• Οι ζυμώσεις Μεγάλου, η Τέρνα Ενεργειακή, το μήνυμα Άδωνι προς τους τραπεζίτες και η εγωκεντρική δημοσιογράφος του OPEN

    H Λυμπεράκη είναι τόσο εγωκεντρική που θυμίζει την ρήση του Ρώσου συγγραφέα Λέοντος Τολστόι:  «Όχι δεν πρέπει να νιώθω κύριος, μα δούλος του εαυτού μου, σκέφτηκε και η σκέψη του αυτή τον χαροποίησε».

    the wise man
    image
    the wise man

    Το μυαλό σας στις τράπεζες

    Κρίσιμη είναι η επόμενες εβδομάδες  για το χρηματιστηριο καθώς φαίνεται ότι θα υπάρξει μια κανονικότητα μετά τις 4 Μαΐου.  Πολλοί χρηματιστές στοιχηματίζουν ότι έφτασε η ώρα για καλές αποδόσεις για κάποιες μετοχές και ειδικά για τις τραπεζικές. Οι αποτιμήσεις είναι πολύ χαμηλά και κάποιοι κάνουν λόγο για rebound

     Έτοιμη για τις επενδύσεις η Τέρνα Ενεργειακή

    Η Τέρνα Ενεργειακή εταιρεία του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,96% 16,44 έχει επενδυτικά σχέδια ύψους άνω των 1,5 δις ευρώ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Τα σχέδια καθυστέρησαν λίγο λόγω του covid-19 ωστόσο η στήλη πληροφορείται ότι ο Γιώργος Περιστέρης καθ` όλη τη διάρκεια του lockdown είχε δώσει εντολή στα στελέχη του να τρέξουν όλα τα projects προκειμένου με το πρώτο «ίσιωμα» των αγορών να ξεκινήσει με πιο επιθετικό τρόπο η υλοποίησή τους.

    Για όλα αυτά θα μιλήσει αύριο στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων ο Περιστέρης ενώ η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον τις επόμενες νέες – όπως μαθαίνω – πρωτοβουλίες του ομίλου.

    Μήνυμα Άδωνι στους τραπεζίτες

    Εντός του Μαΐου θα ξεκινήσουν τα προγράμματα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων με εγγυήσεις του δημοσίου. Και αυτό είναι το θέμα που θα μας απασχολήσει εφεξής διότι αποτελεί την πιο κρίσιμη παράμετρο της επιβίωσης χιλιάδων επιχειρήσεων.

    Η ενίσχυση της ρευστότητας θα γίνει μέσα από τις τράπεζες με νέα δάνεια, με την σημαντική διαφορά, όπως, ότι δεν θα ζητούνται από τους επιχειρηματίες που επλήγησαν από τον κορονοϊό collaterals. Και όπου ζητούνται θα είναι της… «πλάκας».

    Η σύσταση της κυβέρνησης προς τους CEO`s των τραπεζών είναι τα δάνεια να δοθούν το συντομότερο δυνατόν.

    Οι τραπεζίτες τονίζουν σε κάθε τους τοποθέτηση ότι θα στηρίξουν τους πελάτες τους. Ωστόσο, ο Άδωνις για καλό και για κακό δήλωσε – από τηλεοράσεως – ότι θα παρακολουθεί αν οι διοικήσεις των τραπεζών τηρούν την συμφωνία. Ίδωμεν… διότι άλλο η πολιτική και άλλο η τραπεζική!

    Ο ρόλος του dealmaker Σταθόπουλου και η… ευχή των τραπεζών

    Θα σώσει η BC Partners το επί σειρά ετών φιάσκο των τραπεζών και του συμβούλου τους, της ιαπωνικής Nomura, του διαγωνισμού πώλησης της Forthnet; Το αφεντικό της BC ο dealmaker Νίκος Σταθόπουλος είναι, όπως πληροφορείται η στήλη από έγκυρη τραπεζική πηγή που εμπλέκεται στην υπόθεση της Forthnet, σκληρός διαπραγματευτής…

    Η ευχή των πιστωτριών τραπεζών είναι η υπόθεση – που μεταξύ μας έχει κακοφορμίσει – να κλείσει σύντομα και οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τον mr BC Partners να έχουν αίσιο τέλος.

    «Είμαστε πολύ κοντά καθώς οι στόχοι του Σταθόπουλου δεν σταματούν μόνο στην Forthnet ετοιμάζει κι άλλες εκπλήξεις εξαγορών στην Ελλάδα», τόνισε η πηγή στην στήλη.

    Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει πάντα και η Wind…

    Δύσκολη η επάνοδος της Creta

    Η στήλη πληροφορείται ότι στο επιτελείο του Βιτζηλαίου – του επιχειρηματία που πήρε την Creta Farms – υπάρχει διάχυτος προβληματισμός για το βαθμό δυνατότητας επανένταξης της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας στην αγορά.

    Μπορεί οι πωλήσεις να «τσίμπησαν» λίγο τον τελευταίο καιρό, αλλά αυτό είναι αμελητέο με δεδομένο ότι για περισσότερο από ένα εξάμηνο δεν υπήρχαν. Όσο για το ταμείο δεν έχει και πολλά, τόσο όσο, όπως μου μεταφέρουν. Δεν βοηθά και η παράταση των κλειστών δικαστηρίων και πλέον η ένταξη της εταιρείας στην εξυγιαντική διάταξη του πτωχευτικού πάει για μετά τις 15 Μαΐου.

    Πειραιώς: ξεκινούν εκ νέου οι επαφές για πωλήσεις δανείων και τιτλοποίηση

    Στην τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 0% 4,00 έχουν ανοικτά μια σειρά από μέτωπα, όσον αφορά πωλήσεις/τιλοποιήσεις κόκκινων δανείων όπως το project Trinity κ.ά. Σιγά-σιγά με το άνοιγμα των αγορών θα αρχίσει και πάλι η εντατικοποίηση της δουλειάς ώστε όλα να μπουν σε τροχιά.

    Το μέγα ζητούμενο – όχι μόνο για τα πακέτα της Πειραιώς αλλά και των υπολοίπων τραπεζών πλην της Eurobank που έχει ολοκληρώσει την συναλλαγή – είναι σε ποιες τιμές θα γίνουν; Κι αυτό με δεδομένο ότι ο ιός χτυπάει και αυτού του τύπου τις συναλλαγές.

    Όπως και να `χει στην Πειραιώς βάζουν εκ νέου εμπρός το project Trinity που αφορά στην πώληση προβληματικών επιχειρηματικών δανείων 760 εκατ ευρώ. Ο επενδυτής που ενδιαφέρεται είναι η Pimco και σύντομα θα υπάρξει εξέλιξη…

    Ο διαγωνισμός «καίει» πολύ έναν επιχειρηματία, ο οποίος θέλει τα δάνεια της επιχείρησης του, τα οποία που έχουν πακεταριστεί στο Trinity να πωληθούν as soon as possible.

    Σε τροχιά ξαναμπαίνει – έστω και δειλά – και η τιτλοποίηση 2 δις ευρώ στεγαστικών δανείων, γνωστό και ως project Phoenix.

    Το mansion στο Ψυχικό

    Ένα εκπληκτικό οικόπεδο των 10 στρεμμάτων χτίζεται αυτή την εποχή στην ωραία περιοχή του Παλαιού Ψυχικού. Σύμφωνα με τα σχέδια θα χτιστούν 3 η 4 σπίτια.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι ιδιοκτησίας πολύ γνωστού προσώπου που τα τελευταία χρόνια έχει αποσυρθεί από την επιχειρηματικότητα καθώς οι εταιρίες που έχει διοικούνται από τον γιο του. Ο ίδιος παλαιότερα ειχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον ΣΕΒ. Η οικογένεια του είναι από τις παλαιότερες στην Ελλάδα.

    H έκρηξη Παναγιωτόπουλου και οι “μπράβοι” του Μιχαλέλη

    Όσοι ξέρουν τον Χρήστο Παναγιωτόπουλο θα συμφωνήσουν ότι πρόκειται για ιδιαίτερα σκληρό manager. Άλλοι λένε ότι είναι όμως και δίκαιος. Ο διευθυντής ειδήσεων του OPEN σε κάθε περίπτωση την ξέρει την δουλειά. Φυσικά όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του λένε ότι είναι εκρηκτικός χαρακτήρας αν και προς παρόν δεν φαίνεται. Αυτό θα το διαπιστώσουν σε λίγο καιρό.

    Για να καταλάβετε τι “μπάχαλο” άφησε πίσω του ο τέως διευθυντής ειδήσεων Δημήτρης Μιχαλέλης θα σας πω τα δυο παρακάτω γεγονότα:

    1. Μέσα στο κανάλι υπάρχουν 10 δημοσιογράφοι που ουδείς δεν είναι σε θέση να καταλάβει τι κάνουν. Προφανώς ο Μιχαλέλης τους είχε εκεί για να του λένε πόσο καλός διευθυντής είναι. Σύντομα η 10αδα θα πάρει τον δρόμο προς την έξοδο και δικαίως.
    2. Για τις τελευταίες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας ενώ όλα τα κανάλια είχαν ενημερωτικές εκπομπές το OPEN ήταν η μοναδική τηλεόραση που δεν είχε ούτε μια. Ούτε σε επαρχιακό κανάλι να ήταν.

    Από Σεπτέμβριο λέγεται ότι θα υπάρξουν αλλαγές μεταξύ αυτών και στην παρουσίαση του κεντρικού δελτίου, καθώς είναι γεγονός ότι η Λυμπεράκη δεν κάνει για την δουλειά.  Εγωκεντρική, αφοριστική και χωρίς δημοσιογραφική υποδομή για αυτή την τόσο απαιτητική δουλειά.

    Είναι δε τόσο εγωκεντρική που θυμίζει την ρήση του Ρώσου συγγραφέα Λέοντος Τολστόι:  «Όχι δεν πρέπει να νιώθω κύριος, μα δούλος του εαυτού μου, σκέφτηκε και η σκέψη του αυτή τον χαροποίησε».