• Ο mr «reality check» του Μαξίμου, ο βηματισμός του Ψάλτη, οι κινήσεις Μυλωνά στις Βρυξέλλες και ο κρίσιμος μήνας της Πειραιώς

    Στο τέλος της εβδομάδας ο επόπτης των τραπεζών και επικεφαλής του SSM (Single Supervisory Mechanism) Ανδρέα Ένρια θα συζητήσει στο Board το θέμα με τα Cocos της τράπεζας Πειραιώς.

    the wise man
    image
    the wise man

    Ο mr «reality Check» είναι απαραίτητος

    Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος δέχεται τους τελευταίους δύο μήνες κάποια πυρά από `δω και από `κει. 

    Μάλλον, γιατί δεν είναι αρεστός σε όσους θέλουν την εξουσία να ζει, να εργάζεται και να δουλεύει για τα δικά τους και μόνο συμφέροντα… 

    Η στήλη έκανε το ρεπορτάζ της και πληροφορείται ότι ο Άκης απολαμβάνει, χωρίς δισταγμό, της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού. 

    Όπως είχε πει και ο ίδιος σε μια συνέντευξή του το καλοκαίρι δεν είναι πολιτικός αλλά ως επαγγελματίας της αγοράς – προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα – φέρνει στην άσκηση της πολιτικής την πραγματικότητα. 

    «Το reality check που πρέπει να γίνεται πριν από την νομοθέτηση και την υλοποίηση των πολιτικών», είχε πει. 

    Alpha: Ανοίγει βηματισμό ο Βασίλης Ψάλτης

    Η στήλη πληροφορείται ότι οι διαπραγματεύσεις του τελικού σταδίου της διοίκησης Βασίλη Ψάλτη με τους δύο υποψήφιους επενδυτές την Pimco και το Davidson Kempner προχωρούν με έντονο ρυθμό και μέσα στις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις για το ποιος από τους δύο Αμερικανούς κόβει το νήμα… 

    Στο μεταξύ μαθαίνω ότι και η διαδικασία με τους εργαζόμενους που θα μεταφερθούν στην Cepal όπου να `ναι ολοκληρώνεται και το σκορ κρίνεται θετικό. 

    Η Τράπεζα και ο Βασίλης Ψάλτης έχουν ως στόχο την ολοκλήρωση της διπλής συναλλαγής – τιτλοποίηση των 10,8 δις ευρώ του Galaxy και πώληση ποσοστό από 80% και άνω της Cepal – να γίνει μέχρι το τέλος του έτους. 

    SSM: Αποφασίζει για την Πειραιώς

    Στο τέλος της εβδομάδας ο επόπτης των τραπεζών και επικεφαλής του SSM (Single Supervisory Mechanism) Ανδρέα Ένρια θα συζητήσει στο Board το θέμα με τα Cocos της τράπεζας Πειραιώς. 

    Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί και να ανακοινωθεί προς τα τέλη του μήνα. 

    Η απόφαση για μετατροπή τους σε μετοχές έχει ληφθεί και αρχές Δεκεμβρίου θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 

    Στην Πειραιώς αναφέρουν ότι συνεχίζουν την δουλειά, ετοιμάζουν το νέο business plan κλπ, μέχρι να βρεθεί η υφήλιος σε ήρεμα νερά και να ξεκινήσει η επαναϊδιωτικοποίηση της τράπεζας. 

    Στο μεταξύ πληροφορούμαι ότι γίνεται «θετικός» χαμός με την απήχηση της εθελουσίας.

    CVC: Της παρατάσεως το ανάγνωσμα! 

    Και στις δύο «καυτές» υποθέσεις που εμπλέκεται το CVC δόθηκε παράταση μέχρι το τέλος Νοεμβρίου: και στις διαπραγματεύσεις με την MIG για την Vivartia – λόγω των αιτημάτων που βάζουν στο τραπέζι Εθνική και Eurobank – και στις διαπραγματεύσεις με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Παύλο Μυλωνά για την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής. 

    Και στις δύο περιπτώσεις, με διαφορετική αφετηρία, το CVC καλείται να βάλει το χέρι στην τσέπη, κάτι που προσπαθεί να το αποφύγει… Αν δεν το πράξει τα δύο εν δυνάμει deals κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα. 

    Εθνική Ασφαλιστική: Goldman Sachs και Morgan Stanley ψηφίζουν plan b

    Ειδικά στην περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής το ζήτημα δεν είναι μόνο επιχειρηματικό αλλά και πολιτικό. 

    Διότι δεν γίνεται να πουληθεί το 80% της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας με τίμημα 430-450 εκατ ευρώ, άντε και κάτι παραπάνω. 

    Ο αντίκτυπος θα είναι αρνητικός και η απόφαση δεν είναι εύκολη. 

    Η στήλη σας πληροφορεί ότι οι δύο σύμβουλοι της Εθνικής Τράπεζας οι Goldman Sachs και η Morgan Stanley έχουν τοποθετηθεί εδώ και ένα χρόνο υπέρ της διάθεσης των μετοχών της ασφαλιστικής μέσω της εισαγωγής στο χρηματιστήριο. 

    Βέβαια, δεν αποφασίζουν εκείνοι αλλά η DG Comp, την οποία προσπαθεί με επιχειρήματα να πείσει και πάλι η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. 

    Εγνατία: Βγήκαν τα μαχαίρια

    Έξαλλοι έγιναν ορισμένοι επιχειρηματίες με την αλλαγή των όρων από το ΤΑΙΠΕΔ ένα μήνα πριν την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για την Εγνατία Οδό. Ήρθε, λοιπόν, το ΤΑΙΠΕΔ και βάζει όρο την προκαταβολική συμφωνία με τράπεζα… 

    Κι εδώ ξεκίνησαν τα γαλλικά από την πλευρά των επιχειρηματιών. 

    Βέβαια, όπως μαθαίνω το ΤΑΙΠΕΔ δεν αποφάσισε από μόνο του – δηλαδή ο Ξενόφος και ο Λιαμπίρης – να αλλάξει τους όρους αλλά η πολιτική ηγεσία. 

    Το επεισόδιο θα έχει συνέχεια… 

    Καματάκης: η «καραμέλα» του επενδυτή

    Συμβαίνει συχνά όταν ένας επιχειρηματίας βρίσκεται σε δυσμενή θέση και βλέπει την εταιρεία του να παραπαίει να βγάζει από το… καπέλο, έναν ενδιαφερόμενο επενδυτή. 

    Έτσι, λοιπόν και ο Γ. Καματάκης της MLS λέει τώρα ότι έχει βρει επενδυτή. Θα γίνουμε σοφότεροι για τα σχέδια Καματάκη την Τρίτη στην γενική συνέλευση της εταιρείας. 

    Και επειδή η στήλη είναι καχύποπτη θυμήθηκα ότι το καλοκαίρι του 2018 δύο μήνες μετά το ξέσπασμα της αναταραχής στην Folli Follie ο Τζώρτζης έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ότι έχει βρει επενδυτή από τα Εμιράτα.

    Δεν συγκρίνω τις δύο περιπτώσεις και τους δύο επιχειρηματίες… 

    Οι αλλαγές στον MSCI Greece Index 

    Την Τετάρτη το πρωί οι απανταχού λάτρεις – δεν είναι και πολλοί – του ελληνικού χρηματιστηρίου μόλις ξυπνήσουν θα μάθουν ποιες μετοχές έφυγαν από τον δείκτη και ποιες μπήκαν. 

    Η Motor Oil ΜΟΗ 0,07% 27,26 έχει προεξοφληθεί ότι φεύγει. Το πιθανότερο είναι ότι θα εισέλθει η Mytilineos, καθώς πληροί όλα τα κριτήρια ΜΥΤΙΛ -0,06% 35,82.

    Εκτός φυσικά εάν τα “golden boys” της Morgan Stanley αποφασίσουν διαφορετικά.

    Αλλά και πάλι η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη.