• Ποια ΤΡΑΠΕΖΑ έβαλε λουκέτο, τα βραβεία της EY σε Λούα Λούα και Τζώρτζη, η επανεμφάνιση Μπατατούδη και δυο hot κουΐζ

    Θυμάστε στον Γιώργο Μπατατούδη;Toν εργολάβο που κάποια στιγμή είχε αγοράσει και τον ΠΑΟΚ και επι ΠΑΣΟΚ είχε σαρώσει τις δουλειές;Λοιπόν τα τελευταία χρόνια ο Μπάτμαν, όπως είναι το παρατσούκλι του, είχε εξαφανιστεί από την Ελλάδα…

    image

    Γλύτωσε του κούρεμα του 2013 και τα Panama Paperes, αλλά  την συνέθλιψαν τα Ρωσικά τανκς

    Πιθανότατα θα διαβάσατε χθες την είδηση για τις φουρτούνες που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Κύπρο, καθώς  οι ρίζες που έχει το Ρωσικό κατεστημένο στην οικονομία της Μεγαλονήσσου είναι πολύ πιο βαθιές και πολυπλόκαμες από όσο νόμιζαν οι γραφειοκράτες του ΔΝΤ και της Κομισιόν που εφάρμοσαν και εκεί τα Μνημόνια.

    Η Τράπεζα RCB , την είχε γλιτώσει το 2013 από το «κούρεμα των καταθέσεων » που επέβαλε η Τρόικα στις Κυπριακές τράπεζες, αλλά «λύγισε» από την πίεση των Ρωσικών τεθωρακισμένων που εισέβαλαν στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα η ΕΚΤ να αποφασίσει το κλείσιμο της .

    Όπως σας είχε,  ήδη ενημερώσει ο Wiseman η Τράπεζα RCB στην Κύπρο,  παρόλο που άλλαξε μετόχους στο παρά ένα της Ρωσικής  εισβολής στην Ουκρανία, είχε «πιαστεί» στην τσιμπίδα του Επόπτη στη Φρανκφούρτη, του SSM.

    Να θυμίσουμε ότι έως τις 24 Φεβρουαρίου βασικός μέτοχος στην Κυπριακή Τράπεζα ήταν η Ρωσική Τράπεζα VTB.

    Xθες λοιπόν η ΕΚΤ έβαλε χθες λουκέτο (για να το διατυπώσουμε λίγο πιο αγοραία) μετά την ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων.

    Από ότι φαίνεται λοιπόν  το «παράρτημα» της Ρωσικής Τράπεζας στην Κύπρο ήταν σωστό «φυτώριο», παρόλο που το ενεργητικό της ήταν μάλλον μικρό, περίπου 5 δις. Ευρώ.

    Και δεν εννοούμε φυτώριο χρημάτων, αφού άλλωστε όπως είπε πρόσφατα ο Γιάννης Στουρνάρας «λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν».

    Η RCB είχε λοιπόν εμπλακεί και στα περίφημα Panama Papers. 

    Σύμφωνα λοιπόν με τα έγγραφα αυτή η Κυπριακή Τράπεζα φαίνεται να έδωσε θαλασσοδάνεια (για να θυμούνται και οι παλιότεροι, μία που τώρα τα αποκαλούν μη εξασφαλισμένα)  άνω των 800 εκατομμυρίων δολαρίων  στην εταιρεία Sandalwood Continental, με την οποία επιπροσθέτως είχε εμπλακεί σε δαιδαλώδεις συναλλαγές swaps.

    Ποια είναι τώρα η Sandalwood Continental ;

    Η εταιρεία έχει έδρα στις Παρθένες Νήσους και  ήταν από τότε γνωστό ότι συνδέεται με το Ρώσο επιχειρηματία Sergei Roldugin, στενό φίλο του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Ο Ρώσσος επιχειρηματίας γνωστός και για τις μουσικές τους επιδόσεις στο τσέλο, είναι ο νονός της μεγαλύτερης  κόρης του Πούτιν, Μαρίας ή Μάσας όπως είναι γνωστή.

    O Mπατατούδης στην Αθήνα

    Θυμάστε στον Γιώργο Μπατατούδη;

    Toν εργολάβο που κάποια στιγμή είχε αγοράσει και τον ΠΑΟΚ και επι ΠΑΣΟΚ είχε σαρώσει τις δουλειές;

    Λοιπόν τα τελευταία χρόνια ο Μπάτμαν, όπως είναι το παρατσούκλι του, είχε εξαφανιστεί από την Ελλάδα.

    Έκανε business  στην Ρουμανία και στην Μέση Ανατολή.

    Χθες όμως ο Μπατατούδης εμφανίστηκε στο Σύνταγμα στο εστιατόριο Athenee παρέα με την όμορφη σύζυγο του (τους είχε παντρέψει η Βάσω Παπανδρέου) και φίλους του. 

    Πανηγυρίζει ο Στουρνάρας με την απόφαση της ΕΚΤ

    Θετικά ήταν τα νέα από τη Φρανκφούρτη χθες για το waiver, τα ελληνικά ομόλογα και τις τράπεζες.

    Με την κατ΄εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων οι ελληνικές τράπεζες διασφαλίζουν φθηνή ρευστότητα 50 δις. ευρω από την ΕΚΤ έως το 2024.

    Η χθεσινή  απόφαση ήταν αναμενόμενη για αυτό άλλωστε δεν είδαμε «πανηγύρια στο ταμπλό».

    Παρά ταύτα μέσα σε αυτό το κλίμα ανασφάλειας και  αβεβαιότητας που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, κάθε καλή είδηση μετράει.

    Ο Γιάννης Στουρνάρας έχει κάθε λόγο να χαίρεται καθώς , όπως προκύπτει από μία πιο προσεκτική ανάγνωση της ανακοίνωσης η ΕΚΤ διαβεβαιώνει ότι η διατήρηση του waiver θα ισχύει «τουλάχιστον (at least)  για όσο» συνεχίζονται οι επανεπενδύσεις των ομολόγων μέσω του PEPP.

    Ένα μικρό «αt least» που όπως εκτιμούν στην αγορά καθιστά ακόμη πιο ισχυρό το χθεσινό σήμα της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα και ακόμη μεγαλύτερα τα χαμόγελα στα κεντρικά στην Πανεπιστημίου….

    Μια αποχώρηση από δ.σ  που συζητήθηκε

    Aίσθηση έχει προκαλέσει στην αγορά μία «ηχηρή» αποχώρηση από το διοικητικό συμβούλιο μεγάλης εισηγμένης εταιρείας.

    Πρόκειται για τον Ευτύχη Βασιλάκη ο οποίος μέχρι πριν από δέκα ημέρες συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της Fourlis, ως μη εκτελεστικό μέλος.

    Τη θέση του κατέλαβε ο Νικόλαος Λαβίδας.

    Η συμβουλή μιας παλιάς καραβάνας για το Χ.Α.

    Όταν χθες έκανε γνωστές τις προθέσεις του ο Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου, επικεφαλής νεουφυούς εταιρείας που βάζει πλώρη για το αμερικανικό χρηματιστήριο, ένας γηραιότερος έσπευσε να τον συμβουλέψει το εξής: να μην σπαταλά τις δυνάμεις του κυνηγώντας τις καλές ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τριμήνου, χάνοντας το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

    Με λίγα λόγια, να μη χάνει το δάσος, κοιτώντας το δέντρο που ψάχνουν κι οι αναλυτές. Αυτά είναι παραλλαγμένα τα λόγια του Γιώργου Γεράρδου, που πρέπει, πάντως να πούμε ότι έχει χτίσει μια εισηγμένη με κεφαλαιοποίηση άνω των 80 εκατομμυρίων.

    Τα επιχειρηματικά βραβεία της Εrnst & Υoung , o Λ.Λ και ο Τζώρτζης 

    Φίλος μου επιχειρηματίας με σημαντικές περγαμηνές στο ενεργητικό του, μου «παραπονέθηκε» χθες ότι η Εrnst & Υoung (ΕΥ) ουδέποτε τον έχει ανακηρύξει επιχειρηματία της χρονιάς.

    Για να τον «παρηγορήσω» του παρέθεσα το Βιβλικό ότι «ουδείς προφήτης δεκτός εστίν  εν τη πατρίδι αυτού»…

    Επειδή όμως ό συγκεκριμένος επιχειρηματίας δεν είναι πολύ της εκκλησίας δεν κατάφερα και πολλά πράγματα.

    Τότε λοιπόν του θύμισα ότι και ο Λαυρέντιος Λαυρεντιάδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Νεοχημική Λ. Β. Λαυρεντιάδης» είχε ανακηρυχθεί  ο «Έλληνας Επιχειρηματίας της Χρονιάς 2006», στον διαγωνισμό που διοργάνωσε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η εταιρεία Ernst & Young.

    Μετά από μερικά χρόνια (το 2012 αν θυμάμαι καλά ) ο Λούα Λούα (όπως έμεινε γνωστός) περνούσε το κατώφλι της φυλακής για το σκάνδαλο της Proton Bank.

    Όπως επίσης βραβείο πήρε και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος της Follie Follie το 2016.

    Το 2020 προφυλακίστηκε και εκείνος.

    Μετά από αυτό διέκρινα στο πρόσωπο του φίλου ένα χαμόγελο ικανοποίησης.

    Μητσοτάκης
    Η βράβευση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου μόλις 3 χρόνια πριν αποκαλυφθεί το μέγα σκάνδαλο

    O Λαυρέντης Λαυρεντιάδης παραλαμβάνει το βραβείο του από τον επιχειρηματία Δημήτρη Δασκαλόπουλο

    QUIZ 1:

    Με ποιον κρητικό επιχειρηματία τα έχει πάρει στο κρανίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

    Βγάζει αφρούς μου λένε στο άκουσμα του ονόματός του.

    Μάλιστα έχει δώσει άμεσα εντολές ” να τελειώνουμε με αυτή την εκκρεμότητα”.

    MΠΥΡΑ ΝΗΣΟΣ: Νέο εργοστάσιο 

    H ζυθοποιία ΝΗΣΟΣ, μετά από προσπάθειες   οκτώ μηνών κατάφερε να πάρει την άδεια εγκατάστασης για το νέο εργοστάσιο στην Κορινθία,  το οποίο θα ήταν ήδη έτοιμο αν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία.

    Η  επένδυση έχει ενταχθεί στον Αναπτυξιακό νόμο, ενώ σκοπός είναι να εξελιχθεί σε  πρωτοποριακή παραγωγική μονάδα με τη λεγόμενη  «πράσινη» παραγωγή και πολύ χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα.

    Επίσης οι Mπύρες ΝΗΣΟΣ πήραν και το νέο Ευρωπαϊκό Σήμα πιστοποίησης ποιότητας AFQ της FOODOXYS.

    Είναι  σύστημα βαθμολόγησης και κατάταξης της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων με βάση την βιοδραστικότητα της σύστασης τους σε σχέση με την ανθρώπινη υγεία.

    Στα σκαριά βρίσκονται και συνεργασίες της Μικροζυθοποιίας των Κυκλάδων, που  έχουν στόχο την ανάπτυξη   παραγωγικού δικτύου με έμφαση στην περιφερειακή διανομή.

    Θυγατρική στην Ελλάδα από την Guardian Glass

    Θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα ετοιμάζεται να ανοίξει σύμφωνα με πληροφορίες,  η εταιρεία Guardian Glass, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς γυαλιού στον κόσμο.

     Η θυγατρική θα λέγεται  «Guardian Glass Greece Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε.».

    Η «μαμά» Guardian Glass ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 1932 στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ ως μία μικρή επιχείρηση κατασκευής παρμπρίζ, όμως από τη δεκαετία του 1970 και μετά άρχισε να αναπτύσσεται, ενώ το 1981 επεκτάθηκε στην Ευρώπη, ανοίγοντας το πρώτο της εργοστάσιο στο Λουξεμβούργο.

    Ο Όμιλος διαθέτει 26 εργοστάσια   παραγωγής γυαλιού σε όλο τον κόσμο και παράγει 500 χιλιόμετρα γυαλιού καθημερινά, ενώ έχει παρουσία σε 160 χώρες.

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.