• Πώς θα χρηματοδοτηθούν το deal της ΤΕΝΕΡΓ και τα ισχυρά bonuses, πώς η κομψή Rita Galli αναστάτωσε 3 CEOs, τα 4Π της Λένας Πλαΐτη και οι παλιές αμαρτίες του Θόδωρου Καρυπίδη

    Ενδεχομένως θα έχετε ενημερωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα για τη «νέα ρότα» που έχει χαράξει η Κριστίν Λαγκάρντ στην ΕΚΤ, η οποία μάλιστα πλέον την φέρνει απέναντι από κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά το κεφάλαιο αυτό θα το ανοίξουμε κάποια άλλη στιγμή.

    image

    Τέλος τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη για τις Τράπεζες από την ΕΚΤ, περίπου 200 εκατ. ευρώ τα έσοδα για τις ελληνικές τράπεζες το 2022

    Ενδεχομένως θα έχετε ενημερωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα για τη «νέα ρότα» που έχει χαράξει η Κριστίν Λαγκάρντ στην ΕΚΤ, η οποία μάλιστα πλέον την φέρνει απέναντι από κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά το κεφάλαιο αυτό θα το ανοίξουμε κάποια άλλη στιγμή.

    Αυτή λοιπόν η νέα πολιτική της ΕΚΤ εκτός από αυξήσεις των επιτοκίων προβλέπει και  το τέλος της άφθονης και επιδοτούμενης ρευστότητας προς τις τράπεζες.

    Σήμερα λοιπόν θα ασχοληθούμε με το σημαίνει αυτό για τις τράπεζες και δη για τις Ελληνικές.

    Συνοπτικά μέχρι τώρα όλες οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες λάμβαναν επιδοτούμενη ρευστότητα από την ΕΚΤ, αλλά αντί αυτή να μετατραπεί σε φθηνά δάνεια για λόγους που δεν είναι της παρούσης, την  επέστρεφαν με τη μορφή κατάθεσης στην Φρανκφούρτη.

    Για να μην σας κουράζω με τεχνικές λεπτομέρειες η Ιταλική Unicredit χάρη στον μηχανισμό αυτό θα ενισχύσει φέτος τα έσοδα από τόκους της με 400 εκατ. ευρώ.

    Για το 2023 βέβαια η  Ιταλική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι «αποχαιρετά το έσοδο αυτό που χάνεται».

    Η Unicredit έχει λάβει περίπου τη διπλάσια ρευστότητα (106,8 δις. Ευρω) από αυτή που έχουν πάρει από την ΕΚΤ οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες (περίπου 50 δισ. ευρώ) η Εθνική ΕΤΕ -1,31% 7,56, η Eurobank ΕΥΡΩΒ -1,49% 1,99, η Πειραιώς ΠΕΙΡ -2,00% 3,92 και η Αlpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,63 .

    Με μία απλή αναγωγή προκύπτει λοιπόν ότι τα πρόσθετα έσοδα των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό αυτό (TLTRO) ανέρχονται στο ουδόλως ευκαταφρόνητο πόσο των 200 εκατ. ευρώ.

     

    Ποιες είναι οι επιχειρήσεις που θα λάβουν τα περισσότερα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης

    Τώρα όσον αφορά στις επιχειρήσεις οι οπτικές ίνες, η φαρμακοβιομηχανία και η πράσινη ηλεκτροκίνηση είναι οι πρωταθλητές των επενδυτικών σχεδίων που κατατέθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης.

    Από τα σχέδια των 1,8 δισεκατομμυρίων, αυτό με τον υψηλότερο προϋπολογισμό είναι της Avis, η οποία έχει εντάξει δύο επενδυτικά στο Ταμείο.

    Η εταιρεία μίσθωσης οχημάτων υπέβαλε ένα σχέδιο προϋπολογισμού 260 εκατ. με χρηματοδότηση από την Πειραιώς και ένα 140 εκατομμυρίων που υπέγραψε με τη Eurobank και αφορούν αμφότερα στην προμήθεια στόλου ηλεκτροκίνητων και plug-in υβριδικών οχημάτων με σκοπό την απόκτηση τροχαίου υλικού καθαρών αστικών μεταφορών.

    Το σχέδιο του ΟΤΕ ΟΤΕ -0,42% 14,22 , που φτάνει τα 187,5 εκατ., θα χρηματοδοτήσει η EBRD και σε αυτό η εισηγμένη θα συμμετέχει με κεφάλαια 37,5 εκατομμύρια.

    Η επένδυση αφορά στη σύνδεση με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι και σε έργα υποδομής ευρυζωνικού δικτύου σε περιοχές εκτός των Αθηνών και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

    Δύο σχέδια υπέβαλε και η Demo.

    Η φαρμακευτική σχεδιάζει επενδύσεις 159,3 εκατ. για την κατασκευή βιομηχανικού συγκροτήματος παραγωγής φαρμάκων και δραστικών υλών κατηγοριών πενικιλλινούχων και κυτταροστατικών καθώς και έργα έρευνας και ανάπτυξης νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων στην Τρίπολη που θα χρηματοδοτήσει η Εθνική και σχέδιο 63 εκατ. με δανεισμό από τη Eurobank για την ανάπτυξη νέου ερευνητικού κέντρου βιοτεχνολογίας στον Άγιο Στέφανο.

    Μεγάλο είναι το σχέδιο της Autohellas ΟΤΟΕΛ -1,24% 12,70 του ομίλου Βασιλάκη, που σχεδιάζει την προμήθεια στόλου ηλεκτροκίνητων και plug-in υβριδικών οχημάτων με σκοπό την απόκτηση τροχαίου υλικού καθαρών αστικών μεταφορών με 170 εκατ., την οποία θα συγχρηματοδοτήσει η Εθνική.

      

    Στο προσκήνιο οι παλιές αμαρτίες του Θεόδωρου Καρυπίδη

    Μπορεί ο μεγαλομέτοχος και πρόεδρος της ΠΑΕ Άρης να θέλει να ξεχάσει το κανόνι της ομώνυμής του αλυσίδας σούπερ μάρκετ, αλλά η τύχη των ακινήτων των καταστημάτων δεν τον αφήνει.

    Στις 30 Νοεμβρίου βγαίνει στο σφυρί από την ειδική διαχειρίστρια της Super Market Καρυπίδης ένα από τα καταστήματα της Θεσσαλονίκης, επιφάνειας 473 τ.μ. στην οδό Ολύμπου, έναντι 582 χιλιάδων ευρώ.

    Πρόκειται, μάλιστα, για ένα από τα σχεδόν 150 σούπερ μάρκετ του Χαρίλαου Αρβανιτίδης, που είχε προλάβει να «διαδώσει» σε συνεργασία με την Carrefour Μαρινόπουλος, η αλυσίδα του Θ. Καρυπίδη, προτού κηρύξει πτώχευση το 2019.

    Ο τελευταίος είχε έρθει σε συμφωνία με τη Market In του Θωμά Ράμμου, η οποία δεν τελεσφόρησε, με αποτέλεσμα κάποια από τα ακίνητα να λειτουργήσουν απλώς με την ταμπέλα της Market In, ύστερα από συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες τους.

    Ο Καρυπίδης βέβαια δεν έμεινε άπραγος, έχει το τιμόνι της ΠΑΕ Άρης, σχεδιάζει νέο γήπεδο άνω των 100 εκατομμυρίων (το οποίο εσχάτως θέλει να δρομολογηθεί στα πρότυπα της Διπλής Ανάπλασης), διεκδίκησε την ομάδα της Βέροιας και του Εργοτέλη και ήταν νόμιμος εκπρόσωπος της ελβετικής Amani Swiss, με πολυσχιδή δραστηριότητα, από ηλεκτρικά λεωφορεία μέχρι rapid tests.

     

    Τα μυστικά του DEAL: Η Εθνική, η ΤΕΝΕΡΓ, η First Sentier και τα bonuses

    Κάθε μέρα και κάθε συνεδρίαση που περνάει το deal  της ΤΕΝΕΡΓΑ ΤΕΝΕΡΓ -0,06% 18,10  με την First Sentier έρχεται όλο και πιο κοντά.

    Ο CEO των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή , Γιώργος Περιστέρης, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη, δεν αφήνει τίποτα στην τύχη.

    Όλα θέλουν το χρόνο τους.

    Και όσο πιο γερές είναι οι βάσεις μιας επιχειρηματικής συμφωνίας, τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα οφέλη.

    Μιλάμε για  deal μεγατόνων, το οποίο δεν αφορά μόνο μία μετοχή ή τους εμπλεκόμενους γύρω από αυτή.

    Αφορά στο σύνολο της αγοράς, αφού η δημόσια πρόταση που θα γίνει για το 100% των μετοχών, στην ουσία θα απελευθερώσει ρευστότητα στην αγορά άνω του 1 δισ. Ευρώ.

    Οι τελευταίες πληροφορίες που με κόπο κατάφερε να συγκεντρώσει ο Wiseman είναι άκρως ενδιαφέρουσες και αποκαλυπτικές και αφορούν στην εμπλοκή των τραπεζών στο συγκεκριμένο deal.

    Η Εθνική, σύμφωνα με πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει επιλεγεί από τον αγοραστή, την First Sentier, προκειμένου να χρηματοδοτήσει μέρος της εξαγοράς της Τέρνα Ενεργειακής.

    Όπως αναφέρουν πηγές, η Εθνική τράπεζα  θα χρηματοδοτήσει τουλάχιστον με 750 εκατ. ευρώ την εξαγορά της ΤΕΝΕΡΓ σε ένα deal αξίας μεταξύ 2,2 – 2,4 δις. Ευρώ.

    Τα μετρητά (equity) που θα βάλει το αυστραλιανό  fund θα είναι περίπου 1 δισ.  ευρώ.

    Το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από τις Πειραιώς, Eurobank και Alpha bank.

    H δημόσια πρόταση της First Sentier (μαζί με 2ο fund το όνομα του οποίου θα γίνει γνωστό μετά τις επίσημες ανακοινώσεις)  θα γίνει προς όλους τους  μετόχους της ΤΕΝΕΡΓ (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 37,93%, Γιώργος Περιστέρης 11,05% , Atale Enterprises 6% και μικροί μέτοχοι)

    Το deal οικοδομείται μεθοδικά και με τρόπο που αφήνει ικανοποιημένους τους μετόχους και την αγορά.

    Ήδη, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο Wiseman, ο Γιώργος Περιστέρης, εκτός από την… καλή κουβέντα στα στελέχη του που χειρίζονται το deal, έχει συμφωνήσει γενναιόδωρα bonuses.

     

    ΑΒΑΞ: Το «μάννα εξ ουρανού» από την Αττική Οδό

    Ως «μάννα εξ ουρανού» για τον Όμιλο ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ -1,35% 1,46  ήρθε το προμέρισμα των 30 εκατ. Ευρώ που θα εισπράξουν  οι βασικοί μέτοχοι  της Αττικής Οδού.

    Ως γνωστόν  η ΑΒΑΞ μαζί με την ΕΤΕΘ, που είναι θυγατρική της, κατέχουν το 34,2% της «Αττική Οδός Α.Ε».

    Με τα χρήματα αυτά ο Όμιλος αναμένεται να πάρει μια σχετικά μικρή- αλλά και ταυτόχρονα αναγκαία – χρηματοδοτική ανάσα, καθώς χρειάζεται «ρευστό» προκειμένου να τρέξει τα έργα αξίας 2 δισ. Ευρώ, που έχει αναλάβει με κυριότερο τη γραμμή 4 του  Μετρό Αθήνας, ενώ και οι δανειακές του υποχρεώσεις έχουν αρχίσει να γίνονται πιεστικές.

    Για να σας φρεσκάρω λίγο τη μνήμη τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου για το Α΄Εξάμηνο του 2022 ήταν  «απογοητευτικά», καθώς το EBITDA κινήθηκε στα -18,4 εκατ. ευρώ ενώ την ίδια στιγμή τα δάνεια του υπολογίζονται στα 475 εκατ.ευρώ.

    Αν λάβουμε υπόψη, μάλιστα, και τα χρέη προς τους προμηθευτές, τότε τα δάνεια ξεπερνούν τα 820 εκατ. Ευρώ.

    Επομένως, μία -έστω και τόσο μικρή- χρηματοδοτική ένεση μέσω της Αττικής Οδού μπορεί να λειτουργήσει ως αχτίδα φωτός για τον Όμιλο, ο οποίος έχει ήδη ανακοινώσει στους θεσμικούς επενδυτές ότι έχει παραλάβει τους μετροπόντικες  της Γραμμής 4.

     

    ENERGEAN: Τι συμβαίνει στο Ισραήλ

    H εορταστική ατμόσφαιρα λόγω της έναρξης της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Karish, δεν είναι ικανή να αναστρέψει το βαρύ κλίμα που επικρατεί για την Energean στο Ισραήλ η οποία διοικείται από τον Μαθιό Ρήγα.

    Ο λόγος;

    Οι διαδοχικές και συνεχείς δικαστικές περιπέτειες που απειλούν οικονομικά, αλλά και μετοχικά, την εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου εταιρεία.

    Οι μηνύσεις και οι αγωγές σχηματίζουν… ουρά στις δικαστικές αίθουσες του Τελ Αβίβ, με αρκετούς ισραηλινούς κολοσσούς ενέργειας να κατηγορούν την Energean πως έχει αθετήσει τις συμφωνίες μαζί τους, δημιουργώντας τους τεράστια οικονομική ζημιά.

    Μάλιστα, μια εξ αυτών διεκδικεί το αστρονομικό ποσό των 170 εκατ. ευρώ.

    Όπως ισχυρίζεται, ήταν αυτή που ενώ άνοιξε την πόρτα στην Energean για την απόκτηση των πολύτιμων δικαιωμάτων εξόρυξης στα κοιτάσματα Karish και Tanin, με την προϋπόθεση να μετέχει στα κέρδη, στο τέλος προδόθηκε, μένοντας εκτός σύμβασης.

    Να σημειωθεί ότι ιδρυτικός μέτοχος και μέλος του ΔΣ είναι και ο εφοπλιστής Στάθης Τοπούζογλου .

    Ο Τοπούζογλου είναι βασικός μέτοχος και CEO της ναυτιλιακής Prime, ενώ είναι πρόεδρος της First Lease Ship Trust, μια ναυτιλιακή εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης.

     

    Πώς και γιατί η κομψή κ. Rita Galli αναστάτωσε 3 Ceos

    Πώς καταφέρνει μία  γοητευτική και πάντα καλοντυμένη κυρία (εν προκειμένω η Ρίτα Γκάλλι, διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ) να αναστατώσει τον Γιώργο Στάσση της ΔΕΗ ΔΕΗ -0,53% 11,30 , τον Κώστα Ξιφαρά της ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ και τον Νικόλα Ζαχαριάδη CEO της Elpedison.

    Πολύ απλά με το να εισηγείται ελάχιστο όριο των 110.000 κυβικών μέτρων για να ξεφορτώσει ένα πλοίο LNG στην νέα (πλωτή) δεξαμενή της Ρεβυθούσας.

    Τί απαντούν οι ενδιαφερόμενοι; Ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ και ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς της ΔΕΠΑ-ΕΜΠΟΡΙΑΣ υπογραμμίζουν σε επιστολές  τους πως «ένα τέτοιο μέτρο περιορίζει σημαντικά τον βαθμό ευελιξίας των χρηστών της υποδομής όταν μάλιστα τα δεδομένα της αγοράς ουσιαστικά επιβάλλουν μικρότερο ελάχιστο όριο».

    Παραθέτοντας μάλιστα μια σειρά λόγους που καθιστούν προβληματικό ένα τέτοιο όριο σε αυτά τα μεγέθη, η Γιώργος Στάσσης προτείνει “να εξεταστεί η διακύμανσή του σε χαμηλότερους όγκους, ώστε να εξασφαλίζει την ασφαλή λειτουργία και εφοδιασμό του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου»

    Ο Κώστας Ξιφαράς της ΔΕΠΑ Εμπορίας κρίνει απαραίτητη την μείωση του ορίου τουλάχιστον στα 70.000 κυβικά μέτρα και «ιδανικά», όπως αναφέρει, στα 30.000 κυβικά μέτρα.

    Ο Ζαχαριάδης της Elpedison, επισημαίνει πως χρειάζεται να προσδιοριστούν τα κριτήρια βάσει των οποίων η κα Ρίτα Γκάλλι του ΔΕΣΦΑ θα αποφασίζει την  αναδρομολόγηση  των πλοίων, αφού τώρα ο ΔΕΣΦΑ κάνει μάλλον ότι θέλει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα.

    Να λοιπόν που η πολυσυζητημένη κα Γκάλλι, κατάφερε να αναστατώσει τρείς άνδρες, όχι όμως για τους λόγους που θα περίμενε εκ πρώτης όψεως κάποιος.

    Το ερώτημα είναι εάν η δρα αυτοβούλως ή σε συνεννόηση με άλλο παίκτη της αγοράς…

     

    Παπαστράτος: Τα 4Π της Λένας Πλαΐτη

    Όποιος παρακολούθησε χθες την συνέντευξη τύπου που παρέθεσε η εταιρεία Παπαστράτος  με αφορμή την Πανελλαδική έρευνα της Marc για το κάπνισμα, με τίτλο 2022: «Τσιγάρο: Η ξεπερασμένη συνήθεια που δεν λέμε να ξεπεράσουμε», ένα εχει να πει.

    Η έρευνα ήταν λεπτομερέστατη, ενώ και τα πρόσωπα που την παρουσίασαν ήταν άριστα ενημερωμένα.

    Τα αποτελέσματά της έρευνας παρουσιάστηκαν  από τους Θωμά Γεράκη – Διευθύνοντα Σύμβουλο της Marc, Αναστάσιο Σταλίκα – Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Λένα Πλαΐτη – Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας της Παπαστράτος.

    Την παράσταση από το πάνελ έκλεψε η κρητικιά στην καταγωγή κ. Λένα Πλαΐτη.

    Όσοι την ξέρουν και συνεργάζονται μαζί της στην Παπαστράτος επισημαίνουν, ότι πρόκειται για ένα στέλεχος που την χαρακτηρίζουν τα περίφημα 4Π. Ποιότητα, Πείσμα, Πάθος, Πειθαρχία.

    Maqnifique!!!

     

    Πάρις Κυριακόπουλος: Αλλαγές και στο family office

    Στις 4 Απριλίου 2022 o wiseman σε ένα κείμενο του με τίτλο «Ο Άδωνις και η δημοσκόπηση του mononews, τι θα κάνουν οι big guys με την Αττική οδό, τι λέει σε συνομιλητές του ο Μπόμπολας, ο γάμος της Διβάνη και το χαμένο πάρτι του κ. Χατζίκου της Porsche»  είχε προαναγγέλλει την αποχώρηση του επικεφαλής της Μοτοδυναμικής κ. Σωτήρη Xατζίκου.

    Πράγματι προ λίγων εβδομάδων ο ισχυρός ανήρ της Μοτοδυναμικής και βασικός μέτοχος της εταιρείας (Porsche, Yamaha κλπ.) Πάρις Κυριακόπουλος ανακοίνωσε ότι ο κ. Χατζικος αποχωρεί και CEO αναλαμβάνει ο ίδιος.

    O κ. Χατζίκος μάλιστα κατέχει το 6% των μετοχών της Μοτοδυναμικής,  αξίας περίπου 3,6 εκατ. ευρώ

    Όμως οι αλλαγές δεν σταματούν  εδώ.

    Όπως μαθαίνει ο WISEMAN ο κ. Κυριακόπουλος θα αναβαθμίσει ένα άλλο στέλεχος τον Χρήστο Αβραμίδη, στην θέση του  επικεφαλής του family office της οικογένειας.

     

    Κουΐζ:

    Με ποιες ισχυρές οικογένειες τσακώνεται ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου, με αφορμή ένα σπίτι που έχει αγοράσει ,όπως λένε, σε περιοχή των Νοτίων Προαστείων;

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.