• Τα ραντεβού Μητσοτάκη και Καραβία με τον Ινδό billionaire, τα μυστικά της Intrakat και των ΕΛΠΕ, η γρήγορη Πειραιώς, γιατί ο ΟΤΕ έπεσε με θόρυβο μετά το report της Eurobank, τι είπαν Δόμνα και Μελίνα, και ο Π. Μαρινάκης και η Βόρεια Κορέα της ΕΡΤ

    Ο ΟΤΕ ήταν μια από τις μετοχές που απογοήτευσε, όπως άλλωστε έχει κάνει και ολόκληρο το 2023.

    image

    Η άνοδος και η (θορυβώδης) πτώση

    Αγαπητοί αναγνώστες, χθες 6 ήταν οι μετοχές που υπεραπέδωσαν.

    Η Σαράντης ΣΑΡ 1,73% 11,78 τα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ 1,33% 8,38 η Intrakat ΙΝΚΑΤ 1,61% 5,05 η MIG ΜΙΓ 2,01% 4,07 η Intralot ΙΝΛΟΤ 0% 1,13 η ΛΑΒΙ.

    Αντίθετα η μετοχή που απογοήτευσε ήταν ο ΟΤΕ ΟΤΕ 0,84% 14,34 που σημείωσε «θορυβώδη» πτώση 2,66%.

    Προφανώς τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο οργανισμός δεν ικανοποίησαν την επενδυτική κοινότητα, κάτι που το επεσήμανε και η EUROBANK EQUΙTIES στο χθεσινό report της.

    Εάν η πτώση συνεχιστεί και τις επόμενες δυο ημέρες τότε σημαίνει ότι η επενδυτική κοινότητα στην κυριολεξία απογοητεύτηκε από τα νούμερα του ΟΤΕ και τη μερισματική απόδοσή του.

    Πρακτικά σήμερα είναι ημέρα βαρόμετρο για τον ΟΤΕ (Διαβάστε λίγο παρακάτω την ανάλυση της EUROBANK EQUΙTIES).

     

    Intrakat: Λάμψη 1

    Χθες δυο κυρίως μετοχές έλαμψαν.

    Η Intrakat και τα ΕΛΠΕ.

    Στην Intrakat, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας μετά το χθεσινό +2,53%, έχει πλέον φτάσει τα 871 εκατ. ευρώ.

    Καταλύτης για την μελλοντική πορεία της μετοχής, θα είναι τα αποτελέσματα του 2023 τα οποία ανακοινώνονται σε λίγες εβδομάδες.

    Στο στρατηγείο του CEO της εισηγμένης, Αλέξανδρου Εξάρχου, επισημαίνουν ότι «Τα αποτελέσματα θα είναι μια ευχάριστη έκπληξη για τους μετόχους, καθώς για πρώτη φορά θα ενοποιηθούν και τα αποτελέσματα της ΑΚΤΩΡ».

    Επιπρόσθετα τις τελευταίες ημέρες έχουν τοποθετηθεί τουλάχιστον δυο – τρία ισχυρά ευρωπαϊκά funds, σε τιμές από 4,30 έως 4,50 ευρώ.

    Η επενδυτική κοινότητα εκτιμά ότι «Σύντομα η εταιρεία θα υπερβεί σε κεφαλαιοποίηση το 1 δισ. με αποτέλεσμα πλέον να κατατάσσεται στους “πολύ μεγάλους παίκτες” της αγοράς».

     

    ΕΛΠΕ: Λάμψη 2

    Τα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ 1,33% 8,38 και χθες έδωσαν ισχυρά κέρδη.

    Η μετοχή έκλεισε στο +2,38%, στα 8,19 ευρώ και όγκο συναλλαγών τα 523.000 χαρτιά.

    Τρεις είναι οι καταλύτες που οδηγούν τη μετοχή:

    1. Τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων στην Κρήτη. Μετά τις έρευνες της EXXONMOBIL δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί  ότι τα ΕΛΠΕ ξεκινούν δειγματοληπτικές γεωτρήσεις.
    2. Το μέρισμα του 2023. Έως τώρα η εταιρεία έχει δώσει προμέρισμα 0,30 ευρώ, ενώ η επενδυτική κοινότητα προσδοκά επιπλέον 0,40 ευρώ. Σύνολο μερίσματος για το 2023, 0,70 ευρώ.
    3. Η ένταξη στον δείκτη MSCI. Στην περίπτωση που η αξία της εταιρείας υπερβεί τα 3 δισ. ευρώ τότε (με δεδομένο ότι πληροί ήδη τα κριτήρια του Free float) δεν αποκλείεται να εισαχθεί στον δείκτη της MΟRGAN STANLEY CAPITAL INTERNATIONAL τον Μάιο του 2024. Να αποτελέσει δηλαδή την 11η εταιρεία του δείκτη. Η κεφαλαιοποίηση της σήμερα είναι 2,5 δισ. ευρώ.

    Επι της ουσίας, η μετοχή χρειάζεται ένα άλμα της τάξης του 20% για να φτάσει τα 3 δισ. σε κεφαλαιοποίηση.

    Δηλαδή, να φτάσει τα 9,828 ευρώ.

     

    ΟΤΕ: Νέα απογοήτευση και επιβεβαίωση του WISEMAN

    Ο ΟΤΕ ήταν μια από τις μετοχές που απογοήτευσε, όπως άλλωστε έχει κάνει και ολόκληρο το 2023.

    Μπορεί τις προηγούμενες ημέρες να «έκανε προσωρινό ράλι» από τα 13,18 ευρώ στα 14,19 ευρώ, εν τούτοις όμως χθες που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του 2023 η μετοχή «βούτηξε» και έκλεισε με «βαριές» απώλειες 2,66% στα 13,53 ευρώ.

    Ο Wiseman έχει εκφράσει πολλές φορές κατά τη διάρκεια του 2023 και τον Ιανουάριο του 2024, την άποψή του για τον ΟΤΕ.

    Πρόκειται για μια μετοχή που η μητρική εταιρεία δεν δίνει καμιά σημασία.

    Η άποψή μας είναι ότι επιδιώκει (προφανώς όχι άμεσα) να την αποσύρει κάποια στιγμή από το ελληνικό χρηματιστήριο, η εναλλακτικά να πουλήσει το asset.

    Το δεύτερο ενδεχόμενο συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες.

    Η απόφαση αυτή προφανώς δεν είναι άμεση, αλλά η συμπεριφορά της μετοχής μάς δείχνει την πλήρη απαξίωση από την πλευρά του βασικού μετόχου.

    Και όπως ξέρετε αγαπητοί αναγνώστες, 9 χρόνια τώρα, δεν «πέφτουμε» ποτέ έξω στις εκτιμήσεις μας.

    Χθες η μοναδική ανάλυση που εντόπισε τις αδυναμίες του ΟΤΕ ήταν της EUROBANK  EQUITIES.

    Ο έμπειρος και ταλαντούχος Σταμάτης Δραζιώτης σε ανάλυσή του, από νωρίς το πρωί, εξήγησε ότι η μετοχή, κατά την άποψη του, δεν περιλαμβάνεται στις hot του 2024.

    Σύμφωνα με την ανάλυση, οι συνολικές αμοιβές του ΟΤΕ το 2024 αυξήθηκαν σε ετήσια βάση, αλλά δεν είναι υπερβολικά γενναιόδωρες στα 450 εκατ. ευρώ (+6% σε ετήσια βάση).

    Μετά τα 425 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκαν στους μετόχους από τις ταμειακές ροές του 2023, η διοίκηση του ΟΤΕ ανακοίνωσε υψηλότερο ποσό για το 2024, στα 450 εκατ. ευρώ.

    Το ποσό αυτό θα περιλαμβάνει εξαγορά μετοχών ύψους 153 εκατ. ευρώ (-13% σε ετήσια βάση) και μέρισμα ανά μετοχή ύψους 297 εκατ. ευρώ σε μετρητά (0,71 ευρώ, +23% σε ετήσια βάση).

    Η αύξηση της συνολικής αμοιβής κατά 6% σε ετήσια βάση αναμένεται ευρέως, αλλά το μέγεθος της αύξησης είναι μάλλον μικρό για να κινηθεί η μετοχή.

    «Ο ΟΤΕ έχει παραδοσιακά υιοθετήσει μια συνετή προσέγγιση στις αποδόσεις μετρητών λόγω της μεταβλητότητας του φορολογικού νομοσχεδίου, αλλά δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε γιατί η πληρωμή της ταμειακής ροής είναι στο 95% και όχι 100%, ειδικά με δεδομένο τον υπομοχλευμένο ισολογισμό.

    Η πολιτική επιστροφής μετρητών μας φαίνεται υπερβολικά συντηρητική, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι ο καθαρός δανεισμός έχει πράγματι μειωθεί κατά 131 εκατ. ευρώ τα τελευταία 2 χρόνια.

    Συνολικά, τα νέα σχετικά με την επιστροφή μετρητών είναι μάλλον ουδέτερα κατά την άποψή μας και δεν είναι πιθανό να οδηγήσουν σε επαναξιολόγηση των μετοχών.

    Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη μας ότι: 1) υπάρχουν άλλες ελληνικές μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες με υψηλότερες αποδόσεις μετρητών που προσφέρονται (π.χ. ΟΠΑΠ, Jumbo), 2) αρκετές άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών προσφέρουν επίσης απόδοση ταμειακών ροών σε υψηλό μονοψήφιο ή υψηλότερο ποσοστό (π.χ. DT, BT).

    Οι μετοχές έχουν σε μεγάλο βαθμό απομειώσει το ρίσκο αλλά η πρόσφατη απόδοση της μετοχής του ΟΤΕ ήταν απογοητευτική και έχει αφήσει τη μετοχή σε αποτίμηση 4,7 φορές τον δείκτη EV/EBITDA, discount 20% περίπου έναντι του κλάδου της ΕΕ. Στην τρέχουσα τιμή της μετοχής, η μετοχή διαπραγματεύεται με 8% ταμειακή απόδοση, υποδεικνύοντας περιορισμένο καθοδικό κίνδυνο.

    Κατόπιν τούτου, δυσκολευόμαστε να δούμε καταλύτες εκτός από την πιθανή πώληση της Ρουμανίας το 2024, η οποία θα σήμαινε το τέλος της ετήσιας ταμειακής εξάντλησης των 20-30 εκατ. ευρώ και θα οδηγούσε σε εφάπαξ εξοικονόμηση φόρων που θα μπορούσε να ενισχύσει τις αποδόσεις των μετόχων το 2025», συμπεραίνει η Eurobank Equities.

     

    Οι μυστικές συναντήσεις Μητσοτάκη, Πατέλη, Καραβία, Προκοπίου με τον Ινδό billionaire

    Τελικά, ό,τι και να πούμε η χώρα δεν είχε ποτέ τέτοιον αεικίνητο πρωθυπουργό.

    Μετά τις συναντήσεις με τους αγρότες, το ταξίδι στη Σερβία, τους ευρωπαίους αξιωματούχους στην Αθήνα και τη βασιλική υποδοχή με άλογα και άμαξες που του επιφύλαξε ο Πρωθυπουργός Modhi στο Νέο Δελχί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε για λίγες ώρες εχθές στη Βομβάη.

    Εκεί εντυπωσίασε Έλληνες και Ινδούς που μετείχαν στο συνέδριο που διεξαγόταν σε ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης με θέμα τις επενδύσεις στην Ελλάδα, όχι μόνο για όσα είπε για τις ελληνοϊνδικές σχέσεις, αλλά και για το ό,τι κατάφερε να φέρει στην πρώτη σειρά του ακροατηρίου του τον «πολύ» Prakash Hinduja, ιδρυτή μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές δυναστείες της Ινδίας και της πλουσιότερης οικογένειας της Αγγλίας κατά τη Rich List των Sunday Times.

    Ο εν λόγω επιχειρηματίας συνοδευόταν από τον ανιψιό του και διάδοχό του στο τιμόνι του ομίλου.

    Φίλοι μου, που μετείχαν στην εκδήλωση, μου μετέφεραν ότι οι Ινδοί σύνεδροι έτριβαν τα μάτια τους με την εμφάνιση του πολυδισεκατομμυριούχου στο συνέδριο, ο οποίος ήταν ντυμένος με ολόλευκο σετ λινό παντελόνι και πουκάμισο (…κάτι σαν γκουρού), και το θερμό του χειροκρότημα στον πρωθυπουργό.

    Μου μετέφεραν επίσης ότι υπήρξαν σημαντικές συζητήσεις ανάμεσα στον Hinduja και τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου, καθώς και τον CEO της EUROBANK Φωκίωνα Καραβία, καθώς και κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού και του Άλεξ Πατέλη με τον Ινδό δισεκατομμυριούχο και τους συνεργάτες του.

    Μετά από τις συναντήσεις αυτές, αλλά και συναντήσεις με άλλους σημαντικούς Ινδούς υποψήφιους επενδυτές στο οικονομικό κέντρο της Βομβάης αργότερα το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός έτρεξε στο αεροπλάνο του για να προλάβει να έρθει στην Αθήνα και να πάει να συναντήσει τους αγρότες στη Θεσσαλία…

    Αν θα μπορούσε η στήλη να του δώσει μια συμβουλή, αυτή δεν θα ήταν άλλη παρά να επιλέγει σωστά τους υπουργούς του για να μην αναγκάζεται να τρέχει παντού και για όλα.

    Έτσι έκανε και ο προκάτοχός του (…και όψιμος επικριτής του) Αντώνης Σαμαράς, και τελικά παραδόθηκε εξαντλημένος και αμαχητί στον Αλέξη Τσίπρα τον Ιανουάριο του 2015, μένοντας με τη χαρά ότι δούλευε μέχρις εξουθενώσεως και αυτοεξοντώσεως….

    Αυτά τα ολίγα ιστορικά κ. Πρόεδρε!

     

    Ο Παύλος Μαρινάκης, οι… ληγμένοι προϊστάμενοι της ΕΡΤ και οι συμπεριφορές Βορείου Κορέας

    Χαμός, μαθαίνω, επικρατεί τελευταία στο Αθλητικό Τμήμα της ΕΡΤ.

    Και νομίζω ότι ο ιδιαίτερα ευαίσθητος σε θέματα μπούλινγκ, αρμόδιος υφυπουργός Παύλος Μαρινάκης (ψηλός για τους φίλους του) πρέπει να επέμβει αμέσως.

    Το θέμα αφορά κάτι «ληγμένους» προϊστάμενους στο αθλητικό τμήμα, που την είδαν αρσενικά παλαιάς κοπής σε βάρος των γυναικών υφισταμένων τους.

    Η πηγή μου, μάλιστα, μου αποκάλυψε ότι ο συγκεκριμένος δεν έχει καν πτυχίο!

    Δείτε τώρα την ειρωνεία, η ΕΡΤ απαιτεί από όλους τους δημοσιογράφους της πτυχίο πανεπιστημίου.

    Όχι, όμως, και για τους προϊσταμένους τους!

    Αυτοί μπορούν να προσλαμβάνονται με απολυτήριο λυκείου, δήθεν ως υποστηρικτικό προσωπικό, αλλά να βρίσκονται επικεφαλής ολόκληρου τμήματος.

    Αθάνατο ελληνικό δημόσιο!

    Μπορεί, όμως ένας άνθρωπος χωρίς τυπικά και ουσιαστικά προσόντα να διοικήσει ένα τέτοιο τμήμα;

    Με τι κύρος και κυρίως, ποιες ικανότητες, θα εποπτεύει ανθρώπους με σπουδές, πτυχία και μεταπτυχιακά στο αντικείμενο, όταν ο ίδιος δεν έχει περάσει ούτε έξω από πανεπιστήμιο;

    Μίλησε κανείς για αριστεία και αξιοκρατία;

    Ο κ. Ζούλας δεν έχει ακούσει τίποτα από όσα έχει νομοθετήσει η κ. Κεραμέως για τα ελάχιστα προσόντα που οφείλουν πλέον να έχουν όσοι στελεχώνουν θέσεις ευθύνης στο δημόσιο;

    Πώς ακριβώς εκσυγχρονίζει την ΕΡΤ, διατηρώντας τις ίδιες παθογένειες του αμαρτωλού παρελθόντος της;

    Έτσι μάλλον εξηγούνται τα θλιβερά που φτάνουν τελευταία στα αυτιά μου για τις συμπεριφορές «Βορείου Κορέας» και το εργασιακό μπούλινγκ στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

    Δώσε θάρρος στον χωριάτη να σ’ ανέβει στο κρεβάτι…

    Εδώ, ωστόσο, δεν μιλάμε για ένα οικογενειακό μαγαζί, αλλά για τη δημόσια ριαδιοτηλεόραση της χώρας.

    Θα προσλάμβανε άραγε η ΕΡΤ οικονομικό διευθυντή χωρίς το σχετικό πτυχίο;

    Ποιος ξέρει, μπορεί και να το έχει κάνει, αν κρίνουμε από τους τελευταίους ισολογισμούς του οργανισμού που κρίνονται με επιφύλαξη από τους ορκωτούς ελεγκτές.

    Ο ψηλός πρέπει να δράσει άμεσα.

    Ίσως χρειαστεί να επανέλθουμε στο θέμα…

     

    Τράπεζα Πειραιώς: Γρήγορα αντανακλαστικά

    Άμεση ήταν η ανταπόκριση της Τράπεζας Πειραιώς στις ανάγκες των επαγγελματιών που πιέζονται χρονικά να προχωρήσουν σε διασύνδεση ταμειακής μηχανής και τερματικού POS.

    Η υπηρεσία eΤαμειακή που προσφέρει, σε συνεργασία με την epay, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον, αφού προσφέρει τη δυνατότητα αναβάθμισης των POS τερματικών σε ταμειακές μηχανές με ταυτόχρονη αποδοχή καρτών, χωρίς να απαιτείται άλλο λογισμικό ή πρόσθετος ειδικός εξοπλισμός, απλά και γρήγορα.

    Είναι μάλιστα η πρώτη, πιστοποιημένη από την ΑΑΔΕ λύση και αφορά τόσο υφιστάμενους όσο και νέους πελάτες της Τράπεζας.

    Το υπουργείο Οικονομικών πάντως φαίνεται αποφασισμένο να ρίξει καμπάνες σε τυχόν καθυστερήσεις και η 29η Φεβρουαρίου είναι πολύ κοντά.

     

    Αδειάζουν από προσωπικό τα γραφεία συναλλαγών της Εθνικής Τράπεζας

    Δεν ξέρω πόσο ικανοποιημένη είναι η διοίκηση του Παύλου Μυλωνά από την πορεία του περίφημου rebranding της Εθνικής Τράπεζας, όμως, μία Πράξη της Διοίκησης που κυκλοφόρησε χθες, απ’ ό,τι έμαθα έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση.

    Με αυτή λοιπόν, όλα τα γραφεία συναλλαγών, τα οποία στο σύνολό τους σχεδόν βρίσκονται στην επαρχία, θα μετατραπούν σε χώρους χωρίς κανένα γραφείο ή ταμείο, «στα πλαίσια του εξορθολογισμού και του εκσυγχρονισμού των συναλλαγών», αλλά μόνο με μηχανήματα και ενδεχομένως νοικιασμένους υπαλλήλους, οι οποίοι θα είναι επιφορτισμένοι να  δείχνουν στους πελάτες πώς θα χειρίζονται τις ψηφιακές υπηρεσίες.

    Mε ενημέρωσαν ότι το συγκεκριμένο έγγραφο φέρει την υπογραφή της κυρίας Χριστίνας Θεοφιλίδη, η οποία είναι γενική διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής στην ΕΤΕ.

    Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο, πάντως, συμπωματικά χθες φίλος στης στήλης μου μετέφερε τον δικό του μικρό Γολγοθά που πέρασε σε υποκατάστημα της Εθνικής, στο κέντρο της Αθήνας μάλιστα, χωρίς στο τέλος να κατορθώσει να εξυπηρετηθεί.

    Πάντως και από τους εργαζομένους στην ΕΤΕ, έχει φτάσει στα αυτιά του Wiseman αρκετή γκρίνια για τις δυσλειτουργίες που παρουσιάζει το δίκτυο της μεγάλης μας φίλης.

    Θεωρούν ότι ο αριθμός των ημερήσιων ραντεβού που κλείνεται στα υποκαταστήματα είναι υπερβολικά μεγάλος με αποτέλεσμα το προσωπικό να μην μπορεί να τον καλύψει.

     

    Η παρέμβαση της Alpha Finance για το placement της Πειραιώς

    Ενώ συνεχίζονται τα στοιχήματα για το πόσο θα είναι τελικά το πακέτο των μετοχών που θα διατεθεί με το placement, η Alpha Finance «έκανε παρέμβαση» υποστηρίζοντας ότι αποτελεί μία θετική εξέλιξη που θα ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη επανιδιωτικοποίηση του ομίλου, ενώ δεν αποκλείει την πλήρη αποεπένδυση του Ταμείου.

    Τέτοιες ώρες οι «εκτιμήσεις» και οι «προβλέψεις» όπως αντιλαμβάνεστε έχουν μία ιδιαίτερη σημειολογία.

    Τέλος πάντων, μία εβδομάδα έχει μείνει για να λυθεί ο γρίφος, ο οποίος επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι στο σχεδιασμό του placement.

    Oι ανάδοχοι (χρηματιστηριακές και επενδυτικές τράπεζες) έχουν ήδη «ζεστάνει τις μηχανές» έχοντας κάνει τις απαραίτητες συνεννοήσεις με τους πελάτες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν θετικά την επένδυση τους στην Πειραιώς.

    Αν υπάρξει τόσο μεγάλη υπερκάλυψη όσο αυτή που ακούγεται, προφανώς κάποιοι θα μείνουν δυσαρεστημένοι ακόμη και αν θελήσουν να μπουν στο ανώτατο άκρο του εύρους τιμής που θα αποφασιστεί.

    Τώρα όσον αφορά το εύρος της τιμής, αυτό αποτελεί το δεύτερο μεγάλο στοίχημα.

    Πάντως όσο περνάνε οι ημέρες η συμπεριφορά της μετοχής στο Χρηματιστήριο δείχνει ότι η ανώτερη τιμή θα είναι πολύ κοντά στα 4 ευρώ.

    Χθες, η μετοχή έκλεισε στα 3,97 ευρώ, ενώ η Alpha Finance στην ανάλυση της αναθεώρησε προς τα πάνω την τιμή στόχο στα 4,90 ευρώ από τα 3,92 ευρώ.

    Το σημαντικότερο είναι ότι η Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η τράπεζα μπορεί να διατηρήσει ένα διψήφιο ποσοστό απόδοσης επί των ιδίων κεφαλαίων έως το 2026.

     

    Πονοκέφαλος για τις Τράπεζες από τα εκτός σχεδίου οικόπεδα

    Εκτός από τους ιδιοκτήτες μικρών εκτάσεων που εγκλωβίζονται στις αποφάσεις του ΣτΕ για την εκτός σχεδίου δόμηση σε αγωνία βρίσκονται και οι τράπεζες που έχουν δώσει δάνεια με εγγυήσεις οικόπεδα που απαξιώνονται διότι  δεν μπορούν να  λάβουν οικοδομική άδεια, τα οποία είναι ήδη προσημειωμένα έναντι στεγαστικών δανείων.

    Όπως μου έχουν μεταφέρει αρμοδίως, οι ίδιες οι τράπεζες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους  για τις παρενέργειες που προκαλεί η καθυστέρηση δημοσίευσης του Νομοσχεδίου, με το οποίο θα ρυθμιστούν οι όροι δόμησης για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα.

    Εκτός, όμως, από το πότε θα βγει η ρύθμιση αυτή, θα πρέπει να καταλήξουν επιτέλους για το ποιες εκτάσεις θα θεωρούνται πλέον οικοδομήσιμες, καθώς με το νέο νομοσχέδιο και στη συνέχεια με τα πολεοδομικά σχέδια του ΤΕΕ όσες εκτάσεις δεν εντάσσονται στην εκτός σχεδίου θα απαξιωθούν.

    Σχετικά με το πότε θα βγει το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο, το ίδιο άτομο δε φάνηκε και πολύ αισιόδοξο παρά τις διαρροές του υπουργείου Περιβάλλοντος για δημοσίευση της δημόσιας διαβούλευσης εντός του μήνα, και εκτίμησε ότι πιο πιθανό είναι να έχουμε εξελίξεις ύστερα από τις Ευρωεκλογές.

    Δεν είναι κρυφό άλλωστε το γεγονός ότι η εν λόγω ρύθμιση είναι μία «καυτή πατάτα» που βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Θεόδωρου Σκυλακάκη και αποτελεί μία σημαντική τομή της κυβέρνησης που θα προκαλέσει αντιδράσεις.

     

    Τι γίνεται με το δάνειο γέφυρα της Avramar

    Aλήθεια τι γίνεται με εκείνο το περίφημο δάνειο «γέφυρα» των 20 εκατ. ευρώ που θα χορηγούσαν οι πιστώτριες τράπεζες στη Αvramar για να μη πεθάνουν τα ψάρια από ασιτία;

    Απ’ ό,τι μαθαίνω, το δάνειο δεν έχει ακόμη εκταμιευθεί και όπως αντιλαμβάνομαι τα ψάρια, των οποίων η αξία έχει υπολογιστεί στα 230 εκατ. ευρώ, μάλλον θα πρέπει να «υποβληθούν» σε ειδική δίαιτα.

    Στο μεταξύ η Avramar μετέτρεψε σε μετοχές δύο μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια 90 εκατ. ευρώ που είχε χορηγήσει στις θυγατρικές της ΣΕΛΟΝΤΑ και Νηρεύς το 2019.

    Το ένα εξ αυτών ήταν 60 εκατ. ευρώ προς τη Σελόντα και το άλλο 30 εκατ. ευρώ προς τη Νηρεύς.

    Όσο, δε, για τη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή την οποία έχει αναλάβει η EY, απ’ ό,τι μαθαίνω τα μηνύματα δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα, για τον λόγο αυτό άλλωστε στελέχη εγκαταλείπουν την εταιρεία.

     

    Ρευστό στα ταμεία Ελλάκτωρ, ΑΒΑΞ και Ιntrakat από τον ΜΟΡΕΑ

    Το «πράσινο φως» μαθαίνω ότι έδωσε ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας, για την εκταμίευση ποσού 4,1 εκατ. ευρώ που θα μπει στα ταμεία των Ομίλων Ελλάκτωρ, ΑΒΑΞ και Intrakat.

    Πρόκειται για μία από τις πολλές πρόσθετες επιδοτήσεις που δίνει το ελληνικό Δημόσιο στους διαχειριστές του αυτοκινητόδρομου ΜΟΡΕΑ, οι οποίες προκύπτουν από τις παρεμβάσεις που έκανε το κράτος προκειμένου  οι τράπεζες να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τον αυτοκινητόδρομο.

    Να σας θυμίσω σε αυτό το σημείο ότι η παραχώρηση του ΜΟΡΕΑ παραλίγο να πέσει θύμα της κρίσης της δεκαετίας του 2010 καθώς οι τράπεζες και ειδικά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, διέκοψαν μεσούσης της  κρίσης (στα τέλη του 2013) τον δανεισμό του αυτοκινητόδρομου και δέχτηκαν να το συνεχίσουν μόνο εάν το δημόσιο δημιουργούσε έναν κρατικό μηχανισμό στήριξης.

    Ο μηχανισμός αυτός δημιουργήθηκε το 2015 και άνοιξαν ξανά οι «κάνουλες» των τραπεζών.

    Από όσα μπόρεσα να μάθω, η εταιρεία χρηματοδοτείται έτσι ώστε να μπορεί να καλύψει τα δάνεια που έχει σηκώσει, καθώς τα έσοδα της δεν επαρκούν, ενώ έχει υπολογιστεί ότι από τον Αύγουστο του 2016 έως και σήμερα έχει λάβει με τη μορφή της κρατικής ενίσχυσης περίπου 180 εκατ. ευρώ.

     

    Τι συζήτησαν η Μελίνα με την Δόμνα

    Την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τη ναυτιλία και κυρίως τα προβλήματα εύρεσης ανθρώπινου δυναμικού στο ναυτικό επάγγελμα, είχαν την Τετάρτη η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου και η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού.

    Οι δύο ισχυρές «κυρίες» της πολιτικής και της ναυτιλίας είχαν ένα «ζεστό» τετ α τετ στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά όπου και διαπίστωσαν την ύπαρξη πολλών κοινών σημείων ενδιαφέροντος.

    Η Υπουργός Εργασίας μετέφερε στην κυρία Τραυλού τον προβληματισμό της για την χωρίς μέχρι σήμερα ουσιαστικό αποτέλεσμα, προσπάθεια των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών να στελεχωθούν με αξιωματικούς, πλοιάρχους ή πρώτους μηχανικούς, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ακόμη πιο έντονο το φαινόμενο σε ότι αφορά στην προσέλκυση κατώτερου πληρώματος, παρόλο που η αμοιβή τους είναι σημαντικά μεγαλύτερη σε σχέση με την αμοιβή ενός ανειδίκευτου εργάτη στη στεριά.

    Η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών άκουσε τη Δόμνα Μιχαηλίδου να δεσμεύεται ότι η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος, δηλαδή της ασυμμετρίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου Εργασίας.

    Μάλιστα, oι δύο κυρίες συμφώνησαν οι πρώτες λύσεις να δοθούν μέσα από την υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων κατάρτισης και επανακατάρτισης εργαζομένων και ανέργων ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της αγοράς εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

     

    Παρέμβαση από τη Δόμνα για την ψηφιακή κάρτα στα σούπερ μάρκετ

    Ένα χρόνο μετά την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας στα σούπερ μάρκετ, και τις τράπεζες, για να μην ξεχνιόμαστε, το θέμα ξαναμπήκε στο τραπέζι από τους εκπροσώπους του λιανεμπορίου τροφίμων.

    Η Ένωση Σούπερ Μάρκετ έστειλε επιστολή στην υπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, βάζοντας μια σειρά ζητημάτων, μεταξύ των οποίων και το θέμα της κάρτας.

    Οι σουπερμαρκετάδες ζητάνε ένα ευέλικτο σύστημα στα χτυπήματα της ψηφιακής κάρτας όταν οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε διαδοχικές εργασίες και εξορθολογισμό των προβλεπόμενων προστίμων.

    Το θέμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους εμποροϋπαλλήλους με τον Σύλλογο εργαζομένων της Αθήνας να προετοιμάζει παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Ένωσης.

    Αυτό που μαθαίνει πάντως ο Wiseman από κύκλους της αγοράς είναι ότι το υπουργείο Εργασίας βλέπει θετικά το θέμα των διορθώσεων, όπου απαιτείται.

    Φυσικά, το πρόβλημα, είναι πολύ μεγαλύτερο και έχει να κάνει με την έλλειψη των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ.

    Τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότερες επιχειρήσεις δίνουν μισθό μεγαλύτερο από τον κατώτατο και παροχές όχι μόνο για να προσελκύουν εργαζόμενους αλλά να σταματήσουν τη «διαρροή» ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που οι ανάγκες, λόγω τουρισμού, είναι πολύ μεγαλύτερες.

     

    QUIZ: Ποιος… πατριώτης μπίζνεσμαν θέλει να «ακυρώσει» άσπονδο συνάδελφό του;

    Οι παλιοί σοφοί έλεγαν ένα γνωμικό:

    «- Ποιος σου έβγαλε το μάτι;

    – Ο αδελφός μου!

    – Γι’ αυτό είναι βγαλμένο τόσο βαθιά!»

    Το θυμήθηκα τώρα που έγινε γνωστό πως στη Αλβανία, ανακοινώθηκε και επίσημα η ανακάλυψη τεράστιου κοιτάσματος αερίου υδρογόνου κάτω από το ορυχείο χρωμίου στην Bulqiza της γείτονος.

    Την ύπαρξη του κοιτάσματος τη γνωρίζει εδώ και περίπου 6 μήνες Έλληνας επιχειρηματίας του εξωτερικού που ασχολείται με ΑΠΕ στην Αλβανία.

    Μέσα από την ενασχόλησή του, απέκτησε στενές (στενότατες, και ο νοών νοείτω) προσβάσεις στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια των Τιράνων και εκπόνησε πρώτος μελέτη για την αξιοποίηση του τεράστιου, όπως λέγεται κοιτάσματος υδρογόνου.

    Θέλησε μάλιστα να είναι ο μοναδικός εκλεκτός του Έντι Ράμα για το πρότζεκτ, με συνεταίρο την τοπική κυβέρνηση, γεγονός που του κόστισε… κάτι παραπάνω.

    Στα τέλη Ιανουαρίου, λίγο πριν τη δημοσίευσή της ανακάλυψης στο Science από ερευνητική ομάδα γεωλόγων που συνεργάζεται με Ινστιτούτα στη Γαλλία και ερευνητές από την Αλβανία, την είδηση έμαθε και Έλληνας επιχειρηματίας του… εσωτερικού, δικός μας που επίσης «παίζει» με Αλβανία.

    Θέλησε και αυτός να πάρει την αποκλειστικότητα και όταν έμαθε για τον Έλληνα του εξωτερικού, έδωσε την ψευδή είδηση στους Αλβανούς ότι ο ανταγωνιστής του «διώκεται για κακουργήματα στη χώρα όπου διαμένει, μην τον εμπιστεύεστε, τη δουλειά θα την κάνετε μόνο με μένα που είμαι καθαρός!».

    Οι Αλβανοί, που δεν έχουν μείνει τόσο πίσω όσο νομίζουμε, έψαξαν το θέμα και ανακάλυψαν το ψέμα.

    Μία γυναίκα υψηλά ιστάμενη αξιωματούχους της γειτονικής χώρας μάλιστα, είπε την ιστορική φράση: «Εσείς οι Έλληνες είστε χειρότεροι από εμάς στα καρφώματα μεταξύ σας!

    Κάποτε υπήρχε και στους δύο λαούς η έννοια «μπέσα» που σημαίνει εμπιστοσύνη.

    Τώρα…».

    Τώρα είπαμε: στις μπίζνες μην ψάχνετε πατριωτισμό…

     

    Κώστας Βελάνης: Επενδύει στην υπερσύγχρονη cloud kitchen…

    Σας γράφαμε τις προάλλες για τη startup εταιρεία StiQ, την πρώτη που φέρνει με χρήση ΑI, το μοντέλο των cloud kitchens στην Ελλάδα, όπου σε ειδικά διαμορφωμένους πολυχώρους, παρασκευάζονται περισσότερα από 20 brands φαγητού, στοχευμένα εξ ολοκλήρου στο delivery.

    Η StiQ ιδρύθηκε το 2022, με συνολικές επενδύσεις άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ από διεθνή funds και family offices.

    Ένας από τους βασικούς ιδρυτές-χρηματοδότες είναι το VELFUND του Κώστα Βελάνη, ενώ η αποτίμησή της StiQ πλέον ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

    Μαθαίνω πως στην εταιρεία ετοιμάζονται να επενδύσουν ένα ακόμη fund με έδρα το Λουξεμβούργο, αλλά και γνωστό ελληνικό family office.

    Λογικό αφού η εταιρεία ήδη έχει δημιουργήσει πάνω από 200 θέσεις εργασίας, ενώ ξεκινά επέκταση σε ολόκληρη την Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα.

    Τα brands φαγητού, διανέμονται ήδη, από πέντε στρατηγικά τοποθετημένους εστιατορικούς πολυχώρους στην Αττική.

    Θυμίζω πως ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της StiQ είναι ο Κωνσταντίνος Δάβαρης, βασικό στέλεχος είναι ο Νίκος Θεοδωρόπουλος (Vice President & Founder).

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.