• Ο Paulson, η Τράπεζα Πειραιώς και οι υπεραξίες, η Goldman τραντάζει τις ελληνικές τράπεζες, ο Τσάκος και τα διαμάντια στα Mamounia

    Δύο τραπεζίτες – μην ρωτάτε αν είναι πρώην ή νυν μια που ο τίτλος απονέμεται ισοβίως στην Ελλάδα αν σε κάποια φάση της ζωής σου έχεις περάσει από Τράπεζα – είναι τελικά οι φιναλιστ που έχει προκρίνει η ERGON ZEΗNDER για τη θέση του προέδρου στην Τράπεζα Αττικής.

    image

    Ο Paulson, η Τράπεζα Πειραιώς και οι υπεραξίες

    Στο μυαλό του John Alfred Paulson δεν είμαι, ούτε προφανώς θα μπορούσε να είναι και η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς.

    Όμως η συμπεριφορά του Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή, ο οποίος κατέχει το 19% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, τον τελευταίο καιρό έχει προβληματίσει.

    Προφανώς ως βασικός μέτοχος της Τράπεζας έχει κάθε δικαίωμα να ζητά και να λαμβάνει ενημέρωση όχι απλώς για τα «τρέχοντα» τα οποία μπορούν να πληροφορηθεί και ο τελευταίος αναλυτής που συμμετέχει στις παρουσιάσεις που κατά καιρούς κάνει η διοίκηση της Πειραιώς.

    Βέβαια όπως προαναφέραμε ουδείς είναι μέσα στο μυαλό του Paulson, όμως εύλογα μπορεί να υποθέσει κανείς ότι το Αμερικανικό Hedge Fund ενδεχομένως να προετοιμάζεται μεθοδικά για να διαθέσει  ένα μέρος από τη συμμετοχή του στην Πειραιώς.

    Τουλάχιστον κάπως έτσι ερμηνεύουν την συμπεριφορά του ανώτατα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς .

    Άλλωστε μετά την άνοδο που έχει καταγράψει η μετοχή της Πειραιώς μία τέτοια κίνηση θα επέφερε σημαντικά κέρδη.

    Είπαμε η υπομονή φέρνει τριαντάφυλλα ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής είχε μπει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς προ διετίας η οποία είχε γίνει στο 1,15 ευρώ ανα μετοχή και χθες η τιμή της διαπραγματευόταν στα 2,9 ευρώ.

    Επομένως η υπεραξία που ήδη γράφει στο χαρτοφυλάκιο με τα 237 εκατ. μετοχές που διαθέτει υπερβαίνει τα 420 εκατ. εκατ. ευρώ.

    Βέβαια η αρχική επένδυση του στην Τράπεζα είχε γίνει πριν από δέκα χρόνια οπότε αθροιστικά στην Πειραιώς  έχει επενδύσει πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

    Δύο φιναλίστ για την προεδρία της Τράπεζας Αττικής

    Δύο τραπεζίτες – μην ρωτάτε αν είναι πρώην ή νυν μια που ο τίτλος απονέμεται ισοβίως στην Ελλάδα αν σε κάποια φάση της ζωής σου έχεις περάσει από Τράπεζα – είναι τελικά οι φιναλιστ που έχει προκρίνει η ERGON ZEΗNDER για τη θέση του προέδρου στην Τράπεζα Αττικής.

    Τα ονόματα βέβαια δεν έχουν γίνει γνωστά για ευνόητους λόγους παρόλο που τα έχουν πληροφορηθεί αρκετοί θεσμικοί φορείς, μηδέ εξαιρουμένου του εν Ελλάδι επικεφαλής της εταιρείας  αναζήτησης ταλέντων, Ανδρέα Γαβριηλίδη.

    Το βέβαιον είναι ότι σε αυτούς δεν περιλαμβάνεται ο Πέτρος Χριστοδούλου,  μία που αυτόν τον κάναμε «εξαγωγή» στην Κύπρο.

    Τέλος πάντων η «αγωνία» δεν θα παραταθεί επί μακρόν μία που την τοποθέτηση του νέου προέδρου θα πρέπει να επικυρώσει η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας, η οποία είναι προγραμματισμένη να συγκληθεί  στο τέλος του μήνα.

    Οπότε κοντός ψαλμός …

    Αναβαθμίζεται ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος της Microsoft

    Νέοι επαγγελματικοί ορίζοντες ανοίγονται στον CEO της Microsoft Ελλάδος, Θεοδόση Μιχαλόπουλο.

    Μετά από μια επιτυχημένη πορεία στα ηνία της θυγατρικής του τεχνολογικού κολοσσού στην Ελλάδα, ο κ. Μιχαλόπουλος αποχωρεί από την θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, για να αναλάβει χρέη General Manager, Financial Services της εταιρείας στο Λονδίνο.

    Η μετάβαση αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του φετινού καλοκαιριού, με τον αντικαταστάτη του κ. Μιχαλόπουλου να μην είναι ακόμα γνωστός, με πηγές της αγοράς ωστόσο να λένε ότι θα είναι κάποιο υφιστάμενο στέλεχος μέσα από την εταιρεία.

    Ο κ. Μιχαλόπουλος αποχωρεί, έχοντας βάλει στην τελική ευθεία την μεγάλη επένδυση των data centers της Microsoft στην Ελλάδα, για την οποία μάλιστα έχει κατατεθεί ήδη σχέδιο ΠΔ στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Ο ίδιος μάλιστα σε ανάρτησή του στο linkedIn δηλώνει μεταξύ άλλων έτοιμος για τον επόμενο σταθμό της καριέρας του και ότι ανυπομονεί να…πιάσει δουλειά.

    Οι «επιτυχημένες σαλάτες» του Ταμβακάκη

    Δεν είναι γνωστό αν στα σχέδια του Χρυσόστομου Μαυρόπουλου, επικεφαλής της Eurocatering με τις γνωστές σαλάτες Φρεσκούλης είναι να ανοίξει καταστήματα στο μέλλον αλλά το πείραμα με το pop up store στη Στοά Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης πάει καλά.

    Η εταιρεία, η οποία  έχει πάρει μεγάλη ώθηση μετά την είσοδο των δύο επενδυτικών funds, του EOS Capital του Απόστολου Ταμβακάκη και του Elikonos, άνοιξε τον περασμένο Δεκέμβριο το κατάστημα «We Love Salads» στην ανακαινισμένη Στοά Μοδιάνο. Έναν χώρο όπου οι καταναλωτές μπορούν να βρουν όλα τα προϊόντα Φρεσκούλης αλλά και να φτιάξουν τις δικές τους σαλάτες.

    Η προοπτική ήταν το κατάστημα να λειτουργήσει μέχρι τον Ιούνιο αλλά, όπως μαθαίνει ο Wiseman, οι δουλειές πάνε πολύ καλά και το κατάστημα πήρε παράταση και θα λειτουργεί μέχρι τον Οκτώβριο.

    Για την ιστορία να πούμε ότι η Eurocatering, που σύστησε στο κοινό τις τυποποιημένες σαλάτες πριν από 20 περίπου χρόνια και σήμερα έχει τζίρο πέριξ των 50 εκατ. ευρώ, αποτελεί… πολύφερνη νύφη προσελκύοντας το ενδιαφέρον επενδυτών όπως του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ο οποίος φέρεται στο παρελθόν να έχει κάνει πρόταση στον κ. Μαυρόπουλο.

    Ποιος μπλοκάρει το έργο 350 εκατ. ευρώ  Ιωάννινα – Κακαβιά

    Μπλοκάρει ξανά ένα μεγάλο οδικό έργο του υπουργείου υποδομών και μεταφορών που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων εγχώριων κατασκευαστικών ομίλων.

    Αναφέρομαι προσφυώς  για τον οδικό άξονα  Ιωάννινα-Κακαβιά συνολικής αξίας άνω των 350 εκατ. Ευρώ, το οποίος  όπως μαθαίνω «ξανακολλάει», εξαιτίας της “γκρίνιας” μίας συγκεκριμένης κοινοπραξίας η οποία δεν έχει τέλος.

    Όσοι διαβάσατε για το σχετικό θέμα στο Wiseman την προηγούμενη εβδομάδα θα θυμάστε ότι η κοινοπραξία ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ-ΕΚΤΕΡ-ΕΡΕΤΒΟ-ΤΕΝΑ είχε προσφύγει στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ), χωρίς ωστόσο να μείνουν ικανοποιημένες από το πως εφάρμοσε το υπουργείο υποδομών την απόφαση της ΕΑΔΗΣΥ.

    Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε δεύτερη νέα προσφυγή των εταιριών στην ΕΑΔΗΣΥ με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να κολλήσει μέχρι τα τέλη του Ιουλίου καθώς η νέα ένσταση θα εκδικαστεί στις 7 Ιουλίου και άνθρωποι με καλή γνώση της  γραφειοκρατίας μου λένε ότι θα χρειαστεί κάτι λιγότερο από ένας μήνας για να έχουμε λευκό καπνό από την Αρχή.

    Επομένως, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα δοθεί μία νέα παράταση, η τρίτη κατά σειρά, καθώς οι προσφορές για το έργο αναμενόταν να υποβληθούν στα τέλη Ιουνίου.

     

    Δεν μας τα λέει καλά η Κρισταλίνα…

    …θα μου πείτε, η δουλειά του ΔΝΤ είναι να τα βλέπει όλα ‘μαύρα’ και να κάνει συστάσεις λιτότητας και συγκράτησης, το έχουμε συνηθίσει αυτό.

    Η Γενική Διευθύντρια  του Ταμείου όμως, η «γειτόνισσά μας» (Βουλγάρα γαρ…) Κρισταλίνα Γκεοργίεβα το πήγε παραπέρα  το τελευταίο διάστημα αφού άφησε κατά μέρος τον τεχνοκρατισμό και πήρε ξεκάθαρες θέσεις.

    Ξεσπάθωσε λοιπόν η Κρισταλίνα μας υπέρ του δολαρίου προβλέποντας πως το αμερικανικό νόμισμα «ξανά προς τη δόξα τραβά» και θα κάνει ράλι ανόδου και θα παραμείνει ο “βασιλιάς” των διεθνών συναλλαγών, κάτι που δεν αμφισβητείται ακριβώς, αλλά υπάρχει η πρόβλεψη για “πολυνομισματισμό” στο εγγύς μέλλον, με δολάριο-ευρώ-λίρα-γουάν και τον αστάθμητο παράγοντα που ονομάζεται κρυπτονομίσματα.

    «Ας μην βιάζονται ορισμένοι να ξεγράψουν το δολάριο, θα παραμείνει στην κορυφή» ήταν η νοηματική απόδοση όσων είπε η -εκ Σόφιας ορμώμενη- κα Γκεοργίεβα προκαλώντας αναταραχή στις νομισματικές ισορροπίες αφού αμέσως μετά υποχώρησε λίγο το ευρώ έναντι του δολαρίου.

    Οπότε στις Βρυξέλλες η …άλλη “Σιδηρά Κυρία”, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, μαθαίνω πως έγινε έξω φρενών.

    Φίλος και πληροφοριοδότης του wiseman, Έλληνας τεχνοκράτης στην Κομισιόν επί σειρά ετών, μου μεταφέρει πως από το περιβάλλον της Γερμανίδας Προέδρου της Κομισιόν ακούστηκε η βαριά κουβέντα: «αυτά της μαθαίνανε στο Χάρβαρντ της Βουλγάρας;

    Όλοι ξέρουμε πως και γιατί σπούδασε εκεί μετά την πτώση του κομμουνισμού και του Ζίβκοφ στη Βουλγαρία!».

    Δεν είναι και η επιτομή της ευγένειας, αλλά φαίνεται πως έχουν βγεί μαχαίρια στην περίπτωση αυτή.

    Πάντως ο στόχος του ΔΝΤ δεν ήταν πρωτίστως το ευρώ (άσχετα εάν ‘πήραν τα σκάγια’ και το δικό μας νόμισμα) αλλά οι επιθετικές κινήσεις των Κινέζων το τελευταίο διάστημα, σε Αραβική Χερσόνησο κυρίως, αλλά και σε Αφρική και στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας με την εισβολή του Πούτιν στη γειτονική του χώρα.

    Όμως  η …γειτόνισσα Γκεοργίεβα, από την Ουάσινγκτον όπου και η έδρα του ΔΝΤ, συνέχισε τα υπερατλαντικά βέλη: «Δεν ξέρω τί λένε άλλοι για το δολάριο, αλλά εγώ σας λέω ότι παρά την συγκυριακή πτώση που παρουσιάζουν τα παγκόσμια αποθέματά  του, περίπου στο 60%, το δολάριο είναι πολύ σκληρό για να πεθάνει.

    Αυτό συμβαίνει λόγω της ευρωστίας της αμερικάνικης οικονομία αλλά και του μεγάλου βάθους των χρηματαγορών της».

    Σε τί κοινό απευθυνόταν και τα είπε αυτά και εξόργισε τους φίλους …συν-Ευρωπαίους αλλά κυρίως τους κινέζους;

    Σε ένα Συνέδριο στο Ντουμπάι, στο οποίο την άκουγαν Άραβες πετρελαιοπαραγωγοί τη στιγμή που οι κινέζοι πιέζουν ώστε να γίνεται ένα μέρος των πετρελαϊκών συναλλαγών στο δικό τους νόμισμα.

    Το μήνυμα της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ ήταν σαφές: «ούτε να το σκέφτεστε να αλλάξετε νόμισμα για τις πετρελαϊκές συναλλαγές, το δολάριο είναι το παρόν και το μέλλον, αφήστε αυτά που σας προτείνουν οι Κινέζοι»…

     

    Η Ελλάδα τρέχει για ανάπτυξη  και η Γκεοργκίεβα μας “φρενάρει” με τα επιτόκια…

    Αλλά η πολυσυζητημένη Κρισταλίνα, είπε και κάτι άλλο που αφορά όχι μόνο γενικά την ΕΕ αλλά και εμάς εδώ στην Ελλάδα, τη στιγμή που η ελληνική οικονομία καταγράφει σημαντικές αναπτυξιακές και επενδυτικές επιδόσεις και έχει ανάγκη από φρέσκο χρήμα για ακόμη περισσότερη ανάπτυξη.

    Τι είπε η 70άρα πλέον οικονομολόγος και μας έκανε την καρδιά περιβόλι;

    «Ξεχάστε το φθηνό χρήμα μέχρι και το 2025!» και πρόσθεσε «μην έχετε προσδοκίες πως μπορεί να αναστραφεί η αυξητική πορεία των επιτοκίων στα επόμενα 2-2,5 χρόνια!».

    Και αυτή η αποκαρδιωτική κουβέντα ειπώθηκε παρά την  αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα αλλά και στην ΕΕ γενικότερα.

    Η …΄σιδερένια Κρισταλίνα΄ (σχήμα οξύμωρο)  επιμένει  πως τα επιτόκια θα παραμείνουν ψηλά τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2025.

    Τη στιγμή που οι υγιείς Ελληνικές επιχειρήσεις που άντεξαν στην κρίση, φαίνεται να βγαίνουν από ένα πολύχρονο τούνελ, τη στιγμή που αναζητείται φρέσκο χρήμα, τη στιγμή που όπως όλα δείχνουν το κέντρο βάρους της Ελληνικής οικονομίας θα μετατοπιστεί προς το Ελληνικό Χρηματιστήριο (μετά από 25 ολόκληρα χρόνια!) έρχεται η εκ Βουλγαρίας Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ και τα βλέπει (σχεδόν) όλα μαύρα.

    Ως wiseman προσβλέπω στην ολοσχερή διάψευση της τεχνοκράτισσας του ΔΝΤ με τις αμφίβολες και ολίγον …γκρίζες προβλέψεις.

    Άλλωστε και τα σχέδια που είχε καταστρώσει ο πολύκλαυστος Τόμσεν του ΔΝΤ για την Ελλάδα, ήταν όπως όλοι θυμόμαστε, για τα σκουπίδια, κάτι που παραδέχτηκαν και οι ίδιοι του ΔΝΤ…

     

    Του τα είχε πει “χύμα” ο Μπλάνσαρντ του Τόμσεν αλλά…

    Επειδή όμως ως wiseman διαθέτω μνήμην ελέφαντα, να θυμίσω προς όλους ότι ο τότε Επικεφαλής Αναλύσεων του Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρντ έστειλε εμπιστευτική επιστολή στον τότε επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος, Πολ Τόμσεν, στην οποία αναφερόταν στο σοβαρό ενδεχόμενο αποτυχίας του προγράμματος «ακόμα κι αν εφαρμοστούν πλήρως οι μεταρρυθμίσεις».

    Το εμπιστευτικό έγγραφο διέρρευσε αργότερα, από το καναδικό think tank “Centre for International Governance Innovation”.

    Στο έγγραφό του ο Μπλανσάρντ έλεγε ξεκάθαρα πως  «αθροιστική δημοσιονομική προσαρμογή 16% σε μια τέτοια μικρή περίοδο και με τόσο εμπροσθοβαρή προσαρμογή δεν έχει ποτέ επιτευχθεί ιστορικά!

    Το πρόγραμμα θα βγει γρήγορα εκτός τροχιάς λόγω  της απουσίας δυνατής ανάκαμψης των εξαγωγών, δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσε να υποστηρίξει την ανάκαμψη ενάντια στην αρνητική συνεισφορά του δημοσίου τομέα και  θα έρθει βαθύτερη και μακροβιότερη ύφεση από αυτή που περιμέναμε.

    Αυτό θα σήμαινε δημοσιονομικές αποτυχίες και περισσότερο σημαντικό βάρος στον οικονομικό τομέα και άρα νέες δημοσιονομικές αποτυχίες!».

    Και έτσι ακριβώς είχε γίνει στην πράξη

    Είναι  γνωστό πλέον ότι το ΔΝΤ έχει πέσει έξω σχεδόν σε όλες τις προβλέψεις του σχετικά με την Ελλάδα, αλλά και στο  εσωτερικό του Ταμείου οι αντιρρήσεις για το πρώτο μνημόνιο ήταν πολύ έντονες, μολονότι κάτι τέτοιο δεν φαινόταν στα επίσημα έγγραφα.

    Ο Μπλανσάρντ, κατεξοχήν αρμόδιος λόγω της θέσης του, ήταν ξεκάθαρος, μιλώντας τότε για «σοβαρή πιθανότητα να εκτροχιαστεί το πρόγραμμα, ακόμα και με πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» και προσθέτοντας ότι «τέτοια  επίπεδα λιτότητας δεν έχουν εφαρμοστεί πουθενά στον κόσμο!».

    Έλεγε  δηλαδή ότι, στην Ελλάδα έγινε οικονομικό πείραμα, παρά την σύντομη ανάπτυξη που ήρθε μετά με την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και η οποία όμως τελείωσε όταν ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ.Τσίπρας και έφεραν πάλι ύφεση.

    Να θυμίσω επίσης ότι τότε, ο κος Τόμσεν προτίμησε να αποκρύψει και να πετάξει την επιστολή Μπλανσάρντ «στον κάλαθο των αχρήστων».

    Τελευταίο αλλά σημαδιακό: Μετά τη διαρροή της επιστολής στους καναδούς, ο Μπλανσάρντ έγραψε στο twitter ότι «δεν το διοχέτευσα  εγώ στον Τύπο, αλλά ειλικρινά δεν λυπάμαι καθόλου για τη διαρροή.

    Επτά χρόνια μετά, το ΔΝΤ δεν έχει ρεαλιστικά  σχέδια για τίποτα».

    Κάντε αναλογικές συγκρίσεις με τις προβλέψεις της κας Γκεοργίεβα και βγάλτε συμπεράσματα…

    Ο  νοών νοείτω…

    Η Νορβηγία τραντάζει τα διυλιστήρια και η Goldman τις ελληνικές τράπεζες

    Φίλοι αναγνώστες, ακόμα θυμάμαι τον φίλο μου τον Θεσσαλονικιό που πριν 6 χρόνια μου έλεγε ότι το μέλλον είναι οι ΑΠΕ και συγκεκριμένα η μετοχή της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΕΝΕΡΓ 2,59% 17,85 .

    Τότε, όλη η επενδυτική κοινότητα μειδιούσε.

    Τότε η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έπαιζε στα 4.50€ και κανένας μα κανένας δεν πίστευε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.

    Ο φίλος μου ο Θεσσαλονικιός δικαιώθηκε περίτρανα.

    Αλλά να ήταν μόνο η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ που δικαιώθηκε;

    Πριν από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είχε αδυναμία στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από τα επίπεδα του 1.10€ και πριν από αυτή στην MOTOR OIL ΜΟΗ 0,08% 26,12 .

    Μετά από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είχε αδυναμία στην AUTOHELLAS ΟΤΟΕΛ 2,12% 13,46 , μετά στον ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ ΜΥΤΙΛ 2,81% 36,62 από τα 7.30€, μετά στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΕΙΡ 0,53% 3,76 από τα 1.35€ και πολύ πρόσφατα σε μια παλιά του αγαπημένη, την AEGEAN ΑΡΑΙΓ 2,71% 11,77  από τα 8.00€.

    Καλώς ή κακώς, ο φίλος μου ο Θεσσαλονικιός δικαιώθηκε περίτρανα σε όλες του τις επιλογές.

    Ενώ ο φίλος μου πριν 6 χρόνια βροντοφώναζε αγοράστε ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, οι κολοσσοί ΕΛΠΕ και MOTOR OIL σνομπάρανε επιδεικτικά την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και τον ΑΝΕΜΟ.

    Τότε, θα τους αγοράζανε μπιρ παρά.

    Μετά από 6 χρόνια ανακαλύψανε το “πράσινο” Ελντοράντο και αγοράζουν τώρα αντίστοιχες εταιρείες με EV/EBITDA = 11-12 ενώ τότε θα τις αγοράζανε με EV/EBITDA = 5.

    Όπως όμως μας έδειξε η πρόσφατη ιστορία, οι ελληνικές τράπεζες πήραν φωτιά ενώ δεν το περίμενε κανείς και ειδικότερα η τράπεζα Πειραιώς έχει αφήσει εποχή στα τερματικά.

    Αυτό σημαίνει ότι “τα πάντα ρει” φίλοι αναγνώστες, όπως έλεγε και ο Ηράκλειτος.

    Όλα είναι ρευστά και τίποτα δεν μένει το ίδιο.

    Για αυτό το μυστικό είναι να μπορούμε να προσαρμοζόμαστε άμεσα όταν τα δεδομένα αλλάζουν.

    Αυτό που μετράει πάνω απ’ όλα είναι το μέλλον.

    Ούτε το παρελθόν αλλά ούτε και το παρόν.

    Τρανό παράδειγμα τα διυλιστήρια.

    Το μέλλον τους πλέον φαντάζει ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ και η Νορβηγία είναι η αιτία.

    Για να ξέρετε, το 2022 το 80% των αυτοκινήτων που πουλήθηκαν στη Νορβηγία ήταν ηλεκτρικά.

    Μεταμορφώνοντας την χώρα σε άτυπο εργαστήριο της ηλεκτρικής μηχανοκίνησης και παρατηρητήριο των επιπτώσεών της στο περιβάλλον, στους εργαζομένους και στην καθημερινή ζωή.

    Για να γνωρίζετε πλέον στο Όσλο, η ποιότητα του αέρα είναι αισθητά βελτιωμένη και οι εκπομπές καυσαερίων μειώθηκαν κατά 30% σε σχέση με το 2009.

    Τι χρειάζεται όμως για να γίνουμε Νορβηγία;

    Το μυστικό βρίσκεται στις κρατικές επιδοτήσεις για την κατασκευή σταθμών ταχείας φόρτισης ώστε να υπάρχει αφθονία σημείων φόρτισης.

    Έτσι, με την πτώση των τιμών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, θα γίνει η πολυπόθητη για τον πλανήτη μετάβαση στην ηλεκτρική μηχανοκίνηση.

    Όπως αντιλαμβάνεστε φίλοι αναγνώστες, αυτό είναι πλέον ένα σενάριο το οποίο εύκολα μπορεί να γίνει στην επόμενη δεκαετία.

    Αυτή η νέα πραγματικότητα.

    Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στο τελευταίο της report η Wood δίνει τιμή στόχο για την MOTOR OIL τα 23.20€ και για την HELLENICQ ENERGY τα 7.80€.

    Παρόλο που παίζουν τώρα με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA 2025e = 5.5 για την MOTOR OIL και 5 για την HELLENIQ ENERGY.

    Εν αντιθέσει, θεωρεί τεράστια επενδυτική ευκαιρία το τούρκικο διυλιστήριο της TUPRAS.

    Γιατί υπολογίζει ότι τώρα παίζει με ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA 2025e = 2.3 ενώ της MOTOR OIL είναι στο 5.5.

    Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι η TUPRAS είναι τσάμπα σε σχέση με την MOTOR OIL και την HELLENIQ ENERGY.

    Πειραιώς- Alpha Bank-Eurobank- Εθνική: Γιατί είναι οι πιο φθηνές

    Έχουμε πει ότι πάντα μα πάντα πρέπει να συγκρίνουμε τις ελληνικές εταιρείες με τις ομοειδείς τους στο εξωτερικό για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα εάν είναι φθηνές ή όχι.

    Εν αντιθέσει με τα ελληνικά διυλιστήρια, οι ελληνικές τράπεζες είναι αυτή τη στιγμή οι πιο υποτιμημένες στον πλανήτη Γη μετά τις κορεάτικες.

    Ενώ είναι λίγο πιο ακριβές σε όρους P/TBV, έχουν πολύ υψηλότερο προσδοκώμενο ROTE και πολύ υψηλότερη ανάπτυξη.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, τώρα ξεκινά ένας μεγάκυκλος ανόδου για την ελληνική οικονομία και δη για τις ελληνικές τράπεζες.

    Όπως πολλάκις σας έχει πει ο Wiseman, πρέπει πάντα μα πάντα να ξεκοκαλίζουμε τα εκάστοτε report.

    Το report που έβγαλε προχθές η Goldman Sachs για τις ελληνικές τράπεζες, κλείνει μέσα του ατόφιο χρυσάφι.

    Στη σελίδα 6 (βλ. πίνακα παρακάτω), εάν είναι κάποιος παρατηρητικός, θα δει ότι για το 2025 η Goldman υπολογίζει ότι η Alpha Bank θα έχει 0.33€ κέρδη/μετοχή και ένα CET1 ratio 15.5%.

    Δηλαδή η Goldman Sachs υπολογίζει ότι το 2025 η Alpha Bank θα βγάλει κέρδη της τάξης των 775 εκ ευρώ.

    Για την Eurobank η Goldman υπολογίζει ότι το 2025 θα βγάλει 854 εκ ευρώ κέρδη και θα έχει ένα CET1 ratio = 17%.

    Για την Εθνική υπολογίζει ότι το 2025 θα βγάλει 796 εκ ευρώ κέρδη και θα έχει ένα CET1 ratio = 18.5%.

    Τέλος, η αποκάλυψη είναι η τράπεζα Πειραιώς που πλέον από ασχημόπαπο γίνεται κύκνος με την Goldman Sachs να υπολογίζει ότι το 2025 θα βγάλει 862.5 εκ ευρώ κέρδη.

    Προσέξτε τώρα φίλοι αναγνώστες.

    Το 2025 η Πειραιώς θα έχει υψηλότερο CET1 ratio από την Alpha Bank και υψηλότερα κέρδη.

    Συγκεκριμένα, η Goldman Sachs υπολογίζει για το 2025 η Πειραιώς να έχει ένα CET1 ratio = 15.6% και η Alpha Bank 15.5%.

    Το απίστευτο όμως είναι ότι η Goldman Sachs προβλέπει ότι η τράπεζα Πειραιώς θα έχει και την υψηλότερη κερδοφορία από όλες τις τράπεζες, και από την Alpha Bank και από την Εθνική και από την Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,67% 1,83 .

    Συγκεκριμένα, η Goldman Sachs υπολογίζει ότι η Πειραιώς θα εμφανίσει το 2025 0.69€ κέρδη ανά μετοχή. Δηλαδή, η τράπεζα Πειραιώς το 2025 θα εμφανίσει κέρδη της τάξης των 862.5 εκ ευρώ.

    Το απίστευτο όμως είναι ότι τώρα η Goldman Sachs δίνει τιμή στόχο για την Eurobank το 1.70€, δηλαδή στην τιμή στόχο θα έχει μια κεφαλαιοποίηση 6.309 δις ευρώ.

    Για την Εθνική δίνει τιμή στόχο τα 6.90€, δηλαδή στην τιμή στόχο μια κεφαλαιοποίηση 6.312 δις ευρώ.

    Για την Alpha Bank δίνει τιμή στόχο τα 1.95€, δηλαδή στην τιμή στόχο μια κεφαλαιοποίηση 4.580 δις ευρώ.

    Τέλος, για την Πειραιώς δίνει τώρα τιμή στόχο τα 3.35€, δηλαδή στην τιμή στόχο μια κεφαλαιοποίηση 4.187 δις ευρώ.

    Όπως αντιλαμβάνεστε φίλοι αναγνώστες, ότι εφόσον το 2025 η Πειραιώς βγάλει τα 862.5 εκ ευρώ κέρδη που υπολογίζει η Goldman Sachs και τα οποία θα είναι τα υψηλότερα από όλες τις τράπεζες, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει την ίδια κεφαλαιοποίηση όπως η Εθνική και η Eurobank.

    Δηλαδή, να πάει στα 6.3 δις ευρώ.

    Αυτό σημαίνει μια τιμή στόχος στα 5.00€.

    Όπως ήδη γνωρίζετε, ο κ. Χρήστος Μεγάλου έχει βάλει σαν ανώτερο όριο για το buyback τα 5.00€.

    Οι ειδικοί θεωρούν ότι «πρώτα η Πειραιώς αλλά και μετά και η Alpha Bank θα πάνε να βρουν τις κεφαλαιοποιήσεις των Eurobank και Εθνικής».

    Μη ξεχνάμε άλλωστε ότι μέσα σε 6 μήνες η Goldman Sachs αναβάθμισε την τιμή της μετοχής της Πειραιώς από το 1.00€ στα 3.35€.

    Κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

    Η Πειραιώς ακόμα και τώρα είναι το απόλυτο deep value & growth play του ελληνικού χρηματιστηρίου.

    O Τσάκος και τα διαμάντια στα mamounia

    Εκθαμβωτική πολυτέλεια, σέξι ντεκολτέ, ιλιγγιώδη μίνι, λευκά διαμάντια, σπάνια σμαράγδια.

    Ξαφνικά το πολυτελές La mamounia Marrakech έλαμψε, καθώς εκεί βρέθηκε ο Νίκος Τσάκος με πολυπληθή παρέα για να γιορτάσει τα 60 του χρόνια.

    Το πάρτι για τα γενέθλια του οικοδεσπότη έγινε στο LA MAMOUNIA Marrakech, στο Μαρόκο.

    Το κοσμικό hot spot και ένα από τα κορυφαία ξενοδοχεία, φέτος μάλιστα εορτάζει 100 χρόνια λειτουργίας (1923-2023).

    Στο Μαρόκο ήταν πολλοί στενοί φίλοι του εφοπλιστή της ΤΕΝ Νίκου Τσάκου (η Tsakos Energy Navigation Limited (TNP) έχει κεφαλαιοποίηση 513 εκατ. ευρω) , της Celia Κριθαριώτη και των 3 παιδιών τους.

    Όπως οι Δημήτρης και η Αρετή Δαλακούρα, Γιάννης και Δήμητρα Κούστα, Γιάννης Κωστογιάννης, Χάρης και Εμιλυ Βαφειά, Ρόζμαρι και Πόλυς Χατζηιωάννου, Μπάμπος και Άντζελα Οικονομίδη, Μαίρη Διαμαντίδη, Μικαέλα Δόξα, Νίκος και Μάιρα Τσαβλίρη, Μαρίνα Βερνίκου, Μαίρη Κατράντζου, Αλεξία Παπανδρέου, Μαριέττα Χρουσαλά και Λεο Πατίτσα, Γιάννης και Πηνελόπη Μαυρή, Βερόνικα Πάστρα, Λούση και Μανώλης Σωφρόνης, Χρύσανθος Πανάς κλπ.

    Εντυπωσιακή η τούρτα για τον οικοδεσπότη με ένα κεράκι που την έσβησε ενώ άπαντες οι φίλοι του είχαν ανάψει τα κινητά τους φωτογραφίζοντας η βιντεοσκοπώντας την στιγμή.

     

    Ο Νίκος Τσάκος στο La mamounia Marrakech
    O Παναγιώτης Τσάκος
    Celia Κριθαριώτη και Αλεξία Παπανδρέου
    Αρετή Δαλακούρα, Πηνελόπη Μαυρή και Δημήτρης Δαλακούρας
    Αρετή Δαλακούρα, Ρόσμαρι Χατζηιωάννου, Δήμητρα Κούστα και Μαρία Διαμαντίδη

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.