• Ποια τράπεζα προφέρει κρυολιπόλυση στους υπάλληλους της, ο Ρώσος που αγοράζει Ελλάδα, οι νέες δουλειές της Euroxx στην Intrum και ο αγώνας της Μαριαλένας Αθανασοπούλου

    Ο παλιός είναι αλλιώς.Το λέμε καθώς πληροφορούμαστε πως ο Γιάννος Κοντόπουλος, ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει αναθέσει στον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΧΑΕ Γιώργου Χαντζηνικολάου, να του προτείνει  ποιους πρέπει να δει το επόμενο διάστημα προκειμένου να ενημερωθεί για τα πρακτικά και τα θεσμικά ζητήματα της Κεφαλαιαγοράς…

    image

    Προσοχή λέει το Brevan Howard

    To Brevan Howard (Brevan Howard Asset Management LLP) είναι ένα από τα μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά hedge fund με έδρα το Jersey.

    Τα funds της BH που  ιδρύθηκε από τον  Alan Howard και σήμερα είχε  10 δισ. υπό διαχείριση assets(AUM). 

    Μάλιστα έχει επενδύσει και στην Ελλάδα σε ακίνητα. 

    Ο Howard ο οποίος έβγαλε  πολλά λεφτά στο παρελθόν από τα ομόλογα,  μιλάει σπάνια αλλά όταν μιλάει μάλλον κάτι σημαντικό έχει να πει. 

    Η εταιρεία του λοιπόν σε χθεσινό της report επισημαίνει ότι “Οι παγκόσμιες αυξήσεις τιμών κινδυνεύουν να μετατραπούν σε πληθωριστικό σοκ τύπου της δεκαετίας του 1970, το οποίο τελικά οδήγησε σε ύφεση και υψηλή ανεργία.  

    To 1979 ο πρώην πρόεδρος της Federal Reserve, Paul Volcker, καθιέρωσε το λεγόμενο Saturday Night Special, ένα ριζοσπαστικό — και απροσδόκητο – πρόγραμμα σφικτής νομισματικής πολιτικής.

    Η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής από τον Volcker οδήγησε σε ύφεση και υψηλή ανεργία, αλλά τελικά χαλάρωσε τον πληθωρισμό.

    «Η Fed θα έπρεπε να αυξήσει τα επιτόκια της μεταξύ 4% και 6% με βάση τις παραδοσιακές προσεγγίσεις της νομισματικής πολιτικής” ανέφερε η εταιρεία του Alan Howard σε ένα σπάνιο σχόλιο για τις προοπτικές της αγοράς. 

    Το ναυαρχίδα του Brevan Howard Master Fund, το οποίο διαχειριζόταν 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Φεβρουαρίου, σημείωσε άνοδο 6,6% αυτόν τον μήνα έως τις 25 Μαρτίου, ενισχύοντας τα κέρδη φέτος στο 9,25%.

     

    O συνδικαλισμός στη Eurobank φροντίζει και για την σιλουέτα των εργαζομένων

    Ποιος το είπε ότι ο συνδικαλισμός ενδιαφέρεται μόνον για θέματα μισθολογικά ή θεσμικά των εργαζομένων.

    Όταν είναι καλά οργανωμένος μπορεί εκτός από την υγεία τους να βρίσκει τρόπους να φροντίζει ακόμη και για την εξωτερική τους εμφάνιση.

    Λοιπόν για να μην σας βασανίζω με γρίφους ήρθε η στιγμή να σας αποκαλύψω ότι το Σωματείο των Εργαζομένων στη Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,56% 1,78 προσφέρει στους εργαζόμενους  της Τράπεζας σε προνομιακή τιμή, κρυολιπόλυση στο  Πολυιατρείο Union Eurobank Eurocare.

    Για τους μη ενημερωμένους πρόκειται για την Νο1 μη επεμβατική θεραπεία εξάλειψης του τοπικού πάχους.

    Δεν μπορώ να αρνηθώ ότι η αισθητική συμβάλλει στην βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος, αν όχι για την ίδια την εργαζόμενη (διότι αν κρίνω από τις φωτογραφίες η προσφορά απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες) αλλά σίγουρα για τους άλλους γύρω της.

    Ας τα βλέπει αυτά η ΟΤΟΕ τώρα που ολοκληρώθηκε επιτυχώς η διαπραγμάτευση  για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

     

    Στην Αθήνα ο Εnria τον επόμενο μήνα.  Γιατί δεν ανησυχεί από την έκθεση των τραπεζών στη Ρωσία

    Οριστικοποιήθηκε για τις αρχές Μαίου η επίσκεψη στην Αθήνα του του   Επόπτη της  Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Αndrea Enria.

    Παρόλο  που ο επικεφαλής του SSM (του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ) που θα έχει επαφές με Έλληνες τραπεζίτες αυτές, ο σκοπός της επισκέψεως του δεν είναι να πραγματοποιήσει επιτόπιους ελέγχους στις τράπεζες.

    Αλλωστε αυτοί είναι διαρκείς και γίνονται πλέον εξ αποστάσεως.

    Το ταξίδι λοιπόν στην Ελλάδα γίνεται προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου του SSM στην Τράπεζα της Ελλάδος.

    Μία φορά το χρόνο η συνεδρίαση γίνεται σε διαφορετική Κεντρική Τράπεζα του συστήματος, και φέτος είναι η σειρά του Γιάννη Στουρνάρα να τους φιλοξενήσει.

    Με την ευκαιρία να σας ενημερώσω ότι όπως απεκάλυψε χθες ο επικεφαλής του SSM η άμεση έκθεση των τραπεζών της Ευρωζώνης στη Ρωσία, είναι διαχειρίσιμη   καθώς  φθάνει τα 100 δις. ευρώ.

    Ο ίδιος φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο για τις έμμεσες επιπτώσεις που μπορούν να προκύψουν  από την εντεινόμενη αστάθεια και την αλματώδη άνοδο των τιμών ενέργειας.

     

    Αγώνας δρόμου για την Μαριαλένα Αθανασοπούλου για να τρέξει πιο γρήγορα ο Εξωδικαστικός . 

    Πολύ δουλειά έχει μπροστά της η νέα Ειδική Γραμματέας  για το Ιδιωτικό χρέος Μαριαλένα Αθανασοπούλου  αν κρίνουμε από την «πρόοδο» που έχει να επιδείξει ο Eξωδικαστικός Μηχανισμός.

    Μέχρι στιγμής από τις 16.000 αιτήσεις βρίσκονται στην «ουρά», μόνο οι 600 έχουν πάρει το δρόμο της ρύθμισης.

    Οι υπόλοιπες παραμένουν παγωμένες καθώς ι αιτούντες δεν έχουν προχωρήσει ακόμη στην άρση απορρήτου, προκειμένου οι αιτήσεις τους να αξιολογηθούν και οι ίδιοι να λάβουν μία μη δεσμευτική πρόταση από τους πιστωτές.

    Από αυτές οι 14.500 είναι περιπτώσεις οφειλών φυσικών προσώπων και άλλες 1.400 προέρχονται από νομικά πρόσωπα, επιβεβαιώνοντας την μεγάλη απήχηση που έχει λάβει η ηλεκτρονική ρύθμιση οφειλών από νοικοκυριά.

    Το εμπόδιο που υπάρχει με το απόρρητο έχει ως αποτέλεσμα μόνον  3.000 αιτήσεις  να έχουν περάσει στο δεύτερο  στάδιο της πλατφόρμας.

    Τελικώς οι τράπεζες και οι servicers  μέχρι στιγμής έχουν κατορθώσει να ολοκληρώσουν την επεξεργασία σε 600  από αυτές  αποστέλλοντας  συγκεκριμένες προτάσεις ρύθμισης στους οφειλέτες.

    Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η πλατφόρμα του εξωδικαστικού άνοιξε τον  περασμένο Νοέμβριο με μικρά αρχικά αποτελέσματα σε επίπεδο ρυθμίσεων.

     

    H ατζέντα του Γιάννου Κοντόπουλου της ΕΧΑΕ

    Ο παλιός είναι αλλιώς.

    Το λέμε καθώς πληροφορούμαστε πως ο Γιάννος Κοντόπουλος, ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει αναθέσει στον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΧΑΕ Γιώργου Χαντζηνικολάου, να του προτείνει  ποιους πρέπει να δει το επόμενο διάστημα προκειμένου να ενημερωθεί για τα πρακτικά και τα θεσμικά ζητήματα της Κεφαλαιαγοράς.

    Και αντιλαμβανόμαστε πως η ατζέντα των ραντεβού θα είναι φορτωμένη έως και τα τέλη Απριλίου.

    Η τυφλή εμπιστοσύνη του κ. Κοντόπουλου στον κ. Χαντζηνικολάου, καταδεικνύει και την ποιότητα της σχέσης που έχουν αναπτύξει.

     

    Μόνιμος κάτοικος της πλατφόρμας πλειστηριασμών ο Μπάμπης Βωβός

    Συνήθεια τείνει να γίνει η ανάρτηση ακινήτων του Μπάμπη Βωβού προς εκποίηση στην πλατφόρμα πλειστηριασμών.

    Η πλειοψηφία τους γλιτώνει το σφυρί εδώ και χρόνια, αλλά σήμερα βγαίνουν ξανά σε πλειστηριασμό τρεις κατοικίες στην Κηφισιά, όλες με επισπεύδουσα τη Cepal Hellas.

    Τα ακίνητα έχουν τιμής πρώτης προσφοράς 290.000, 272.000 και 264.000 ευρώ και είναι όλα κόπιες, αφού διαθέτουν από έναν όροφο και δύο θέσεις στάθμευσης.

     

    Δυσαρεστημένοι οι Έλληνες “roasters” με το υπουργείο Ανάπτυξης

    “Μούτρωσαν” μαθαίνουμε, οι εκπρόσωποι της αγοράς του καφέ, με αφορμή την απουσία τους από την εκμετάλλευση των κοινοτικών κονδυλίων.

    Το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 έχει φέρει δυσαρέσκεια στην αγορά του καφέ, καθώς οι άνθρωποι που ασχολούνται με την επεξεργασία και την διακίνηση ενός από τα πιο δημοφιλή αγαθά στη χώρα νιώθουν ότι η πολιτική ηγεσία και ειδικότερα ο αρμόδιος γενικός γενικός γραμματέας του δημοσίων επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, αμέλησε να εντάξει στα νέα προγράμματα που θα τρέξουν, τον ΚΑΔ 10.83 που αφορά στην επεξεργασία καφέ.

    Η συγκεκριμένη “αμέλεια” από πλευράς της κυβέρνησης θέτει τους επεξεργαστές του καφέ μακριά από την δυνατότητα να επιδοτούνται για την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού και για επενδύσεις που αφορούν στην παραγωγή τους.

    Το παράδοξο που επικαλούνται είναι ότι ο τομέας παραγωγής και διακίνησης του καφέ, παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα κατεξοχήν εισαγόμενο προϊόν, υπάγεται στις αρμοδιότητες του εκάστοτε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και όχι σε αυτές του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

    Θα μπορούσε το υπουργείο να θεωρήσει αμελητέα μία αγορά που τζιράρει πάνω από 3 δισ. το χρόνο στην εστίαση και 400 εκατ. ευρώ σε σπίτια και γραφεία, βάζοντας στα κρατικά ταμεία περί τα 140 εκατ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα;

     

    Μαγνήτης για τα funds τα 75 ξενοδοχεία που βγάζει στη δευτερογενή αγορά  η Ιntrum

    “Oυρά” σχηματίζουν τα fundς  τα οποία ενδιαφέρονται για το χαρτοφυλάκιο των 75 ξενοδοχείων που έχει βγάλει προς πώληση η Intrum.

    Πρόκειται για το project Τrinity το οποίο περιλαμβάνει χαρτοφυλάκιο με κόκκινα ξενοδοχειακά  δάνεια περίπου 300 εκατ. ευρώ,  στο οποίο χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι έχουν αναλάβει οι ΕΥ και η Euroxx.

    Στην Euroxx παίζει ο δυνατά ο έμπειρος Τζουζέπε Τζιάνο ο οποίος έφερε πολλές δουλειές το 2021 στην εταιρεία του και στην  EY ο Πάνος Παπάζογλου. (Α να μην το ξεχάσω η Ernst & Young  είναι η εταιρεία που μοιράζει βραβεία του καλύτερου επιχειρηματία μεταξύ Τζώρτζη Κουτσολιούτσου και Λουα Λουα). 

    Σε κάθε περίπτωση οι μη δεσμευτικές προσφορές θα πρέπει να υποβληθούν στις 9 Απριλίου .

    Το ενημερωτικό  σημείωμα που έχει σταλεί για τον διαγωνισμό εστάλη προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, την κατάθεση δεσμευτικών προσφοράς εντός Ιουνίου και την ολοκλήρωση της συναλλαγής το καλοκαίρι του 2022.

     

    Η δικαστική συνδρομή και το Follow the money

    Σε τακτικό έλεγχο από την Εφορία έχει βγει όπως μαθαίνω, πολυσυζητημένος επιχειρηματίας ο οποίος τα τελευταία 15 χρόνια έχει απασχολήσει πολλές φορές και θετικά αλλά κυρίως αρνητικά την Κοινή Γνώμη.

    Ο τακτικός έλεγχος της Εφορίας πάντως, ούτε πρωτοφανής είναι, ούτε και ασυνήθιστος, έστω και εάν ο ελεγχόμενος επιχειρηματίας είναι βαθύτατα θρησκευόμενος.

    Εκείνο που είναι μάλλον έκτακτο είναι ο πανικός που έχει καταλάβει όσους ειδοποιήθηκαν από τον επιχειρηματία για τον αναλυτικό  έλεγχο, ίσως και με τη συνδρομή αυτή τη φορά, των Οικονομικών  Εισαγγελέων.

    Γιατί αυτός ο πανικός παιδιά;

    Μήπως από τη δικαστική συνδρομή που θα ζητηθεί (διότι θα ζητηθεί, να είστε σίγουροι) από τη μαρτυρική Μεγαλόνησο και από την εξωτική Μάλτα, προκύψουν διαδρομές χρήματος;

    Μα …και αυτές οι διαδρομές σε άλλες offshore θα οδηγούν.

    Όσοι …επώνυμοι εδώ στην Ελλάδα είναι προνοητικοί είχαν περιθώριο δυόμιση χρόνια να σβήσουν τα ίχνη τους.

    Όσοι δεν το έκαναν, όπως ο μακαρίτης ο Τράγκας, απλώς θα κληροδοτήσουν προβλήματα στους κατιόντες τους!

    Από όσα μαθαίνω πάντως, θα αναζητηθεί αναλυτικότατα η πορεία του χρήματος (“follow the money” που λένε και οι αγγλοσάξωνες) και είναι πιθανό να οδηγηθούμε σε εκπλήξεις που έχουν να κάνουν ακόμη και με Μονές στο Άγιον Όρος, με καταζητούμενους πρώην ιδιοκτήτες media  (πλασματικούς εννοείται, «μπροστινούς»), με πολιτικούς που είναι στο στόχαστρο αλλά και με κεφάλαια που αναζητούνται από ξένα funds  ως προϊόν υπεξαίρεσης.

    Πάντως, όσοι θέλουν μέσα στον πανικό τους να μιλήσουν στον ελεγχόμενο επιχειρηματία για διευκρινίσεις, ας επικοινωνήσουν πολύ αργά τη νύχτα μέχρι τις πρωϊνές ώρες.

    Τότε εργάζεται και αποδίδει ο συγκεκριμένος…

     

    O ΡΩΣΟΣ της Ελούντας και ο Μπουτάρης

    Στο σφυρί  εξακολουθούν να βγαίνουν τα «ασημικά» της  οινοποιίας του Κώστα Μπουτάρη.

    Βέβαια η Premia Properties και η Sterner Stenhus του Ηλία Γεωργιάδη, προσπαθούν να πάνε σε συμφωνία διάσωσης της επιχείρησης αλλά….

    Τα νεότερα είναι πως στις  4 Μαΐου βγαίνει σε πλειστηριασμό το  οινοποιείο της “Μπουτάρης” στο Σκαλάνι του Ηρακλείου Κρήτης με έκταση  75 στρέμματα αμπελώνες και μικρό ξενοδοχείο.

    Επισπεύδουσα η Intrum με τιμή πρώτης προσφοράς φτάνει στο 1,27 εκατ. ευρώ.

    Που είναι το …«νεότερο» νέο: ενδιαφέρον εκδήλωσε για να το αγοράσει ένας από τους ισχυρούς Ρώσους εισοδηματίες που έφτιαξαν το λεγόμενο «ρωσικό χωριό» στην Ελούντα.

    Μέρες που είναι μάλιστα…

    Το καλύτερο σχόλιο το έκανε στέλεχος ενδιαφερόμενης Τράπεζας: «ελπίζω να μην έρθει να πληρώσει με σακούλες μετρητών αν κερδίσει!».

    Ούτε με ρούβλια, να προσθέσουμε εμείς…

     

    Και ο Τούρκος αγοράζει;

    Στις λίστες των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχουμε και τα κτίρια της  ΕΛΒΙΤΥΛ, παλιάς εταιρείας τηλεπικοινωνιακού υλικού  με έδρα στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.

    Ο πλειστηριασμός θα γίνει  στις 6 Απριλίου με τιμή εκκίνησης 1,66 εκατ. ευρώ, ενώ οι εγκαταστάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές δραστηριότητες.

    Πού είναι το ενδιαφέρον;

    Στο ότι θέλει να δώσει προσφορά βουλγαρική (δηλαδή κοινοτική) εταιρία με μεγαλομέτοχο βούλγαρο υπήκοο.

    Λεπτομέρεια: ο μεγαλομέτοχος είναι μουσουλμάνος και αυτοαποκαλείται «Τούρκος».

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές