• Ποιος είναι ο Μαρτίνης που συνομιλεί με την Ελλάκτωρ, οι επαφές Μεγάλου για την Attica, γιατί ο πιλότος Βακάκης έχει χάσει τον ένα κινητήρα και η εμπιστοσύνη στον ΟΠΑΠ

    Ο Σπυρίδων Μαρτίνης είναι ελληνικής και αυστριακής καταγωγής και τώρα είναι Chief Development Officer της Πορτογαλικής EDPR, τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας στον κλάδο ΑΠΕ παγκοσμίως.

    image

    Ο Μαρτίνης ομιλεί τα Ολλανδικά;

    Χθες το πρωί ενώ βρισκόμουν σε ένα ραντεβού με τραπεζικό ενδιαφέρον,  ο συνομιλητής μου δέχεται ένα τηλεφώνημα.

    Στην άλλη γραμμή βρίσκονταν άνθρωπος που ξέρει αρκετά επιχειρηματικά παρασκήνια.

    Του ανέφερε ένα όνομα. Σπυρίδων Μαρτίνης.

    Και άρχισε να του λέει ότι ο Μαρτίνης είναι ένας manager με τεράστια πείρα στην ενέργεια και στις κατασκευές.

    Όπως έμαθα στην συνέχεια, ο Σπυρίδων Μαρτίνης είναι ελληνικής και αυστριακής καταγωγής και τώρα είναι Chief Development Officer της EDPR, τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας στον κλάδο ΑΠΕ παγκοσμίως.  Επίσης είναι CEO της OCEAN WINDS.

    Η πορτογαλική EDP Renewables αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο, που αναλαμβάνει όλο το φάσμα ανάπτυξης, χρηματοδότησης, κατασκευής και λειτουργίας αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων

    Εισήλθε και  στην ελληνική αγορά το 2018 και έκτοτε διαγράφει μια σταθερή πορεία ανάπτυξης.

    Μέσα από σημαντικές συνεργασίες με εταιρείες όπως η «Τέρνα» και η «Ελλάκτωρ», η εταιρεία εκτιμά πως θα έχει διπλασιάσει τις δραστηριότητές της έως το 2025, φτάνοντας εγκατεστημένη δυναμικότητα που θα αγγίζει τα 500 MW.

    Το πρώτο έργο της EDPR επί ελληνικού εδάφους, το αιολικό πάρκο συνολικής ισχύος 45MW στην περιοχή Λιβάδι της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, επρόκειτο να τεθεί σε λειτουργία εντός του Θέρους του 2021.

    Ο πολύπειρος manager Σπυρίδων Μαρτίνης έχει συνεργαστεί με την Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 1,20% 2,53 .

    Για την ακρίβεια η συμφωνία ΕΛΛΑΚΤΩΡ- EDPR που έχει συναφθεί   εδώ και πολλούς μήνες, αφορά στην από κοινού ανάπτυξη και  υλοποίηση συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου νέων αιολικών πάρκων  της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ισχύος 900 ΜW, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας,  με την εκτιμώμενη αξία της από κοινού επένδυσης, στην πλήρη  υλοποίησή της, να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

    Επίσης η EDPR έχει συνυπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την ΔΕΗ ΔΕΗ 0,18% 10,95  με σκοπό να διερευνήσει τις δυνητικές ευκαιρίες από κοινού ανάπτυξης έργων ισχύος 400MW.

    Το μνημόνιο είναι ενεργό και πέρα από έργα που ήδη έχουν επιλεγεί, στόχος είναι η συνεργασία με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες να επεκταθεί, τόσο στον κλάδο των διμερών συμβολαίων αγοραπωλησίας «πράσινης ενέργειας» (green PPAs), όσο και στη διαδικασία απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας.

    Ας επιστρέψουμε όμως στην συνομιλία της πηγής μου με τον φίλο του.

    Ειπώθηκε λοιπόν ότι τώρα τελευταία υπάρχει επικοινωνία μεταξύ του Ολλανδού ιδιοκτήτη της Reggeborgh και του κ. Μαρτίνη.

    Όπως είναι γνωστό ο επικεφαλής της Reggebοrgh κ. Χένρι  Χολντερμαν είναι και μέτοχος κατά 30% της Ελλάκτωρ.

    Ψάχνοντας το θέμα περαιτέρω έμαθα από την αγορά ότι οι συνομιλίες των δυο ανδρών δεν αφορούν μόνο την συνεργασία EDBR και Ελλάκτωρ.

    Τραπεζική πηγή, επιμένει ότι ο Ολλανδός δεν θα ήταν αρνητικός να μετακινηθεί ο κ. Μαρτίνης στην Αθήνα και για την ακρίβεια στην Ελλάκτωρ.

    Άλλωστε την δουλειά την ξέρει όπως επίσης και την ελληνική πραγματικότητα.

    Τώρα εάν θα γίνει η μετεγγραφή η όχι, να ξέρετε ότι αυτού του είδους οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται ούτε διαψεύδονται ποτέ.

     

    Μαρτίνης
    Σπυρίδων Μαρτίνης, Chief Development Officer της Πορτογαλικής EDPR

     

    Ο Νίκος Αργυρός

    Χθες η στήλη σας μετέφερε μια πληροφορία για ένα όνομα που είπε ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης ότι θα αναλάβει πρόεδρος στο OPEN TV.

    Το όνομα του Νίκος Αργυρός.

    Λοιπόν να σας πω ότι ο Αργυρός που θα αναλάβει καθήκοντα στο OPEN δεν έχει σχέση με κάποιον άλλο manager Νίκο Αργυρό που δούλευε προ 2 ετών στην Ιντρακόμ Defense.

    Απλά είναι συνωνυμία.

    Αυτά για να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις.

     

    Ζεσταίνονται οι μηχανές του Attica Group

    Ο Χρήστος Μεγάλου πήρε την απόφαση και ξεκίνησε τις πρώτες διερευνητικές επαφές.

    Ο καπνός από τα φουγάρα των πλοίων της Αttica Συμμετοχών είναι πλέον ορατός από τις μονές του Αγίου Όρους.

    Η πρώτη αρχική γίνει διερεύνηση των προθέσεων της αγοράς ανέδειξε ήδη 3 πιθανές και ισχυρές υποψηφιότητες.

    Ο έμπειρος CEO της Piraeus Financial Holdings έχει την άποψη ότι οι σημερινές συνθήκες στην αγορά χρήματος και κεφαλαίων, με τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια ευνοούν την ζήτηση για «χαρτιά».

    Ο Χρήστος Μεγάλου πιστεύει ότι με η πανθομολογούμενη επανεκκίνηση του Τουρισμού στην Ελλάδα ανεβάζει την αξία της Attica Group.

    Η εσωτερική αξία της Attica Group εκτιμάται σε 1,7€/μτχ την ώρα που στο Χρηματιστήριο, παρά τις συστηματικές αγορές κάποιου «μυστηριώδους» επενδυτή- η μετοχή διαπραγματεύεται στο 1,2€.

    Το 80% της ακτοπλοϊκής κίνησης στο Αιγαίο καλύπτεται από την Attica Group.

    To 80% των μετοχών της Attica ελέγχεται από τον Marfin και το 11% από την Τρ. Πειραιώς η οποία ελέγχει το σύνολο της Marfin (και των δανείων της).  Με την πώληση της Attica Group, τα «κόκκινα δάνεια» της θα «πρασινίσουν» και το όφελος για την Πειραιώς θα είναι διπλό.

    Από τις μέχρι σήμερα διερευνητικές επαφές ενδιαφέρον έχουν δείξει 2 δυναμικά funds το KKR, το CVC αλλά και ο εκ Κρήτης ορμώμενος επιχειρηματίας Γιάννης Γρύλος, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου IOGR, κάτω από την ομπρέλα του οποίου βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η αεροπορική εταιρεία SKY express, οι εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης Skyserv και Swissport SUD, η Terra Creta και η HotelBrain

     

    Επιταχύνεται η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα

    Με την ίδια ακριβώς φιλοσοφία (δηλαδή την ευκαιρία που δημιουργούν σήμερα οι αγορές για πωλήσεις πακέτων μετοχών) κινείται και η κυβέρνηση στο θέμα της Εθνικής Τράπεζας.

    Η αγορά «μυρίστηκε» ήδη τις πρώτες κινήσεις και τις διερευνητικές επαφές του Αλέξη Πατέλη, ενώ ο Γιώργος Ξηρουχάκης προσλαμβάνει Σύμβουλο για την αποτελεσματικότερη πώληση των τραπεζικών μετοχών που έχει στο χαρτοφυλάκιο του, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Η επιτυχία των πρόσφατων μετοχοποιήσεων και διαγωνισμών (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, Ομόλογα και Ακίνητα) έχουν ανοίξει την όρεξη των επενδυτών για Ελληνικά χαρτιά.

    Ήδη όσοι επενδυτές έχουν συμμετάσχει στις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίων των Ελληνικών Τραπεζών αποκομίζουν κέρδη και η συζήτηση για μελλοντικές επενδυτικές πρωτοβουλίες έχει γίνει πιο εύκολη.

    Από την άλλη πλευρά, η Εθνική συνεχίζει τις κινήσεις εξορθολογισμού του λειτουργικού της κόστους (βλ. συνεργασία με τον αμερικανικό όμιλο συστημάτων πληρωμών EVO Payments) και ανάπτυξης των e – υπηρεσιών της…

    Χθες η μετοχή της έκανε ράλι και έκλεισε με κέρδη πέριξ του 2,8% στα 2,59 ευρώ.

     

    Το μαγικό ταμείο του Απόστολου Βακάκη

    Είναι εκ πεποιθήσεως απαισιόδοξος.

    Ο Απόστολος Βακάκης CEO της JUMBO, έχει πλήρη συναίσθηση ότι «εδώ είναι Βαλκάνια» και οι αισιόδοξοι σχεδιασμοί συνήθως δεν βρίσκουν στόχο.

    Γι’ αυτό ο Mr JUMBO δουλεύει πραγματικά σκληρά και ασταμάτητα προσπαθώντας να προσαρμόζεται διαρκώς στις νέες συνθήκες.

    Γνωρίζετε εσείς άλλη Ελληνική εταιρεία που μέσα σ’ ένα 6μηνο έχει να παρουσιάσει 100 εκατ. Ευρώ σε EBITDA και -ταυτόχρονα- επιπλέον 100 εκατ. Ευρώ μετρητά στο ταμείο που έφτασαν τα 755 εκατ. Ευρώ;

    Από την άλλη πλευρά, ο Βακάκης δηλώνει πως είναι …πιλότος σ’ ένα αεροσκάφος το οποίο έχει χάσει τον ένα από τους δύο κινητήρες του.

    Ο «ασιατικός κινητήρας» του αεροσκάφους JUMBO έχει απενεργοποιηθεί λόγω των συνθηκών στις αγορές, τις μεταφορές και το καρτέλ των εταιρειών logistics.

    Eπομένως το αεροσκάφος JUMBO κινείται με εκπληκτική ταχύτητα και σταθερότητα αλλά με έναν μόνο κινητήρα.

    Γι’ αυτό ο επιχειρηματίας κρατά μετρητά στο ταμείο και ταυτόχρονα έχει θέσει ολόκληρο τον μηχανισμό JUMBO σε κατάσταση «Product Restructuring»…

     

    Oι επενδυτές εμπιστεύονται τον Jan Karas

    Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλη εταιρεία στον Ευρωπαϊκό χώρο του στοιχηματισμού, που να προσφέρει ταυτόχρονα σιγουριά ως προς τα έσοδα, σταθερότητα ως προς την φορολογία και εξασφαλισμένη μερισματική απόδοση της τάξης του 10% ετησίως.

    Άλλη τέτοια επενδυτική ευκαιρία σε Ευρώ δεν υπάρχει.

    H σημερινή διοίκηση του ΟΠΑΠ εμφάνισε στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) – ρεκόρ από τα παιχνίδια online ούτε λίγο ούτε πολύ 35 εκατ. Ευρώ.

    Ταυτόχρονα, η ίδια διοίκηση του ΟΠΑΠ ανέβασε τον πήχη των προσδοκιών πολύ ψηλά.

    Ανακοίνωσε την εκτίμηση της ότι τα GGR μέχρι το 2025 θα είναι εξαπλάσια αυτών του 2020 (42 εκατ.).

    Η συνεισφορά του Διαδικτύου στην κερδοφορία του ΟΠΑΠ θα υπερδιπλασιαστεί.

    Ο στόχος είναι το περιθώριο Ebitda να ξεπεράσει το 23%.  Για αυτόν άλλωστε τον λόγο η μετοχή ΟΠΑΠ 0,68% 16,20 χθες κέρδισε 2,85% και έκλεισε στα 13,70 ευρώ.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.