• Η νίκη του Σπήλιου Λιβανού, η δυναμική του Αθανασίου της Lamda, το match point του Γ. Στάσση της ΔΕΗ και γιατί συσσωρεύει δυνάμεις ο ΟΠΑΠ

    Προχθές η οικογένεια Λάτση έβαλε ένα τέλος στο μαρτύριο της Lamda Development…

    The Wiseman
    image
    The Wiseman

    Βαριές κουβέντες και ενδο-ΝεοΔημοκρατικές κόντρες στη Βουλή…

    Χοντρό καυγά έστησαν μέσα στη Βουλή χθες ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός και βουλευτής Χανίων της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης, με αδιαμφισβήτητο νικητή τον πρώτο…

    Την ώρα του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αφορμή για την ένταση έδωσε το ζήτημα των κτηνοτροφικών επιδοτήσεων στην Κρήτη.

    Όλα ξεκίνησαν όταν ο Βολουδάκης χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την αιφνιδιαστική αλλαγή στα κριτήρια ενισχύσεων κτηνοτρόφων μέσω της νέα Κοινής Υπουργικής Απόφασης και κάλεσε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να αναστείλει την ισχύ της.

    Ο Σπήλιος Λιβανός σήκωσε το γάντι κι αμέσως πήρε τον λόγο μιλώντας για «παγαπόντηδες» και «πονηρούς» οι οποίοι  -χωρίς να είναι πραγματικοί κτηνοτρόφοι- με δόλο προσπαθούν να παρεισφρήσουν στο σύστημα δια της πλαγίας οδού, προκειμένου να υφαρπάξουν ενισχύσεις.

    Ο υπουργός δεν σταμάτησε εκεί. Προχώρησε και σε προσωπική επίθεση εναντίον του βουλευτή της λεβεντογέννας Κρήτης, με συγκεκριμένα επιχειρήματα, στοιχεία και αριθμούς, λέγοντας του πως «δυστυχώς σήμερα είστε εσείς εδώ η φωνή των επιτηδείων».

    Φυσικά ανταπάντησε ο Μανούσος Βολουδάκης: «Σε λάθος άνθρωπο απευθύνεστε. Σας καλώ να διορθώσετε την προσωπική σας αναφορά σε μένα. Εγώ σας προέτρεψα να ελέγξετε τις παρανομίες»

    Ο Σπήλιος Λιβανός έδωσε τη χαριστική βολή: «Ήλπιζα ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα αλλάζατε την άποψη σας. Φοβάμαι -επειδή σας ξέρω χρόνια- ότι σας έχουν παραπλανήσει. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έχετε μελετήσει την κατάσταση και συνεχίζετε να λέτε αυτά που λέτε. Οι μόνοι που θίγονται από την απόφαση μας είναι αυτοί που πάνε να κάνουν παγαποντιά»

    Οι παγαπόντηδες των επιδοτήσεων παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον τη συζήτηση…

     

    Ο Λάτσης ψηφίζει Οδυσσέα Aθανασίου

    Στo μοναστήρι χθες, ο ηγούμενος μάς έλεγε ότι είναι πραγματική κατάντια για το Ελληνικό Χρηματιστήριο να ασχολείται με τις κινήσεις ενός μικρού fund, όπως είναι το ιταλικής καταγωγής Helikon Investments.

    Δεν είναι λογικό 3-4 τύποι που μέχρι πέρυσι δεν τους γνώριζε κανείς, με 400-500 εκατ. ευρώ, να ανεβοκατεβάζουν μετοχές απλά και μόνο εκμεταλλευόμενοι την ρηχότητα της αγοράς.

    Προχθές η οικογένεια Λάτση έβαλε ένα τέλος στο μαρτύριο της Lamda Development και ταυτόχρονα έδωσε μία ακόμη -έμπρακτη- ψήφο εμπιστοσύνης στη διοίκηση του Οδυσσέα Αθανασίου.

    Ο βασικός μέτοχος της Lamda Development, η Consolidated Lamda Holdings, συμφερόντων Σπύρου Λάτση και Μαργαρίτας Λάτση βγήκε και αγόρασε 1 εκατ. μετοχές στην τιμή των 7,3 ευρώ και σταμάτησε το… bullying του Helikon στη μετοχή της Lamda.

    H οικογένεια Λάτση, μέσω της CLH, κατέχει το 43,19% του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development.

    Η οικογένεια πιστεύει στο όραμα και τη στρατηγική που υλοποιεί ο Οδυσσέας Αθανασίου και περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία για να… διεθνοποιήσει το μετοχολόγιο της, φέρνοντας στο project ένα σημαντικό επενδυτικό όνομα του εξωτερικού.

     

    Ο Στάσσης κέρδισε το πρώτο σετ, σερβίρει για το match point

    Παρά τις κραυγές και τις οιμωγές των εγχωρίων μικροπαραγόντων, το σχέδιο μετάβασης της ΔΕΗ στη νέα εποχή εξελίσσεται θεαματικά.

    Οι αναλυτές έχουν ήδη ξεκινήσει να αναθεωρούν τα μοντέλα πρόβλεψης των οικονομικών μεγεθών με βάση τα νέα δεδομένα.

    Τα χθεσινά 3 δισ. ευρώ των προσφορών δείχνουν ότι θα υπάρξει αγοραστικό ενδιαφέρον αμέσως μετά την αύξηση κεφαλαίου του 1,35 δισ. ευρώ που είναι ο μέγιστος στόχος που έχει θέσει η επιχείρηση.

    Οι υφιστάμενοι μέτοχοι κατά προτεραιότητα θα αποκτήσουν 64 νέες μετοχές για κάθε 100 υφιστάμενες στην τιμή των 9 ευρώ, όπως πρώτος και από καιρό είχε αποκαλύψει ο Wiseman από το μοναστήρι.

    Ο Γιώργος Στάσσης κέρδισε το πρώτο σετ, δικαιώθηκε για τις επιλογές του και τώρα μένει να αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί τα 5 δισ. του επενδυτικού του σχεδίου με αποτελεσματικότητα.

    Στα επόμενα 3 χρόνια, η ΔΕΗ θα τοποθετήσει 3,2 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένων της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας και έργων σε γειτονικές αγορές, με στόχο την επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ 7,2 GW έως το 2024.

    Στην αύξηση κεφαλαίου θα συμμετάσχει το Υπερταμείο με το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να διατηρήσουν την καταστατική μειοψηφία, η CVC, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

     

    Το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά γρήγορα στην ωρίμανση των έργων RRF

    Είπα ΤΑΙΠΕΔ και θυμήθηκα ότι σε λίγες μέρες η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θα υπογράψει συμβάσεις με 3 μεγάλα νομικά γραφεία της χώρας για το έργο της «ωρίμανσης» δημόσιων έργων στρατηγικής σημασίας που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης.

    Η μονάδα Project Preparation Facility (PPF) υπό τον εντεταλμένο σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτη Σταμπουλίδη -σε ανεξάρτητο ρόλο από τις ομάδες που «τρέχουν» τις ιδιωτικοποιήσεις-, έχει αναλάβει να προχωρήσει γρήγορα τις Συμβάσεις Στρατηγικής Σημασίας, να διενεργήσει τους σχετικούς διαγωνισμούς και να παρακολουθεί την εκτέλεση των έργων. Για το σκοπό αυτό θα στηριχθεί σε 3 μεγάλα κι έμπειρα νομικά γραφεία της χώρας:

    Το πρώτο, με το μεγαλύτερο έργο ευθύνης είναι το νομικό γραφείο Μπαχά-Γραμματίδη κι αμέσως μετά έρχεται η Δικηγορική Εταιρεία «Μαχάς και Συνεργάτες» και στη συνέχεια η δικηγορική εταιρεία «Νίκος Κανελλόπουλος – Χαρά Ζέρβα & Συνεργάτες».

     

    Ο Νίκος Μακρόπουλος Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Κινεζικού Συνδέσμου

    Η εμπειρία του πιο πετυχημένου Ασφαλιστή της χώρας, του Νίκου Μακρόπουλου της Ευρώπης ΑΕΓΑ, κρίθηκε απαραίτητη και στον Ελληνο-Κινεζικό Σύνδεσμο που στις επόμενες μέρες προχωρά σε νέα διοικητική δομή.

    Ο μέχρι το καλοκαίρι πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Συνδέσμου, ο αείμνηστος εφοπλιστής και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας Ανδρέας Ποταμιάνος έφυγε σε ηλικία 88 ετών τον περασμένο Ιούλιο. Τώρα ξεκινά μια νέα εποχή, σε μια ιδιαίτερη περίοδο για τις ελληνοκινεζικές σχέσεις….

     

    O Αη Βασίλης ήρθε στα Media Markt στο Μαρούσι

    Ένα ενδιαφέρον πείραμα εξελίσσεται στο κατάστημα Media Markt στο Μαρούσι. Για πρώτη φορά εμπλουτίζεται το προϊοντικό του μείγμα με βιβλία, παιχνίδια και άλλα είδη που παραδοσιακά πουλούν τα καταστήματα Public…

    Τα στελέχη του Ομίλου σκέφτηκαν ότι Χριστούγεννα έρχονται όλοι κάποιο δώρο θέλουν να προσφέρουν επομένως όποιος μπει στο κατάστημα να αγοράσει ένα ψυγείο μπορεί να θελήσει να αγοράσει και μερικά από τα προϊόντα του Public.

    Είναι η πρώτη φορά που οι δύο εταιρείες του Ομίλου προσφέρουν τα προϊόντα τους στο ίδιο κατάστημα και αν ακούνε καλά τα αυτάκια μου μπορεί να υπάρξει και συνέχεια.

    Μετά τα Χριστούγεννα θα γίνει ο απολογισμός…

     

    Ο ΟΠΑΠ συσσωρεύει δυνάμεις

    Η επόμενη διετία θα είναι εντυπωσιακά διαφορετική για τον ΟΠΑΠ και τη μετοχή του λένε έγκυροι κύκλοι τις αγοράς.

    Μέσα στο 2022 ο ΟΠΑΠ αποπληρώνει πλήρως την απόκτηση της STOIXIMAN με τα τελευταία 100 εκατ. ευρώ και από εκεί και πέρα το σύνολο των εσόδων του ΟΠΑΠ θα ενισχύει πλήρως τα κέρδη και τα μερίσματα που θα διανέμει.

    Οι ξένοι αναλυτές θεωρούν ότι η μετοχή του ΟΠΑΠ είναι «GDP related», δηλαδή συνδέεται άμεσα με την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας και την αύξηση των λιανικών πωλήσεων, δύο μεγέθη που κατά την εκτίμηση των αναλυτών θα εκτιναχθούν στην Ελλάδα.

    Ήδη παρατηρείται συσσώρευση… μετοχικών δυνάμεων στα παρόντα επίπεδα εν αναμονή των σημαντικών εξελίξεων στο online gaming….

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.