• Όταν η Walmart αντιγράφει τον Βακάκη, η εμφάνιση νέου αμερικανικού fund με εκπρόσωπο τον Νικόλα Κανελλόπουλο και η εντυπωσιακή δικηγόρος που στηρίζει τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο

    Εδώ στην Ελλάδα, ο Βακάκης τα λέει, ο Βακάκης τ’ ακούει, ουδενός το αυτί δεν ιδρώνει…

    The wise man
    image
    The wise man

    Tι Walmart… τι… JUMBO!

    Όλοι γνωρίζουν ότι ο ιδρυτής και CEO των JUMBO, Aπόστολος Βακάκης, είναι ένας πολύ σκληρά εργαζόμενος manager, με μια ιδιαιτερότητα: Είναι γκρινιάρης, βλέπει παντού προβλήματα.

    Ο Απόστολος Βακάκης ήταν ο πρώτος που από καιρό τώρα είχε επισημάνει τις μεγάλες ανισορροπίες και στρεβλώσεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, με τις υψηλές στρεβλώσεις και το άτυπο καρτέλ που έχουν σχηματίσει ορισμένες οι ναυτιλιακές με τις εταιρείες Logistics.

    Εδώ στην Ελλάδα, ο Βακάκης τα λέει, ο Βακάκης τ’ ακούει, ουδενός το αυτί δεν ιδρώνει. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ωστόσο, οι μεγάλοι retailers, οι οποίοι προφανώς αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, έχουν πιο βροντερή φωνή, ισχυρότερο λόμπι και πιο δυναμική παρουσία στην αγορά.

    Η περιβόητη Walmart ηγείται μιας εκστρατείας να μπει ένα τέλος στο καρτέλ των συγκεκριμένων ναυτιλιακών και των εταιρειών Logistics. Φυσικά μπήκαν στη μέση οι δικηγόροι κι επειδή στην Αμερική η Δικαιοσύνη δεν κινείται με τους ράθυμους ελληνικούς ρυθμούς, το θέμα έχει ήδη πάρει το δρόμο του.

    Την πρώτη επίπτωση την είδαμε την περασμένη εβδομάδα στη Wall Street όταν οι μετοχές συγκεκριμένων ναυτιλιακών εταιρειών κατέρρευσαν κυριολεκτικά.

    Τώρα που το θέμα μοιάζει να διευθετείται εξωδικαστικά -με τις απαραίτητες αποζημιώσεις- οι τιμές των συγκεκριμένων μετοχών (ναυτιλιακών και Logistics) μοιάζουν να ισορροπούν. Πάντως η επιχειρηματολογία της Walmart σ’ αυτή την υπόθεση ήταν πιστή αντιγραφή των δηλώσεων και ανακοινώσεων του Mr JUMBO….

    Ένα νέο fund εξ Εσπερίας δραστηριοποιείται στην Αθήνα με τον Νικόλα Κανελλόπουλο…

    Την πρώτη μέρα έκλεισαν ραντεβού με -ποιoν άλλο;- τον Υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη.

    Η επόμενη συνάντηση έγινε με τη νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ που έχει πάρει στα σοβαρά τη δουλειά της και θέλει να κλείσει τις υποθέσεις του παρελθόντος.

    Ο νέος, αμερικανικών συμφερόντων, επενδυτικός Όμιλος ΙΚΡΑ, εμφανίστηκε στην ελληνική αγορά δηλώνοντας ότι θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα.

    Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το fund έχει επιλέξει το νομικό γραφείο του Νικόλα Κανελλόπουλου -ναι του πρώην ΓΓ Δικαιοσύνης με το βιογραφικό των 55 σελίδων- και της Χαράς Ζέρβα για να διεκπεραιώσει τις υποθέσεις του.

    Μαθαίνω ότι στον κ. Κανελλόπουλο έχει ήδη προσφερθεί θέση στο διοικητικό συμβούλιο του νέου επενδυτικού φορέα, δίπλα στο όνομα ενός Πρώην Υπουργού Οικονομικών κεντροευρωπαϊκής χώρας και κάποιων Αμερικανών Investment Bankers….

     

    Το ’πε και το  ‘κανε ο Γρηγόρης Δημητριάδης

    Το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ), στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποθηκεύσει το σύνολο της δημόσιας περιουσίας, αρχίζει και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να πετύχει την μετατροπή του σ’ ένα χρήσιμο εργαλείο εφαρμοσμένης οικονομικής πολιτικής.

    Ο νέος επικεφαλής της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, Γρηγόρης Δημητριάδης, από την πρώτη στιγμή προσπαθεί να μετατρέψει το Υπερταμείο σε Sovereign Wealth Fund.

    Από τον περασμένο Απρίλιο η ΕΕΣΥΠ είναι  μέλος του παγκόσμιου δικτύου One Planet for Sovereign Wealth Funds (OPSWF) και με την ιδιότητα αυτή συμμετείχε στο 4ο ετήσιο συνέδριο του OPSFW που πραγματοποιήθηκε στο Παλάτι των Ηλυσίων στο Παρίσι.

    Το δίκτυο περιλαμβάνει 43 από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές στον κόσμο, μεταξύ αυτών είναι Δημόσια Επενδυτικά Ταμεία (Wealth Funds), Παγκόσμιοι Διαχειριστές Περιουσιακών Στοιχείων (Asset Managers) και Εταιρείες Επενδύσεων Ιδιωτικών Κεφαλαίων (Private Equity Funds).

    Το ελληνικό Υπερταμείο συμμετέχει για πρώτη φορά στην προσπάθεια για την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής.

    «Μέσα από τις αρχές του θεσμού αυτού θα μάθουμε από best practices άλλων χωρών αλλά και θα μοιραστούμε και ελληνικά best practices από το χαρτοφυλάκιο μας» δήλωσε ο Γρηγόρης Δημητριάδης….

     

    Σήμερα ανακοινώνει η Eurobank… το Mexico, ακόμη μελετούν οι δικηγόροι της Εθνικής το Frontier

    Ολοκληρώνονται σήμερα οι διαδικασίες για την περιβόητη τιτλοποίηση Mexico, που θα μειώσει τον δείκτη «κόκκινων» δανείων της Eurobank στο 7,3%.

    Η Eurobank έχει ολοκληρώσει την σχετική προεργασία, καθώς η έκτακτη Γενική Συνέλευση της 1ης Ιουνίου ενέκρινε την απόσχιση του 95% των ομολογιών ενδιάμεσης  (mezzanine notes) και χαμηλής (junior notes) διαβάθμισης και τη δωρεάν απόδοσή τους στη μοναδική της μέτοχο, εισηγμένη Eurobank Holdings.

    Αντιθέτως στην οδό Αιόλου οι δικηγόροι της Εθνικής, ακόμη «ψειρίζουν» την μεγάλη συμφωνία του καλοκαιριού, για το Frontier, τη μεγάλη τιτλοποίηση των 6,8 δισ. € της Εθνικής Τράπεζας, την οποία απέκτησε η doValue σε κοινοπραξία με την Bain και την Fortress.

    Μόλις υπογραφεί η συμφωνία του Frontier η Εθνική απαλλάσσεται από «κόκκινα» δάνεια ύψους 6,8 δισ. ευρώ και πετυχαίνει τη δραστική μείωση του δείκτη NPEs στο 13,5%.

    Νέα κόλπα από τους Servicers

    Τα «κόκκινα» δάνεια φεύγουν από τους ισολογισμούς αλλά που πηγαίνουν;

    Τα παίρνουν οι servicers οι οποίοι τα «ωριμάζουν», δηλαδή ξεκαθαρίζουν τις τεχνικές λεπτομέρειες, αρχίζουν τις διαπραγματεύσεις με τους δανειολήπτες και καταλήγουν σε βιώσιμες συμφωνίες.

    Όταν προχωρήσουν αυτές οι διαδικασίες, οι servicers αντί να περιμένουν να εισπράξουν τα λεφτά που έχουν συμφωνήσει με τους δανειολήπτες, ξαναπακετάρουν τα νέα «ρυθμισμένα δάνεια» και τα …πουλάνε …πάλι …στις τράπεζες!

    Όχι στην τράπεζα από την οποία τα αγόρασαν αλλά σε άλλες τράπεζες που πιστεύουν ότι μπορούν να βελτιώσουν το δείκτη κόκκινων δανείων NPE ratio στους ισολογισμούς τους… Άλλα κόλπα….

    Ποιος (ποια-ποιες) εκπροσωπούν τα συμφέροντα του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου;

    Έχουν οι πρίγκιπες τις δυσκολίες τους, έχουν όμως και τα τυχερά τους…

    Είναι ξανθιά, είναι εντυπωσιακή, είχε συνεργαστεί και με την παράταξη των ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ του Θέμη Σοφού στις πρόσφατες εκλογές του ΔΣΑ…

    Ήταν η καινούρια παρουσία που τράβηξε τα βλέμματα όλων, όχι μόνο με την κομψή trendy εμφάνισή της, στη Συνέλευση των Μετόχων της Folli Follie την περασμένη Τρίτη.

    Μου φίλησε ευλαβικά το χέρι και ζήτησε πολλές αναλυτικές πληροφορίες ως πρωτοεμφανιζόμενη σε συνελεύσεις της εταιρείας δικηγόρος…

    Η κυρία Φλώρα Κατσαρού, μαζί με τη Μαρία Γρατσία, εκπροσώπησαν την πλευρά του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου κατά τη συζήτηση για την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης του 2019.

    Η βασική στρατηγική ήταν απλή: ΟΧΙ σε όλα.

    Οι λεπτομέρειες όμως ήταν αυτές που έκαναν τη διαφορά….

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.