• Οι συζητήσεις των τραπεζιτών για την Ελλάκτωρ, τι συμβαίνει με την Τέρνα Ενεργειακή και την CENER, η ολοκαίνουργια Porsche του Γιάννη Στρούτση και τα καλά νέα του Μεγάλου και της Πειραιώς

    Τον είδα προ ολίγων ημερών, στο γνωστό (και εξαιρετικά ακριβό) εστιατόριο 21, των Βορείων Προαστίων. Κατέβηκε περιχαρής από την απαστράπτουσα λευκή Porsche Panamera, χαμογελαστός και ευγενικός όπως πάντα…

    The WISE MAN
    image
    The WISE MAN

    Οι εκπλήξεις στην Ελλάκτωρ, τα πρόστιμα και η υποβάθμιση από την Fitch 

    Το Σαββατοκύριακο δυο Έλληνες τραπεζίτες συνομιλούσαν σε κεντρικό καφέ της Πολιτείας.

    Θέμα συζήτησης η Ελλάκτωρ.

    Μιλούσαν για εκπλήξεις (χωρίς όμως να μου τις αποκαλύψουν) που έρχονται αλλά και για τις πρόσφατες αποφάσεις της Ελληνικής και της Κυπριακής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς,  εναντίον του CEO της εισηγμένης εταιρείας Ελλάκτωρ Θύμιου Μπουλούτα.

    Η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλλε πρόστιμο 20.000 στον mr Ελλάκτωρ κ. Μπουλούτα για συμμετοχή σε εγχείρημα χειραγώγησης στο Χ.Α της μετοχής της πάλαι ποτέ εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρίας «MARFIN POPULAR BANK PUBLIC CO LTD»

    Επίσης η Κυπριακή Κεφαλαιαγορά έχει επιβάλει πρόστιμο 200.000 ευρώ στον CEO της Ελλάκτωρ.

    Υπενθυμίζεται ότι το διοικητικό δικαστήριο της Κύπρου προχώρησε στην έκδοση απόφασης απορρίπτοντας προσφυγές φυσικών προσώπων μεταξύ των οποίων και του κ. Μπουλούτα, για πρόστιμα που είχαν επιβληθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου γιατί στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας δεν είχαν απομειωθεί 325.600.000 ευρώ επισφαλή «MIGO-ΔΑΝΕΙΑ» (έτσι λέγονταν τα δάνεια που είχε χορηγήσει η τράπεζα σε συνδεδεμένα μέρη με την συγγενή εταιρεία MIG και τα οποία δεν εισπράχτηκαν ποτέ) με αποτέλεσμα να παραπλανούνται οι επενδυτές.

    Οι δυο αποφάσεις αυτές όπως είναι γνωστό οδήγησαν το The International Stock Exchange Authority να ζητήσει την απόσυρση της διαπραγμάτευσης του ομολόγου των 670.000.000 ευρώ της Ellaktor Value Plc (θυγατρικής της Ελλάκτωρ).

    Σήμερα το ομόλογο της Ελλάκτωρ διαπραγματεύεται στην αντίστοιχη αγορά της Αυστρίας.

    Οι δυο τραπεζίτες αναφέρθηκαν ακόμα και στην πρόσφατη υποβάθμιση του ομολόγου  της Ελλάκτωρ από την Fitch στο ‘B’ και το αρνητικό Outlook.

    Τέλος από τους δυο τραπεζίτες πληροφορήθηκα ότι οι εφοπλιστές Μπάκος και Καυμενάκης ολοκλήρωσαν την αποπληρωμή του ενέχυρου στην Farallon, για την εξαγορά των μετοχών της Ελλάκτωρ.

     

    Η ξέφρενη πορεία της ΤΕΝΕΡΓ

    Την  ξέφρενη ανοδική πορεία της Τέρνα Ενεργειακής ΤΕΝΕΡΓ 1,38% 18,35 του δυναμικού επιχειρηματία Γιώργου Περιστέρη, την έχετε παρακολουθήσει εδώ και κάποιες ημέρες.

    Η μετοχή βρίσκεται ήδη στα 14,10 ευρώ με απόδοση περίπου 15% τις τελευταίες 20 ημέρες.

    Για να σας φρεσκάρουμε την μνήμη ο Wiseman σας είχε προειδοποιήσει για την ανοδική πορεία της μετοχής ήδη από τις 21 Οκτωβρίου.

    Επίσης στις 9 Νοέμβριου σας είχαμε επισημάνει ότι η εταιρεία  έχει μπροστά της μόνο καλά νέα.

    Τότε βρισκόταν στα 12,48 ευρώ.

    Την Παρασκευή λοιπόν (19 Νοεμβρίου 2021) ήλθε και η ώρα ενός μεγάλου ξένου FUND να αγοράσει Τέρνα Ενεργειακή.

    Όπως πληροφορείται ο WISEMAN ισχυρός ξένος παίκτης πήρε θέση στην μετοχή.

    Ο όγκος συναλλαγών την ημέρα εκείνη ξεπέρασε τα 334.000 χαρτιά.

    Το όνομα του θα το μάθουμε σε 2 εργάσιμες ημέρες.

    Οι αγορές λέγεται ότι θα συνεχιστούν και σήμερα.

     

    Έντονα ανοδική πορεία και για την CENERGY

    Η μετοχή της CENERGY CENER 0,66% 7,57 της οικογένειας Στασινόπουλου την Παρασκευή έκλεισε με κέρδη 1,39% στα 2,92 ευρώ.

    Ο όγκος συναλλαγών ιδιαίτερα υψηλός αφού ξεπέρασε τα 657.000 χαρτιά με έναν σοβαρό Έλληνα θεσμικό να παίρνει μεγάλη θέση.

    Οι ειδικοί αναφέρουν ότι εφόσον τα ετήσια αποτελέσματα είναι εξαιρετικά όπως και  του 9μηνου τότε η μετοχή ευκολά θα δει τα επίπεδα των 3,5 ευρώ.

    Η μεγάλη άνοδος της CENERGY θα συμπαρασύρει όπως λένε οι ειδικοί και την ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

     

    Μνημείο ανοησίας

    Μόνο αστεία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ανακοίνωση για το ελληνικό crypto το Hellenic Coin.

    H ανακοίνωση δεν υπογράφεται από κανένα φυσικό πρόσωπο αλλά από μια ομάδα που «τρέχει» το Hellenic Coin.

    Η αξία του τους τελευταίους μήνες έχει υποχωρήσει πάνω από 90% και κατά 20% τον τελευταίο χρόνο αφού από τα 0,44 ευρώ τον Νοέμβριο του 2020 σήμερα διαπραγματεύεται στα 0,35 ευρώ. (Δείτε το σχετικό σχεδιάγραμμα)

    Γράφημα: H πορεία του Hellenic Coin

     

    Ο όγκος των συναλλαγών σχεδόν ανύπαρκτος αφού σύμφωνα με την πλατφόρμα coinmarketcap.com δεν ξεπερνάει τα 10.000 ευρώ.

    Στην ουσία η συναλλακτική του δραστηριότητα είναι σχεδόν ανύπαρκτη ειδικά τον τελευταίο μήνα.

    Στις 14 Ιουνίου του 2021 πραγματοποίησε ρεκόρ,  στα 3,9 ευρώ.

    Η ανακοίνωση της εταιρείας που στην ουσία απειλεί με μηνύσεις όσα MME γράφουν για αυτούς,  μπορεί να χαρακτηριστεί ως μνημείο ανοησίας.

    H ανακοίνωση της ομάδας του Hellenic Coin ήταν η εξής:

    “Ο κος Τσάπας εισήλθε στο project, στη θέση του CEO, τον Φεβρουάριο του 2020.

    Το HNC Coin ιδρύθηκε τον Φεβρουάριου του 2015 ως το πρώτο ελληνικό κρυπτονόμισμα.

     Είναι αντιληπτό, ότι ο κος Τσάπας δεν είναι ούτε ο ιδρυτής, ούτε ο ιδιοκτήτης του HNC Coin, όπως εσφαλμένα μνημονεύουν πολλά άρθρα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.

     Κανένα κρυπτονόμισμα δεν έχει ιδιοκτήτη και το HNC Coin δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

     Ιδιοκτήτες του HNC Coin είναι οι χιλιάδες κάτοχοι πορτοφολιών του από όλες τις χώρες του κόσμου.

     Η υπάρχουσα ομάδα του HNC Coin κάνει πυρετώδη προσπάθεια με συνεχείς συζητήσεις και επαφές με υπάρχοντες και νέους επενδυτές και έχει ήδη καταφέρει να δημιουργήσει τον κορμό μιας έμπειρης ομάδας με επενδυτική γνώση, συνέπεια και ευθύνη η οποία αναλαμβάνει την συνέχιση και ανάπτυξη του project.

     Η καινούρια ομάδα (που θα ανακοινωθεί σύντομα) είναι ανοιχτή σε οποιαδήποτε πρόταση ενδιαφερόμενου/ων επενδυτή/ων που επιθυμεί/ουν να συμμετάσχει/ουν και να ενισχύσουν το ήδη υπάρχον επενδυτικό σχήμα, κάνοντας το ακόμα πιο δυνατό και αποκεντρωμένο.

     Πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι επειδή τα ανακριβή δημοσιεύματα που αφορούν το HNC Coin όλο και πληθαίνουν και επηρεάζουν την ψυχολογία των χιλιάδων επενδυτών και την πορεία του νομίσματος, επιφυλασσόμεθα να προβούμε σε όλες τις ενέργειες προκειμένου να προφυλάξουμε την αξιοπιστία του project και τους επενδυτές του, από αβάσιμες δυσφημίσεις“.

     

    Η Τράπεζα Πειραιώς στο προσκήνιο

    Μετά τις ανακοινώσεις της διοίκησης της περασμένη εβδομάδας, η Τράπεζα Πειραιώς έχει για τα καλά μπει στο στόχαστρο των ξένων αναλυτών.

    Ο Χρήστος Μεγάλου υποσχέθηκε οργανική κερδοφορία της τάξης των 350 εκατ. Ευρώ για το 2022 προ προβλέψεων. Αυτή είναι μια αισιόδοξη πρόβλεψη που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των αναλυτών.

    Μέχρι σήμερα η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς φέρνει τα αποτελέσματα που έχει υποσχεθεί στο παρελθόν.

    Τώρα όμως υποσχέθηκε κάτι ιδιαίτερα φιλόδοξο.

    Υποσχέθηκε απόδοση ιδίων κεφαλαίων απόδοση ιδίων κεφαλαίων 5% εντός του 2022 και μέχρι και 10% μεσοπρόθεσμα, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί σήμερα στη ζώνη του Ευρώ.

    Ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς υποσχέθηκε ότι το καθαρό εισόδημα από τόκους θα αυξηθεί και ότι η Τράπεζα είναι σε πορεία επέκτασης με αιχμή όχι πλέον τη μείωση του κόστους, αλλά την αύξηση των κερδών.

     

    Οι business  της φίρμας your legal partners

    Δεν ήταν μικρό το χαρτοφυλάκιο ΟΙΣΤΡΟΣ.

    Απαρτιζόταν από μη εξυπηρετούμενα δάνεια ονομαστικής αξίας 120 εκατ Ευρώ παρακαλώ που είχαν δοθεί σε εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία Κώστα  Παπαναγιώτου.

    Η καθεμία εταιρεία είχε κι ένα ακίνητο για να χρησιμοποιήσει ως ενέχυρο για τα δάνεια αυτά.

    Τελικά τα   μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια που πήραν τον ονομασία ΟΙΣΤΡΟΣ πουλήθηκαν στον Όμιλο EOS (EOS Holding), έναν από τους κορυφαίους αγοραστές χαρτοφυλακίων χρέους.

    H νομική εταιρεία your legal partners με επικεφαλής την κυρία Μαρία Γκολφινοπούλου, με τους συνεργάτες της Νικόλα Χριστόπουλο, Αναστασία Κακαλή και Γιώργο Κυριακόπουλο έκανε μια επιμελή δουλειά στο due dilliigence, μέτρησε την αξία και τις μισθώσεις και τελικά ενημέρωσε την EOS Holding ότι πήρε τη δουλειά.

    Με τα λεφτά που θα πάρει η Τρ. Πειραιώς μηδενίζει το άνοιγμα της στον επιχειρηματία Κ. Παπαναγιώτου ένα μεγάλο μέρος των απαιτήσεών της συμπεριλήφθηκε στο χαρτοφυλάκιο Amoeba που αγοράστηκε από την Bain Capital και κάποια ενεχυριασμένα ακίνητα πουλήθηκαν σε καλή τιμή….

     

    Οι νέες δουλειές του Δικηγορικού Γραφείου Παναγιώτη Μπερνίτσα…

    Ο Παναγιώτης Μπερνίτσας (Νότης όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του) είναι ένας από τους πιο γνωστούς, αποτελεσματικούς και ιδιαίτερα ευρηματικούς δικηγόρους της Αθήνας.

    Η δικηγορική του εταιρεία απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των μεγαλύτερων χρηματοοικονομικών οίκων του εξωτερικού, ειδικά για τις δουλειές τους στην Ελλάδα.

    Έχει βραβευτεί πολλές φορές ως «δικηγορική εταιρεία της χρονιάς».

    Διάβαζα χθες βράδυ, την πολύ καλή δουλειά που έκανε ως νομικός σύμβουλος της Goldman Sachs, της Citi, της Εθνικής Τράπεζας, των Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Optima Bank και Euroxx Securities στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου  της ΔΕΗ.

    Μια λεπτή νομική δουλειά για να «χτιστεί» ένα «βιβλίο προσφορών» ώστε να μπουν στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ νέοι εξειδικευμένοι επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό

     

    Ο  Γιάννης Στρούτσης, η λευκή Porsche Panamera και η Ηλεκτρονική Αθηνών..

    Τον είδα προ ολίγων ημερών, στο γνωστό (και εξαιρετικά ακριβό) εστιατόριο 21, των Βορείων Προαστίων.

    Κατέβηκε περιχαρής από την απαστράπτουσα λευκή Porsche panamera, χαμογελαστός και ευγενικός όπως πάντα…

    Του κουτιού ήταν το ολόλευκο supercar…Η τιμή του; Περίπου 150.000 ευρώ.

    Τον Γιάννη Στρούτση τον θυμάμαι από τα παλιά καλά χρόνια της μεγάλης αισιοδοξίας, προτού αποφασίσω να αποσυρθώ στο Άγιον Όρος.

    Θυμάμαι το πολύ όμορφο σπίτι του, με την ωραία θέα ακριβώς πάνω από το Πολιτεία Tennis Club.

    Το διακριτικό σαλέ στον Παρνασσό για το σκι της οικογένειας..

    Τις Κεχριές…

    Θυμάμαι πόσο ευγενικός, χαρούμενος και εργατικός ήταν.

    Ίσως και λίγο τσιγκούνης… Κρατούσε δυνατά τις αντιστάσεις του ελληνικού επιχειρείν μπροστά στην επέλαση των ξένων αλυσίδων στο λιανεμπόριο…

    Δυστυχώς απέτυχε.

    Πνίγηκε από την έλλειψη ρευστότητας και τα capital controls.

    Επένδυσε στην βαλκανική του επέκταση πολύ περισσότερα από όσα μπορούσε να αντέξει και οι καιροί δεν τον βοήθησαν.

    Ούτε οι συμμαθητές του από το Κολλέγιο…

    Το 2016, τα 50 καταστήματα της Ηλεκτρονικής Αθηνών έκλεισαν, αφήνοντας χρέη 50 εκατ. σε προμηθευτές και τράπεζες αλλά κι ένα πρόστιμο προς το Ελληνικό Δημόσιο που «τακτοποιήθηκε».

    Οι 500 εργαζόμενοι της HΛΕΑΘ που κάποτε πρωταγωνιστούσε στο χρηματιστηριακό ταμπλό. πληρώθηκαν όλοι στο ακέραιο αλλά έχασαν τη δουλειά τους.

    Η αγορά θυμάται ακόμη με μεγάλη έκπληξη, πόσο γρήγορα κατάφερε να κλείσει την εταιρεία του ο Γιάννης Στρούτσης.

    Η αίτηση πτώχευσης κατατέθηκε στις 11 Μαρτίου 2016, συζητήθηκε στο ακροατήριο στις 16 Μαρτίου και η απόφαση που την έκανε δεκτή δημοσιεύθηκε στις 14 Απριλίου.

    Μέσα σε έναν μήνα…

    Φέτος το καλοκαίρι, έγινε ένας πλειστηριασμός 36.877 αντικείμενων της Ηλεκτρονικής Αθηνών (κουζίνες, φούρνοι, ψυγεία, απορροφητήρες, τηλεοράσεις, ακόμη και τηγάνια) με τα οποία η Εurobank (με την CEPAL) προσπαθούσαν να ανακτήσουν 2,3 εκατ. Ευρώ.

    Πάντως προχθές το βράδυ που τον είδα στο “21”, δεν έδινε την εντύπωση ενός ανθρώπου που χρωστά και δεν έχει να πληρώσει…

     

    Τα 4 αυτοκίνητα του Γιάννη Καματάκη στην MLS

    Ο Γιάννης Καματάκης είναι θυμωμένος με τον wiseman.

    Εγώ ως μοναχός του Αγίου Όρους είμαι υπέρ της αγάπης, της ομόνοιας και της δικαιοσύνης.

    Προσωπικές κόντρες δεν έχω.

    Άλλοι είναι αυτοί εναντίον των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απάτη και καταδολίευση.

    Ως ιερωμένος, επιθυμώ να λυθεί επιτέλους ο Γόρδιος Δεσμός της MLS.

    Αυτό ακριβώς θέλουν και οι ομολογιούχοι της MLS oι οποίοι για πρώτη φορά συνασπίζονται και συνεργάζονται μεταξύ τους.

    Έχουν δικαίωμα να πληροφορηθούν ποια είναι επιτέλους η υπολειμματική αξία της MLS.

    Έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν αν στα πάγια στοιχεία της MLS λογίζονται και τα 4 αυτοκίνητα της οικογένειας Καματάκη (μεταξύ των οποίων και μια Porsche Cayenne) τα οποία συνεχίζει να χρησιμοποιεί ο ιδιοκτήτης της εταιρείας χωρίς να του ανήκουν.

    Οι ορκωτοί ελεγκτές αλλάζουν από χρόνο σε χρόνο αλλά τα προβλήματα παραμένουν…

     

    Κλείνει και η πώληση της ICAP

    Θέμα ημερών θεωρείται πια η υπογραφή της συμφωνίας για την πώληση της ICAP σε μεγάλο Ιταλικό Όμιλο.

    Το μόνο κομμάτι της ICAP που δεν θα πωληθεί είναι αυτό που ασχολείται με την αναζήτηση στελεχών (Head Hunters-Human Resources).

    H Global Finance είναι το Private Equity Fund, που μέσω της θυγατρικής του SEEF ελέγχει -από το 2007- την πλειοψηφία των μετοχών της ICAP.

    Στην ICAP συμμετέχει και ο όμιλος Coface, ένας από τους μεγαλύτερους Ομίλους ασφάλισης πιστώσεων.

    Η ICAP με ετήσιο τζίρο της τάξης των 20 εκατ. Ευρώ, είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία που αναγνωρίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος ως Εξωτερικός Οργανισμός Πιστοληπτικών Αξιολογήσεων (ECAI) και από την European Securities and Markets Authority (ESMA) ως Οργανισμός Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας (Credit Rating Agency).

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.