξασφάλισε κατ’ αποκλειστικότητα ο wiseman)

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UBS, η ελβετική τράπεζα δίνει υψηλές πιθανότητες (conviction:high) να μπει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος ΕΤΕ 0,28% 7,09 στον MSCI.

    Η UBS προβλέπει εφόσον μπει η ΕΘΝΙΚΗ θα έχει εισροές της τάξης των 175.23 εκ δολαρίων.

    Στην περίπτωση της MYTILINEOS η UBS δίνει χαμηλή πιθανότητα (conviction:low).

    Εφόσον όμως μπει, εκτιμάει ότι η MYTILINEOS θα έχει εισροές της τάξης των 142.22 εκ δολαρίων.

    Πολύ μεγαλύτερο ποσό από τα 96.37 εκ δολάρια που έχει προβλέψει η Société Générale ότι θα είναι οι εισροές της MYTILINEOS εφόσον μπει στον MSCI.

    Οι ειδικοί λένε ότι η MYTILINEOS αυτή την φορά θα μπει στον MSCI και επειδή ακόμα και τώρα κανείς δεν είναι σίγουρος, αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν έχει παίξει το trade της εισόδου στον MSCI.

    Ότι καλύτερο για τους μετόχους της MYTILINEOS γιατί όπως αντιλαμβάνεστε εάν γίνει η έκπληξη και μπει η MYTILINEOS, μετά ποιος την σταματάει …

    Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στις 4 Μαΐου βγάζει και αποτελέσματα Α’ τριμήνου.

    Λίγη υπομονή χρειάζεται μόνο και στις 12 Μαΐου θα μάθουμε εάν θα μπει η όχι η MYTILINEOS τώρα στον MSCI.

    Η άποψη των ειδικών που μιλάει ο Wiseman είναι ότι «η MYTILINEOS θα μπει τελικά στον MSCI τώρα».

     

    Tέλος χρόνου για την Attica Bank 

    “Tελειώνουν τα ψέματα”  για την Attica Bank ΑΛΦΑ 1,29% 1,57.

    Ήδη έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση καθώς την ερχόμενη Τρίτη 30 Απριλίου η Attica Bank θα δημοσιεύσει τις οικονομικές καταστάσεις της για τη χρήση του 2021 και κυρίως θα πρέπει να γνωστοποιήσει τον τελικό λογαριασμό, την «τρύπα» στα κεφάλαια της από τις ττιτλοποιήσεις των 3 δις ευρώ.

    Το πρόβλημα για την Τράπεζα ξεκίνησε από την πρώτη τιτλοποίηση των 1,3 δις ευρώ, ήταν το project «Artemis» του οποίου  την  διαχείριση  ανέλαβε ο servicer Thea Artemis – διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης ήταν μέχρι πρόσφατα η κα Ειρήνη Μαραγκουδάκη, που είναι Εντεταλμένη Εκτελεστική Σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της τράπεζας, εκπρόσωπος του ιδιώτη επενδυτή, δηλαδή του Ellington.

    Το Ellington μαζί με το  ΤΜΕΔΕ, ελέγχουν μετά την  αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των 240 εκατ ευρώ το 24,5% της τράπεζας.

    Τώρα  όσον αφορά στο μέγεθος της ζημιάς που θα υποστεί η Τράπεζα ,  το ακριβές νούμερο το γνωρίζουν μόνο στην Τράπεζα της Ελλάδος.

    Η αγορά εκτιμά πως δεν αποκλείεται η  ζημιά  από τη «μαύρη τρύπα» να είναι μεγάλη, σημαντικά μεγαλύτερη από τα 120 εκατ ευρώ, με κάποιες πληροφορίες να κάνουν λόγο και για  300 εκατ ευρώ.

    Και αυτό επειδή τα  ενέχυρα που συνόδευαν το senior  ομόλογο της τιτλοποίησης   Artemis έχουν ρευστοποιηθεί από τον διαχειριστή.

    Μετά ταύτα  είναι πολύ πιθανόν ότι οι «πόρτες του ΗΡΚΛΗ» δεν πρόκειται ν΄ανοίξουν για την νέα τιτλοποιήση που σχεδιάζεται επί χάρτου από τη διοίκηση της Αττικής.

     

    Γεμίζει το ταμείο ενόψει listing η Μπλε Κέδρος

    Με «προίκα» μετοχικό κεφάλαιο που ξεπερνά τα 43 εκατομμύρια ετοιμάζεται για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο η Μπλε Κέδρος των Πωλ και Μιχάλη Ευμορφίδη , (Coco-Mat) που, από ό,τι φαίνεται, θα είναι και η πρώτη των εκτός Χ.Α. ΑΕΕΑΠ που θα κόψει το νήμα.

    Ανάμεσα σε όλες τις ετοιμασίες της για να προλάβει τη διορία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η εταιρεία ολοκλήρωσε πρόσφατα και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 7,2 εκατ. ευρώ, με τους μετόχους να έχουν ανάψει το πράσινο φως για την κεφαλαιακή ένεση, ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου.

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει χορηγήσει παρατάσεις στην εταιρεία, καθώς, όπως προβλέπεται, το πρώτο χρονικό όριο για την εισαγωγή των μετοχών μιας ΑΕΕΑΠ στο χρηματιστήριο είναι τα δύο έτη, με δυνατότητα παράτασης μέχρι άλλα δύο έτη.

    Η Μπλε Κέδρος βρίσκεται σε αναμονή της έγκρισης του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο Αθηνών, ώστε να εισαχθούν οι μετοχές της στην οργανωμένη αγορά, κάτι που, εξάλλου, είναι υποχρεωτικό για τις ΑΕΕΑΠ.

    Σήμερα η «Μπλε Κέδρος» διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο αποτελούμενο από 30 ακίνητα, των οποίων η εμπορική αξία έχει αποτιμηθεί σε 82,67 εκατ. ευρώ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Μπλε Κέδρος» είναι ίσως η εταιρεία που έχει πληγεί περισσότερο από τις υπόλοιπες από την πανδημία, καθώς το 90% των ετήσιων εσόδων της προέρχεται από τους κλάδους που έχουν υποστεί και το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία, δηλαδή τα ξενοδοχεία και τα εμπορικά καταστήματα.

     

    Παρέλαση disaster stories από την πλατφόρμα πλειστηριασμών

    Σουαρέ κοσμικών θυμίζει σήμερα η λίστα των ιδιοκτητών ακινήτων που θα «ακούσουν» το ηλεκτρονικό σφυρί της πλατφόρμας πλειστηριασμών να χτυπά.

    Πρώτο και καλύτερο το σπίτι του Πέτρου Φιλιππίδη και της συζύγου του, Ελπίδας Νίνου στο Παλαιό Ψυχικό που βγάζει στο σφυρί η Intrum έναντι 645 χιλ. ευρώ.

    Αγοραστή που θα διαθέσει τουλάχιστον 720 χιλ. ευρώ περιμένει το διαμέρισμα του κυρίου Raxevsky στην Κηφισιά, ο οποίος έχει χάσει ακόμα μία βίλα στην Εκάλη, έχοντας αφήσει πίσω τη γεμάτη λάμψη εποχή της ομώνυμης αλυσίδας γυναικείων ενδυμάτων.

    Από τα δημόσια έργα στη λίστα των οφειλετών και ο Θεσσαλονικιός μεγαλοεργολάβος, Γιάννης Μαρούλης, του οποίου το όνομα παραλίγο να κοσμήσει την κορδέλα του μετρό Θεσσαλονίκης.

    Ανάμεσα στα ακίνητα που έχει ήδη χάσει ο πρώην επικεφαλής των ΑΕΓΕΚ και Ιόνιος Τεχνική, (90 πλειστηριασμούς έχει στο ενεργητικό του ως φυσικό πρόσωπο), είναι και αγροτεμάχιο στον Παράδεισο Αμαρουσίου.

    Τέλος, το σφυρί χτυπά για ένα βιομηχανικό χώρο των ζαχαροπλαστείων Χατζή στη Χαλκιδική – οι ιδιοκτήτες των οποίων βλέπουν τα ακίνητά τους να βγαίνουν ένα – ένα στο σφυρί – και για το σπίτι της Ελένης Μαμιδάκη, την οποία ακολούθησε η «κατάρα» της Jet Oil.

     

    Kάτι  μεγάλο  ετοιμάζεται στο Τατόι

    Το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη έπαυλη Dumfries House  στη Σκωτία επιβεβαίωσε τις υποψίες μου ότι κάτι   μεγάλο ετοιμάζεται στο Τατόι.

    Καταρχάς δεν είναι λίγα τα 75 εκατομμύρια που θα πέσουν για την αναμόρφωση  του χώρου, αλλά μιλάμε συνολικά για 54 κτίρια που θα δώσουν ζωή στα παλιά ανάκτορα , από τα οποία τα 32 θα τα διαχειρίζεται το Δημόσιο ενώ προς αξιοποίηση σε  ιδιώτες-επενδυτές θα δοθούν 22 κτίρια.

    Μάλιστα ετοιμάζεται  να συσταθεί  Εταιρεία  Ειδικού Σκοπού για να βγάλει τις προκηρύξεις για τους ιδιώτες.

    Η  εταιρεία, μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων και των έργων, που υλοποιεί το Δημόσιο εντός του κτήματος, να μετεξελιχθεί σε Φορέα Διαχείρισης του Τατοΐου  υπό μορφή ΝΠΙΔ με τη συμμετοχή στην Διοίκησή του εκπροσώπων του Δημοσίου, της Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά και ιδιωτών.

    Το όλο εγχείρημα πάντως εμένα μου δίνει την εντύπωση ότι  «κατ΄ανολογία « θα στηθεί  ένα νέο «Σταύρος Νιάρχος» στα Βόρεια Προάστια.

    Άλλωστε και το Βρετανικό Dumfies το οποίο θέλουμε ν΄αντιγράψουμε  – το οποίο το διαχειρίζεται το The Prince’s Foundation –  έχει αναδειχθεί σε σε «πράσινο» τοπόσημο που είναι ανοιχτό στους πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και προσφέρει θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία.

     

    Με προβλήματα ρευστότητας ο Σαββίδης; 

    Ειδικός στην μπάλα δεν είναι ο WISEMAN, αλλά είναι ειδικός στην οικονομία και τις επιχειρήσεις.

    Χθες λοιπόν άκουσα κάτι περίεργο.

    Ο ΠΑΟΚ ανακοίνωσε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ με μετοχές ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ κι αν καλυφθεί το μετοχικό κεφάλαιο θα φτάσει στις 121.237.485,40 ευρώ!

    Η νέα Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου αφορά τις ανάγκες της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και βάσει νόμου θα καλυφθεί σε δύο μήνες.

    Κάτι που σημαίνει ότι χρονικά θα φτάσει μέχρι τις 15/6/2022, με τον μεγαλομέτοχο της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ, να έχει και πάλι τον πρώτο λόγο για την κάλυψη της.

    Εάν δεν κάνω λάθος υποτίθεται ότι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι έχουν σε στενό κλοιό τον βασικό μέτοχο του ΠΑΟΚ,  τον Ιβάν Σαββίδη.

    Υποτίθεται ότι εντός των επομένων ημέρων θα ανακοινωθεί ότι το όνομα του βρίσκεται στις διάσημες λίστες των Ρώσων Ολιγαρχών.

    Η τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν ξένοι διπλωμάτες και διεθνή και ελληνικά MME.

    Επίσης ακούγεται πολύ έντονα ότι «ο Σαββίδης δεν μπορεί πλέον να φέρει χρήματα στην Ελλάδα προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις δουλειές του (όσες από αυτές έχουν μηνιαία ελλείμματα) εξαιτίας των διεθνών περιορισμών και ότι πολύ σύντομα κάποιες επιχειρήσεις του θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα ρευστότητας».

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.