Ο Άδωνις στον Λευκό Οίκο
Ίσως οι περισσότεροι να έχουν προσέξει την απουσία του Άδωνι Γεωργιάδη από τη Βουλή, από το υπουργείο Υγείας, από τα τηλεοπτικά πάνελ και γενικά από την Ελλάδα. Πού έχει πάει ο Άδωνις;
Βρίσκεται οικογενειακώς για τα Χριστούγεννα στις ΗΠΑ και δεν επρόκειτο να ασχοληθώ με τις οικογενειακές χριστουγεννιάτικες διακοπές του, εάν δεν μάθαινα, ότι εμφανίστηκε στον Λευκό Οίκο. Όχι, τι νομίζετε θα πήγαινε στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν θα έκανε μια βόλτα στον Λευκό Οίκο, εκεί όπου χτυπά η καρδιά της παγκόσμιας πολιτικής;
Και ποιον νομίζετε ότι συνάντησε;
Τον Μιχάλη Γκράτσιο, ο οποίος, να σημειώσω έχει σημαντικό ρόλο στον Λευκό Οίκο, όχι μόνον επειδή είναι από τους κυριότερους συμβούλους της πρώτης κυρίας, της Μελάνια, αλλά επειδή είναι στέλεχος της διακυβέρνησης Τραμπ. Προηγουμένως ο Άδωνις είχε μια πολύ σημαντική συνάντηση στο Κογκρέσο μαζί με τον Γκας Μπιλιράκις και με 15 Αμερικανούς βουλευτές, κυρίως μέλη του εβραϊκού λόμπι, όπου συζητήθηκαν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και οι σχέσεις Ελλάδας με Ισραήλ και οι σχέσεις με την τριμερή συνδιάσκεψη δηλαδή Ελλάδα- Ισραήλ Κύπρος συν ΗΠΑ, μετείχε σε δείπνα και γενικά ήταν μια παραγωγική συνάντηση του Άδωνη με τους Αμερικανούς για τα εθνικά θέματα.
Η μυστική συνάντηση των πτεράρχων Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου
Με το Ισραήλ όμως οι σχέσεις της χώρας μας περνούν σε άλλο επίπεδο. Αλλάζουν πίστα, όπως ειπώθηκε. Δεν είναι μόνον οι ισραηλινοί πύραυλοι που θα εγκατασταθούν σε ελληνικά νησιά (κλειδώνοντας αμυντικά το Αιγαίο), είναι και μια μυστική συνάντηση στρατηγικής σημασίας που έγινε στην Κύπρο του αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ, καθώς και με ανώτατους αξιωματούχος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας καθώς και με Κύπριους αξιωματούχους που έχουν την ευθύνη της κυπριακής αεράμυνας.
Προσέξτε η είδηση αυτή κρατήθηκε μυστική, έως ότου την μετέδωσε η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, η οποία όμως δεν έμεινε στα πρόσωπα, αλλά και στο περιεχόμενο της συνάντησης, λέγοντας πως είχε στρατηγικό περιεχόμενο και (προσέξτε πάλι εδώ), είχε στόχο την αποτροπή της βούλησης της Τουρκίας να αλλάξει την στρατηγική ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο. Επαναλαμβάνω ότι αυτά τα μετέδωσε η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, κάτι που σημαίνει πως δεν υπάρχει η παραμικρή υπόνοια πως δεν έχουν συμβεί.
Έρχεται και η τριμερής
Εκτός όμως τούτων έχουμε και την τριμερή Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου, την Δευτέρα στην Ισραήλ. Θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις που συμβαίνουν στην περιοχή και κυρίως με τη στάση της Τουρκίας έναντι του Ισραήλ, της Ελλάδας, και της Κύπρου.
Να σημειώσω εδώ ότι ο ΚΜ προτού συναντηθεί για την τριμερή με τους Νετανιάχου και Χριστοδουλίδη, θα μεταβεί στη Ραμάλα για μια συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Αμπάς.
Ουδέν νεότερο από το μέτωπο των τρακτέρ
Δεν υπάρχουν εξελίξεις στο αγροτικό μέτωπο, επειδή εξακολουθεί να παραμένει το χάσμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους αγρότες. Και ξέρετε γιατί; Η κυβέρνηση σκληρύνει τη στάση της και ξεκαθαρίζει (ίσως για πρώτη φορά) ότι δεν πρόκειται να ικανοποιήσει βασικά τους αιτήματα επειδή όπως υποστηρίζει, είναι ανέφικτα δημοσιονομικά.
«Από τον κατάλογο με τα 27 αιτήματα των αγροτών τα 16 ήδη έχουν ικανοποιηθεί ή αντιμετωπίζονται θετικά, 4 βρίσκονται υπό επεξεργασία ή συζήτηση προκειμένου να βρεθεί λύση και μόνο 7 δεν μπορούν να επιλυθούν είτε γιατί προσκρούουν σε βασικούς ευρωπαϊκούς κανόνες και στη λειτουργία της ΚΑΠ είτε γιατί είναι ανέφικτα δημοσιονομικά» διαρρέουν από την κυβέρνηση.
Αποτέλεσμα; Τα τρακτέρ παραμένουν στα μπλόκα και οι αγρότες εντείνουν και επεκτείνουν τις κινητοποιήσεις τους.
Πότε πιάνει δουλειά στο Eurogroup ο Πιέρρ
Στις 19 Ιανουαρίου 2026 θα είναι η πρώτη του προεδρία στο Eurogroup του Κυριάκου Πιερρακάκη. Πιάνει δουλειά με μια γεμάτη ατζέντα, ήτοι, όπως μαθαίνω, ευρώ διεθνές ράλι, ψηφιακό ευρώ, νομισματικά και πολλά άλλα.
Να σημειώσω όμως και τούτα: Το Eurogroup, συνήθως συνεδριάζει στις Βρυξέλλες, περίπου 7 φορές τον χρόνο, άλλες δύο φορές στο Λουξεμβούργο και άλλες δύο φορές σε τοποθεσία όπου ασκείται η προεδρία της ΕΕ. Για παράδειγμα σε λίγες ημέρες την προεδρία της ΕΕ θα την έχει η Κύπρος και ο Πιερρ, θα βρεθεί στη Λευκωσία στις 27 Μαρτίου για να προεδρεύσει του Eurogroup. Σε αυτή την συνεδρίαση θα συνυπάρξει με τους κεντρικούς τραπεζίτες και βεβαίως με τον Γιάννη Στουρνάρα.
Χωρίς να αλλάξεις τον υπουργό Οικονομικών ανασχηματισμός γίνεται;
Επειδή τον Μάρτιο 2026, έναν χρόνο πριν από την προκήρυξη εκλογών, όπως επιμένουν οι πληροφορίες, ο ΠΘ πρόκειται να προχωρήσει στον τελευταίο ανασχηματισμό, σας πληροφορώ κάθε άλλο παρά ανασχηματισμός θα είναι, ούτε δομικός ούτε και σαρωτικός, έτσι όπως τους ξέραμε επί εποχής του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, τότε που καρατομούσε τους υπουργούς του με μια… χαριτωμενιά, όπως «κατέβηκε από το τρένο» ή «έγραψε ιστορία» και πολλά άλλα.
Αυτά όλα όπως καταλαβαίνετε άλλαξαν από την εποχή Σημίτη και ο ΚΜ όχι μόνον δεν τα υιοθέτησε, αλλά άλλαξε και την έννοια του ανασχηματισμού: «Διορθωτικές κινήσεις» τις ονομάζει.
Από τώρα όμως έχω να σας πω έναν σίγουρο υπουργό, που παραμένει στο χαρτοφυλάκιό του, και δεν είναι άλλος από τον Πιέρρ. Πρόεδρος του Eurogroup είναι δεν ανασχηματίζεται με τίποτα.
Ωστόσο στην έννοια ανασχηματισμός, υπάρχει και μια ρήση του ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή, ότι «ανασχηματισμός δεν λογίζεται εάν δεν αλλάξεις τον υπουργό Οικονομικών». Είδατε γιατί ο ΚΜ προτιμά αντί της λέξεως «ανασχηματισμός» την «διορθωτική κίνηση». Με την προϋπόθεση όμως να διαθέτει ικανό… πάγκο.
Γιατί ο Ψηλός κερνάει κρασάκι στην Κηφισιά
Σήμερα το πρωί με πήρε ένας καλός φίλος που κάνει κάθε απόγευμα τον καθιερωμένο περίπατό του πέριξ της πλατείας Κεφαλαρίου στην Κηφισιά να μου πει να ψάξω ποιος ήταν ο λόγος που μαζεύτηκε τόσος κόσμος σε ένα από τα πιο κεντρικά μαγαζιά της περιοχής προχθές Πέμπτη.
Έξαψα, λοιπόν και έμαθα:
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αποφάσισε να κεράσει ένα κρασί στους συνεργάτες του γραφείου του και σε όσους τον τελευταίο χρόνο διοργάνωσαν εκδηλώσεις προς τιμήν του και τους οποίους ήθελε να ευχαριστήσει.
Μαθαίνω, μάλιστα, ότι ετοιμάζει μεγάλη εκδήλωση στο νέο πολιτικό γραφείο που ανοίγει στο Νέο Ψυχικό.
Δυο είναι τα συμπεράσματα από το ρεπορτάζ μου: το πρώτο ότι ο Μαρινάκης έχει μπει για τα καλά στη μάχη του σταυρού στον βόρειο τομέα και μάλιστα με ιδιαίτερα καλή απήχηση. Το δεύτερο είναι ότι ο νεαρός δικηγόρος έχει μάθει να λέει ευχαριστώ σε όσους τον στηρίζουν, κάτι που δεν είναι αυτονόητο στις ημέρες μας.
Dogfight στο Αιγαίο
Ήταν χθες η πρώτη εικονική αερομαχία («dogfight» στη γλώσσα των πιλότων), εδώ και τρία χρόνια όταν υποτίθεται άρχισε η πολιτική των «ήρεμων νερών». Τουρκικά μαχητικά F-16 (και μάλιστα οπλισμένα με πυραύλους αέρος- αέρος), παραβί8ασαν θρασύτατα τον εθνικό εναέριο χώρο. Αμέσως απογειώθηκαν τα ελληνικά Vipers και δεν χρειάστηκε και πολύ ώρα και να τα αναγνωρίσουν και να τα αναχαιτίσουν. Οι Τούρκοι έφυγαν κακήν κακώς στον δικό τους χώρο.
Πάντως αυτή η πρόκληση, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο, όπου υποτίθεται απαιτείται ηρεμία ώστε να πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών, στην Άγκυρα. Ένα συμβούλιο και μια επίσκεψη του ΚΜ στην Άγκυρα που αναβάλλεται συνεχώς.
Ο πρώτος κυβερνήτης ελληνικής Belh@rra
Όσοι (τυχεροί) βρέθηκαν στο γαλλικό ναυπηγείο της Naval Group, στο Λοριάν, σίγουρα είδαν τον πρώτο κυβερνήτη ελληνικής φρεγάτας Belh@rra, να επιβιβάζεται τελευταίος στο πλοίο. Πρόκειται για τον αντιπλοιάρχο (Μ) Ιωάννη Κιζάνη, έναν έμπειρο ναυτικό. Μάλιστα, ήταν αρχηγός της τάξεως του στη Σχολή Δοκιμών που αποφοίτησε το 2000, ενώ έχει καταγωγή από την Αθήνα.
Κατά τα πρώτα του χρόνια, υπηρέτησε σε μεγάλα πλοία επιφάνειας και στην συνέχεια ανέλαβε ως Κυβερνήτης σε Ταχέα Περιπολικά Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.
Εκείνο που επίσης πρόσεξα είναι ότι στο πλήρωμα υπήρχαν πολλές γυναίκες και μάλιστα σε νευραλγικά πόστα της φρεγάτας «Κίμων». Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή να δούμε και γυναίκα κυβερνήτη φρεγάτας. Μου λένε ότι πλησιάζει αυτή η ώρα.
Το ενδοοικογενειακό… beef στη Βουλή
Τελευταία ημέρα χθες των συνεδριάσεων της Βουλής προ της διακοπής των Χριστουγέννων και εκεί που κανείς δεν το περίμενε σημειώθηκε ενδοοικογενειακό… beef.
«Τσακώθηκαν» (ο τρόπος του λέγειν) ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης με τον υφυπουργό Άμυνας Θανάση Δαβάκη. Αιτία; Η… απουσία Δένδια από την Επιτροπή (να ακούσει τους φορείς για το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας)
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Καιρίδης, δεν έκρυψε την ενόχλησή του όταν είδε να εμφανίζεται ως εκπρόσωπος του υπουργείου ο υφυπουργός Θανάσης Δαβάκης κατά την ακρόαση των φορέων επί του νομοσχεδίου.
Να ξέρετε όμως ότι το beef σημειώθηκε προτού ενεργοποιηθούν οι κάμερες, ωστόσο οι βουλευτές που ήταν παρόντες σημειώνουν πως, ο κ. Καιρίδης έκανε της εξής παρατήρηση: «Πού είναι ο Δένδιας; Προσβάλει την επιτροπή και τη Βουλή με την απουσία του» με τον Θανάση Δαβάκη να του απαντά σε υψηλούς τόνους: «Πώς κάνεις έτσι; Είσαι απαράδεκτος. Έχει ξανασυμβεί πολλές φορές αυτό. Είμαι υφυπουργός και είμαι εγώ εδώ».
Στο τέλος δεν ξέρω εάν ευχήθηκε ο ένας στον άλλον «καλές γιορτές» ή θα περάσουν τις άγιες ημέρες «τσακωμένοι»
Χριστούγεννα στην Ταϊλάνδη για μια βουλευτή της ΝΔ
Τελευταία ημέρα συνεδριάσεων χθες στη Βουλή και μπορώ να πω ότι το κλίμα ήταν εορταστικό. Αν δεν συνέβαινε η ιστορία με τον Καιρίδη και τον Δαβάκη (επειδή δεν πήγε ο Δένδιας να ακούει τους φορείς) η ημέρα θα κυλούσε βασανιστικά ήρεμα, εκτός από την αίθουσα του Εντευκτηρίου της Βουλής.
Εκεί μέσα λοιπόν, ανάμεσα στα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια και τους κουραμπιέδες (προσφορά του καφενείου της Βουλής), οι βουλευτές αντάλλασσαν ευχές, σημείωναν την ημερομηνία 12 Ιανουαρίου, όπου πάλι θα άρχιζε η εξεταστική επιτροπή, είχαν την ανησυχία εάν θα εμφανιζόταν και πάλι η Ζωή στην Επιτροπή, εάν θα της έκανε μήνυση ο Άδωνις για όσα ψευδώς είπε για αυτόν και κυρίως πού ο κάθε ένας θα περνούσε τα Χριστούγεννα.
Οι περισσότεροι σκέφτονταν και τα μπλόκα (και πόσες ευκαιρίες έχασε η κυβέρνηση να εκτονώσει την κατάσταση), λέγοντας πώς θα τα καταφέρουν να πάνε στις εκλογικές τους περιφέρειες με τόσα εμπόδια.
Μόνον μία γαλάζια βουλευτής φαινόταν να μην ανησυχούσε για τα μπλόκα και για τους μπλοκαρισμένους δρόμους. Και όταν την ρώτησαν πώς θα περάσει τα Χριστούγεννα απάντησε ευθέως, αφήνοντάς τους όλους παγωτό: «Θα πάω στην Ταϊλάνδη, να παντρέψω μια φίλη μου».
Δεν θα σας αποκαλύψω το όνομά της γιατί είπε την αλήθεια ότι θα περάσει Χριστούγεννα σε εξωτικό προορισμό, αφήνοντας τα προβλήματα στην εκλογική της περιφέρεια.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις Γεωργιάδης – ΗΠΑ: Πολλές κλινικές μελέτες έρχονται στην Ελλάδα – Με ποιες εταιρείες έγιναν επαφές
- Η ακρίβεια ως κληρονομιά: Lange & Söhne Lange 1 Daymatic HONEYGOLD®
- Έλλη Ιωάννου: Bliss, Asshole, το σουρεάλ στη σύγχρονη γλώσσα
- Ελληνικό: Νέα συμφωνία Lamda – Bouygues για την παράδοση του Riviera Tower στα μέσα του 2027