• O Μωραϊτάκης του ΤΧΣ, ποιος τραπεζίτης είναι «happy», η dream team της Μαριάννας Λάτση και η σούπερ απόδοση του ΟΠΑΠ

    Την ομάδα του LATSCO family office απαρτίζουν η Νικολέττα Φούσκα, ο Αντώνης Βενιός, ο Αντώνης Τσιχριτζής κ.ά. 

    the wise man
    image
    the wise man

    Το δώρο της Moody’s σε Μαξίμου και τραπεζίτες

    Μόνο χορούς και πανηγύρια δεν έστησαν οι τραπεζίτες μετά την αναβάθμιση της προοπτικής των ελληνικών τραπεζών σε θετική από σταθερή, στην οποία προχώρησε ο πάντοτε πιο συντηρητικός οίκος αξιολόγησης Moody’s. 

    Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, τα δύο μεγάλα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών, νέα κόκκινα δάνεια από την πανδημία και τράπεζα Πειραιώς, φαίνεται ότι φεύγουν από το κάδρο και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο για την φυγή προς τα εμπρός…  

    Η εξέλιξη είναι πράγματι θετική, καθώς εδώ και 10 χρόνια η Moody’s μας σιγοβράζει. 

    Η στάση της Moody’s, όπως καταλαβαίνετε, σχολιάστηκε και από το Μέγαρο Μαξίμου ιδιαίτερα θετικά, καθώς στόχος του ΠΘ είναι να τελειώνει με τις χρόνιες εκκρεμότητες των τραπεζών και να πάμε παρακάτω…

    Μου λένε ότι ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξης Πατέλης, ο οποίος έχει μοχθήσει για να αλλάξει την «εικόνα» της Ελλάδος στο εξωτερικό, ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένος.

    Ομως ικανοποιημένοι ήταν και οι τραπεζίτες.

    Μεταξύ αυτών ο  Βασίλης Ψάλτης και το επιτελείο του (Μίμης Κωστόπουλος κλπ.) είναι ιδιαίτερα happy καθώς μετά τις συνεχόμενες αναβαθμίσεις των ξένων επενδυτικών οίκων για την μετοχή της Alpha Bank όπως της WOOD και της JPMorgan, ήλθε το καλό νέο από τη Moody’s.

    H μετοχή της Alpha Bank ΑΛΦΑ 0,61% 1,64 χθες έκλεισε με μεγάλα κέρδη πέριξ του 5,5%.

    Μια ανάσα από το 1 ευρώ.

    Πειραιώς: Μόνο που δεν ζήτησε συγγνώμη ο Euclid

    Και επειδή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν είναι αφελής ούτε αγράμματος όποιος άκουσε την τοποθέτησή του εχθές στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,77% 3,95 κατάλαβε ότι ο Euclid συνεχίζει να έχει επαφή με την πραγματικότητα και δεν θέλει – ούτε και μπορεί λόγω παιδείας – να ακολουθήσει τα επιχειρήματα-πυροτεχνήματα της Κουμουνδούρου. 

    Αντίθετα, η μαχητική συντρόφισσα Έφη Αχτσιόγλου έλεγε κάτι περίεργα και επειδή το έργο δεν έβγαινε άρχισε τις ειρωνείες… 

    Τέλος πάντων, όπως και να ‘χει φαίνεται πως όλοι οι λογικοί συμφωνούν πως το δράμα της Πειραιώς δεν μπορούσε να συνεχιστεί επί μακρόν και η εξυγίανση είναι επιτακτική ανάγκη. 

    Ο Αλέκος στο ΤΧΣ; 

    Μιας και γράφουμε για το ΤΧΣ θα πρέπει να σας ενημερώσουμε οτι σήμερα το mononews.gr έχει ένα μεγάλο και αποκαλυπτικό θέμα. 

    Θα το δείτε και θα το διαβάσετε εάν κάνετε κλικ στην πρώτη μας σελίδα (home page). 

    Το θέμα λοιπόν γράφει ότι για την θέση του CEO του Ταμείου (που έχει μείνει κενή) έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 27 άτομα. 

    Τραπεζίτες, χρηματιστές και οικονομολόγοι. 

    Ένα από τα ονόματα που ακούστηκε ότι υπέβαλε βιογραφικό είναι ο γνωστός χρηματιστής Αλέξανδρος Μωραϊτάκης. 

    Ο Αλέξανδρος την ξέρει την δουλειά πάνω από 30 χρόνια, είναι ισορροπιστής, ξέρει να ελίσσεται, ενώ είναι… και του κόμματος, καθώς είναι γνωστό ότι είναι ΝΔ.

    Το 2014, για μικρό χρονικό διάστημα, είχε διατελέσει και βουλευτής.

    Το μπρα ντε φερ Μυτιληναίου-Περιστέρη

    Κι ενώ η Άκτωρ έμεινε εκτός διεκδίκησης του τμήματος της Εγνατίας Οδού οι κοινοπραξίες που κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές δείχνουν ότι η μάχη θα παιχτεί μεταξύ δύο ισχυρών επιχειρηματιών: του Ευάγγελου Μυτιληναίου ΜΥΤΙΛ 0,95% 38,08 που κατεβαίνει μαζί με την γαλλική Vinci και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,35% 16,48 Γιώργου Περιστέρη που έχει ως partner την γαλλική εταιρεία Egis Projects S.A. 

    Υπενθυμίζεται ότι η κοινοπραξία Mytilineos-Vinci είχε προσφύγει κι αυτή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας παράταση λόγω της πανδημίας, ωστόσο ευθυγραμμίστηκαν με την απόφαση του ΣτΕ και εν τέλει κατέθεσαν δεσμευτική προσφορά. 

    Ελλάκτωρ: Τι θα γίνει;

    Λοιπόν, σήμερα είναι προγραμματισμένη η γενική συνέλευση των μετόχων της κατασκευαστικής εταιρείας και μέχρι αργά εχθές το βράδυ κανένας από τους επιτελείς της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 1,57% 2,58 δεν έβαζε στοίχημα για το τι θα πράξει η πλευρά των εφοπλιστών (Μπάκος, Καϋμενάκη).

    Όπως έλεγε και στην στήλη εις εκ των πρωταγωνιστών, αν επικρατήσει ο παραλογισμός, τότε σίγουρα πάμε σε αναβολή… 

    Η dream team της LATSCO

    Λοιπόν, στο LATSCO family office της Μαριάννας Λάτση έχει στηθεί, όπως μου μετέφεραν, μια ισχυρή διοικητική ομάδα από στελέχη με πλούσια εμπειρία σε εταιρείες εκτός Ελλάδος. 

    Την ομάδα του LATSCO family office απαρτίζουν η Νικολέττα Φούσκα, ο Αντώνης Βενιός, ο Αντώνης Τσιχριτζής κ.ά. 

    Ωστόσο, ακούω ότι η manager Νικολέττα (Φούσκα) είναι η πλέον δυναμική και η Μαριάννα την εμπιστεύεται με κλειστά μάτια. 

    Η κα Φούσκα που έχει ζήσει στην Βοστώνη, στο Λονδίνο, στην Νέα Υόρκη, στο Όσλο και πλέον διαμένει στην Γενεύη έχει ιδιαίτερες γνώσεις στο real estate και είναι σκληρή διαπραγματεύτρια. 

    Όσο για τις σπουδές της, φοίτησε στο Harvard και στο MIT. 

    Ο έτερος manager και συγκριμένα Chief Operating Officer του Latsco Family Office Αντώνης Βενιός έχει εργαστεί από την Airbus έως καινοτόμες ξένες εταιρείες. 

    Latsco Family Office
    Νικολέτα Φούσκα, CIO Latsco Family Office

    Ο ΟΠΑΠ και οι σούπερ αποδόσεις 

    Οι σοβαρές εταιρείες επιβραβεύουν τους μετόχους τους ακόμα και στις δύσκολες εποχές.  

    Ο λόγος για τον ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 1,23% 16,48 που θα δώσει μέρισμα 0,45 ευρώ για την χρήση του 2020. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. 

    Οι λάτρεις της μετοχής του ΟΠΑΠ έχουν δει μεγάλες αποδόσεις στο χαρτί. 

    Η απόδοση από την 1η Ιανουαρίου 2021 είναι 9%, αφού η μετοχή χθες έκλεισε στα 11,93 ευρώ. 

    Η απόδοση του 6μηνου είναι 46% και στις 52 εβδομάδες έχει απόδοση 86,41%.  Στις 3 Απριλίου του 2020 η μετοχή είχε υποχωρήσει στα 6,30 ευρώ. 

    Οι ιδίες μετοχές της Mytilineos

    Μέσα σε διάστημα περίπου 9 μηνών η Mytilineos ξεπέρασε το 4,53% επί των ιδίων μετοχών που έχει αποκτήσει. 

    Η εταιρεία έχει στην κατοχή της συνολικά 6.483.692 ίδιες μετοχές η τρέχουσα αξία των οποίων ανέρχεται σε 88,2 εκατ. ευρώ. 

    Η πρόθεση της διοίκησης είναι να προχωρήσει σε διαγραφή αυξάνοντας την αξία των μετόχων. Παλαιότερα υπήρξε και μια φημολογία περι placement, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει, όπως σας έχει τονίσει πολλές φορές το mononews.gr 

    Η Βαρβαρέσος 

    Με αυξημένη ρευστότητα και ικανοποίηση για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της η Βαρβαρέσος, αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της πανδημίας. 

    Η εισηγμένη έχει ήδη συνάψει ομολογιακό ύψους 6,3 εκατ. ευρώ με τις τράπεζες Πειραιώς, Alpha Bank και Αττικής και άλλο ένα ύψους 2,4 εκατ. ευρώ με τις Πειραιώς, Alpha και ETE, ενώ έχει ανανεώσει υφιστάμενο δανεισμό 4,3 εκατ. ευρώ μέσω ανακύκλωσης του factoring. 

    Στον στρατηγικό σχεδιασμό της εισηγμένης για φέτος είναι η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.

    Οι Τράπεζες και οι οίκος Σπύρου

    Σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των τραπεζικών ιδρυμάτων και της Αγροτικός Οίκος Σπύρου. 

    Η εισηγμένη βλέπει και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους διαχειρίσιμη πτώση του κύκλου εργασιών της, ωστόσο το γεγονός πως πως οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις είναι μεγαλύτερες από τα ίδια κεφάλαια (ύψους 13,1 εκατ. ευρώ) έχει σημάνει συναγερμό στη διοίκηση. 

    Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ενώ υπάρχει θετική διάθεση από τα τραπεζικά ιδρύματα για την επιχειρούμενη αναδιάρθρωση. 

    Κουίζ: 

    Θυμάστε την εταιρεία Μαγρίζος που προ 25 ετών είχε χαρίσει έντονες συγκινήσεις (και καλές και κακές) στους παίκτες του χρηματιστηρίου; Ε, κάποια πηγή μου είπε οτι σύντομα θα ακούσετε νέα από μέλη της Οικογένειας Μαγρίζου…

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. 

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.