• Πόσο κόστισε στον καθηγητή Δημόπουλο η υπόθεση Blue Pine και τι απαντάει ο Καλαντώνης σε όσους χρεωμένους θέλουν πάλι δάνεια

    Την υπόθεση του καθηγητή και πρύτανη του ΕΚΠΑ Παναγιώτη Δημόπουλου την ξέρετε. Άλλωστε την έχουμε γράψει πρώτοι εδώ στον WISE MAN και στο mononews.gr

    the wise man
    image
    the wise man

    Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος υπέρ Δημόπουλου

    Την υπόθεση του καθηγητή και πρύτανη του ΕΚΠΑ Θάνου Δημόπουλου την ξέρετε. Άλλωστε την έχουμε γράψει πρώτοι εδώ στον WISE MAN και στο mononews.gr

    Ο Καθηγητής εξαιτίας της εορτής της συζύγού του Ντόρας διοργάνωσε το περίφημο πάρτι-κάλεσμα στο Blue Pine στην Κηφισιά με καλεσμένους μεταξύ άλλων τον αείμνηστο Ευάγγελο Σπανό, τον εφοπλιστή Συμεών Παληό και άλλους φίλους της οικογένειας.

    Από εκείνο το βραδύ δυστυχώς κάποιοι καλεσμένοι του καθηγητή κόλλησαν τον ιό. Ο Ευάγγελος Σπανός άφησε την τελευταία του πνοή προ ολίγων ημερών.

    Τώρα συμβαίνει το εξής παράδοξο. Ο καθηγητής έχει βάλει τον avocato Μιχάλη Δημητρακόπουλο να γυρνάει τα κανάλια και να λέει ότι δεν ήταν πάρτι αλλά κάλεσμα 8 ατόμων και ότι δεν φταίει ο πρύτανης αλλά ο ιδιοκτήτης του Blue Pine ο οποίος πράγματι νόσησε από τον covid-19.

    Με την σειρά του ο ιδιοκτήτης του διάσημου resto, στην προσπάθεια του να αμυνθεί έχει προσλάβει τον έτερο avocato Χάρη Οικονομόπουλο ο οποίος λέει στα media ότι δεν φταίει ο πελάτης του.

    Όπως μου λένε, την ιστορία την ξεκίνησε ο Δημητρακόπουλος αμέσως μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη της Ευρωκλινικής Ευάγγελου Σπανού. Προφανώς ο Δημόπουλος ζορίστηκε επικοινωνιακά και είπε να βάλει τον δικηγόρο να πει την άποψη του.

    Ο Δημόπουλος για όσους δεν τον γνωρίζουν σχεδόν έχει master στις δημόσιες σχέσεις.

    Προφανώς έχει τρωθεί το προφίλ του και για αυτό κάνει αυτή την …εδώ που τα λέμε απεγνωσμένη, όσο και μη συνηθισμένη, κίνηση. Και δεν έχει άδικο.

    Επιχειρηματίες λένε ότι ως Kαθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας, θα έπρεπε να είχε προνοήσει και να μην έκανε εκείνο το περίφημο πάρτι η κάλεσμα καθώς ήδη ο ιός ήδη είχε αρχίσει να δείχνει τα δόντια του και στην Ελλάδα.

    Για να ξέρετε επίσης λέγεται ότι αυτή η ιστορία μάλλον του κόστισε την συμμετοχή του στην επιτροπή των σοφών του Σωτήρη Τσιόδρα. Τουλάχιστον αυτό λέγεται…

    Πάντως δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι ο καθηγητής είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους κύκλους του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στις Πρυτανικές εκλογές  το 2019 κέρδισε με χαρακτηριστική άνεση.   

    Το πιο κρίσιμο νομοσχέδιο

    Εδώ και δέκα χρόνια συζητάμε σε αυτή την χώρα για τις επενδύσεις άνω των 6 δις ευρώ που αραχνιάζουν στα συρτάρια των επενδυτών διότι έχουν μπροκαριστεί στα γρανάζια της ελληνικής δικαιοσύνης: Είτε γιατί κάποιοι «ευαίσθητοι» θέλουν να προστατεύσουν την αξιολάτρευτη κουκουβάγια – μπούφο (true story) και αναφέρομαι σε περιβαλλοντικές οργανώσεις των 5-6 ατόμων, είτε γιατί δεν θέλουν να χτιστεί κάτι στην γειτονιά τους και όλοι αυτοί προσφεύγουν με την βοήθεια των επιτήδειων δικηγόρων στη δικαιοσύνη, στο ΣτΕ κ.ά.

    Και έτσι τα χρόνια πέρασαν επενδύσεις δεν έγιναν, εμείς κλαίμε την μιζέρια μας ως προς τις θέσεις εργασίας κλπ.

    Γι αυτό, λοιπόν, για να ξεκολλήσει το πράγμα το νομοσχέδιο που θα φέρει το υπουργείο δικαιοσύνης για την επίσπευση των υποθέσεων που αφορούν επενδύσεις από τα δικαστήρια, είναι ίσως το πιο κρίσιμο και καινοτόμο (αυτονόητο για τις υπόλοιπες χώρες) που έρχεται προς ψήφιση στην Βουλή τα τελευταία 30 χρόνια.

    Η ατάκα Τσιόδρα στον Ρέτσο και τους υπόλοιπους

    Προχθές έγινε σύσκεψη μεταξύ της επιτροπής επιστημόνων του ΕΟΔΥ και των παραγόντων του τουρισμού και των ξενοδοχείων εν γένει.

    Αφού αντάλλαξαν απόψεις για το πώς και με ποιες προδιαγραφές και πρωτόκολλα ανοίξουν – όσα το επιχειρήσουν – ξενοδοχεία ήρθε η κουβέντα στις παραλίες και στο πως αυτές θα λειτουργήσουν.

    Και αφού η συζήτηση είχε κάπως χαλαρώσει η στήλη πληροφορείται ότι η ατάκα ήρθε από τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο και στους υπολοίπους απάντησε στο επίμονο ερώτημα μας πως θα πάμε στις παραλίες ως εξής: «Φέτος θα κάνουμε διακοπές σε κάμπινγκ σε ψηλό βουνό».

    Και επειδή τα πιο σοβαρά λέγονται μεταξύ σοβαρού και αστείου, ο γιατρός που σε καθημερινή βάση μπαίνει στα σπίτια όλων των Ελλήνων κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού απογευματινού briefing, μας δίνει το στίγμα των αλλαγών που έρχονται αυτό το καλοκαίρι στην ζωή μας.

    Τράπεζες: Κάνουν ουρά οι επιχειρηματίες ζόμπι

    «Θέλουμε να στηρίξουμε τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις που προσβλέπουν στο helicopter money ή να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις που προσπάθησαν και έμειναν βιώσιμες στην κρίση, με προβλήματα αλλά βιώσιμες;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της FPS-Eurobank Θοδωρής Καλαντώνης σε διαδικτυακή συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο του Delphi Forum.

    Η τοποθέτηση Καλαντώνη μόνο τυχαία δεν ήταν…

    Πληροφορούμαι ότι τώρα που ανοίγουν τα προγράμματα χρηματοδότησης με εγγυήσεις του δημοσίου, στις τράπεζες εμφανίζονται διάφοροι επιχειρηματίες με επιχειρήσεις ζόμπι και ζητούν – με ύφος όπως μαθαίνω – να πάρουν νέα δάνεια επικαλούμενοι μάλιστα ζημιές από την κρίση του κορονοϊού.

    Τραπεζίτης έλεγε στην στήλη ότι οι εν λόγω κύριοι, που διάγουν πολυτελή βίο, έχουν “καταθέσει” λεφτά στο εξωτικούς προορισμούς να ζήσουν και τα δισέγγονά τους, παίρνουν τηλέφωνα και ζητούν μετ` επιτάσεως επιδότηση επιτοκίου για τα δάνεια προ covid-19 αλλά και νέες γραμμές πίστωσης.

    Τρόμος από την Ιταλία, πονοκέφαλος για την ΕΚΤ

    Η υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Fitch της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας στο BBB- από BBB άναψε φωτιά στην Ευρώπη, κυρίως στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η διοίκηση της οποίας έχει αποδείξει στην κρίση του κορονοϊού ότι είναι η μόνη που καταλαβαίνει τι γίνεται, το βάθος της συνέπειες στην οικονομία της Ευρώπης αλλά και το πλήγμα στο ευρώ…

    Πόσο μάλλον αν καταρρεύσει η 3η κατά σειρά οικονομική δύναμη της ευρωζώνης η Ιταλία.

    Εξ ου και η προσοχή σήμερα όλων είναι στις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ.

    Όσο για την Fed κάνει την δουλειά της και με το παραπάνω όπως φάνηκε από την απόφασή της να διατηρήσει στο μηδέν το επιτόκιο για όσο διαρκέσει η κρίση και η οικονομία μπει σε τροχιά.

    Μάχη σήμερα στην Βουλή

    Στην Βουλή μεταφέρεται σήμερα η συζήτηση για την επόμενη ημέρα του lockdown, κυρίως για τις επιπτώσεις στην οικονομία.

    Πληροφορούμαι ότι ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το επόμενο βήμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, θα μιλήσει θα το πτωχευτικό πλαίσιο που θα περάσει από την Βουλή τον Ιούνιο αλλά και για τα βήματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων με ρευστότητα. Όσο για τον Αλέξη (Τσίπρα) μου λένε ότι αύριο θα σηκώσει τους τόνους, πάει η συναινετική διάθεση, καθώς βλέπει τα γκάλοπ και τρομάζει…

    Άνοδος και πάλι για τις τράπεζες

    Μια ανακούφιση την νιώθουν στα στρατηγεία των τραπεζών καθώς βλέπουν τις μετοχές να κινούνται ανοδικά από τις αρχές της εβδομάδας. Τα πράγματα για τον κλάδο δεν είναι ρόδινα ωστόσο με σωστή στρατηγική όλα μπορούν σιγά-σιγά να διορθωθούν.

    Βέβαια, το χρηματιστήριο σήμερα μπορεί να δείξει άλλο πρόσωπο… καθώς ήδη γίνονται εκτιμήσεις ότι τα νέα δάνεια που θα μας αφήσει η κρίση του κορονοϊού θα φθάσουν τα 10 δις ευρώ.

    Ο κλαδικός δείκτης έκλεισε εχθές με άνοδο 2,43% οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη στο +1,10%. Πάντως δεν έχετε παράπονο. Για το τραπεζικό Ράλι έχετε ενημερωθεί ήδη από την Δευτέρα.  Οι traders λένε ότι εξαιτίας της ανόδου στα διεθνή χρηματιστήρια,  σήμερα στην Αθήνα θα έχουμε άνοδο.

    Η Gilead έδωσε ελπίδες…

    Μέσα στην κατήφεια που προκαλεί ο άγνωστος εισβολέας της πανδημίας αρχίζουν να υπάρχουν θετικά νέα από τη διεθνή επιστημονική και φαρμακευτική κοινότητα. Ένα τέτοιο καλό νέο ήρθε από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Gilead όσον αφορά το φάρμακο – προσοχή όχι το εμβόλιο – κατά του covid-19.

    Θα φανεί η αποτελεσματικότητά του, προς το παρόν η μετοχή της εταιρείας αφήνει κέρδη στους μετόχους της.