• Ποιες εταιρείες έχουν ήδη κλείσει την ατζέντα τους στο roadshow της Morgan Stanley, το μήνυμα Μητσοτάκη και ο ρόλος του Κων. Κωστόπουλου, το νέο ομόλογο της Intralot, ποιοι και γιατί ερίζουν για την τιμή της Optima

    Σε πολύ καλό σημείο βρίσκονται οι επαφές των ανθρώπων της Intralot με εκπροσώπους των τραπεζών για την νέα ομολογιακή έκδοση των 100 εκατ. ευρώ

    image

    Ο Μητσοτάκης, ο Κωστόπουλος της Morgan Stanley και το ισχυρό μήνυμα

    Iσχυρό μήνυμα πως η Ελλάδα γύρισε σελίδα, με μετρήσιμα πλέον αποτελέσματα, θα στείλει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Λονδίνο, απευθυνόμενος στην «αφρόκρεμα» των διεθνών επενδυτικών funds που διαχειρίζονται τρισεκατομμύρια κεφαλαίων, τη Δευτέρα και Τρίτη, στο πλαίσιο του Greek Investment Conference του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Morgan Stanley.

    Την ευθύνη του συνεδρίου από την πλευρά της Morgan Stanley έχει ο Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, ένας από τους πλέον ισχυρούς τραπεζίτες της Morgan Stanley (MS).

    O έμπειρος και ικανός τραπεζίτης εργάζεται στην Morgan για πάνω από 10 χρόνια στον τομέα του Investment Banking.

    Το συνέδριο θα γίνει στα κεντρικά γραφεία της MS στα Canary Wharf.

    Επικεφαλής μεγάλων εισηγμένων, όπως ο Ευάγγελος Μυτιλιναίος της Mytilineos, ο Πέτρος Τζαννετάκης της Motor Oil, o Αλέξανδρος Εξάρχου της Intrakat, ο Κωνσταντίνος Μαύρου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, οι CEOs των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, Π. Μυλωνάς, Βασίλης Ψάλτης, Φωκίων Καραβίας, Χρήστος Μεγάλου, και πλήθος κορυφαίων στελεχών από 37 εισηγμένες δίνουν το «παρών» στο Λονδίνο σε πάνελ υψηλών προδιαγραφών μεταφέροντας την εικόνα μιας οικονομίας με μεσομακροπρόθεσμη ισχυρή προοπτική.

    Μεταξύ των εισηγμένων που έχουν προγραμματίσει συμμετοχή είναι οι Ideal, ΑΔΜΗΕ, Mytilineos, Aegean, ΕΧΑΕ, Lamda, Coca Cola HBC, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Fourlis, ΟΛΠ, Titan, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat, Intralot κ.α.

    Το Roadshow με τη σφραγίδα της Morgan Stanley εκτιμάται πως θα προσελκύσει σημαντική προσέλευση από εκπροσώπους διεθνών κεφαλαίων που θέλουν να «δουν» Ελλάδα και θα έχει πραγματικά ενδιαφέρον το feedback που θα λάβουν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, τον οικονομικό του σύμβουλο, κ. Πατέλη, αλλά και από την αφρόκρεμα του εγχώριου επιχειρείν, ορισμένων εξ αυτών με διεθνές διαμέτρημα, που τους συνοδεύει σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την αλλαγή πίστας στην ελληνική οικονομία.

    Ποιες εταιρείες πηγαίνουν με γεμάτη ατζέντα στο roadshow της Μorgan Stanley

    Αναμφίβολα λοιπόν το roadshow της Morgan Stanley στο Λονδίνο και η επικείμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα θα είναι τα δύο γεγονότα που θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα της οικονομίας αυτήν την εβδομάδα.

    Οσον αφορά στο πρώτο, εκτός από ό,τι ανέφερα πιο πάνω, να σας δώσω μία πρόγευση για το τι θα γίνει πίσω από τις «κλειστές πόρτες» στο συγκρότημα  του  Canary Wharf.

    Όπως μαθαίνω, οι εταιρείες οι οποίες συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον τουλάχιστον αν κρίνω από τα ραντεβού που ήδη έχουν κλειστεί για «τετ α τετ» ενημέρωση είναι οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς,  Eurobank και Αlpha Bank) και ο Μυτιληναίος.

    Για τις εταιρείες αυτές οι θεσμικοί που θα μετάσχουν στο roadshow έχουν ήδη ζητήσει από τους υπεύθυνους να κλείσουν ραντεβού μαζί τους για αναλυτικότερη ενημέρωση με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται…

    Για τις υπόλοιπες εταιρείες που μετέχουν στην εκδήλωση  η ατζέντα τους παραμένει ακόμη ανοικτή, όπερ σημαίνει ότι ποντάρουν αναγκαστικά στα ραντεβού που θα κλειστού ad hoc στο περιθώριο των κεντρικών παρουσιάσεων.

    Το mononews πάντως θα σας ενημερώνει έγκαιρα και προπάντων έγκυρα για όλα όσο θα γίνουν στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο του roadshow.

    Oσον αφορά τώρα στο έτερο γεγονός, την αναβάθμιση της Fitch, δεν έχουμε και πολλά να γράψουμε διότι ήδη η αγορά φαίνεται να έχει προεξοφλήσει την ετυμηγορία της.

    Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας την επενδυτική βαθμίδα θα βάλει και επισήμως τα ελληνικά ομόλογα στους αντίστοιχους δείκτες διεθνώς, οπότε είναι λογικό να αναμένονται εισροές από επενδυτές που τοποθετούνται «παθητικά» στις αγορές ευθυγραμμιζόμενοι με τους δείκτες αυτούς.

    Έρχεται το ομόλογο της Ιntralot

    Όπως μαθαίνω σε πολύ καλό σημείο βρίσκονται οι επαφές των ανθρώπων της Intralot με εκπροσώπους των τραπεζών για την νέα ομολογιακή έκδοση των 100 εκατ. ευρώ που προγραμματίζει η εταιρεία.

    Μετά και την ανακοίνωση των θετικών αποτελεσμάτων για το τρίτο τρίμηνο του έτους, εκτιμάται ότι ολοκληρώθηκε η κατάρτιση του Ενημερωτικού Δελτίου, το οποίο θα κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προς έγκριση εντός του πρώτου δεκαημέρου του Δεκεμβρίου.  Το ποσό που θα συγκεντρωθεί από την έκδοση ομολόγου και το κοινοπρακτικό δάνειο θα χρησιμοποιηθούν για την πρόωρη αποπληρωμή ομολογιών της εταιρείας που λήγουν μέχρι στον Σεπτέμβριο του 2024, συνολικού ποσού 230 εκατ. ευρώ.

    Πάντως με όλη αυτή την κινητικότητα η τιμή του συγκεκριμένου ομολόγου – με κουπόνι 5,25% – έχει αυξηθεί κοντά στις 98 μονάδες βάσης, ενώ πριν από έναν χρόνο περίπου διαπραγματευόταν στις 98 μ.β.

    Όπερ σημαίνει ότι η εταιρεία μπορεί να προσδοκά σε ένα αρκετά ικανοποιητικό επιτόκιο δανεισμού με την καινούργια έκδοση.

    O καβγάς για την τιμή της Optima

    Θα έχετε αντιληφθεί ότι τις τελευταίες ημέρες έχει ξεσπάσει ένα καβγάς για την τιμή της Optima.

    H μετοχή της της Παρασκευή έκλεισε στα  7.37  καταγράφοντας άνοδο 2.5%.

    Αφορμή ήταν δύο χρηματιστηριακές αναλύσεις της Pantelakis Securities και της Alpha Finance, οι οποίες ανεβάζουν τον πήχη για την τιμή της μετοχής στα 10 και 9 ευρώ αντιστοίχως.

    Το ζήτημα που έχει προκύψει είναι κατά πόσο η  Optima είναι ακριβή με βάση την αποτίμηση της, δηλαδή το book value.

    H ερώτηση όμως είναι παρελκυστική, διότι μπορεί η Optima να διαπραγματεύεται υψηλά σε σχέση με τη λογιστική της αξία, όμως ο συγκεκριμένος δείκτης – ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν πυξίδα για την αξία των τραπεζικών μετοχών – όσο εξομαλύνεται η κατάσταση δεν έχει πλέον τόσο μεγάλο ειδικό βάρος. Προφανώς και είχε μεγάλη αξία όταν οι συστημικές τράπεζες ήταν φορτωμένες με κόκκινα δάνεια, όμως πλέον που τα ποσοστά τους είναι μονοψήφια και τείνουν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ο δείκτης αυτός αρχίζει να χάνει τη σπουδαιότητα του.

    Αναπόδραστα, το πεδίο της σύγκριση για  τις τραπεζικές μετοχές θα μετατοπίζεται σταδιακά  από τους δείκτες «ποιότητας»  σε στους δείκτες της κερδοφορίας και της μερισματικής απόδοσης.

    Όμως και στους άλλους δείκτες η Optima η οποία δεν κουβαλάει αμαρτίες του παρελθόντος διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα για παράδειγμα ο δείκτης κόκκινων δανείων είναι 0,5% έναντι 5,3% των άλλων συστημικών και ο δείκτης βασικών κεφαλαίων CET 1 στο 18,8% έναντι 5,4% αντιστοίχως.  αφορά στην κερδοφορία.

    Οσον αφορά λοιπόν στους δείκτες κερδοφορίας, η Optima (με την τρέχουσα αποτίμηση στα 7,16 ευρώ η μετοχή) τόσο φέτος όσο και για το 2024 και 2025 διαθέτει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες P/E  5,2%, 4,5% 4,4%) , το αμέσως καλύτερο Ρ/Ε είναι της Πειραιώς στο 5%.

     Παράλληλα η Τράπεζα υπόσχεται πολύ υψηλότερη μερισματική απόδοση σε σχέση με τις τέσσερεις συστημικές, η οποία για φέτος διαμορφώνεται στο 5,6% και για τα επόμενα δύο χρόνια στο 7,8% και 8%.  Μετά ταύτα το ROTE της τράπεζας από 29% φέτος θα διαμορφωθεί στο 20%, το οποίο είναι περίπου διπλάσιο σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό.

    Ο Λαβίδας και το καμπανάκι στο XA

    Big Day είναι η 6η  Δεκεμβρίου για τον Τηλέμαχο Λαβίδα και την Lavipharm.

    Ένα χρόνο μετά την επιτυχή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης και την έξοδο της μετοχής της από την επιτήρηση, ο CEO της ΛΑΒΙ, Τηλέμαχος Λαβίδας, που σχεδίασε την επιχειρηματική και χρηματιστηριακή ανάταση της εταιρείας, θα χτυπήσει το καμπανάκι της έναρξης των συναλλαγών.

    Το 2023 η εταιρεία έχει βελτιώσει στις πωλήσεις και τα EBITDA.

    Η ΑΜΚ της εταιρείας έχει γίνει στα 0,34 ευρώ και την Παρασκευή έκλεισε στα 0,70 ευρώ ενώ η αποτίμηση της αγγίζει στα 116,5 εκατ. ευρώ. Η τιμή της μετοχής εντός του 2023 έχει  αυξηθεί κατά 81,25%.

    Δύο νέα έργα 160 εκατ. ευρώ για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Intrakat

    Ένα βήμα ακόμα πιο κοντά στην υπογραφή των δύο συμβάσεων συνολικής αξίας 160 εκατ. ευρώ για δύο έργα στην Εγνατία Οδό βρίσκεται η κοινοπραξία των Ομίλων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Intrakat.

    Από ότι μαθαίνω η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. που διαχειρίζεται τον οδικό άξονα έως ότου η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Egis αναλάβει τον οδικό άξονα έδωσε πρόσφατα το πράσινο φως για το δεύτερο πρακτικό των έργων που έχουν αναλάβει οι δύο εισηγμένες.

    Το πρώτο έργο αφορά τη λειτουργία και τη συντήρηση του Δυτικού Τομέα και του Κάθετου Άξονα Α29 προϋπολογισμού 85,2 εκατ. ευρώ με τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Intrakat να δίνουν έκπτωση 3,14%, ενώ για το δεύτερο έργο αξίας 70,8 εκατ. Ευρώ για τη συντήρηση του Ανατολικού Τομέα και τριών καθέτων αξόνων επικράτησαν με έκπτωση 2,91%.

    Εντύπωση μου προκαλεί πάντως ότι και στα δύο έργα επισημαίνεται ότι αφορούν τα έτη 2023,2025 και 2025, ενώ βάσει των όσων είναι γνωστά μέχρι στιγμής η υπογραφής της σύμβασης και η εκκίνηση της παραχώρησης για τον οδικό άξονα τοποθετείται.

    Η γκάφα Τσακλόγλου, η εισήγηση για καρατόμηση και η διαχείριση της κρίσης

    Η στήλη θα σας δώσει τώρα το παρασκήνιο πίσω από την μεγαλειώδη γκάφα του υφυπουργού Εργασίας Πάνου Τσακλόγλου σχετικά με τους δικηγόρους – ντελιβεράδες.

    Λίγη ώρα αφ’ ότου αναρωτήθηκε δημοσίως «γιατί οι δικηγόροι δεν γίνονται ντελιβεράδες» οι κεραίες του Μαξίμου τεντώθηκαν γιατί κατάλαβαν ότι πρόκειται περί μεγαλειώδους γκάφας που θα κόστιζε πολιτικά  στην κυβέρνηση.

    Στο τραπέζι έπεσαν αρκετές εισηγήσεις για το πώς θα μπορούσαν να διαχειριστούν την υπόθεση που σε κάποιους θύμισε… Κατρούγκαλο πριν από τις εκλογές.

    Μια εισήγηση ήταν η άμεση αποπομπή του κ. Τσακλόγλου, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Κυριάκος έχει καλή γνώμη για τη δουλειά του υφυπουργού στον τομέα των συντάξεων και του ασφαλιστικού.

    Όμως, όσοι έκαναν την εισήγηση για «καρατόμηση» Τσακλόγλου, σκέφτονταν ότι δεν είναι από τα «σπλάχνα» της ΝΔ, οπότε η ζημιά θα ήταν μικρότερη.

    Μετά από αρκετή συζήτηση, όμως, αποφασίστηκε ότι μια απομάκρυνση του υφυπουργού την παρούσα χρονική στιγμή θα έδινε «πάτημα» στους δικηγόρους κυρίως να μιλούν για μεγάλη νίκη στην αντιπαράθεσή τους με την κυβέρνηση για το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών.

    Ο πρόεδρος Κυριάκος και το επιτελείο του, που δεν κάνουν βήμα πίσω στην ουσία του νομοσχεδίου, έδωσαν εντολή για αναδίπλωση και άμεση συγγνώμη, προτού η σπίθα γίνει πυρκαγιά. Αφού «τράβηξαν τα αυτιά» του «γκαφατζή» υφυπουργού οργάνωσαν την άμυνά τους και η αντίδραση είναι η αλήθεια πως ήταν άμεση.

    Πράγματι τις επόμενες ώρες που ακολούθησαν  ο Τσακλόγλου με ανάρτηση του  ζήτησε συγγνώμη και την επόμενη ημέρα το πρωί Άδωνις και Μαρινάκης «άδειασαν» τον υφυπουργό για τη δήλωση, αλλά είπαν ότι το θέμα είναι λήξαν αφού ζήτησε συγγνώμη.

    Και η αλήθεια είναι ότι τα γρήγορα αντανακλαστικά έσωσαν – προς το παρόν- τον απρόσεκτο υφυπουργό. Αλλά και το γεγονός ότι το Μαξίμου δεν ήθελε να κάνει «δώρο» το κεφάλι του Τσακλόγλου σ’ αυτόν τον ξεπερασμένο συνδικαλισμό του προέδρου του ΔΣΑ, κ. Βερβεσού, ο οποίος, όπως έχει γράψει το mononews, αδιαφορεί για τις μείζονος σημασίας δικαστικές υποθέσεις όπως αυτή της Folli Follie και κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις με καθολική απεργία των δικηγόρων.

    Βέβαια, μετά την υπόθεση Τσακλόγλου, που έγινε viral στα social media, άλλο που δεν ήθελε ο Βερβεσός να βγει στα κανάλια και να ζητήσει την απομάκρυνση του υφυπουργού, στοχεύοντας προφανώς στο τεκμαρτό εισόδημα που θέλει να ακυρώσει.

    Xρήστος Κοπελούζος και Μάνος Μανουσάκης: Ο «αρραβώνας» εξελίσσεται σταδιακά σε «γάμο»…

    … Αστειευόμαστε βεβαίως για να πάει καλά η εβδομάδα.

    Απλούστατα μαθαίνω πως βρίσκονται σε πολύ ικανοποιητικό δρόμο (‘στην τελική ευθεία για καρποφορία’ μου είπε χαρακτηριστικά άνθρωπος του ΑΔΜΗΕ) οι συζητήσεις ώστε ο Μάνος Μανουσάκης και ο ΑΔΜΗΕ να μπουν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Elica» του Ομίλου Κοπελούζου, που είναι ο φορέας για την  ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου.

    Ο Μάνος Μανουσάκης είχε πάρει αυτή την απόφαση ήδη από την άνοιξη (μετά πάντως από πολλή περίσκεψη και… brainstorming που λέμε) αλλά ήρθε να προστεθεί πρόσφατα και μία πολύ ευχάριστη είδηση από τις Βρυξέλλες που επιτάχυνε τις εξελίξεις:

    Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου (GREGY) πήρε υψηλή βαθμολογία στην ΕΕ για ένταξή του στα έργα ενεργειακής προτεραιότητας (Αμοιβαίου Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος -PCI/PMI) στις πρώτες εξετάσεις που έδωσε.

    Ο wiseman σας είχε γράψει πρώτος την είδηση και τώρα περιμένουν όλοι και την τυπική ανακοίνωση της Κομισιόν.

    Ο wiseman και το mononews.gr, σας αποκαλύπτουν επίσης ότι  μαζί με τον ΑΔΜΗΕ θα μπει στο σχήμα και ο  Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Αιγύπτου (EETC) με την αιγυπτιακή Infinity Power, κοινοπραξία μεταξύ της Masdar και της αιγυπτιακής Infinity.

    Ήδη ο Μάνος Μανουσάκης με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ψάχνουν τα κονδύλια  για τις μελέτες, μελετών, κάτι που πλέον είναι πολύ πιο εύκολο από τη στιγμή που το έργο εντάχθηκε στο  PCI/PMI .

    Μέσω του καλωδίου, 3.000 μεγαβάτ πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφέρονται από την Αίγυπτο στην Ελλάδα.

    Ο προϋπολογισμός θα ξεπεράσει τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ και θα αντλεί την ενέργεια κατά βάση από σταθμούς  ΑΠΕ ισχύος έως 61.000 MW στην Αίγυπτο μέχρι το 2035.

    Ιδού και η εταιρεία που θα κάνει τις βασικές μελέτες για το καλώδιο…

    Οι πρώτες βασικές μελέτες είναι τρείς: η περιβαλλοντική, το final engineering και η «seabed mapping» που αφορά την απεικόνιση του βυθού με ειδικό σκάφος κατά μήκος της υποθαλάσσιας διαδρομής του καλωδίου που θα φτάσει τα 954 χιλιόμετρα.

    Ο wiseman και το mononews.gr σας αποκαλύπτουν και ποιος θα κάνει τις μελέτες: πρόκειται για τον εξειδικευμένο βελγικό όμιλο  ‘Jan De Nul Group’.

    Ο όμιλος υπέγραψε συμφωνία για έναρξη της μελέτης για την κατασκευή του καλωδίου χωρίς να αποκαλύψει για ποια χώρα και με ποιο εταίρο, αλλά ο wiseman όλα τα μαθαίνει!

    Είπε και κάτι… μισόλογα ο Philippe Hutse, διευθυντής της Jan De Nul Offshore Energy ότι «παρήγγειλα πρόσφατα νέο πλοίο εγκατάστασης καλωδίων νέας γενιάς, το ‘Fleeming Jenkin’, το οποίο είναι διπλάσιο σε μέγεθος από οποιοδήποτε υπάρχον πλοίο τοποθέτησης καλωδίων στον κόσμο».

    Από εκεί καταλάβαμε ότι πρόκειται για τη διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου.

    Mε  δύο λόγια… ήρθε και έδεσε το γλυκό!

    Τι θα δείξουν τα γκάλοπ μετά τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ

    Κομπιουτεράκια έχουν βγάλει, μαθαίνουμε, στο χώρο της Κεντροαριστεράς και προσπαθούν να βγάλουν ποσοστά για τα «κομμάτια» από τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ.

    Δηλαδή, το ποσοστό θα έχει στις επόμενες δημοσκοπήσεις και στις ευρωεκλογές, ποια θα μπορούσε να είναι η δύναμη του νέου κόμματος που θα φτιάξει η «ομάδα Αχτσιόγλου» με τους 11 βουλευτές, τι θα μπορούσαν να κερδίσουν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ από τη διάλυση του χώρου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Wiseman, τα γκάλοπ που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα μέχρι τα Χριστούγεννα, θα είναι δραματικά για τον «ΣΥΡΙΖΑ Κασσελάκη».

    Το νέο κόμμα, που ακόμη δεν έχει συσταθεί, δεν μπορεί και να μετρηθεί, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ δείχνουν να «τσιμπάνε» σε ποσοστά, αλλά χωρίς να γίνεται κάτι εντυπωσιακό.

    Οι αριθμοί που εξετάζουν οι εκλογολόγοι είναι οι εξής:

    Από τον ΣΥΡΙΖΑ έφυγαν 11 βουλευτές, δηλαδή το 23% της παλιάς ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ψήφοι των βουλευτών που έφυγαν είναι περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των βουλευτών.

    Από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν φύγει τέσσερις κι έχουν μείνει μόνο δύο, το οποίο σε σταυρούς εκτιμάται λίγο κάτω από το 40%, αν και υπάρχει η τετρασταυρία στις ευρωεκλογές.

    Έχει φύγει και περίπου το 70% της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

    Τέλος, εκτιμάται ότι τα δεδομένα δείχνουν πως αυτή τη στιγμή το «κόμμα Κασσελάκη» δείχνει να έχει χάσει περίπου το 30% με 40% της δύναμης που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιούνιο, δηλαδή ποσοστό της τάξης του 5% με 7%.

    Άρα στις επόμενες δημοσκοπήσεις η εκτίμηση είναι ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα λαμβάνει ποσοστό γύρω στο 10% με 12%.

    Υπό τις παρούσες συνθήκες βεβαίως καθώς κάποιοι δεν αποκλείουν νέες αποχωρήσεις…

    Όσοι συγκρότησαν νέα Κ.Ο. θα πρέπει να λύσουν τα οργανωτικά θέματα, να δώσουν όνομα στο κόμμα, να οργώσουν την Ελλάδα κ.λπ. ώστε να μπορέσουν να μετρηθούν. Αν και αρχικά δεν τους δίνουν πάνω από 5% – 6%.

    Το ΠΑΣΟΚ παγιώνεται στην δεύτερη θέση, αν και δείχνει να μην ξεπερνά το 15% – 17% ενώ το ΚΚΕ δεν αποκλείεται να εμφανιστεί και τρίτο κόμμα ξεπερνώντας τον «ΣΥΡΙΖΑ Κασσελάκη».

    Αποποίηση Ευθύνης:Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.