• Ο τραπεζίτης φίλος του Ιταλού businessman του ΤΧΣ, οι νομικές φουρτούνες του Μπρουμίδη της Vodafone και η επιτομή του σωστού timing για τον ValueInvestor

    Μέσα σε 3 ημέρες, τα δύο τραπεζικά top pick του Value Investor, η Alpha Bank και η Εθνική, έκαναν πολύ δυνατό ράλι και υπεραπόδοσαν έναντι του Γενικού Δείκτη.

    the wise man
    image
    the wise man

    Τράπεζες: Ο χαλβάς πήρε το δρόμο του

    Σαμπάνιες μαθαίνω ανοίγουν στις τράπεζες και δη στα τμήματα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς βάζουν μετά από καιρό σε βιώσιμη τροχιά τα προβληματικά δάνεια της εταιρείας Χαϊτογλου, των γνωστών σε όλους χαλβάδων (είναι και οι ημέρες που το προϊόν βρίσκεται στα πάνω του λόγω αποκριάς).

    Η στήλη πληροφορείται ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας (και μέτοχος) Κώστας Χαϊτογλου επέδειξε πνεύμα συνεργασίας και με τις τέσσερις πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Eurobank) και έβαλε περιουσιακά στοιχεία πάνω στο τραπέζι όπως την θυγατρική εταιρεία ΧΑΡΤΕΛ, η οποία στο πλαίσιο του σχεδίου εξυγίανσης πουλήθηκε στην «Frem Industrial Group», μέλος τους ομίλου εταιρειών «INDEVCO».

    Αυτές τις ημέρες τράπεζες και Χαϊτογλου αναμένεται να υπογράψουν νέα σύμβαση που προβλέπει όπως πληροφορούμαι νέο πρόγραμμα αποπληρωμής του εναπομείναντος δανείου – το σύνολο του δανεισμού της εταιρείας ανέρχονταν στα 150 εκατ. ευρώ – και στην σύμβαση ο επιχειρηματίας προσθέτει επιπλέον collaterals.

    Ο Ντόρης, τα CDS και η τάξη του `71

    Ο Θεόδωρος Μάργελλος (Ντόρης για τους φίλους του) την τελευταία φορά που απασχόλησε το πανελλήνιο ήταν στα μνημονιακά χρόνια όταν ο Πάνος Καμμένος είχε εμπλέξει τον επιχειρηματία στο ποντάρισμα των ελληνικών CDS, μέσω της εταιρείας Informed Judgment Partners (IJ Partners).

    Ο Μάργελλος κατείχε στην εταιρεία την θέση του Managing Partner-Head of Investment και η Μιράντα Ξαφά προσελήφθη το 2010 – η εταιρεία ιδρύθηκε το 2009 – ως σύμβουλος.

    Στην ίδια εταιρεία εργάζονταν ο Χάρης Μάκκας (πρώην στέλεχος της τράπεζας Πειραιώς) και ο Δημήτρης Τσουπίδης υιός του Παναγιώτη Τσουπίδη (πρώην προέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου). H στήλη έμαθε από την Γενεύη, ότι η εταιρεία IJ Partners ήταν σε εκκαθάριση εδώ και πολύ καιρό.

    Ο Ντόρης Μάργελλος, που έφυγε απο την ζωή πριν 48 ώρες, είχε εξαιρετική σχέση με την οικογένεια Παπανδρέου και οι επαφές τους με το ΠΑΣΟΚ (το παλιό) μετρούσαν δεκαετίες.

    Δεν είναι τυχαίο ότι στο luxury resto «48», το οποίο άνοιξε ο Ντόρης το 2003 κάθε Τετάρτη συναντιόντουσαν οι συμμαθητές του – οι περισσότεροι μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ – από το Κολλέγιο Αθηνών.

    Όλοι τους απόφοιτοι της περίφημης τάξης του 1971, μεταξύ αυτών και ο Γιώργος Παπανδρέου, θεωρητικά βέβαια διότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν αποφοίτησε από το Κολλέγιο καθώς η οικογένειά του έφυγε εκτός Ελλάδος.

    Στους συμμαθητές του Μάργελλου περιλαμβάνονται ο Γιώργος Κύρτσος και οι Γιώργος Αγουρίδης, Πέτρος Δούκας, Παναγής Καρέλλας, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, Νίκος Μανωλόπουλος, Ντίνος Μαρτίνος, Γιάννης Μηλιός, Νίκος Νανόπουλος, Ανδρέας Πατεράκης, Μιχάλης Πετζετάκης, Γιώργος Σαλονίκης, Δημήτρης Σταμάτης, Γιάννης Τσαντίλης κ.α.

     Ο Χάρης και οι πελάτες που απειλούν να κινηθούν νομικά

    Το ζήτημα της Vodafone δεν αποκλείεται, όπως ακούω, να πάρει νομικές διαστάσεις καθώς αρκετοί πελάτες της εταιρείας που έμειναν χωρίς internet, τηλέφωνο και υπηρεσίες τόσο προχθές όσο και στις 4 Φεβρουαρίου 2021, προετοιμάζονται να προσφύγουν στην δικαιοσύνη.

    Οι περισσότεροι εξ αυτών μαθαίνω ότι είναι επαγγελματίες εκπαιδευτικοί αλλά και γονείς που ξαφνικά ενώ κάνουν διαδικτυακό μάθημα η γραμμή κόβεται και η Vodafone δεν έχει κάτι πειστικό να τους πει.

    Η στήλη πληροφορείται ότι υπάρχουν ακόμη και σήμερα ένα μήνα μετά τις 4 Φεβρουαρίου όταν είχε πέσει το δίκτυο της εταιρείας για 2 και πλέον ώρες πανελλαδικά πελάτες της Vodafone στους οποίους η εταιρεία δεν έχει αποκαταστήσει την βλάβη και ως εναλλακτική τους έχει δώσει δωρεάν καρτοκινητά με σύνδεση internet. κ Μπρουμίδη, αληθεύει;

    Κι αν ναι τι θα κάνετε γι` αυτό;

    Δεν μπορεί μια οικογένεια που τα μισά μέλη της εργάζονται από το σπίτι με τηλεργασία και τα υπόλοιπα προσπαθούν να μάθουν γράμματα μέσω τηλεκπαίδευσης να βρίσκονται σε τέτοιου μεγέθους ανασφάλεια…

    Και δεν μπορεί να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά από την πλευρά της εταιρείας που διοικείτε: όταν η εταιρεία δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υπηρεσίες που παρέχει στον πελάτη να το αποδίδει συνεχώς σε τεχνικό ζήτημα και όταν ο πελάτης θέλει να κόψει το συμβόλαιό του να μην μπορεί εύκολα και να τον βασανίζεται (η εταιρεία) με απίστευτη γραφειοκρατία και ταλαιπωρία…

    Ήρθε (;) η ώρα του Δουζόγλου

    Τον θυμάστε τον ομογενή από την Βενεζουέλα, ο οποίος όπως μαθαίνω τον τελευταίο χρόνο μένει την Αθήνα, που ήθελε να ανοίξει ξενοδοχεία, να αγοράσει την μισή Ελλάδα κλπ κλπ.

    Αναφέρομαι στον Θεόδωρο Δουζόγλου.

    Ο Θεόδωρος λοιπόν αφού απέκτησε ένα χαρτοφυλάκιο αξιοζήλευτων ακινήτων από το Πεντελικόν μέχρι το παλαιό κτήριο του ΟΤΕ δίπλα στην Παλαιά Βουλή τα κρατά κλειστά και ξενοδοχεία ακούγαμε, ξενοδοχεία δεν βλέπουμε.

    Η στήλη ακούει ότι η υπόθεση Δoυζόγλου, η οποία έχει κάποιες γκρίζες γωνίες, αρχίζει να απασχολεί εκ νέου τη δικαιοσύνη.

    Αληθεύει;

    Όσο για τις τράπεζες, οι οποίες είχαν αναπτύξει επαφές μαζί του αλλά και με συνεργάτες του, μαθαίνω ότι το έχουν γυρίσει τούμπα και τον αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι.

    Τα καλά αποτελέσματα της Autohellas και η ΑΜΚ της Aegean Air 

    Aν αναλογιστεί κανείς ότι το 2020 η Autohellas είχε να αντιμετωπίσει και τις επιπτώσεις του Covid-19 αλλά και την πτώχευση της Hertz Global Holdings, τα αποτελέσματά της ήταν εξαιρετικά καλά.

    Μέσα στη χρονιά οι περισσότεροι στάζανε χολή για την Autohellas. «Θα βγάλει ζημιές», «θα έχει τεράστια προβλήματα», κλπ, κλπ.

    Τα αποτελέσματα της Autohellas υπό την διοίκηση του Ευτύχη Βασιλάκη χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς του χρηματιστηρίου ως εξαιρετικά .

    Ο όμιλος κατάφερε παρόλες τις αντίξοες συνθήκες να παρουσιάσει κέρδη μετά φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας της τάξης των 15,85 εκατ. ευρώ.

    Συγχρόνως κατάφερε να μειώσει και το καθαρό της δανεισμό από 345 εκατ. ευρώ σε 320,5 εκατ. ευρώ.

    Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι για αυτόν ακριβώς το λόγο, η τιμή της μετοχής ανέκαμψε σημαντικά από τα χαμηλά που είχε κάνει στις 30 Ιουλίου του 2020 στα 3,20 ευρώ, στα 6,35 που έκλεισε χθες.

    Μία απόδοση της τάξης του 98,43%.

    Πραγματικό Βατερλό σε όσους παρότρυναν να πουλήσουν τις μετοχές της Autohellas από τα επίπεδα των 4 ευρώ και κάτω.

    Η πορεία της μετοχής και τα αποτελέσματα της εταιρίας, τους εξέθεσε ανεπανόρθωτα.

    Όμως επειδή του Wiseman του αρέσει να είναι ακριβοδίκαιος, η Autohellas σε αυτά τα επίπεδα τιμών είναι δίκαια αποτιμημένη.

    Με χθεσινό κλείσιμο έχει μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 310,22 εκατ. ευρώ. Και με έναν καθαρό δανεισμό της τάξης των 320,54 εκατ. ευρώ αυτό μας δίνει μια επιχειρηματική αξία της τάξης των 630,76 εκατ. ευρώ.

    Με τα προσαρμοσμένα EBITDA της εταιρίας στα 50,36 εκατ. ευρώ, αυτό μας δίνει EV/EBITDA 2020=12,52. Σίγουρα δεν είναι υποτιμημένη.

    Σ΄αυτή τη φάση εμείς θεωρούμε ότι είναι στην εύλογή της αξία.

    Συγχρόνως με ίδια κεφάλαια στους μετόχους της μητρικής 271,28 εκατ. ευρώ αυτό μας δίνει ένα P/BV 2020=1,14.

    Και αυτό το θεωρούμε εύλογο.

    Η Autohellas πλέον μπορεί να ατενίσει το μέλλον με μεγάλη αισιοδοξία, αλλά αυτή τη στιγμή πιστεύουμε ότι εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία δεν είναι η Autohellas, αλλά η αύξηση κεφαλαίου που θα κάνει η Aegean.

    O Ιταλός μπίζνεσμαν του ΤΧΣ και οι φίλοι του

    Τελικώς όλα έχουν την εξήγησή τους…

    Η φιλία του Ιταλού μπίζνεσμαν του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας  Marco Mazzuccheli  (BAIN κλπ) με τον πρόεδρο Μιχαηλίδη δεν είναι τελικώς όσο όψιμη φαινόταν αρχικώς, αφού οι δύο ήταν συνάδελφοι σε ξένη τράπεζα.

    Ο Ιταλός μεγαλοπαράγοντας του ΤΧΣ, δηλαδή μετόχου του πιστωτικού ιδρύματος που εργάζεται ο τραπεζίτης, βλέπει την παραμονή του (δηλαδή του Έλληνα μπανκιέρη) ως χρυσή ευκαιρία να κάνει μπίζνες και με την συγκεκριμένη τράπεζα  της οποίας είναι πρόεδρος!

    Όχι βέβαια απευθείας, αλλά μέσω των εταιρειών που αντιπροσωπεύει.

    Για να ξέρετε οι θέσεις που κατέχει εκτός του ΤΧΣ είναι οι εξής: Non-Executive Director στην KredietBank Luxembourg, Senior Adviser στην Bain&Co, Chairman στην Secofind SIM, Non-Executive Director στην Azura Partners LLP, Co-Founder and Deputy Chairman στην Biorek Srl -a molecular diagnostics start-up..

    O Έλληνας τραπεζίτης θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει στη θέση του, αν και εκτιμάται οτι έχει οριστικοποιηθεί η αποχώρηση του.

    Γιατί δεν φαντάζεται κανείς ότι o Ιταλός, ήρθε στην Ελλάδα και στο ΤΧΣ για την πενιχρή αμοιβή του μέλους του Γενικού Συμβουλίου!

    Κι ο Ιταλός κάνει ήδη ισχυρό lobbying στους συναδέλφους του στο ΤΧΣ υπέρ του – φίλου του….

    Η Επιτομή του σωστού Timing 

    Tο σωστό timing είναι κομβικής σημασίας για να πετύχουν οι επενδυτές μεγάλες αποδόσεις.

    Ο Value Investor, που υπογράφει την νέα στήλη του mononews.gr , τη Δευτέρα ήταν πολύ ξεκάθαρος.

    Βροντοφώναξε ότι παρόλο την άνοδο των τραπεζών, τώρα είναι η ώρα για να τοποθετηθείτε στις τράπεζες ενώ σχεδόν όλοι τις αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι.

    Καλύτερος χρονισμός δεν μπορούσε να υπάρξει.

    Μέσα σε 3 ημέρες, τα δύο τραπεζικά top pick, η Alpha Bank και η Εθνική, έκαναν πολύ δυνατό ράλι και υπεραπόδοσαν έναντι του Γενικού Δείκτη.

    Για να σας φρεσκάρουμε την μνήμη ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή 26/02/2021 στις 792.38 μονάδες.

    Χθες 03/03/2021 έκλεισε στις 815.10 μονάδες έχοντας μια απόδοση της τάξης του 2.867%.

    Η ALPHA BANK  είχε κλείσιμο στις 26/02/2021 στα 0.825€ και χθες έκλεισε στα 0,926€ ΑΛΦΑ 1,23% 1,65.

    Μία απόδοση της τάξης του 12.24%. Η ΕΘΝΙΚΗ Τράπεζα  είχε κλείσιμο της Παρασκευή 2.10€.

    Χθες έκλεισε στα 2.241€. Μια απόδοση της τάξης του 6.71% ΕΤΕ 1,85% 7,70.

    Επειδή η άνοδος θα έχει και συνέχεια αλλά με τις απαραίτητες διορθώσεις. Αυτή την εβδομάδα είναι η άνοδος των τραπεζών. Μετά θα πάρουν την σκυτάλη οι μη τραπεζικές μετοχές.

    Επίσης ο Mytilineos την Παρασκευή είχε κλείσει στα 12.75€.  Χθες έκλεισε στα 12.92€ ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00. Μια απόδοση της τάξης του 1.33%.

    Ο ΦΟΥΡΛΗΣ έκλεισε την Παρασκευή στα 4.04€. Χθες έκλεισε στα 4.095€ ΦΡΛΚ -1,69% 4,07 . Μια απόδοση της τάξης του 1.36%.

    Η JUMBO έκλεισε την Παρασκευή στα 13.62€. Χθες έκλεισε στα 14.36€ ΜΠΕΛΑ 0,56% 28,70 . Μια απόδοση της τάξης του 5.43%.

    Η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ έκλεισε την Παρασκευή στα 11.38€. Χθες έκλεισε στα 11.81€ ΜΟΗ 0,08% 26,62 . Μια απόδοση της τάξης του 3.78%.

    Τέλος, η μετοχή του ΤΙΤΑΝΑ έκλεισε την Παρασκευή στα 14.00€.  Χθες έκλεισε στα 14.40€. Μια απόδοση της τάξης του 2.86%.

    Πρέπει πάντα να θυμάστε ότι το χρηματιστήριο δεν είναι αγώνας ταχύτητας αλλά μαραθώνιος.

    Όσοι αγόρασαν το μπουκέτο των 7 μετοχών, μέσα σε 3 ημέρες έχουν μια απόδοση της τάξης του 4.817%.

    Έχουν δηλαδή υπεραποδόσει κατά 68% έναντι του Γενικού Δείκτη.

    Ενώ η διαφορά απόδοσης σαν απόλυτο ποσοστό φίλοι αναγνώστες μπορεί να σας φαίνεται μικρή, η υπεραπόδοση έναντι του Γενικού Δείκτη είναι πολύ μεγάλη.

    Όμως, θα επαναλάβουμε ότι το χρηματιστήριο είναι μαραθώνιος και όχι μόνο οι 3 ημέρες.

    Αυτές τις 7 μετοχές σας τις έχει δώσει ο Value Investor με ορίζοντα το τέλος της χρονιάς.

    Εκεί θα κάνουμε ταμείο. Απλώς, η στήλη ξεκίνησε με το δεξί.

    Το timing της δεν θα μπορούσε να ήταν καλύτερο.

    Φυσικά το mononews.gr δεν προτείνει ποτέ την αγορά η την πώληση μετοχών.

    Είναι αποκλειστική απόφαση του καθενός απο εσάς να λάβει τις κατάλληλες επενδυτικές συμβουλές από τις χρηματιστηριακές εταιρείες.

    Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.