• Τράπεζες

    Tράπεζα Πειραιώς: Οι επόμενες κινήσεις μέχρι τις οριστικές αποφάσεις

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τράπεζα Πειραιώς: Ενεργός συμμετοχή στις διεργασίες που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την προώθηση των Αρχών Ενδυνάμωσης των Γυναικών

    Τράπεζα Πειραιώς


    Στο 11 εως 13% θα υποχωρούσε το ποσοστό του ελληνικού δημοσίου σύμφωνα με την πρόταση των ιδιωτών μετόχων της Πειραιώς.

    Από τις οριστικές αποφάσεις που θα πάρει ο SSM για την πληρωμή ή όχι του κουπονιού των Cocos ύψους 165 εκατ. ευρώ θα καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις για την τράπεζα Πειραιώς.

    Η διοίκηση της Τράπεζας θα πρέπει να καταβάλλει τη δόση στις 4 Δεκεμβρίου, αλλά αυτό απαιτεί την έγκριση του SSM. Λαμβάνοντας υπόψη της τις συνθήκες που δημιουργεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ο κορονοϊός, η αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή έχει συστήσει στις τράπεζες της εποπτείας της από τον Οκτώβριο του 2020 έως και τα τέλη του χρόνου να μην διανέμουν μέρισμα.

    Έτσι η πληρωμή του Cocos απαιτεί προηγούμενη έγκριση, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στα μέσα Νοεμβρίου.

    Η έγκριση του SSM είναι επίσης προαπαιτούμενο με δεδομένο ότι η πληρωμή του κουπονιού θα αφαιρεθεί από τα κεφάλαια της Τράπεζας. Παρά το γεγονός ότι η διοίκηση της Πειραιώς έχει κρατήσει στην άκρη τα απαιτούμενα κεφάλαια και έχει δεσμευτεί για την πληρωμή της δόσης, η υλοποίηση αυτής της απόφασης τελεί υπό την έγκριση του επόπτη.

    Εφόσον ο SSM δεν δώσει το πράσινο φως, τα Cocos που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας το Δεκέμβριο του 2015 θα πρέπει να μετατραπούν σε μετοχές. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει στην αύξηση του ποσοστού που έχει σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας Πειραιώς. Στην περίπτωση μετατροπής, η τιμή εξάσκησης είναι τα 6 ευρώ και το ποσοστό θα αυξηθεί από το σημερινό 26,5% σε 61,3%.

    Η πρόταση του δεύτερου βασικού μετόχου της τράπεζας Πειραιώς John Paulson ο οποίος ελέγχει το 9,3% του μετοχικού της κεφαλαίου, επιχειρούσε να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη, αλλά απορρίφθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ, που συνεδρίασε για δεύτερη φορά με αυτό το θέμα.

    Με την πρόταση αυτη το ποσοστό του δημοσίου θα υποχωρούσε στο 11 εως 13%.

    Στο σκεπτικό του Ταμείου κυριάρχησε η άποψη ότι σε μια ενδεχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας η συμμετοχή του δεν θα μπορούσε άλλωστε να πραγματοποιηθεί, αφού βάσει του ιδρυτικού του νόμου το Ταμείο συμμετέχει σε αυξήσεις εφόσον απειλείται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Τέτοιος λόγος δεν συντρέχει.

    Με ανακοίνωσή της στο ΧΑ μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης η τράπεζα Πειραιώς ξεκαθάρισε ότι, «παρά το γεγονός πως αξιολογεί σε διαρκή βάση διάφορες επιλογές για την επιτάχυνση της εξυγίανσης του ισολογισμού της, δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στο αμέσως προσεχές διάστημα».

    Από την πλευρά του το Ταμείο ενημέρωσε ότι «ως βασικός μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς είναι ενήμερο για το σχέδιο μετασχηματισμού της Τράπεζας σχετικά με τη σταθερή βελτίωση του οργανικού της αποτελέσματος και έχει πλήρη εμπιστοσύνη στη Διοίκηση της Τράπεζας».

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ