• Ποια έργα ξεκινάει ο Κ. Καραμανλής, πώς ο Γιώργος Στάσσης έγινε ο απόλυτος κυρίαρχος, οι εξελίξεις στην Ελλάκτωρ και τα μυστικά του νέου σήματος της Eurobank

    Αλλάζει, όπως όλα δείχνουν, αντιμετώπιση το επιτελείο του ολλανδικού ομίλου της Reggeborgh

    Ποια έργα ξεκινάει ο Κ. Καραμανλής, πώς ο Γιώργος Στάσσης έγινε ο απόλυτος κυρίαρχος, οι εξελίξεις στην Ελλάκτωρ και τα μυστικά του νέου σήματος της Eurobank
    image
    Ποια έργα ξεκινάει ο Κ. Καραμανλής, πώς ο Γιώργος Στάσσης έγινε ο απόλυτος κυρίαρχος, οι εξελίξεις στην Ελλάκτωρ και τα μυστικά του νέου σήματος της Eurobank

    Έρχονται εξελίξεις;

    Αλλάζει, όπως όλα δείχνουν, αντιμετώπιση το επιτελείο του ολλανδικού ομίλου της Reggeborgh, που κατέχει το 30% των μετοχών της Ελλάκτωρ, απέναντι στους μετόχους του επίσης 30% της μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας, δηλαδή τους εφοπλιστές Δημήτρη Μπάκο και Γιάννη Καϋμενάκη.

    Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το επιτελείο των εφοπλιστών, με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Εξάρχου, αποδεικνύεται υψηλής αποτελεσματικότητας.

    Προβλέπονται εξελίξεις.

     

    Ξεδιπλώνεται η στρατηγική του Γιώργου Στάσση

    Πριν αλέκτορα φωνήσαι επιβεβαιώθηκε η στρατηγική του Γιώργου Στάσση που έπρεπε να ξεπεράσει τη σκληρή κριτική και τις καλές «συμβουλές» των «παλιών» της αγοράς που του ζητούσαν να καθυστερήσει.

    Ο Γιώργος Στάσσης είχε από την πρώτη στιγμή συνειδητοποιήσει ότι, για να περάσει η ΔΕΗ στην επόμενη φάση, έπρεπε να αλλάξει την ποιότητα του μετοχολογίου της.

    Η μεγάλη αύξηση κεφαλαίου έφερε στη ΔΕΗ όχι μόνον χρήματα, αλλά κυρίως ψήφους εμπιστοσύνης από τα μεγαλύτερα και σοβαρότερα funds του κόσμου. Με την σοφή κατανομή των μετοχών έδωσε σε όλους τους μικρομετόχους της ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια αμέσως προσοδοφόρα αλλά και πολλά υποσχόμενη επένδυση.

    Με την ένταξη της ΔΕΗ στους δείκτες MSCI Standard και Mid Cap, ξαφνικά η ΔΕΗ μπαίνει στο radar όλων των επενδυτών που ασχολούνται με τις προοπτικές της Ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Οι δείκτες MSCI είναι οι πλέον αναγνωρίσιμοι, ειδικά στις αναδυόμενες αγορές.

    Η εκτίμηση για εισροή επενδυτικών κεφαλαίων 170 εκατ. ευρώ είναι μετριοπαθείς και αντανακλά τις κινήσεις των λεγομένων passive funds που χρησιμοποιούν υποχρεωτικά ως benchmark τους δείκτες MSCI Standard και Mid Cap.

    Αυτό το νέο αγοραστικό κοινό, για τη μετοχή της ΔΕΗ, θα παραμείνει «κλειδωμένο» και θα προστατεύει τη μετοχή από κάθε «βιαστική κίνηση» κάποιου hedge fund ή πιεσμένου trader.

    Είναι προφανές ότι έχει γίνει κάποιο front running στη μετοχή, δηλαδή πολλοί αγόρασαν πριν την ανακοίνωση για να πουλήσουν στις 17 Νοεμβρίου, αλλά τώρα πια αυτού του είδους οι επενδυτικές στρατηγικές όχι μόνον δεν αναστατώνουν την ΔΕΗ αλλά ισχυροποιούν το διεθνές μετοχολόγιο  της.

    Η ΔΕΗ δεν γύρισε σελίδα, άλλαξε βιβλίο και ανέβηκε κατηγορία, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα ολόκληρη την ελληνική ενεργειακή αγορά.

    Η ΔΕΗ είναι πλέον αναγνωρίσιμη, έχει λεφτά στο ταμείο, διαθέτει σαφή αναπτυξιακή στρατηγική και κυρίως έχει ήδη επιλέξει τους πρώτους στόχους για την επίθεση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

    Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή ενεργειακής κρίσης η οποία σε άλλες εποχές και σε άλλες συνθήκες θα είχε καταβαραθρώσει την αξία της μεγάλης ελληνικής επιχείρησης. Η ΔΕΗ έφυγε από τον MSCI Index το 2016 για τους προφανείς -πλέον σε όλους- λόγους. Επιστρέφει στους MSCI Standard και Mid Cap δείκτες, όχι χαριστικά ούτε με «πολιτικές διεργασίες». Είναι ο πρωταγωνιστής στην ενεργειακή σκακιέρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης….

     

    O Κώστας Καραμανλής σε τηλεργασία…

    «Να γίνει καλά να επιστρέψει στο γραφείο του, να ηρεμήσουμε» λένε οι στενοί συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή ο οποίος, κλεισμένος στο σπίτι, λόγω καραντίνας, μέχρι το Σάββατο, επικοινωνεί διαρκώς με όλους και με όλα τα μέσα, ολόκληρη την μέρα.

    Μέσα στις πρώτες ανακοινώσεις που θα κάνει μόλις επιστρέψει στο γραφείο του ο Υπουργός Υποδομών θα είναι η επαναλειτουργία του Τραμ στον Πειραιά που ήδη πραγματοποιεί τις πρώτες δοκιμαστικές διαδρομές. Σε μία από αυτές, έσπασε ένας αγωγός ύδρευσης, αλλά το πρόβλημα διορθώθηκε αμέσως κι ελήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην ξανασυμβεί.

    Αμέσως μετά ο Κώστας Καραμανλής θέλει να ξεκινήσει 4 μεγάλα οδικά έργα ειδικής σημασίας: Τη σύνδεση Νεάπολης-Αγίου Νικολάου στον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης, τη σύνδεση του Λεωφόρου Κύμης με την ΠΑΘΕ, τον οδικό άξονα Χαλκίδας-Ψαχνών και τέλος τον δρόμο που θα ενώνει τον Μπράλο με την Άμφισσα. Κι αυτά θα είναι μόνον η αρχή.

    Θηρίο στο κλουβί ο Κώστας Καραμανλής…

     

    Στο ΚΙΝΑΛ γίνεται χαμός

    Δύο δημοσκοπήσεις για το μέλλον του ΚΙΝΑΛ θα διαβάσετε αυτό το Σαββατοκύριακο και κατά τις πρώτες ενδείξεις και πληροφορίες, αμφότερες φέρνουν τον Γιώργο Ανδρέα Παπανδρέου στην τρίτη θέση.

    Γι’ αυτό άλλωστε οι ενδιαφερόμενες «αριστερές» δυνάμεις, φιλικές προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισαν να ενεργοποιηθούν για να στηρίξουν τον άνθρωπο που μπορεί να ενώσει την Αριστερά, κατά την άποψη τους. Ιδιαίτερα στην Κρήτη η κινητοποίηση είναι μεγάλη.

    Παρά την έξαρση της πανδημίας, το θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας έχει μπει στο συρτάρι.

    Όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στη διαδικασία πρέπει να πάνε οι ίδιοι στο εκλογικό κέντρο, να πληρώσουν 3€ και να ψηφίσουν τον πρόεδρο της αρεσκείας τους.

    Με αυτό τον τρόπο δεν θα υπάρχουν εκλογικοί κατάλογοι και μητρώα στελεχών. Όποιος θέλει, σηκώνεται, πληρώνει και ψηφίζει.

    Αν υπήρχε ηλεκτρονική διαδικασία, η διασταύρωση των καταλόγων του μητρώου στελεχών με τους ψηφοφόρους ενδεχομένως να αποκάλυπτε πολλά…

     

    Ο «Θεόφιλος» του Μυτιληναίου και η αξία του…

    Ο καταπληκτικός πίνακας του ζωγράφου Θεόφιλου που έχει στην κατοχή του ο Ευ. Μυτιληναίος δεν έχει τόση μεγάλη αξία όση νομίζεις μού είπαν οι μοναχοί στη βραδινή προσευχή.

    Ο Θεόφιλος είναι ένας παραδοσιακός ζωγράφος, με θέματα από την ελληνική ζωή και παράδοση που δεν έχουν υψηλό κασέ στις δημοπρασίες του εξωτερικού. Όχι ακόμη τουλάχιστον. Σε κάθε περίπτωση, ένα πίνακας που απεικονίζει έναν τσολιά, δεν μπορεί να συγκινήσει έναν Βρετανό ή έναν Κινέζο συλλέκτη τόσο ώστε να πληρώσει ακριβά για να τον αποκτήσει…

    Επίσης ένας συλλέκτης μού ψιθύρισε ότι στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν πολλά πλαστά (αντίγραφα) έργα του Θεόφιλου.

    Εσείς όμως μπορείτε να πάτε στην έκθεση του Ιδρύματος Θεοχαράκη και να απολαύσετε αυτά που οι «ξένοι» δεν μπορούν να εκτιμήσουν…

     

    Το νέο εταιρικό σήμα της Eurobank και τα μυστικά του…

    Όλοι οι μοναχοί που έχουν επισκεφτεί τα δύο νέα πρότυπα καταστήματα της Eurobank στο κέντρο της Αθήνας (στην οδό Βουκουρεστίου και στην οδό Κοραή) μένουν έκθαμβοι. Είναι σίγουρα τα τραπεζικά καταστήματα της νέας εποχής.

    Το μοναδικό χαρτί που υπάρχει μέσα στα καταστήματα είναι αυτό του μηχανήματος που δίνει σειρά προτεραιότητας. Όλες οι υπόλοιπες εργασίες γίνονται μόνον με οθόνες.

    Το νέο εταιρικό σήμα της Eurobank συμβολίζει ακριβώς αυτή τη νέα εποχή.

    Λιτή γραμμή, φωτεινότερα μηνύματα. Το νέο σήμα το κατασκεύασε η διαφημιστική εταιρεία Ogilvy πάνω σε μια ιδέα που είχε το top management της τράπεζας.

    Τα χρώματα μπλε-κόκκινο δεν άλλαξαν, έγιναν όμως πιο επιβλητικά και φωτεινότερα. Το νέο εταιρικό σήμα χαρακτηρίζεται ως αφετηρία μιας νέας εποχής, για μια τράπεζα ηλικίας 30 ετών που φιλοδοξεί να πρωτοπορεί στο νέο ξεκίνημα της χώρας. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό της νέας εποχής είναι το ESG Environmental, Social, Governance).

    Χθες δόθηκε στα στελέχη της τράπεζας ένα νέου τύπου σημειωματάριο από ανακυκλωμένο χαρτί και φελλό.

    Από ανακυκλωμένα υλικά είναι κατασκευασμένα και τα νέου τύπου καταστήματα τα οποία μαθαίνω κόστισαν κάτι παραπάνω από 500.000 έκαστο (800 μ το κατάστημα Βουκουρεστίου, 400 μ. το κατάστημα Κοραή), μαζί με τις υποδομές για σούπερ τεχνολογικές λύσεις…

     

    Η Γενική Συνέλευση των Servicers

    Είναι 23, όλοι όμως γνωρίζουν ότι κάποια στιγμή θα παντρευτούν και θα μείνουν λιγότεροι.

    Οι διαχειριστές κόκκινων δανείων σήμερα το πρωί θα μαζευτούν στο ξενοδοχείο New Hotel για την Γενική τους Συνέλευση.

    Στη διαδικασία θα συμμετέχει φυσικά ο επόπτης Γιάννης Στουρνάρας, ο Ειδικός Γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, και φυσικά οι τράπεζες δια του Βασίλη Ράπανου και της Χαρ. Απαλλαγάκη.

    Οι μοναχοί με ενημερώνουν ότι όλοι οι servicers θα εκφράσουν τα παράπονά τους για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

    Για να προχωρήσει το εγχείρημα και να εκδηλωθεί ιδιωτικό επενδυτικό ενδιαφέρον  θα απαιτηθούν σημαντικές αλλαγές, λένε οι servicers. Ως πρώτο ζήτημα θέτουν την παροχή εγγυήσεων από πλευράς του Ελληνικού Δημοσίου για τα δάνεια – ακίνητα που θα πάρει ο ιδιώτης που θα στήσει και θα τρέξει τον Φορέα.

    Οι εταιρείες διαχείρισης αναφέρουν ότι θα απαιτηθεί ειδική μεταχείριση στο φορολογικό κομμάτι του Φορέα, με ευνοϊκό καθεστώς για μεταβιβάσεις ακινήτων και ΕΝΦΙΑ, καθώς επίσης και στο πολεοδομικό κομμάτι για την τακτοποίηση αυθαιρεσιών.

    Οι δυνητικοί ιδιώτες επενδυτές ζητούν να μπορούν να τακτοποιηθούν τυχόν αυθαιρεσίες στα ακίνητα όταν αυτά πουληθούν από τον Φορέα είτε σε τρίτο είτε στον ίδιο τον οφειλέτη στον οποίο θα εκμισθώνεται το ακίνητο.

    Τι θα γίνει στην περίπτωση που ο πρώην ιδιοκτήτης που δεν πλήρωνε και έχασε το σπίτι και τώρα είναι στον Φορέα, ενώ πρέπει να πληρώνει μια συμμετοχή για να μένει μέσα, σταματήσει να πληρώνει; Σε ένα οποιοδήποτε ενοικιαστήριο θα γίνει έξωση μετά από 2-3 μήνες. Σε αυτή την περίπτωση τι θα γίνει; Μήπως θα έχουμε ένα καινούργιο μέτρο προστασίας για τους νεο-ευάλωτους;

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.