• Ο πόλεμος για την Τράπεζα Πειραιώς, τι έγινε σε Intrakat, ΓΕΚ και Intracom, οι μυστικές διακοπές του Σέρβου Σόλακ με τον Λαβράνο, στα 415 εκατ. το κέρδος από την πώληση της NOVA και οι εσωτερικές πισίνες του ΔΔ και της Λάτση στον Αστέρα

  Εάν γνωρίζει κάποιος καλά το παρασκήνιο της έλευσης Σόλακ στην Ελλάδα το 2020, αυτός είναι ο επιχειρηματίας των υποκλοπών Γιάννης Λαβράνος

  Wiseman
  image
  Wiseman

  Περιεχόμενα

  Παπασταύρου: Παρέμβαση με σημασία στη Hellenic Train

  Χρειάστηκαν λιγότερες από 24 ώρες προκειμένου η Hellenic Train να «μαζέψει» την ανακοίνωσή της για την αδυναμία εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ στο δρομολόγια Θεσσαλονίκη-Λάρισα, η οποία ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στα κοινωνικά δίκτυα.

  Όλα ξεκίνησαν στις 19 Φεβρουαρίου, όταν κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο μια εικόνα με ανακοίνωση κολλημένη στον Προαστιακό Θεσσαλονίκης, η οποία ανέφερε ότι «οι αμαξοστοιχίες προαστιακού από τις 19/2 και μέχρι την ανακοίνωση της αλλαγής τους, δεν δέχονται ποδήλατα και καροτσάκια ΑμεΑ».

  Η κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη όταν γνωστοποιήθηκε ότι η εν λόγω ανακοίνωση δεν είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Hellenic Train ούτε σε κάποιο λογαριασμό της στα κοινωνικά της δίκτυα, επομένως οι ενδιαφερόμενοι για  να ενημερωθούν σχετικώς θα έπρεπε να μεταβούν στους χώρους του Προαστιακού.

  Από την αχρείαστη αυτή ταλαιπωρία, ευτυχώς τους γλίτωσε ο ευαισθητοποιημένος σε θέματα ατόμων με αναπηρία υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος  επικοινώνησε άμεσα με τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σταϊκούρα.

  Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Hellenic Train, το απόγευμα της 20ής Φεβρουαρίου, με (ηλεκτρονική αυτή τη φορά) ενημέρωση να αναφέρει ότι από τις 21 Φεβρουαρίου οι συρμοί του Προαστιακού Θεσσαλονίκη-Λάρισα θα εξυπηρετούν όλους τους επιβάτες, ενώ εξ όσων μαθαίνω στο υπουργείο Υποδομών θεωρείται ότι έχει λήξει το θέμα.

   

  Intrakat – ΓΕΚ – ΜΟΗ – ΕΛΠΕ: Νέα άνοδος

  Αγαπητοί αναγνώστες, χθες το Χρηματιστήριο κινήθηκε σε ήπιους ρυθμούς, με τις μετοχές των εταιρειών πετρελαιοειδών και τις μεγάλες και μικρές κατασκευαστικές να ξεχωρίζουν.

  Ο γενικός δείκτης έκλεισε με μικρές απώλειες στις 1.420 μονάδες.

  Εντυπωσίασε για μια ακόμα συνεδρίαση η Intrakat ΙΝΚΑΤ -0,40% 4,99 που έκανε νέο ρεκόρ 52 εβδομάδων και έκλεισε στα 5,30 ευρώ με 233.000 τεμάχια.

  Σοβαρή για μια ακόμα συνεδρίαση η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ -100,00% που έκλεισε με μικρά κέρδη στα 14,58 ευρώ και (μικρό) όγκο συναλλαγών 139.000 χαρτιά.

  Η ετέρα μετοχή του ομίλου Περιστέρη, η Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -0,39% 18,10 έκλεισε με θετικό πρόσημο στα 16,27 ευρώ.

  Στο ΣΜΕ ΤΕΝΕΡΓ2403  οι αγοραστές «ηρέμησαν», αφού έκανε όγκο 605 συμβόλαια.

  Αξιοπρεπείς ήταν ακόμα η ΜΟΗ ΜΟΗ -100,00% και τα ΕΛΠΕ.

  Τα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -1,46% 8,11 έκλεισαν στα 8 ευρώ με όγκο συναλλαγών τα 258.000 χαρτιά.

  Ο ΔΑΑ σταθεροποιήθηκε στα 8,70 ευρώ καθώς φαίνεται ότι ο επίμονος πωλητής έχει ηρεμήσει.

  Η ATTICA GROUP ΑΤΤΙΚΑ -100,00% έκλεισε στα 2,41 ευρώ με οριακά κέρδη και (μικρό)  όγκο συναλλαγών τις 68.000 μετοχές.

  Intracom και IDEAL δέχτηκαν έντονες πιέσεις, αλλά χωρίς τζίρο.

  Και οι δυο μετοχές έκλεισαν με απώλειες πέριξ του 3,7%.

  Προφανώς ρευστοποιούσαν θέσεις μικροί παίκτες.

  Ειδικά στην Intracom, ο όγκος συναλλαγών που άγγιξε τα 188.000 χαρτιά, θεωρείται μικρός.

  Μικρή πτώση και για την INTRALOT που έκλεισε στα 1,18 ευρώ.

   

  Πειραιώς: Στις 29/2 η απόφαση –  Πόλεμος τεχνοκρατών-πολιτικών

  Όπως άπαντες γνωρίζετε, τα «φώτα» τούτες τις ημέρες είναι στραμμένα στην Τράπεζα Πειραιώς.

  Μην ξαφνιαστείτε εάν τις επόμενες ημέρες δείτε πιέσεις σε κάποιες μετοχές.

  Είναι πιθανόν, κυρίως Έλληνες, να ρευστοποιούν άλλες θέσεις που έχουν για να συγκεντρώσουν κεφάλαια και να τοποθετηθούν στην Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,53% 3,77 για ένα γρήγορο play.

  Όμως, δυο είναι τα ζητήματα που απασχολούν.

  Το πρώτο είναι τι ποσοστό θα διατεθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), δηλαδή εάν θα είναι 20+2% ή το 27%.

  Απόφαση στην κυβέρνηση δεν υπάρχει.

  Εξακολουθούν να ισχύουν οι 2 αντίθετες απόψεις των τεχνοκρατών και των πολιτικών, κάτι που όμως δεν είναι καινούργιο.

  Οι μεν θέλουν το 27% και οι δε το 20+2%.

  Αλλά αυτά είναι γνωστά εδώ και περίπου 45 ημέρες.

  Στην ουσία είναι μια διαμάχη μεταξύ πολιτικών και τεχνοκρατών.

  Η οριστική απόφαση θα ληφθεί μετά την επιστροφή του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από την ΙΝΔΙΑ και σε κάθε περίπτωση στις 29 Φεβρουαρίου.

  Το μεγάλο ενδιαφέρον είναι ήδη δεδομένο είτε πουληθεί το ένα ποσοστό είτε το άλλο.

  Όπως σας έχω ενημερώσει εδώ και πολλές ημέρες το placement, θα υπερκαλυφθεί από 5 έως 8 φορές, και αυτό είναι δεδομένο.

  Το άλλο ζητούμενο είναι η τιμή.

  Χθες η μετοχή έκλεισε στα 3,968 ευρώ.

  Οπότε και με τα χθεσινά δεδομένα το placement θα κινηθεί στα επίπεδα του 3,60 έως 3,80 ευρώ.

  Δεν αποκλείεται έως την 4η Μαρτίου, η μετοχή να βρεθεί στα επίπεδα των 4,10 ευρώ.

   

  Aegean: Στην Ινδία

  Δεν θα μπορούσε να λείπει η Aegean Airlines, από τη μεγάλη επιχειρηματική αποστολή και επίσημη επίσκεψη στην Ινδία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αποσκοπεί στο άνοιγμα της μεγάλης αυτής αγοράς για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

  Η Aegean ΑΡΑΙΓ -0,34% 11,79 αναπτύσσεται σταθερά και πρωταγωνιστεί πλέον στη διεθνή αεροπορική αγορά με νέες συνεργασίες και επεκτείνεται με νέους προορισμούς.

  Τα στελέχη της AEGEAN συμμετείχαν στην επιχειρηματική αποστολή και πραγματοποίησαν αποδοτικές συναντήσεις.

  Φημολογείται ότι η εταιρεία σκέφτεται πολύ σοβαρά να επιχειρήσει δρομολόγιο στην Ινδία ή κάποια συνεργασία προπομπό, όπως άλλωστε έχει ξανακάνει πριν ξεκινήσει τις πτήσεις για Ντουμπάι.

   

  BC – UNITED: Κέρδος 425 εκατ. ευρώ από την πώληση της NOVA

  Το mononews.gr, πρώτο από όλους, σας ενημέρωσε την προηγούμενη Παρασκευή ότι το CVC ετοιμάζεται, όταν ανοίξει η διαδικασία της πώλησης της NOVA, να καταθέσει προσφορά για την εξαγορά της.

  H πρόθεση του ισχυρού ευρωπαϊκού fund (προ εβδομάδων «σήκωσε» από τις αγορές το θηριώδες νούμερο των 27 δισ. ευρώ) είναι να καταθέσει προσφορά περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 6 φορές τα EBITDA του 2023, που έφτασαν τα 250 εκατ. ευρώ.

  Η διαδικασία δεν έχει εκκινήσει ακόμα, καθώς προ ημερών δόθηκε εντολή (mandate) στην Morgan Stanley.

  Ο φάκελος λογικά θα ετοιμαστεί έως τα μέσα Μαρτίου και στη συνέχεια θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι να τον παραλάβουν.

  Προφανώς όσοι ενδιαφερθούν θα προχωρήσουν σε οικονομικό και νομικό έλεγχο (due diligence).

  Χθες η ΔΕΗ σε ανακοίνωση της διέψευσε ότι έχει εισέλθει σε σχετική συζήτηση ή συμφωνία για την υπόθεση της NOVA.

  Προφανώς η ΔΕΗ δεν έχει λόγο να εισέλθει σε καμμιά συζήτηση για τον απλούστατο λόγο, ότι η ίδια δεν ενδιαφέρεται να δώσει BID (προσφορά) για την NOVA.

  Εκτός από αυτό εφόσον  η διαδικασία δεν έχει ακόμα εκκινήσει, είναι μάλλον απίθανο να έχει ξεκινήσει συζητήσεις ακόμα και εάν το ήθελε.

  Όπως έχετε ενημερωθεί, πρόταση θα υποβληθεί όχι από την ΔΕΗ,  αλλά από το CVC που όμως κατέχει το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ.

   

  Πηγές στο mononews: Το 1,5 δισ. είναι το maximum Bid για την NOVA

  Πάντως να σημειωθεί ότι ανεξάρτητες πηγές που ρώτησε ο WISEMAN για το τίμημα της NOVA επιβεβαίωσαν ότι «η σημερινή αξία της επιχείρησης δεν υπερβαίνει τα 1,5 δισ. ευρώ».

  Όπως μας εξήγησαν, οι νυν μέτοχοι της NOVA δαπάνησαν  1,075 δισ. ευρώ για την εξαγορά της, προ 5ετίας.

  Αν και προ ετών είχε προαναγγείλει ένα θηριώδες νούμερο προς επένδυση που άγγιζε τα 2 δισ. ευρώ και μάλιστα ενώπιον του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, εν τούτοις είναι «ομιχλώδες» πόσα χρήματα έχουν τοποθετηθεί έως τώρα.

   

  NOVA: Μη σοβαρές απαντήσεις

  Η ίδια η εταιρεία που ρωτήθηκε χθες από το mononews.gr, υποστηρίζει ότι έχουν επενδυθεί 500 εκατ. ευρώ (από τα 2 δισ. ευρώ),  χωρίς όμως να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις.

  Προφανώς η NOVA δίδει τις απαντήσεις που θέλει που περισσότερο «ομιχλώδεις» είναι, παρά ξεκαθαρίζουν το τοπίο.

  Εικάζω ότι εκεί στην NOVA θα πρέπει να προσλάβουν κανένα σοβαρό άνθρωπο, για να δίνει σοβαρές απαντήσεις στα media.

  Ειδάλλως τον σοβαρό άνθρωπο θα τον προσλάβει, μάλλον, η επόμενη διοίκηση!!!

   

  Νίκος Σταθόπουλος: Θα είναι ικανοποιημένος με 425 εκατ. ευρώ;

  Επί της ουσίας οι ίδιες ανεξάρτητες πηγές που έχουν σοβαρές γνώσεις της τηλεπικοινωνιακής αγοράς της Ελλάδας και μίλησαν στον mononews με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, λένε ότι «Οι μέτοχοι της BC και της UNITED, εάν πουλήσουν την NOVA πέριξ των 1,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι. Μέσα σε 5 χρόνια θα πάρουν κέρδος 425 εκατ. ευρώ».

  Φυσικά οι ίδιες πηγές της αγοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εάν η διαδικασία καθυστερήσει αρκετά, δηλαδή πάνω από 6-8 μήνες.

  Εξηγούν εμφαντικά ότι «Στο τέλος του 2024, η επιχείρηση δεν θα αξίζει ούτε καν 1,4 δισ. ευρώ».

  Προφανώς ο «πολύς» και ολίγον arrogant… Νίκος Σταθόπουλος, το αφεντικό της BC PARTNERS, θα πρέπει να είναι ικανοποιημένος με τα 425 εκατ. ευρώ, που θα αποκομίσει ο ίδιος και η UNITED, για την δουλειά των τελευταίων 5 ετών.

   

  Σόλακ – Λαβράνος: Οι διακοπές στην Αντίπαρο και το παρασκήνιο από την  πώληση της Νova

  Καθώς η διαδικασία πώλησης της NOVA είναι σε πλήρη εξέλιξη με την πλευρά της BC Partners και του ομίλου United, του Σέρβου μεγαλομετόχου της NOVA, Ντράγκαν Σόλακ, να ζητούν 2 δισ. ευρώ, έχει έρθει στο προσκήνιο και το παρασκήνιο της έλευσης του Σόλακ στην Ελλάδα το 2020.

  Εάν γνωρίζει κάποιος καλά το παρασκήνιο, αυτός είναι ο επιχειρηματίας των υποκλοπών Γιάννης Λαβράνος.

  Βλέπετε ο Λαβράνος και οι τότε κυβερνητικοί φίλοι του έδιναν διαβεβαιώσεις στον Σόλακ πως θα τα βρει όλα εύκολα και ρόδινα, εάν τους εμπιστευθεί και συμπράξει μαζί τους.

  Εκείνος όχι μόνον εμπιστεύθηκε τον Λαβράνο, ως άτυπο σύμβουλό του, αλλά έκανε και διακοπές μαζί του στην Αντίπαρο το 2021.

  Εκείνες, δε, οι διακοπές είχαν ξεκινήσει με περιπετειώδη τρόπο, καθώς ο Λαβράνος ο ίδιος πιλόταρε το ελικόπτερο με το οποίο μετέβησαν στο νησί των Κυκλάδων, με τρόπο που έκανε τον Σέρβο να σταυροκοπιέται και να δηλώνει εκ των υστέρων πως δεν θα ανέβει ξανά σε ελικόπτερο.

  Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, σε εκείνες της διακοπές στην Αντίπαρο, ο Λαβράνος είχε προτείνει στον ιδιοκτήτη της United Group να τοποθετήσει στη θέση του CEO της NOVA με δεκαετές συμβόλαιο τον στενό του φίλο Φέλιξ Μπίτζιο.

  Κατά τον Λαβράνο, εάν ο Μπίτζιος λάμβανε τη θέση αυτή η NOVA θα είχε στο «τσεπάκι» μια σειρά από «θεσμικές διευκολύνσεις».

  Ο Ντράγκαν Σόλακ δεν υιοθέτησε την πρόταση Λαβράνου.

  Κατά μια εκδοχή, στέλεχος του Ομίλου Βαρδινογιάννη είπε στον Σόλακ να μην προχωρήσει στη λύση που πρότειναν Λαβράνος και Μπίτζιος, προειδοποιώντας τον πως είναι «αμφιλεγόμενοι».

  Κατά μία άλλη εκδοχή, ο Σέρβος πληροφορήθηκε πως ο Μπίτζιος είχε εμπλοκή σε σοβαρές δικαστικές υποθέσεις.

  Μετά τα μέσα του 2022, όταν και η υπόθεση των υποκλοπών έφερε στη δημοσιότητα τον Γιάννη Λαβράνο, το σύστημα του και τους κυβερνητικούς του φίλους, ο Σόλακ διαπίστωσε πως έπρεπε να προσεταιριστεί υγιείς και εύρωστους επιχειρηματίες.

  Στην πράξη αποδείχθηκε πως όσα υπόσχονταν ο Λαβράνος και η παρέα του στον Σόλακ, προκειμένου να επενδύσει στην Ελλάδα (και στους ίδιους), ήταν λόγια του αέρα.

  Και έτσι σήμερα ο Σέρβος ψάχνει τρόπο να πωλήσει τη NOVA, να πάρει πίσω τα λεφτά που έβαλε και να κλείσει το «κεφάλαιο Ελλάδα».

   

  Σπύρος Λάτσης: Τα χρυσά μερίσματα και πώς επωφελήθηκε από την Credit Suisse

  Απόδοση που φθάνει στο 22% για τους μετόχους της πέτυχε το 2023 η ελβετική EFG International, εμφανίζοντας κέρδη 303 εκατ. φράγκων – αυξημένα κατά 50% σε σχέση με το 2022.

  Η συνολική απόδοση οφείλεται στην αύξηση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου και στην ανάκτηση των καθαρών περιθωρίων προμήθειας.

  Η ΕFG, όπως και άλλες ελβετικές τράπεζες, επωφελήθηκαν από τα «συντρίμμια» που άφησε πίσω της η Credit Suisse.

  Η EFG ανέφερε ότι από τα 140 νέα στελέχη που προσέλαβε πριν από έναν χρόνο, τα 104 προέρχονταν από την CS συμβάλλοντας σημαντικά στα αποτελέσματα της.

  Τώρα όσον αφορά στα κέρδη του Σπύρου Λάτση από την ελβετική τράπεζα, δεν θα είναι και λίγα διότι το προτεινόμενο μέρισμα φθάνει τα 0,55 φράγκα ανά μετοχή, το οποίο αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 22%.

  Η οικογένεια Λάτση μέσω του European Financial Group διαθέτει το 45,4% των μετοχών της Τράπεζας (περίπου 140,4 εκατομμύρια μετοχές), συνεπώς το συνολικό μέρισμα που θα εισπράξει ανέρχεται σε περίπου 70 εκατ. φράγκα (περίπου 73,5 εκατ. ευρώ).

   

  Βρετανικά Κολλέγια επανεξετάζουν τη συνεργασία τους με Έλληνες ιδιώτες

  Προβληματισμός επικρατεί στα Κολλέγια της Γηραίας Αλβιώνας, τα οποία αναζητούν νέα φόρμουλα για την συνεργασία τους με Έλληνες ιδιώτες μετά την επικείμενη ψήφιση του νόμου για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων

  Τα βρετανικά πανεπιστήμια που συνεργάζονται με μεγάλους παίκτες της ιδιωτικής εκπαίδευσης όπως ο Κωνσταντίνος Ροδόπουλος, του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, και ο Βασίλης Δασκαλάκης, που έχει το BCA, εξετάζουν τις αλλαγές ισορροπιών που θα φέρει ο νέος νόμος μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά και τη νέα αγορά που δημιουργείται στην Ελλάδα με την έλευση ξένων πανεπιστημίων, τα οποία θα παρέχουν αναγνωρισμένα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα.

  Το οικονομικό μοντέλο, η ασυμβατότητα των διδάκτρων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και το γεγονός ότι πολλά κολλέγια συνεργάζονται με παραπάνω από ένα βρετανικά πανεπιστήμια  προβληματίζουν τους Βρετανούς για το αν θα διατηρήσουν τη συνεργασία με τα κολλέγια ως έχει ή θα προχωρήσουν στην ίδρυση μίας νέας νομικής οντότητας ως παράρτημα ξένου πανεπιστημίου.

  Όσο για την έλευση βρετανικών πανεπιστημίων, χωρίς συνεργασία με κάποιον ιδιώτη, αυτό θεωρείται ακόμα πιο δύσκολο εγχείρημα.

  Οι Έλληνες φοιτητές αποτελούν τη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης για τα βρετανικά πανεπιστήμια και σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες, δύσκολα θα διακινδυνεύσουν τη σταθερή εισροή φοιτητών από την Ελλάδα, με την δημιουργία παραρτημάτων.

   

  Κουτσολιούτσοι: Το μαρτύριο της σταγόνας  στη δίκη

  Στην τελική ευθεία έχει μπει η δίκη της Folli Follie, με τις καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης να φτάνουν στο τέλος τους.

  Παρόλο που η  δίκη συνεχίζει «κόντρα» στα εμπόδια που βάζει η αποχή των δικηγόρων, εκτιμάται ότι οι απολογίες των κατηγορουμένων θα ξεκινήσουν στα μέσα Μαρτίου.

  Η συνέχεια πάντως αν το επιτρέψει ο Δικηγορικός Σύλλογος προμηνύεται συναρπαστική.

  Η οικογένεια Κουτσουλιούτσου φαίνεται ότι «περνάει το μαρτύριο της σταγόνας», καθώς ο ένας μετά τον άλλον οι μάρτυρες υπεράσπισης των άλλων κατηγορουμένων «φορτώνουν» την ευθύνη στην «αγία οικογένεια» για το σκάνδαλο της Folli.

  Xθες για παράδειγμα ήταν η σειρά του μάρτυρα υπεράσπισης του κατηγορούμενου Φραγκίσκου Γρατσώνη, ο οποίος απροκάλυπτα έριξε στυγνά τις ευθύνες στον βασικό κατηγορούμενο Δημήτρη Κουτσολιούτσο.

  Ανυπομονούμε, λοιπόν, για τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι απολογίες των κατηγορουμένων και ειδικότερα της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

  Σας μεταφέρω λοιπόν ότι  ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος εκτιμά ότι θα χρειαστεί δύο μέρες για να ολοκληρώσει την απολογία του.

  Έχει πολλά να πει άλλωστε για τους πλαστούς ισολογισμούς και τα καταστήματα «φαντάσματα» που ξεφύτρωναν στις τέσσερεις γωνίες του πλανήτη.

  Για να δούμε, λοιπόν, πώς θα καταφέρει να αντικρούσει όλα όσα έχουν ακουστεί στις δικαστικές αίθουσες για εκείνον και την οικογένειά του.

   

  Παπαπολίτης: Σύμβουλος σε Morgan και Intralot 

  Η δικηγορική εταιρεία Παπαπολίτης & Παπαπολίτης, με επικεφαλής τον εταίρο Νικόλα Κατσαρό και τον διευθύνοντα εταίρο Νικόλα Παπαπολίτη, συμβούλευσε τη Morgan Stanley στη συναλλαγή Frontier II, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

  Σας θυμίζω ότι η συναλλαγή αυτή της Εθνικής Τράπεζας αφορούσε στην τιτλοποίηση ενός χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων συνολικής αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, μέρος της οποίας (τα senior bonds) καλύφθηκε από την εγγύηση του Δημοσίου με βάση το πρόγραμμα Ηρακλής ΙΙΙ.

  Η ίδια δικηγορική εταιρεία ανέλαβε και το ομόλογο της Intralot ΙΝΛΟΤ -100,00% των 130 εκατομμυρίων ευρώ, του οποίου η προσφορά ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 4 το απόγευμα της Παρασκευής.

   

  «Μασάζ» Σκυλακάκη στην Ξάνθη για την επένδυση της Sunlight

  Μην περιμένετε σήμερα ανακοινώσεις για το πού θα γίνει το Gigafactory της Sunlight, καθώς η επίσκεψη του υπουργού Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη – η οποία είχε δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες – τελικώς θα έχει μόνο εθιμοτυπικό χαρακτήρα.

  Το παζάρι για το αν η στρατηγική επένδυση, που θα ξεπεράσει τα 1,5 δισ. ευρώ, γίνει επί ελληνικού εδάφους ή στη Γαλλία καλά κρατεί.

  Η Sunlight Group, μέλος του επενδυτικού Ομίλου Olympia, πρόσφατα ανέθεσε στον Νίκο Μαντζούφα, τα καθήκοντα Chief Funding and Institutional Affairs Officer για το έργο της κατασκευής του gigafactory.

  Το πού θα γίνει η επένδυση, η εταιρεία το συσχέτιζε με  τη χρηματοδότησή της.

  Ο CEO της Sunlight Λάμπρος Μπίσαλας, τον Δεκέμβριο είχε πει «Δεν θα πρέπει να θεωρείται καθόλου δεδομένη η εγκατάσταση στη Δυτική Μακεδονία του Gigafactory, όπως είχε προαναγγελθεί, καθώς η Γαλλία εμφανίζεται πιο «φιλόξενη» διότι η Γαλλική Κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να επιδοτήσει  με 700 εκατ. ευρώ τη συγκεκριμένη επένδυση αν γίνει εκεί».

  Οι συζητήσεις με τη γαλλική πλευρά έγιναν πριν από δύο μήνες, είπε, ενώ οι συζητήσεις με την Ελληνική Κυβέρνηση οι οποίες διαρκούν ήδη ενάμιση χρόνο δεν έχουν καταλήξει.

   

  O Στάσσης κόβει και τυπικά τη σύμβαση με το ιδιωτικό ορυχείο Μ.Ε.ΤΕ στην Κοζάνη…

  Και τυπικά προχωρά στη διακοπή της σύμβασης της ΔΕΗ ΔΕΗ -100,00% με τη Μ.Ε.ΤΕ Α.Ε για την προμήθεια λιγνίτη από το ορυχείο Προσηλίου Σερβίων Κοζάνης, ο Γιώργος Στάσσης.

  Η προμήθεια έχει σταματήσει από τη ΔΕΗ εδώ και 4-5 μήνες, αφού πλέον δεν χρειάζεται η αξιοποίηση του λιγνίτη στον ΑΗΣ Μελίτης, τον οποίο τροφοδοτούσε για χρόνια το ορυχείο Προσηλίου.

  Οι  δύο πλευρές θα διευθετήσουν σε κλίμα συνεννόησης την αποζημίωση που θα καταβληθεί από τη ΔΕΗ για τη μη ολοκλήρωση της μεταξύ τους σύμβασης, η οποία τυπικά παραμένει σε ισχύ.

  Θυμίζω πως η  εταιρία Μ.Ε.ΤΕ. Α.Ε. ιδρύθηκε το 1986 από τον μακαρίτη  Γεώργιο Κ. Μεσσήνη που ήταν Μηχανικός Μεταλλείων.

  Το σύνολο των μετοχών της εταιρίας ανήκει στα μέλη της οικογένειας Σταματούλας Μεσσήνη, με τον Κωνσταντίνο Μεσσήνη, Πρόεδρο και τον Ανδρέα Μεσσήνη, Διευθύνοντα Σύμβουλο.

  Η παραγωγή από το λιγνιτωρυχείο της Μ.Ε. ΤΕ στο Προσήλιο Σερβίων εξάγεται τους τελευταίους  μήνες στην αγορά των γειτονικών Σκοπίων, όπου η ζήτηση παραμένει μεγάλη.

   

  …και το πρόβλημα με τα φορτηγά

  Όμως, οι παραγγελίες από το λιγνιτωρυχείο Προσηλίου προς τη Βόρεια Μακεδονία μεταφέρονται από φορτηγά που έρχονται από τα Σκόπια, καθώς εκεί το πετρέλαιο κίνησης είναι πολύ πιο φθηνό, ενώ και η φορολογία των επιχειρήσεων μεταφορών είναι πολύ μικρότερη από ό,τι στη χώρα μας.

  Συνεπώς, έμειναν χωρίς δουλειά τα φορτηγά και οι οδηγοί που τα προηγούμενα χρόνια εργάζονταν για τη μεταφορά προς τον ΑΗΣ Μελίτης.

  Οι φορτηγατζήδες είχαν ήδη προχωρήσει σε κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα και απειλούν με καταλήψεις δρόμων.

  Μαθαίνω όμως ότι πριν από περίπου μία εβδομάδα και με διακριτική παρέμβαση του Γιώργου Στάσση, αντιπροσωπεία των ιδιοκτητών φορτηγών είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γ. Αμανατίδη, για πιθανή λύση  που θα είναι win-win.

  Ο κ. Αμανατίδης ανέφερε πως «μεριμνούμε για άλλες διεξόδους για τους ιδιοκτήτες και τους οδηγούς των φορτηγών, οι οποίες φαίνονται ελκυστικές αρκεί να μπορέσει η ζήτηση για μεταφορικό έργο να εκτονωθεί το συντομότερο» αλλά εγώ ως wiseman μαθαίνω για πολύ πιθανές θετικές εξελίξεις για όλους.

   

  Ο Σιάμισιης (Helleniq Energy) ξεκινάει σιγά-σιγά πράσινο υδρογόνο στη Θεσσαλονίκη…

  Παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου για την παραγωγή αμμωνίας ή μεθανόλης με κύριο προορισμό την αξιοποίησή τους ως καύσιμο στα πλοία, προγραμματίζει ο Ανδρέας Σιάμισιης της Helleniq Energy στο διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης.

  Το πανάκριβο πρότζεκτ πάντως βρίσκεται σε αρχικό στάδιο σχεδιασμού, μιλάμε για 5-7 χρόνια ωρίμανσης και λειτουργίας, αλλά κάποτε πρέπει να γίνει μία αρχή.

  Επίσης προβλέπεται η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 300 MW κοντά στις εγκαταστάσεις της εταιρείας προκειμένου να τροφοδοτεί με «πράσινη» ενέργεια την μονάδα ηλεκτρόλυσης που θα έχει ισχύ 100 MW.

  Οι φίλοι μου μέσα στον όμιλο (ως γνωστόν ο wiseman έχει παντού μόνο φίλους…) μου λένε με έμφαση πως δεν ξεκινούν ένα ακόμη, από τα πολλά, πιλοτικά έργα παραγωγής υδρογόνου, αλλά ένα καθετοποιημένο πρότζεκτ για «το ναυτιλιακό καύσιμο του μέλλοντος», όπως χαρακτηρίζεται διεθνώς το πράσινο υδρογόνο.

  Ούτως ή άλλως, η ποντοπόρος ναυτιλία αλλά και η ακτοπλοΐα, πλέον αναλαμβάνουν υποχρεωτικά δεσμεύσεις διεθνώς, για τη χρήση πράσινων καυσίμων, διαφορετικά δεν θα μπορούν να προσεγγίζουν σε λιμάνια της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής που είναι οι μεγάλοι παγκόσμιοι καταναλωτές προϊόντων και αγαθών.

  Οι έμπειροι τεχνικοί του Ομίλου μου λένε τέλος, ότι ακόμη και από τις μεγαβατώρες που δεν καταναλώνονται, θα μπορούν να παράγουν ανανεώσιμο υδρογόνο μέσω ηλεκτρόλυσης, που θα χρησιμεύει ως καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρισμού μέσω κυψελών καυσίμου, ως backup για τα ηλιακά πάνελ όταν αυτά υπολειτουργούν.

   

  Aλεξάνδρα Σδούκου και John Ardill (ExxonMobil) έδωσαν όρκους αιώνιας πίστης…

  …εντάξει κάνουμε και λίγο χιούμορ διότι mononews.gr και wiseman πάλι έπεσαν μέσα στις προβλέψεις και στο ρεπορτάζ φυσικά.

  Σας είχαμε γράψει από τις 20 του μήνα («Για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Κρήτη») ότι η κ. Σδούκου θα δει ανώτατο κλιμάκιο  της ExxonMobil από τον τομέα των Ερευνών και ότι οι πληροφορίες του wiseman λένε ότι πρόκειται για τον Dr. John Ardill, αντιπρόεδρο της ExxonMobil στις Διεθνείς έρευνες (Global Exploration) που θεωρείται άνθρωπος-κλειδί στον τομέα αυτό και θα φθάσει από το Χιούστον του Τέξας όπου κατοικοεδρεύει, μαζί με το επιτελείο του για ουσιαστικές και σε βάθος συζητήσεις με την Ελληνίδα υφυπουργό.

  Λοιπόν έχουμε και λέμε: ήταν όντως ο αντιπρόεδρος της  ExxonMobil John Ardill, ο οποίος  στο περιθώριο της EGYPES 2024 στην Αίγυπτο συναντήθηκε με την υφυπουργό κ. Σδούκου.

  Σε ποστάρισμα  στο LinkedIn η υφυπουργός Ενέργειας τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η εμπιστοσύνη της ExxonMobil στo δυνητικό δυναμικό φυσικού αερίου της Ελλάδας αποτελεί σημαντική αιτία αισιοδοξίας για εμάς».

  Ο VP Global Exploration της Exxonmobil κ. Ardill, είπε καθαρά στην Ελληνίδα υπουργό ότι υπάρχει πρόθεση της αμερικανικής εταιρείας να προχωρήσει τις έρευνες στην Κρήτη, μετά και από τα θετικά αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που ολοκληρώθηκαν πέρυσι.

  Όλα καλά, όλα ανθηρά φαίνονται αλλά εμείς για να το …ευχαριστηθούμε, περιμένουμε και τυπικά την τελική και επίσημη επενδυτική απόφαση της ExxonMobil για την έναρξη των γεωτρήσεων στην Κρήτη.

  Όπως και να το κάνουμε, άλλο οι αγνές προθέσεις της αμερικανικής εταιρείας και άλλο η επίσημη κατάθεση του αιτήματος για την ερευνητική γεώτρηση στην αρμόδια ΕΔΕΥΕΠ που αναμένεται σε περίπου ένα μήνα.

  Σε κάθε περίπτωση πάντως, «τρυπάνι» θα μπει νότια της Κρήτης σε 10 μήνες το νωρίτερο, να εξηγούμαστε…

   

  Καλυψώ Μαρία Νομικού: αγόρασε μετοχές αξίας 84.000 ευρώ

  Η LAMDA Development S.A. (η «Εταιρεία») ανακοίνωσε ότι η κα Καλυψώ Μαρία Νομικού, ανεξάρτητο μη-εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ., προέβη στις παρακάτω συναλλαγές:

  • Την 16.02.2024 αγόρασε 6.000 κοινές ονομαστικές μετοχές της Εταιρείας, με μέση τιμή €7,04 ανά μετοχή και συνολική αξία συναλλαγής €42.226,13.
  • Την 19.02.2024 αγόρασε 6.000 κοινές ονομαστικές μετοχές της Εταιρείας, με μέση τιμή €7,00 ανά μετοχή και συνολική αξία συναλλαγής €42.027,13.

   

  Χάρης Καρώνης: Έλαβε 12 εκατ. ευρώ

  Μπορεί ο ιδιόρρυθμος και εκρηκτικός Χάρης Καρώνης να βρίσκεται σε ανοικτό πόλεμο με την JP Morgan για τη VIVA WALLET, όμως αυτό συμβαίνει μέσω άλλων business που έχει δημιουργήσει ο ίδιος σε Ελλάδα και Κύπρο.

  Στην Κύπρο λοιπόν από το 2018 έχει δημιουργηθεί η Werealize.com Limited, στην οποία επικεφαλής είναι ο Χαράλαμπος Καρώνης και η εταιρεία GLOBEMAX MANAGEMENT LIMITED.

  Επίσης το φυσικό πρόσωπο που εκπροσωπεί την GLOBEMAX SERVICES LIMITED διατηρεί την θέση του γραμματέα της εταιρείας.

  Λοιπόν το νέο είναι ότι το 2023 η εταιρεία αυτή επέστρεψε στους μέτοχους της περίπου 40 εκατ. ευρώ.

  Η επιστροφή του κεφαλαίου έγινε τον περασμένο Νοέμβριο και αφορούσε:

  27.599.000 ευρώ στην εταιρεία Mojorated Limited,
  12.015.933 ευρώ στον Χάρη Καρώνη και
  1.984.067 ευρώ στον Γεράσιμο Αντύπα.

  Η Mojorated Limited είναι κυπριακή εταιρεία, η οποία φέρεται να δραστηριοποιείται στον τομέα του real estate.

  Μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Werealize.com limited, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας διαμορφώθηκε σε 21.726 μετοχές. Από αυτές το 82% ανήκει στον Χάρη Καρώνη, το 13,5% στον Μάκη Αντύπα, 2,5% στη Mojorated και το υπόλοιπο 2% σε άγνωστα πρόσωπα.

   

  Προχωρούν οι βίλες ΔΔ – Λάτση στον Αστέρα Βουλιαγμένης

  Στην τελική φάση αδειοδότησης βρίσκονται οι κατοικίες στα 13 οικόπεδα που αγόρασαν Διαμαντής Διαμαντίδης (ΔΔ η double D) και Μαριάννα Λάτση στον Αστέρα Βουλιαγμένης.

  Η εταιρεία κατέθεσε προς δημόσια διαβούλευση τον 4ο φάκελο συμμόρφωσης τελικού σχεδιασμού για τη χωροθέτηση του Αστέρα στο υπουργείο Περιβάλλοντος, με τροποποιήσεις σε ό,τι αφορά τη Ζώνη όπου επιτρέπεται η κατοικία, δεδομένου ότι προβλέπεται προσαρμογή των δίκτυών υποδομών (πρόσβασης, κοινωφελή κλπ.) ώστε να εξυπηρετείται η αναδιάταξη των κτιριακών μονάδων.

  Με το φάκελο δημοσιεύτηκαν λεπτομέρειες για τις κατοικίες που θα αναπτυχθούν στον Αστέρα (όπως η πρόβλεψη για εσωτερικές  πισίνες).

  Μαζί με την ανάπλαση της μαρίνας που ολοκληρώθηκε, η χωροθέτηση των κατοικιών στη θέση του ξενοδοχείου «Αφροδίτη» αποτελεί τη δεύτερη φάση της επένδυσης της AGC Equity Partners, που απέκτησε το 2016 τον Αστέρα Βουλιαγμένης με κεφάλαια 400 εκατ. ευρώ, από το ΤΑΙΠΕΔ και την Εθνική Τράπεζα.

  Nα σας θυμίσω ότι οι Άραβες έβαλαν στο ταμείο περίπου 500 εκατομμύρια από την πώληση των οικοπέδων σε Double D (Διαμαντή Διαμαντίδη) και Λάτση.

   

  Αποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.