• Η τεράστια αβάντα του Μητσοτάκη σε έναν Συριζαίο, ο εργολάβος του Καμπουρίδη, το μεγάλο γύρισμα των ενεργειακών μετοχών και όταν ο Τσίπρας μελετάει mononews

    Το ήξερα ότι μας διαβάζει αλλά όχι ότι μας ξεσηκώνει και κείμενα.Πάρα το γεγονός ότι σχεδόν κάθε ημέρα τον κριτικάρουμε εν τούτοις εκείνος μας διαβάζει.Χθες λοιπόν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Βουλή με θέμα το ενεργειακό, χρησιμοποίησε στοιχεία από κείμενο της Μαρίνας Πρωτονοτάριου που είχε δημοσιευθεί στις 8 Φεβρουάριου του 2022…

    image

    Η μεγάλη αβάντα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Φραγκίσκο Κουτεντάκη

    Όσοι παρακολουθήσατε τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή σίγουρα θα παρατηρήσατε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλέστηκε τουλάχιστον δύο φορές  όσα  αναφέρει στην τελευταία Έκθεση του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

    Με δυο λόγια η έκθεση επικροτεί τις επιλογές της Κυβέρνησης στο μέτωπο των παρεμβάσεων για τη στήριξη του εισοδήματος των νοικοκυριών, και υπεραμύνεται των έμμεσων φόρων.

    Επικεφαλής του Γραφείου είναι ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης ο οποίος ξεκίνησε από λέκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης για να φθάσει ως γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επι ΣΥΡΙΖΑ. .

    Να θυμίσουμε ότι όταν ανέλαβε τη θέση του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή επί ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία είχε αντιδράσει προβάλλοντας το γεγονός ότι ο κ. Κουτεντάκης δεν έχει τον τίτλο του καθηγητή Πανεπιστημίου όπως ο προκάτοχος του.

    Όση αξία μπορεί να έχει σημειολογικά, άμεσος πολιτικός προϊστάμενος του κ. Κουτεντάκη ήταν ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος προσφάτως πήρε «μεταγραφή» για την Τράπεζα της Ελλάδος.

     

    Νέες περιπέτειες για τον αδελφό της Άντζελας Γκερέκου

    Στη λίστα των οφειλετών με ακίνητα προς εκποίηση βρέθηκε και το όνομα του Αλέξανδρου Γκερέκου, αδελφό της ηθοποιού και προέδρου του ΕΟΤ, Άντζελας Γκερέκου.

    Ένα από τα σφυριά που θα χτυπήσει στις 13 Απριλίου θα αφορά διαμέρισμα του Αλέξανδρου Γκερέκου στο Λιστόν, στο κέντρο της Κέρκυρας, επιφάνειας 160 τ.μ., το οποίο αποτελεί αυτοτελή και ανεξάρτητη οριζόντια ιδιοκτησία μιας παλιάς πολυώροφης οικοδομής.

    Η πρώτη φορά που το όνομα του αδελφού της Άντζελας Γκερέκου απασχόλησε τη δημοσιότητα ήταν πριν από δύο χρόνια, όταν είχε κριθεί ένοχος για υπόθεση σχετική με την οικονομική διαχείριση κερκυραϊκής γαλακτοκομικής εταιρείας, έπειτα από καταγγελίες βιομηχανιών ότι υπέστησαν περιουσιακή βλάβη 600.000 ευρώ από τη συνεργασία τους με τον αδελφό της ηθοποιού, όπως είχαν αναφέρει δημοσιεύματα.

     

    Τι βλέπει ο Γουόρεν Μπάφετ στο ελληνικό real estate

    Έντονο ανταγωνισμό, εξωχώριο ενδιαφέρον και έξοδο από την αδράνεια βλέπει στο ελληνικό real estate ο όμιλος του Γουόρεν Μπάφετ.

    Θυμίζουμε ότι η επενδυτική εταιρεία του, Berkshire Hathaway έχει μπει στα ελληνικά ακίνητα, μέσω της Berkshire Hathaway HomeServices, με βραχίονα την ENEA Real Estate, μεσιτική εταιρεία που συστάθηκε στο Περιστέρι το 2019.

    Σύμφωνα, λοιπόν, με το 80% των συμμετεχόντων σε έρευνα της Berkshire Hathaway HomeServices, η Ελλάδα είναι μία αυξανόμενα ανταγωνιστική αγορά.

    Το 67% δήλωσε ότι η αγορά αντιμετώπισε μεγαλύτερη ζήτηση έναντι του 2020, ενώ το 63% βλέπει αυξημένη ζήτηση για τα αστικά κέντρα.

    Σχετικά με τα πολυτελή ακίνητα αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου, η ζήτηση προέρχεται κυρίως από επενδυτές του εξωτερικού, ενώ ενδιαφέρον είναι το εύρημα ότι το 50% των ερωτηθέντων διαβλέπει προοπτικές στη ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

    Ψήφο εμπιστοσύνης δίνουν στην ελληνική αγορά και άλλοι “διεθνείς μεσίτες”.

    Η Cushman & Wakefield κατατάσσει τέσσερις ελληνικές πόλεις στη δεκάδα των πιο ελκυστικών ξενοδοχειακών αγορών της κεντρικής & ανατολικής Ευρώπης.

     

    Σε γνώριμο εργολάβο απευθύνθηκε ο Καμπουρίδης

    Στην εισηγμένη κατασκευαστική Εκτέρ απευθύνθηκε ο Μίλτος Καμπουρίδης για πρόσθετες εργασίες στο One & Only στην Τζια – στο οποίο έχει βάλει πόδι και η Redex, τεχνική εταιρεία του ομίλου Κοπελούζου.

    Η Εκτέρ έβαλε την υπογραφή για την κατασκευή οικοδομικών εργασιών οπλισμένου σκυροδέματος στο πεντάστερο, εξασφαλίζοντας 3,13 εκατομμύρια.

    Έδωσε έτσι συνέχεια στη συνεργασία με τον επιχειρηματία και την εισηγμένη στο Λονδίνο Dolphin Capital, αφού έχει αναλάβει εργασίες και στο Amanzoe της Ερμιονίδας, έργο εμπνευσμένο επίσης από τον Μίλτο Καμπουρίδη.

     

    Η σύσκεψη των τεσσάρων συστημικών

    Αίσθηση και ερωτηματικά προκάλεσε στους θαμώνες της Μεγάλης Βρετανίας η  at hoc σύσκεψη που είχαν οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών Παύλος Μυλωνάς, Φωκίων Καραβίας, Βασίλης Ψάλτης και Χρήστος Μεγάλου, στο λόμπι του ξενοδοχείου  λίγο μετά το τέλος του γνωστού τραπεζικού συνεδρίου.

    Οι τέσσερεις τραπεζίτες συμμετείχαν σε πάνελ στο οποίο προφανώς δεν τα είπαν …όλα.

    Το τι συζητήθηκε μεταξύ τους δεν έχει διαρρεύσει, άλλωστε οι τραπεζίτες είναι «σφίγγες» για θέματα που τους καίνε.

    Και ένα από τα ζέοντα , το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες, δεν είναι άλλο από την  διαπραγμάτευση με την ΟΤΟΕ για την νέα σύμβαση εργασίας.

     

    Πώς παίχτηκε στο ταμπλό η φορολογία στα υπερκέρδη των ενεργειακών

    Για γερά νεύρα και μόνο για μυημένους στο χρηματιστηριακό σπορ η χθεσινή κίνηση των ενεργειακών.

    Χωρίς να εκπλήξουν ιδιαίτερα με τις συναλλαγές και τα κομμάτια που άλλαξαν χέρια, βρέθηκαν στην κλίνη του Προκρούστη με λίγα κομμάτια.

    Η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι στην  αγορά από το πρωί.

    Ούτε το υπερμέρισμα του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -1,81% 16,28 , ούτε τα καλά αποτελέσματα του Φουρλή και το μέρισμα των 11 λεπτών, ούτε η συρρίκνωση των ζημιών της Aegean ΑΡΑΙΓ -0,33% 12,26 , μπορούσαν να σταθούν απέναντι στην απόφαση των Βρυξελλών να παροτρύνει τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. να επιβάλουν φόρους στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας.

    Το θέμα έφτασε στη Βουλή με τον Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάζει στοιχεία που είχε αποκαλύψει λίαν προσφάτως το mononews.gr.

    Στοιχεία, τα οποία για τον πρωθυπουργό, αν και δεν αμφισβητούνται ευθέως, όμως θα πρέπει να ελεγχθούν από την ΡΑΕ πριν η κυβέρνηση επιβάλει 90% φόρο στα υπερκέρδη.

    Το αποτέλεσμα ήταν οι μετοχές να κατρακυλήσουν, η Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -0,06% 18,10 στα… 14,20 ευρώ.

    Ο Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ -1,51% 37,72 κάτω από τα 14 (13,98) και η ΔΕΗ ΔΕΗ -0,53% 11,30 στα 7,21.

    Ψυχραιμότερες σκέψεις όμως, επικράτησαν στην αγορά και ειδικά στην αποστροφή του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής ότι θα πρέπει να ελεγχθούν πρωτίστως οι ισολογισμοί.

    Δηλαδή, τα αποτελέσματα της τρέχουσας χρήσης που θα δημοσιευτούν του… χρόνου.

    Προφανώς έχουμε καιρό, θα αναφώνησαν οι αγοραστές που θεώρησαν ευκαιρία τα χαμηλά ημέρας των προαναφερόμενων τίτλων οδηγώντας τους, στο κλείσιμο, σε σοβαρό περιορισμό απωλειών, με την ΔΕΗ να κλείνει στα 7,34 ευρώ και πτώση 1,87%, τον Μυτιληναίο στα 14,24 ευρώ και απώλειες 1,04% και την Τέρνα Ενεργειακή στα 15,02 ευρώ με πτώση 1,18%.

    Στο ίσιο μήκος κύματος και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,09% 16,26 που από τα 8,77 μαζεύτηκε στα 8,87 και πτώση 1,2%, τα ΕΛΠΕ από τα 6,98 ευρώ έκλεισαν αμετάβλητα, στα 7,15 και η Μότορ Όιλ ΜΟΗ -2,49% 26,60 από τα χαμηλά των 13,18 ευρώ, στα 13,41 με πτώση μόλις 1%.

    Τόσος ντόρος για το τίποτα…

     

    Ο Τσίπρας φανατικός αναγνώστης του mononews

    Το ήξερα ότι μας διαβάζει αλλά όχι ότι μας ξεσηκώνει και κείμενα.

    Πάρα το γεγονός ότι σχεδόν κάθε ημέρα τον κριτικάρουμε εν τούτοις εκείνος μας διαβάζει.

    Χθες λοιπόν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Βουλή με θέμα το ενεργειακό, χρησιμοποίησε στοιχεία από κείμενο της Μαρίνας Πρωτονοτάριου που είχε δημοσιευθεί στις 8 Φεβρουάριου του 2022.

    Το mononews gr ήταν το μοναδικό medium που δημοσιοποίησε στοιχεία του Ινστιτούτου  Bruegel των Βρυξελλών.

    Το κείμενο είχε τίτλο «Άρθρο παρέμβαση: Το ελληνικό παράδοξο στην ενέργεια: Μόνο επιδοματική πολιτική και όχι δομικές αλλαγές- Τι κάνουν οι άλλες χώρες».

    Βέβαια υπέπεσε στο μικρό  ατόπημα: να μην αναφέρει την πηγή.

    Ας είναι…

     

    Τα σχέδια Βεζυρόπουλου

    Τι θα κάνει άμεσα η κυβέρνηση για να μαζέψει χρήματα που χρειάζεται επειγόντως;

    Ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος  Βεσυρόπουλος, είναι όπως μου μεταφέρουν, σαφής με τους συνομιλητές του.

    Ως παλαιός εφοριακός ο ίδιος, γνωρίζει τι σημαίνει έσοδα και δαπάνες του Δημοσίου.

    Περιγράφει  συνεπώς την πραγματική εικόνα τω Δημοσίων Ταμείων σε σοβαρούς μόνο συνομιλητές: «λεφτόδεντρο δεν υπάρχει, η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί και δίνει όσα μπορεί για να ενισχύσει όσους έχουν ανάγκη αλλά όχι μόνον αυτούς αλλά τα Ταμεία σιγά-σιγά αδειάζουν».

    Οι λύσεις;

    Ο wiseman  σας πληροφορεί ότι θα λειτουργήσει εμπροσθοβαρώς ο ΕΝΦΙΑ (θα αρχίσει να εισπράττεται Μάιο μου λένε) ενώ θα παραταθεί η λειτουργία της γνωστής Επιτροπής Εξωδικαστικής Επίλυσης Διαφορών του υπουργείου Οικονομικών και θα ενισχυθεί η σύνθεσή της, για λιγότερες μεν, αλλά ταχύτερες εισπράξεις οφειλομένων από καταλογισμούς που κάνουν οι ανά την Επικράτεια εφοριακοί.

    Δει δη χρημάτων ω άνδρες Αθηναίοι που έλεγε και ο αρχαίος ημών Δημοσθένης και επαναλαμβάνει ο (νέος ημών) Βεσυρόπουλος.

    Για να δούμε όμως τελικά  τι έσοδα θα βγουν από εκεί διότι το άλλο μεγαλεπήβολο σχέδιο του περασμένου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου με ελέγχους  και καταλογισμούς σε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις και ορισμένες μεγάλες ΔΕΚΟ, «μάλλον σε φιάσκο κατέληξε και όχι επειδή οι εφοριακοί δεν έκαναν από την αρχή σωστά τη δουλειά τους, κάτι άλλο δεν λειτούργησε στο τέλος, άσε τώρα μη  το ψάχνεις» όπως μας λέει ανώτατη κυβερνητική πηγή.

    Εμείς μεταφέρουμε απλώς τον αφορισμό, αλλά επειδή το θέμα «καίει» θα επανέλθουμε…

     

    Χήτος: Οι νέες business

    Στη γνωστή εταιρία  Χήτος ΑΒΕΕ (ΖΑΓΟΡΙ) , όλοι θυμόμαστε πως αρκούσε μια γενική συνέλευση στις 2 Ιουλίου, για να βρεθεί ο Βασίλης Χήτος, -εκ των βασικών μετόχων της βιομηχανίας ο οποίος ελέγχει πάνω από το 40% του μετοχικού της κεφαλαίου-, εκτός του διοικητικού της συμβουλίου.

    Η εταιρεία, market leader στην εγχώρια αγορά εμφιαλωμένου νερού, έκανε γνωστό πως ο κ. Βασίλης Χήτος παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου και μέλους του διοικητικού συμβουλίου, προκειμένου να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη των νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του.

    Ο Νίκος Χήτος, από την άλλη εκτός από το εμφιαλωμένο νερό, επενδύει στο real estate, ελέγχοντας αυτή τη στιγμή μερικά από τα πλέον εμβληματικά ακίνητα και διαμερίσματα στην Αθήνα.

    Στη χρήση 2019, οι πωλήσεις της ΧΗΤΟΣ ήταν πάνω από 55 εκατομμύρια αυξημένες κατά ποσοστό 5,75% και τα καθαρά της κέρδη στα 4.643.836 ευρώ έναντι 4.094.002 ευρώ που ήταν το 2018.

    Η εταιρία τώρα προχώρησε και σε επένδυση που εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου.

    Το επενδυτικό σχέδιο της ΧΗΤΟΣ-ΖΑΓΟΡΙ αφορά στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας παραγωγής πωμάτων και προ-φιαλιδίων της επιχείρησης στην ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων.

    Το  ευρύτερο επενδυτικό πλάνο της ΧΗΤΟΣ είναι  ύψους 25 εκατομμυρίων, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από το 2020 και θα ολοκληρωθεί ως το 2024.

    Περιλαμβάνει τη λειτουργία νέων γραμμών παραγωγής, αλλά και τη δημιουργία νέων σημείων logistics πανελλαδικά.

    Τι συμβαίνει με την ΡΑΕ;

    Εδώ και ένα μήνα σας γράφει ο wiseman  για την καταχρηστική εμπορική πολιτική πολλών (όχι όλων φυσικά, μην γινόμαστε ισοπεδωτικοί) μεγάλων προμηθευτών ενέργειας.

    Η πιο χαρακτηριστική-αχαρακτήριστη συμπεριφορά είναι η αλλαγή των όρων χρέωσης ενός ανύποπτου καταναλωτή και η ξαφνική αύξηση των τιμολογίων.

    Τυπικά στα όρια της νομιμότητας (ψιλά γράμματα της σύμβασης γαρ…) αλλά το θεσμικό πλαίσιο έχει κάποιους κανόνες που παραβιάζονται συστηματικά.

    Τα γράφουμε τουλάχιστον ένα μήνα τώρα.

    Η καθ’ύλην αρμόδια ΡΑΕ ξύπνησε επιτέλους και από τις …πατρικές νουθεσίες προς «άσωτους υιούς και παρανομούσες κόρες» έβγαλε –λέει- κίτρινη κάρτα, δηλαδή προειδοποίηση προς όλους.

    Τι λέει;

    Τα αυτονόητα: Οι Προμηθευτές υποχρεούνται να ειδοποιήσουν τους Πελάτες τους για αυξήσεις στα τιμολόγια, σε εξατομικευμένη βάση.

    Φυσικά ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα περί τροποποίησης συμβάσεων ή τιμολογίων προφανώς είναι παράνομες.

    Επίσης  οι Προμηθευτές οφείλουν να αποδείξουν ότι, ειδικά ως προς την τροποποίηση της σύμβασης, ο συγκεκριμένος πληττόμενος Πελάτης αποδέχθηκε εναλλακτικούς τρόπους ειδοποίησής του.

    Σε περίπτωση που η ατομική ενημέρωση δεν διενεργείται με διακριτή επιστολή ή με εμφανές πεδίο στον λογαριασμό κατανάλωσης, θεωρείται ότι ο Προμηθευτής παραβιάζει τον Κώδικα.

    Άρα η αύξηση του τιμολογίου είναι παράνομη.

    Προειδοποίηση  του καταναλωτή; Τουλάχιστον  60 μέρες πριν την αύξηση του τιμολογίου.

    Και μία …πρόκληση-πρόσκληση από τον wiseman: όσοι προμηθευτές τα τήρησαν και τα τηρούν όλα αυτά ΜΑΖΙ , ας βγουν να το ανακοινώσουν επίσημα.

    Για να γνωρίζουν όλοι, τι κάνουν οι υπόλοιποι…

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.