• Οι δουλειές της νέας διοίκησης της ΦΑΜΑΡ, το big deal στην Μύκονο, το ΟΧΙ της Σκλαβενίτης στους τολμηρούς αγοραστές και το δείπνο του Νίκου και της Ιωάννας στην Κηφισιά

    Νέος Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΦΑΜΑΡ είναι ο Νίκολας Παπαπολίτης της ιστορικής νομικής φίρμας Papapolitis & Papapolitis.

    image

    Η νέα ΦΑΜΑΡ και η νέα Διοίκηση

    «Ποιο είναι το πιο πετυχημένο turnaround story της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας;»

    «Η ΦΑΜΑΡ» μού λένε πολλοί επιχειρηματίες και τραπεζίτες.

    Η αλήθεια είναι πως η ΦΑΜΑΡ ήταν το τελευταίο λείψανο της πάλαι ποτέ κραταιάς Οικογένειας Μαρινόπουλου που ζει καλά μακριά μας, έχοντας φορτώσει τα χρέη της στην ελληνική αγορά.

    Τα τελευταία όμως χρόνια, η ΦΑΜΑΡ αναστήθηκε.

    Βασικός μέτοχος της ΦΑΜΑΡ είναι το κυπριακό fund Elements Capital που όλο αυξάνει τη συμμετοχή του.

    Το Elements Capital, οι τραπεζίτες τώρα τελευταία το ακούν πολύ συχνά στις συζητήσεις για νέες μεγάλες επενδύσεις στην Ελλαδα στον τραπεζικό τομέα και στον χώρο των τροφίμων.

    Χθες έμαθα ότι η νέα διοίκηση της ΦΑΜΑΡ έχει δρομολογήσει νέες συμφωνίες και νέες επενδύσεις κυρίως στον τομέα του R&D.

    Η νέα ΦΑΜΑΡ είναι ένας όμιλος με παρουσία στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία. Απασχολεί 1. 850 υπαλλήλους σε 6 εργοστάσια και 2 μονάδες R&D.

    Πραγματοποιεί τζίρο της τάξης των 210 εκατ. ευρώ διαθέτοντας 1.800 προϊόντα σε 80 χώρες.

    Νέος Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο Κωνσταντίνος Ρεγγής που εκτός των άλλων διαθέτει πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στο χώρο, πολλά από αυτά κατέχοντας θέσεις κλειδιά στην ίδια την Φαμάρ (FAMAR).

    Νέος Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΦΑΜΑΡ είναι ο Νίκολας Παπαπολίτης της ιστορικής νομικής φίρμας Papapolitis & Papapolitis.

    Με τις αλλαγές αυτές στα ηνία της εταιρείας τα πράγματα έχουν πάρει νέα τροπή.

    Κρατήστε τα ονόματα γιατί θα τα ξανασυναντήσετε πολύ σύντομα σε πολλά από τα deals που θα ακούσετε…

     

    Big deal στην Μύκονο 

    Μια μεγάλη συμφωνία στον χώρο του Real estate αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

    Αφορά μεγάλο ξενοδοχείο στο νησί της Μυκόνου, το οποίο τώρα βρίσκεται στην ιδιοκτησία εταιρείας που ανήκει κατά 50% σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές οικογένειες στην Ελλάδα.

    Το υπόλοιπο 50% ανήκει σε ευρωπαίους επιχειρηματίες με τεράστια εμπειρία στα ακίνητα.

    Η πληροφορίες αναφέρουν ότι το ξενοδοχείο πωλείται.

    Το τίμημα θα ξεπεράσει τα 110 εκατ. ευρώ.

    Πλέον η ρευστότητα της συγκεκριμένης ελληνικής οικογένειας με βαρύ όνομα (έχει συμμετοχές και σε 4 εισηγμένες εταιρείες), μετά και τις θορυβώδεις επιχειρηματικές κινήσεις των τελευταίων ημερών, θα είναι πολύ μεγάλη έτσι ώστε να επικεντρωθεί στις Big business που φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης !!!

     

    Η δυναμική των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, MYTILINEOS, ΔΕΗ

    Εντυπωσιακή κίνηση χθες στο χρηματιστήριο για την μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Η μετοχή ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,36% 16,80 ανέβασε όγκους και έκλεισε με κέρδη 1,95% στα 9,42 ευρώ.

    Καλή εικόνα και για την Mytilineos ΜΥΤΙΛ -0,06% 35,84 (έκλεισε με κέρδη 0,9% στα 14,98 ευρώ)  καθώς χθες η Morgan Stanley Λονδίνου, όπως σας αποκάλυψε κατ’ αποκλειστικότητα ο WISEMAN στις 6 Οκτωβρίου, είχε κανονίσει συναντήσεις μεταξύ της διοίκησης της MYTILINEOS και της ξένης θεσμικής κοινότητας.

    Η Morgan έχει κανονίσει και 2ο γύρο συζητήσεων για την Δευτέρα 11 Οκτωβρίου.

    Επίσης και η ΔΕΗ ΔΕΗ -0,78% 11,46 έδειξε χθες σοβαρή συμπεριφορά.

    Η μετοχή βρίσκεται πλέον στα 8,86 ευρώ, κάτι που πιστοποιεί ότι θα σηκώσει από τις αγορές μέσω της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου,  πάνω από 1 δισ. ευρώ.

    Εάν δείτε τις επόμενες ημέρες να σπάει με δύναμη τα 9 ευρώ τότε πάμε για ποσά, πέριξ του 1,2 δισ. ευρώ.

    Ο έμπειρος επικεφαλής της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης με σοβαρότητα, χτίζει το προφίλ της νέας ΔΕΗ.

     

    Η Μετοχή της LAMDA 

    H μετοχή της Lamda Development ΛΑΜΔΑ -0,15% 6,73 έχει πιεστεί αρκετά τον τελευταίο μήνα (αν  και χθες Παρασκευή έκλεισε με μικρά κέρδη 0,33% στα 7,5 ευρώ), καθώς λέγεται στην αγορά, ότι το HELIKON investments αναζητάει επενδυτές οι οποίοι θα αγοράσουν τα πακέτα μετοχών που πουλάει, μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών.

    Οι Ιταλοί της Helikon αναζητούν επιπλέον ρευστότητα για να μπουν στην ΑΜΚ της ΔΕΗ.

    Η  συνολική συμμετοχή της Helikon Long Short Equity Fund Master ICAV επί των δικαιωμάτων ψήφου αυξήθηκε στο 6,48%, λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση της απόφασης της ΔΕΗ για την επικείμενη ΑΜΚ.

    Οι Μιλανέζοι (η έδρα του HELIKON είναι στο Μιλάνο στην VIA GESU 10) θα χρειαστούν δηλαδή περίπου 70 εκατ. ευρώ.

     

    Μάκης και Μαρία Σκλαβενίτη: Ίσως οι μόνοι στην Ελλάδα που δεν πουλάνε

    Την ώρα που στη χώρα μας τα deals διαδέχονται το ένα το άλλο και μάλιστα με πολύ υψηλά τιμήματα – Εθνική Ασφαλιστική, ΔΕΔΔΗΕ, Ιntrasoft – λόγω της τεράστιας ρευστότητας των ξένων, των  προοπτικών ανάπτυξης που διαβλέπουν στην ελληνική οικονομία αλλά και των κινήτρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, μία επιχειρηματική οικογένεια όχι μόνο δεν πουλάει, αλλά ούτε καν φαίνεται να το συζητάει.

    Πηγές που απηχούν απόλυτα τις απόψεις της οικογένειας Σκλαβενίτη, και συνομίλησαν με την δημοσιογράφο του mononews.gr Ρομίνα Νικηφόρου,  σημειώνουν πως ακόμη και εάν χτύπαγε το τηλέφωνο του Γεράσιμου και της Μαρίας Σκλαβενίτη από κάποιον «τολμηρό» που θα επιχειρούσε να τους προτείνει να πουλήσουν την επιχείρηση, η συζήτηση θα σταματούσε προτού… ξεκινήσει.

    Εμφανίζονται δε τόσο κατηγορηματικά αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που δεν θα πήγαιναν ούτε σε συνάντηση για να το συζητήσουν.

    Τώρα μάλιστα που η επιχείρηση για πρώτη φορά το 2020, έπειτα από σχεδόν 4 χρόνια μετά την εξαγορά του Μαρινόπουλου, πέρασε σε κερδοφορία οι επικεφαλής του Σκλαβενίτη ( ο μεγαλύτερος εργοδότης στην Ελλάδα με 27.000 εργαζόμενους)  μπορούν να αισθάνονται δικαιωμένοι για το ρίσκο που πήραν το 2017.

    Και μετά από αυτό δεν φαίνονται διατεθειμένοι να μπουν και σε νέες διαδικασίες άλλης εξαγοράς.

    Οι συνθήκες της πανδημίας έξαλλου, τους βοήθησαν να καλύψουν πιο γρήγορα το έδαφος από το 2017, «κερδίζοντας» ουσιαστικά περίπου δύο χρόνια, ενώ και το 2021 η ισχυρή ανάπτυξη συνεχίζεται.

    Το διεθνές φαινόμενο των ανατιμήσεων φαίνεται ότι θα είναι το μεγάλο πρόβλημα για το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο Σκλαβενίτης όμως αυτή τη στιγμή «κρατάει» τις τιμές του.

    Το καινούριο μεγάλο βήμα για την επιχειρηματική οικογένεια την τελευταία διετία ήταν το sklavenitis.gr, το e-shop που βγήκε στον αέρα στο τέλος του 2020 αρχικά για την Αττική ενώ προηγουμένως είχε κάνει και την κίνηση -ματ στον κλάδο όταν στην αρχή της πανδημίας συνεργάστηκε με την efood για αυθημερόν παράδοση των αγορών, σε μία περίοδο που στην υπόλοιπη αγορά οι παραγγελίες παραδίδονταν αρκετές εβδομάδες μετά.

    Οι ηλεκτρονικές αγορές πάντως υπολογίζεται ότι αποτελούν περίπου το 1,5% του τζίρου του Σκλαβενίτη με τους καταναλωτές να συνεχίζουν να προτιμούν την εμπειρία του φυσικού καταστήματος.

    Το sklavenitis.gr επεκτάθηκε ήδη πρόσφατα στη Λάρισα και ετοιμάζεται να «ανηφορίσει» στη Θεσσαλονίκη.

    Στα επόμενα σχέδια πάντως των επικεφαλής της εταιρείας εκτός από τις επενδύσεις που «τρέχουν» – ύψους 50 εκατ. το 2021- για ανακαίνιση καταστημάτων, ενίσχυση του e-shop κτλ. είναι και η δημιουργία σε μεταγενέστερο χρόνο, ενός ακόμη μεγάλου καταστήματος και μάλιστα σε ένα κομβικό σημείο της Αττικής.

    Πρόκειται για το ιστορικό κτίριο της Renault – MAVA στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας στο ύψος τη Νέας Φιλαδέλφειας που είχε βγει πρόσφατα σε πλειστηριασμό.

    Νίκος Καραμούζης – Ιωάννα Σακελλαρίου: Το δείπνο στην Κηφισιά

    Εξαίσιο δείπνο παραχώρησε ο πρόεδρος της Grand Thornton και επικεφαλής του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap, Νίκος Καραμούζης στην οικία του στην Κηφισιά, με την εκλεπτυσμένη πινελιά της συντρόφου του, Ιωάννας Σακελλαρίου.

    Toute Athènes συναντήθηκαν στη ζεστή ατμόσφαιρα της μονοκατοικίας του, που αγόρασε μετά το διαζύγιό του από την Αγγελική.

    Η Τζένη Μπαλατσινού και ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας κάθισαν με τον Νίκο Καραμούζη.

    Εκ των ων ουκ άνευ, ο τραπεζίτης Μιχάλης Σάλλας με τη Σοφία Στάικου όπως και ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας με τη σύζυγό του, που κάθισαν στο τραπέζι της Ιωάννας.

    Μαζί με την grande επανασύνδεση της αστικής Αθήνας: τον εφοπλιστή Αντώνη Κομνηνό με τη μέτοχο της Zeus & Dione Μιμίκα Κολοτούρα στην πρώτη τους κοινωνική εμφάνιση αφού τα ξαναφτιάξανε (ως γνωστόν, είχαν χωρίσει για πολύ καιρό).

    Πήγαν μαζί και στο Μονακό…

    Ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης με τη σύζυγό του Σάντρα βρίσκονται πάντα στο στενό entourage του ζευγαριού.

    Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου εμφανίστηκε μόνος του και δικαιολογήθηκε αμελλητί: Η Αφροδίτη Παναγιωτάκου βρισκόταν στο Φεστιβάλ Δράμας ταινιών μικρού μήκους…

    Δεν ήταν όμως διόλου δράμα τα πράγματα καθώς βρέθηκε ανάμεσα σε αγαπημένους φίλους.

    Σε μια ατμόσφαιρα εύθυμη, πλην όμως εξόχως τυπική όσον αφορά τις υγειονομικές προφυλάξεις.

    Καλεσμένοι επίσης, στενοί συνεργάτες του Νίκου Καραμούζη, όπως ο Θοδωρής Μόσχος με τη σύζυγό του Ειρήνη.

    Last but not least, η Ιωάννα Παπαδοπούλου των Μπισκότων Παπαδοπούλου  την οποία συνόδευε ο σύντροφός της Γιάννης Παπαθανασίου.

    Οι συζητήσεις περιεστράφησαν γύρω από την πολιτική και την επιχειρηματικότητα, αλλά είδηση δεν βγήκε καμία.

    Τι  σημασία έχει;

    Money makes the world go round, σωστά;

    ΦΑΜΑΡ
    Μιμίκα Κολοτούρα και Ιωάννα Σακελλαρίου

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.