• Ποιος μεγαλοεφοπλιστής έχει προβλήματα με τη δικαιοσύνη, τι συμβαίνει με τον ΟΤΕ και οι business του Πατούλη στο Γραμματικό

    Το Deja Vu είναι γαλλική λέξη που σημαίνει κυριολεκτικά “έχω ήδη δει” και τις τελευταίες μέρες συμβαίνει στα ενδότερα της Ελλάκτωρ.Το τελευταίο επεισόδιο είναι ότι κατηγορείται πάλι, ο Σάκης Καλλιτσάντσης γιατί όταν διοικούσε την εταιρεία προώθησε την έκδοση ομολόγου…

    image

    Goldman Sachs: Τι βλέπει για το φυσικό αέριο

    Φίλοι αναγνώστες, η αγορά του φυσικού αερίου έχει κυριευθεί από φόβο ότι οι Ρώσοι θα σταματήσουν την τροφοδοσία φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η Goldman Sachs φίλοι αναγνώστες, με report της που βγήκε στις 7 Μαρτίου (βλ. πίνακα παρακάτω) μας τονίζει ότι οι σημερινές τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έχουν ενσωματώσει ΗΔΗ την πιθανότητα αυτή.

    Συγκεκριμένα η Goldman Sachs μας λέει ότι αυτή την στιγμή η τιμή του φυσικού αερίου έχει ενσωματώσει την κατά 75% πιθανότητα η Ρωσία να διακόψει την ροή φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με λίγα λόγια, τα χειρότερα είναι πίσω για την τιμή του φυσικού αερίου.

     

    «Iερές» business με το real estate στη Νάξο

    Το ότι η Εκκλησία της Ελλάδος έχει αναπτύξει αξιόλογη δραστηριότητα  στην αγορά του real estate είναι κάτι που το έχουν αντιληφθεί  τόσο οι πιστοί του πληρώματος της, όσο και αλλόθρησκοι.

    Και επειδή έρχεται και καλοκαίρι οι Αγιοι Πατέρες αποφάσισαν να πράξουν τα όσα ορίζει το γνωστό νησιώτικο τραγούδι … στην Πάρο και στη Νάξο.

    Χθες λοιπόν δημοσιεύτηκε στην  Εφημερίδα της Κυβερνήσεως  ο Κανονισμός εκμισθώσεων, εκποιήσεων και διαχερίσης της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Νάξου της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας.

    Ο κανονισμός ορίζει μεταξύ άλλων ότι τα εκκλησιαστικά ακίνητα που ανήκουν στη Μονή μπορεί να αξιοποιούνται με δημόσιους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς, με κλειστούς διαγωνισμούς με συμμετοχή όσων εκλεκτών επιλέγει η Μονή, καθώς και με τη διαδικασία πρόχειρου διαγωνισμού, κατά τον οποίο θα συλλέγονται προσφορές των ενδιαφερόμενων για τα “ιερά” ακίνητα.

    Η απόφαση για την περιουσία της Μονής στη Νάξο,  δημοσιεύτηκε πριν «στεγνώσει το μελάνι» του νέου Κανονισμού περί εκμίσθωσης, εκποίησης και αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών τον προηγούμενο μήνα.

    Ο κανονισμός αυτός κάνει λόγο για fast track διαδικασίες ενοικιάσεων (χωρίς διαγωνισμούς) των ακινήτων που μπορούν να βάλουν στα ταμεία της Εκκλησίας έσοδα έως 12.000 το χρόνο.

     

    Κατηφορίζει στη θάλασσα ο Μαρινάκης

    Προς το Νέο Φάληρο σκέφτεται να μετακομίσει η Άλτερ Έγκο του Βαγγέλη Μαρινάκη, προκειμένου να στεγάσει κυρίως τις εγκαταστάσεις του Mega, με δεδομένο ότι το κτίριο του Μπάμπη Βωβού στη Συγγρού – που έχει περάσει στην κατοχή της Grivalia – αποδεικνύεται πλέον… στενάχωρο.

    Εξάλλου, το Mega συγκατοικεί στη Συγγρού με το διπλό κατάστημα Public – Media Markt του ομίλου Γερμανού, ενώ μέσα του ομίλου φιλοξενεί και γειτονικό κτίριο της Συγγρού.

    Η πρώτη επενδυτική κίνηση Μαρινάκη στο Φάληρο έχει γίνει ήδη από τον Σεπτέμβριο, όταν κατακυρώθηκαν στον Ολυμπιακό τα 400 στρέμματα πέριξ του ΣΕΦ, όπου θα κατασκευαστεί Κέντρο Υδάτινου Αθλητισμού και Πολιτισμού με δύο πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, εμπορικά και σουίτες VIP.

     

    Ιωάννης Μάνος,  ο άνθρωπος των συγκλήσεων

    Η σύγκλιση για τον Γιάννη Μάνο, σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, δεν είναι αυτοσκοπός.

    Όμως όπως αναφέρει στη συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής, η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου η έλλειψη συγκλίσεων έχει προκαλέσει ιστορικά ανυπολόγιστες ζημιές.

    Μιλώντας για την Πρωτοβουλία 1821 – 2021 όπου συνήργησαν 20 από τα σημαντικότερα ιδρύματα της χώρας,  αναφέρει ότι οργανώθηκαν περισσότερες από 160 δράσεις, συνέδρια, εκθέσεις, μουσικές εκδηλώσεις κλπ., οι οποίες ολοκληρώνονται φέτος.

    Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν σε μία δημόσια εκδήλωση με τη μορφή ενός ντοκιμαντέρ, ώστε να δημιουργηθεί ένα ιστορικό αποτύπωμα, μία παρακαταθήκη.

    Άλλωστε όπως υποστηρίζει και ο ίδιος, ο οποίος κατείχε σημαντικές θέσεις στο πρόσφατο παρελθόν, «εκείνο που έχει σημασία σε μία δημόσια πορεία είναι να αφήνεις πίσω σου ένα αποτύπωμα συνέπειας και αποτελεσματικότητας.».

     

    Γιατί έχει «στοιχειώσει» ο διαγωνισμός για το Γραμματικό

    “Eχει στοιχειώσει” η  δημοπράτηση και η κατασκευή των περίφημων μονάδων απορριμμάτων,  στο Γραμματικό , μία από τις σημαντικότερες προεκλογικές δεσμεύσεις του .

    Ο διαγωνισμός για τη μονάδα στο Γραμματικό αξίας 138 εκατ. Ευρώ έχει οδηγηθεί τρεις φορές σε παράταση, ενώ ύστερα από την υποβολή των φακέλων εκ μέρους των ενδιαφερόμενων κατασκευαστών τον περασμένο Δεκέμβριο δεν έχει υπάρξει έως σήμερα καμία εξέλιξη όσον αφορά την αποσφράγιση τους.

    Στην αγορά ακούγεται πως δε θα έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτηση ούτε μίας μονάδας μέχρι τη λήξη της θητείας του Γιώργου Πατούλη.

    Πάντως  ο Περιφερειάρχης, είχε δείξει ιδιαίτερη  σπουδή τον περασμένο Νοέμβριο για τις υπογραφές συμβάσεων με εξωτερικούς τεχνικούς συμβούλους για μικρά και μεγάλα έργα διαχείρισης απορριμμάτων.

    Ο λόγος, όπως μου λένε, δεν ήταν η επιθυμία του παραδώσει έργο κατά τη διάρκεια της θητείας του, αλλά η αυξημένη γκρίνια των εταιριών που είχαν μειοδοτήσει ως σύμβουλοι χωρίς να υπογράφονται οι σχετικές συμβάσεις για το μεγαλύτερο μέρος του 2021, καθώς και η αρθρογραφία περί καθυστερήσεων για τις μονάδες απορριμμάτων.

     

     Ο Τσαμάζ και το ανοικτό ερώτημα για τους μετόχους του ΟΤΕ

    Υπάρχει μια φράση-κλειδί στην αναθεωρημένη πολιτική αμοιβών τους ΟΤΕ ΟΤΕ 0,84% 14,34 , προς τους μετόχους.

    Κεντρικός πυλώνας της πολιτικής αυτής είναι να πηγαίνει το 70%-100% των ετήσιων, καθαρών, ελεύθερων ταμειακών ροών, σε έναν συνδυασμό καταβολής μερισμάτων και επαναγοράς ιδίων μετοχών, με σκοπό της ακύρωση τους.

    Για όλα αυτά όμως, η πρόσφατη ανακοίνωση του ΟΤΕ λέει επί λέξη ‘’με την προϋπόθεση ότι το εξωτερικό και το μακροοικονομικό περιβάλλον θα παραμείνουν σταθερά.’’

    Η συγκεκριμένη ανακοίνωση, ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2020, και εκδόθηκε στις 24 Φεβρουαρίου.

    Την ημέρα δηλαδή που έγινε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Πλέον, οι οξύτατες και οικονομικού χαρακτήρα παρενέργειες του πολέμου, διαχέονται στο ευρωπαϊκό, αλλά και στο διεθνές σκηνικό.

    Με την εκτίναξη στα ύψη του ενεργειακού κόστους, τη ραγδαία άνοδο των πρώτων υλών και την αναμενόμενες, πιεστικές συνθήκες στο ‘’μέτωπο’’ του πληθωρισμού.

    Με άλλα λόγια το εξωτερικό περιβάλλον κάθε άλλο παρά σταθερό είναι, ενώ και το εγχώριο μακροοικονομικό πεδίο υφίσταται κραδασμούς.

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το ερώτημα το οποίο προκύπτει είναι το αν και κατά πόσο μπορεί να διαφοροποιηθεί η πολιτική που έχει χαράξει ο Μιχάλης Τσαμάζ για τους μετόχους του ΟΤΕ.

    Ακόμη βέβαια δεν έχει αλλάξει κάτι , αλλά αν συνεχιστεί ο πόλεμος, μάλλον ο βαθμός δυσκολίας θα ανέβει.

    Για το 2022 ο ΟΤΕ εκτιμά ότι οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα ανέλθουν στα 600 εκατ. ευρώ και εξ αυτών τα 500 εκατ. ευρώ (το 83% του συνόλου) θα είναι οι αμοιβές των μετόχων.

    Τα μισά από αυτά σε μέρισμα (0,558 ευρώ ανά μετοχή) και τα άλλα 250 εκατ. ευρώ για επαναγορά μετοχών.

    Στο χρηματιστήριο ο ΟΤΕ κρατάει μεν την πρώτη θέση στις κεφαλαιοποιήσεις, αλλά η μετοχή δέχεται πιέσεις τις τελευταίες μέρες.

    Έχοντας χάσει σχεδόν το 10,5% της αξίας από την ημέρα που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

     

    Η Ελλάκτωρ και το DEJA VU

    Το Deja Vu είναι γαλλική λέξη που σημαίνει κυριολεκτικά “έχω ήδη δει” και τις τελευταίες μέρες συμβαίνει στα ενδότερα της Ελλάκτωρ.

    Το τελευταίο επεισόδιο είναι ότι κατηγορείται πάλι, ο Σάκης Καλλιτσάντσης γιατί όταν διοικούσε την εταιρεία προώθησε την έκδοση ομολόγου!

    Η αλήθεια βέβαια είναι ότι προώθησε την έκδοση του ομολόγου επειδή η διοίκηση Μπόμπολα – Κούτρα είχε υπερχρεώσει την επιχείρηση.

    Και επίσης είναι αλήθεια ότι ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ, Αλέξανδρος Εξάρχου είχε διαφωνήσει όχι επειδή δεν χρειάζονταν χρηματοδότηση αλλά γιατί η έκδοση του ομολόγου δεν κάλυπτε τις ανάγκες της Ακτωρ.

    Επίσης είναι γνωστό ότι οι μετοχές του Καλλιτσάντση,  πωλήθηκαν στους εφοπλιστές Δημήτρη Μπάκο και Γιάννη Καϋμενάκη από την Farallon που τις είχε ως ενέχυρο κι όχι από τον Σάκη  Καλλιτσάντση που δεν είχε ούτε φαίνεται να έχει σχέση με τους δύο επιχειρηματίες.

    Στο μεταξύ βέβαια, η τιμή του ομολόγου έκανε και νέο χαμηλό στα 83 και γενικά η πορεία του δεν είναι πολύ ευοίωνη παρότι «επέστρεψε» στο 85.

    Παράλληλα επανέρχονται στην αγορά οι πληροφορίες σύμφωνα με τα οποία σχεδιάζεται μεγάλη αύξηση κεφαλαίου με διπλό στόχο.

    Να καλυφθούν ανάγκες χρηματοδότησης αλλά και να απαλλαγεί η διοίκηση  από τους δύο μετόχους που κατέχουν 30,1% μέσω των εταιρειών Greenhill και Kiloman.

    Είναι εντυπωσιακό ότι το σενάριο αυτό ήταν το αγαπημένο κάποιων στην αγορά και στην προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου των 120 εκατ. ευρώ, αλλά τελικά όχι μόνον δεν μειώθηκε το ποσοστό των εφοπλιστών αλλά αντίθετα αυξήθηκε!

    Κι αυτό επειδή κάποιοι δεν πήραν είδηση ότι αγοράζουν δικαιώματα για συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου από το χρηματιστήριο…

    Τι τους κάνει να πιστεύουν ότι ακόμα και αν πετύχουν μια τέτοια αύξηση κεφαλαίου (γεγονός εξαιρετικά αμφίβολο λόγω της αβεβαιότητας  μιας τέτοιας απόφασης) η Greenhill και η Kiloman δεν

    θα συμμετάσχει και δεν θα βρει την ευκαιρία να αυξήσει το ποσοστό της;

     

    Οι ξένες τράπεζες στριμώχνονται για δάνεια στην ενέργεια

    Στο ενεργειακό φουλ οι μηχανές στον Όμιλο Κοπελούζου με τις θυγατρικές του αυτή την εποχή.

    Η πλωτή δεξαμενή αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς, το κονσόρτσιουμ της Gastrade υπέβαλλε αίτηση και για δεύτερο-δίδυμο πλωτό σταθμό κοντά στον πρώτο, ενώ ο Όμιλος μπαίνει μπροστά για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου-Ελλάδας που είναι –και λόγω Αιγύπτου- ένα πραγματικά …φαραωνικό έργο λόγω του μεγέθους, του κόστους αλλά και της στρατηγικής σημασίας του.

    Τελευταία αλλά όχι έσχατη είδηση η στρατηγική συνεργασία του Ομίλου μέσω  της θυγατρικής του Elica με την RF Energy  για υπεράκτια (offshore-πλωτά) αιολικά.

    Με κοινή εταιρία οι δύο Όμιλοι θα επενδύσουν σε υπεράκτια αιολικά σταθερής βάσης συνολικής ισχύος 850 Μεγαβάτ στο Βόρειο Αιγαίο.

    Συνήθως το κόστος υπεράκτιων είναι πάνω-κάτω 2,5 εκατομμύρια ευρώ ανά Μεγαβατώρα άρα μιλάμε για συνολικό κόστος γύρω στα 2 δις ευρώ.

    Για τέτοια έργα να σας πληροφορήσω πως υπάρχουν ξένες τράπεζες που …σπρώχνονται να χρηματοδοτήσουν, συνεπώς τα χρήματα δεν είναι το πρόβλημα.

    Συνήθως –όχι πάντα- από αλλού   ξεφυτρώνουν εμπόδια.

     

    Το νέο πρόσωπο στην DEMO

    Μια και χθες 8 Μαρτίου ήταν η ημέρα της γυναίκας, να θυμίσουμε πως μεταγραφές δεν γίνονται μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και στις επιχειρήσεις.

    Τη θέση -κλειδί του production manager  στη φαρμακοβιομηχανία DEMO αναλαμβάνει η κα Κατερίνα Φραγκουδάκη με πρότερη εμπειρία στην Elpen και την Anfarm.

    Είναι έμπειρο στέλεχος σε ρόλους ευθύνης στη βιομηχανική παραγωγή, ενώ ξεκίνησε ως validation engineer, δηλαδή ως ελεγκτής-επικυρωτής  ποιότητας προϊόντων.

    Τόπο στις γυναίκες, μέρα που ήταν χθες, αλλά τα στατιστικά στοιχεία από τις εταιρίες που είναι εισηγμένες στο ΧΑΑ είναι μάλλον απογοητευτικά:  σε έρευνα που έκανε η RSM Ελλάδος  στα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων, υπάρχουν 926 άνδρες και 298 γυναίκες δηλαδή ποσοστό 24,3%.

    Αφήστε που μόλις το 1,5 % των εισηγμένων έχουν γυναίκα Πρόεδρο ή Διευθύνουσα Σύμβουλο.

    Εχει ανηφόρα ακόμη η ισότητα…

     

    Περαστικά 

    Η στήλη να ευχηθεί περαστικά στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κορωνοιό παρουσιάζοντας ήπια συμπτώματα.

    Σήμερα μάλιστα είναι μία μεγάλη ημέρα για τον ίδιο καθώς θα παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς και θα εισηγηθεί  τον Μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό στη χάραξη δημοσίων πολιτικών.

    .

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.