• O Χατζηπαύλου και η DK, o παλιμπαιδισμός του Κώστα Συνολάκη στο Κολλέγιο Αθηνών, o χαλαρός Μιχάλης Τσαμάζ και οι κόντρες στο Μέγαρο Μαξίμου

    Η Εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου ήταν γεγονός μικρής σημασίας για τον -Ακαδημαϊκό- πρόεδρο του Κολλεγίου Αθηνών καθηγητή Κώστα Συνολάκη…

    the wise man
    image
    the wise man

    Τι συμβαίνει με τον Χατζηπαύλου; 

    Κρατήστε ένα όνομα.  Μιχάλης Χατζηπαύλου.

    Ο Χατζηπαύλου είναι ένας από τους ιδρυτές και πρώην Πρόεδρος/CEO της Deloitte, Ελλάδος.

    Ξεκίνησε την καριέρα του στην Ελλάδα το 1982.

    Μετά την αρχική ενασχόλησή του με το Ελεγκτικό Τμήμα, o Χατζηπαύλου προχώρησε στην δημιουργία και ανάπτυξη του Συμβουλευτικού Τμήματος της εταιρίας (Management Consulting) και αμέσως μετά του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (Αποτιμήσεις, Εξαγορές & Συγχωνεύσεις, Forensic, Εταιρικές Αναδιαρθρώσεις, κλπ.), όπου και επικεντρώθηκε τα τελευταία χρόνια.

    Πλέον ο Χατζηπαύλου είναι ένας εκ των εκπροσώπων της Davidson Kempner (DK) στην Ελλάδα και κάνει πολλές δουλειές ειδικά στα κόκκινα δάνεια με τις τράπεζες.

    H DK παγκοσμίως διαχειρίζεται περίπου 40 δισ. δολάρια.

    Η Davidson Kempner (DK) αγόρασε από την Alpha Bank το 80% της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων Cepal καθώς και το 51% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής (junior notes) διαβάθμισης της τιτλοποίησης Galaxy.

     

    Ο πανικός λόγω Σταθόπουλου

    Δεν θα ήταν ψέμα να σας πω ότι από χθες το πρωί έπεσε πανικός στα ελληνικά funds που θέλουν να κάνουν δουλειές με μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  Δηλαδή να τις εξαγοράσουν.

    Η απόφαση της BC Partners (για την ακρίβεια μέσω ενός οχήματος με την ονομασία BC Partners GR Investment, ενός fund ειδικού σκοπού που επιδιώκει να επενδύσει και να υποστηρίξει υψηλής ανάπτυξης μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα,)  να ασχοληθεί με μικρομεσαίες επιχειρήσεις,  μετα την εξαγορά του PET CITY , σήκωσε ανεμοθύελλα.

    Τώρα πλέον τα ελληνικά funds αποκτούν έναν γερό ανταγωνιστή, τον Νίκο Σταθόπουλο της BC Partners. H BC όπως ξέρετε έχει τεράστιο πορτοφόλι και μπορεί να ξοδέψει όσα θέλει.

    Αφήστε τώρα που θα πάρουν αέρα τα μυαλά ολων των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών, που θα εκτινάξουν τις απαιτήσεις τους, στα ύψη…

     

    Γεραπετρίτης VS Σκέρτσου 

    Η επίσημη ομολογία μιας αποτυχίας, ξεκινά πάντα με τις δημόσιες εξηγήσεις και δικαιολογίες, για όλα όσα δεν έγιναν ενώ θα έπρεπε να είχαν γίνει.

    Στο θέμα της πανδημίας η κυβέρνηση στέκεται άτολμη απέναντι στους ανεμβολίαστους.

    Αυτή όμως η αποτυχία είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου.

    Το πραγματικό πρόβλημα εντοπίζεται μέσα στους διαδρόμους του Μεγάρου Μαξίμου όπου όχι μόνον επικρατούν διαφορετικές απόψεις για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημικής κρίσης, αλλά αυτός διχασμός των απόψεων «βγαίνει προς τα έξω» με συνεντεύξεις στελεχών στα Μέσα Ενημέρωσης όπου ο ένας του Επιτελικού Κράτους λέει «Ανατολή» και ο δεύτερος -μετά από λίγη ώρα- βγαίνει στοχευμένα για να πει με σαφήνεια «Δύση».

    Για την ακρίβεια ο Γιώργος Γεραπετρίτης έκρινε θετικά την πρόταση του Νίκου Φίλη ο οποίος λέει «να μην ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού μετρά το τέλος του εξάμηνου της δεύτερης δόσης, ώστε να υποχρεωθούν όλοι να κάνουν την τρίτη δόση.

    Αντίθετα ο Άκης Σκέρτσος τοποθετήθηκε εντελώς αρνητικά απέναντι σε αυτή την πρόταση.

    Να σημειωθεί πάντως ότι ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη του στο MEGA χθες το βράδυ είπε ότι η πρόταση του Φίλη θα αξιολογηθεί και πως την ακούει με πολύ μεγάλη προσοχή.

    Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτρέπει και στους δυο υπουργούς του να εκφράζονται ελευθέρα προς χάριν των πολιτικών ισορροπιών .

    Από την άλλη πλευρά οι ριζικές διαφωνίες των στελεχών δυστυχώς δεν περιορίζονται μόνο στα θέματα του κορωνοϊού.

     

    Οι Κρητικοί ανεβαίνουν στην Αθήνα

    Σας έλεγα χθες για τις βαριές κουβέντες που αντάλλαξαν χθες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός και ο βουλευτής Μανούσος Βολουδάκης με αφορμή την ξαφνική αλλαγή στα κριτήρια ενισχύσεων  των κτηνοτρόφων.

    Οι μοναχοί από την Κρήτη μου διαμήνυσαν ότι το θέμα δεν έχει κλείσει.

    Έχουν -λέει- μισθώσει καράβι οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης και θα ανέβουν στην Αθήνα να διαδηλώσουν μαζί με τους συναδέλφους τους από την Πελοπόννησο που θα ανέβουν με πούλμαν και διάθεση για καυγά.

    Οι βουλευτές της Κρήτης καταθέτουν προτάσεις και τροπολογίες για αναστολή εφαρμογής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης γιατί τους πιέζει το εκλογικό τους σώμα.

    Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός μιλά για «παγαπόντηδες» και «πονηρούς» οι οποίοι  -χωρίς να είναι πραγματικοί κτηνοτρόφοι- προσπαθούν να υφαρπάξουν ενισχύσεις.

    Το σαββατοκύριακο αναμένεται καυτό…

     

    Ο παλιμπαιδισμός του και η ακριβή κατοικία του κ. Συνολάκη στο Κολλέγιο Αθηνών…

    Η Εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου ήταν γεγονός μικρής σημασίας για τον -Ακαδημαϊκό- πρόεδρο του Κολλεγίου Αθηνών καθηγητή Κώστα Συνολάκη

    Αντιθέτως η αμερικανική εορτή του Halloween ήταν το κυρίαρχο γεγονός της περασμένης εβδομάδας για το Κολλέγιο, αφού ολόκληρο το Μπενάκειο στολίστηκε -όχι με ελληνικές σημαίες- αλλά με μάγισσες, κολοκύθες, αράχνες και μάσκες που δημιούργησαν ένα τέλειο παγανιστικό περιβάλλον.

    Το θέατρο του κολλεγίου διαμορφώθηκε καταλλήλως –money’ is NOT an issue ήταν η εντολή του Προέδρου- σ’ ένα τέλειο σκοτεινό «καταραμένο» σπίτι (haunted house) το οποίο επισκέπτονταν υποχρεωτικά οι μαθητές κατά τμήματα ενώ οι διδάσκοντες ήταν υποχρεωμένοι να φορούν τα ανάλογα αξεσουάρ.

    Μπορεί το παπιγιόν του κ. Συνολάκη να μην ενοχλεί τους γονείς των μαθητών ούτε το εντυπωσιακά υψηλό κόστος ανακατασκευής της προεδρικής κατοικίας μέσα στον χώρο του Κολλεγίου, ούτε η «τελετή ενθρόνισης» του…

    Αρκεί να περισσέψουν και λίγα λεφτά για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, των υποδομών και τελικά των μαθημάτων σ’ ένα από τα ακριβότερα ιδιωτικά σχολεία της χώρας που φιλοδοξεί να εκπαιδεύσει την ελίτ που θα κυβερνήσει τη χώρα σε λίγα χρόνια…

     

    Πόσο αξίζουν τα φωτοβολταϊκά του Μυτιληναίου

    Χθες το πρωί πληροφορηθήκαμε ότι η Πορτογαλική EDPR εταιρεία κολοσσός leader στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αποφάσισε να εξαγοράσει έναν παραγωγό ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ν.Α. Ασία την εταιρεία Sun Seap.

    H Sun Seap έχει στο δυναμικό της την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 5,1 Giga Watts. Ένα τμήμα παράγεται και λειτουργεί  ήδη και τα υπόλοιπα είναι σε προγραμματισμό.

    Το τίμημα που κατέβαλε η EDPR για την Sun Seap αντιστοιχεί σε αποτίμηση περίπου 870 εκατ. Ευρώ για το 100% της εταιρείας.

    Στην εδώ πλευρά του Ατλαντικού, η Mytilineos -μόνο στην ηλιακή ενέργεια- έχει δυναμικό παραγωγής 6 Giga Watts στο διεθνές χαρτοφυλάκιο της.

    Πόσο λέτε να αξίζει αυτό το πακέτο της Mytilineos και πόσο ολόκληρος ο Όμιλος;

     

    Μιχάλης Τσαμάζ άνετος και πετυχημένος

    Χαλαρός ευδιάθετος με σκούρο πουκάμισο χωρίς γραβάτα και με πραγματικά ανθρώπινο αλλά και τεκμηριωμένο τρόπο επικοινωνίας μίλησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ στους μεταπτυχιακούς φοιτητές Executive MBA και καθηγητές ενός εκ των παλαιότερων πανεπιστημίων της Αμερικής, του William & Mary και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Η μεταμόρφωση του ΟΤΕ, μιας εταιρείας που ήταν κρατικό μονοπώλιο με όλα τα χαρακτηριστικά μιας ΔΕΚΟ σε μία σύγχρονη και ανταγωνιστική διεθνώς εταιρεία τηλεπικοινωνιών, ένας μετασχηματισμός που ήταν προς όφελος των πολιτών και των παρεχόμενων υπηρεσιών έχει γίνει πλέον case study και διδάσκεται σήμερα στο Harvard Business School.

    Σ’ αυτό το μεγάλο ταξίδι, τιμονιέρης ήταν και είναι ο Μιχάλης Τσαμάζ και γι’ αυτό ήταν ο καταλληλότερος να εξηγήσει στους φοιτητές τον τρόπο, τις μεθόδους και τα αποτελέσματα…

    Χατζηπαύλου
    Μιχάλης Τσαμάζ, επικεφαλής Ομίλου ΟΤΕ

     

    Η BriQ παρουσιάζει το logistics center στον Ασπρόπυργο

     Mέσα στις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη θα έχει ολοκληρώσει τις εργασίες η BriQ Properties,  στην νέα της επένδυση, το νέο logistics park  στον Ασπρόπυργο.

    Η κυρία Άννα Αποστολίδου θα παρουσιάσει στις αρχές Δεκεμβρίου το πρώτο κτίριο στο νέο logistics park της BriQ που κατασκευάζεται σε έκταση 103 στρεμμάτων και θα έχει συνολική επιφάνεια 40.000 τ.μ.

    Θα έχει  έκταση επιφάνειας 20.000 τ.μ., και θα παραδοθεί στον μισθωτή του στις αρχές του 2022. Ο μισθωτής δεν είναι έκπληξη. Είναι η Infoquest Technologies που ανήκει όπως και η BriQ στον Όμιλο Quest.

    H BriQ επένδυσε 25 εκατ. Ευρώ και αναμένει απόδοση 8% ενώ έχει ήδη ξεκινήσει και η κατασκευή δεύτερου κτιρίου, επιφάνειας περίπου 10.000 τ.μ., υψηλών προδιαγραφών. Είναι καλό να βλέπουν οι επενδυτές που πάνε τα λεφτά της αύξησης κεφαλαίου…

    Όχι σαν κάποιες άλλες εταιρείες που κάνουν αύξηση κεφαλαίου για να δώσουν λεφτά στον …εαυτό τους…

     

    Ο Κώστας Μπακογιάννης, ο John Kerry και η «κυρία καύσων»

    Η Αθήνα είναι μία από τις λίγες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που έχει ήδη πάρει πρωτοποριακά μέτρα για να αντιμετωπίσει εγκαίρως την κλιματική κρίση.

    Ο Δήμαρχος Αθηναίων παρουσίασε στην Γλασκώβη τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Παρουσίασε στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα κάθε χρόνο 200 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από τον καύσωνα.

    Η Αθήνα έχει προχωρήσει στην πρωτοποριακή κίνηση να ορίσει πρώτος σε όλη την Ευρώπη, ένα στέλεχος επικεφαλής για την αστική θέρμανση (Chief Heat Officer), τον περασμένο Ιούλιο.

    Η «κυρία καύσων» είναι η Λενιώ Μυριβίλη.

    Ο Κώστας Μπακογιάννης είχε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον τον ειδικό επιτετραμμένο των ΗΠΑ για το κλίμα, Τζον Κέρι, και τον διάσημο Βρετανό αρχιτέκτονα, Νόρμαν Φόστερ.

    «Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης βρίσκεται στην “καρδιά” των ενεργειών, δράσεων και αποφάσεων της Αθήνας.

    Από τα πολύ μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα: ξεκινώντας από την επιλογή των υλικών για τα νέα πεζοδρόμια, ώστε να αντιμετωπίζεται το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, τη δημιουργία των pocket parks έως και τη Διπλή Ανάπλαση, τον Μεγάλο Περίπατο, την ενίσχυση των αστικών πνευμόνων της πόλης» εξήγησε ο δήμαρχος που είχε τετ-α-τετ συναντήσεις με τον Bill Gates αλλά και τον Mike Bloomberg, στο περιθώριο της διάσκεψης COP26 για το κλίμα, στη Γλασκώβη.

     

    Ευχές στον κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή

    Θετικός στον κορωνοϊό διαγνώστηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος υποβλήθηκε σε rapid test στη Βουλή και θα υποβληθεί σε μοριακό τεστ.

    Ο υπουργός βρισκόταν στη Βουλή καθώς συζητείται στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου του για την Οδική Ασφάλεια και τα διπλώματα οδήγησης.

    Η στήλη εύχεται περαστικά στον Κώστα Αχ. Καραμανλή.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.