• Ο Γιώργος Τράγκας, τα 5 εκατ. του επιχειρηματία και ο τραπεζίτης, γιατί ο Κοντομηνάς είπε “Γιώργο έλα να τα πούμε” και τα ναυτιλιακά πάρτι της χρονιάς

    Eπειδή πολύς ντόρος έγινε με την απόφαση της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος για την κληρονομιά του Γιώργου Τράγκα, νομίζω ότι είναι χρήσιμο να διευκρινίσουμε ότι η περιουσία «δεσμεύτηκε» δεν «δημεύτηκε»…

    image

    Τα ναυτιλιακά καλέσματα και τα parties

    Τούτες τις ημέρες η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς ναυτιλιακής βιομηχανίας εξαιτίας της διοργάνωσης των Ποσειδωνίων 2022.

    Μάλιστα το mononews.gr έχει δημιουργήσει είναι μεγάλο αφιέρωμα με την μορφή microsite.

    Για περίπου 10 ημέρες  λοιπόν οι ναυτιλιακές εταιρείες, οι εφοπλιστές, οι τράπεζες μεγάλα νομικά γραφεία και οι brokers διοργανώνουν μεγάλα πάρτι για τους προσκεκλημένους τους.

    Έχουμε λοιπόν και λέμε:

    Την προηγουμένη Πέμπτη ο εφοπλιστής Γιάννης Σαραντίτης υποδέχθηκε τους καλεσμένους του στο Μουσείο της Ακρόπολης.

    Οι καλεσμένοι ξεναγήθηκαν στο Μουσείο και στην συνέχεια απόλαυσαν το ποτό τους κάτω από τον αττικό ουρανό με θέα την μαγευτική Ακρόπολη.

    Έξυπνη η ιδέα για την ξενάγηση ειδικά για τους ξένους καλεσμένους.

    Επίσης ο Μιχάλης Μπουδούρογλου το ίδιο βράδυ δεξιώθηκε τους καλεσμένους του στο κτήμα του στην Ανάβυσσο.

    Την Κυριακή το βράδυ (χθες 5 Ιουνίου) ο Κωστής Κωνσταντακόπουλος της COSTAMARE και ο ισραηλινός Multi billionaire Eyal Ofer (Εγιάλ Οφέρ) της Ofer Global και της Zodiac Group διοργάνωσαν τα καθιερωμένα πάρτι τους (Τα πάρτι συνεχίζονται για εσάς που διαβάζετε λίγο μετά τις 00,00 την στήλη).

    Το πιο θορυβώδες πάρτι μέχρι στιγμής διοργανώθηκε από την εταιρεία Allied Shipbroking (Γιώργος Δασκαλάκης κλπ).

    Το πάρτι έγινε στο Mojito Bay στην Αγία Μαρίνα με καλεσμένο τον Κωνσταντίνο Αργυρό, ο οποίος τραγούδησε για περίπου 2,5 ώρες.

     

    Πόσα θα πληρώσουμε ακόμη για να έχουμε το ΤΧΣ

    Έχω την ταπεινή άποψη ότι πιο σημαντικό από την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) η οποία επιχειρείται με το νέο Νόμο που κατατέθηκε Σαββατιάτικα στη Βουλή, είναι  το που θα φθάσει ο  λογαριασμός  για τη λειτουργία του ευαγούς αυτού ιδρύματος.

    Και αν ο απολογισμός για το θεσμό αυτό που μας τον επέβαλαν οι Τρόικα και τα Μνημόνια, ήταν θετικός,  χαλάλι του.

    Όμως ο Έλληνας φορολογούμενος έχει επιβαρυνθεί με 45 δισ. ευρώ  για την εξυγίανση των συστημικών τραπεζών συν  κάτι εκατομμύρια ευρώ σε μισθούς και έξοδα κίνησης για τη λειτουργία του ΤΧΣ και ακόμη φως στην άκρη του τούνελ δεν έχουμε δει.

    Γιατί μου ήρθαν  όλα αυτά στο μυαλό;

    Διότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας φρόντισε μαζί με την παράταση της λειτουργίας του ΤΧΣ έως το 2025 να το «προικοδοτήσει» με περίπου  9 εκατ . ευρώ!

    Ητοι με 2,4 εκατ. ευρώ για φέτος και με 2,2 εκατ. ευρώ  ετησίως για τα προσεχή τρία χρόνια.

    Δεν ξέρω αν η χρηματοδότηση αυτή είναι επαρκής αλλά όταν όμως διάβασα στο Νομοσχέδιο  ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ  Ηλίας Ξηρουχάκης θα μπορεί πλέον να προσλαμβάνει προσωπικό, αρμοδιότητα που έως σήμερα είχε η Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου,  τότε μου ήρθε στο μυαλό το ρητό για τη γυναίκα του Καίσαρος.

    Επιπροσθέτως  υπό προϋποθέσεις οι αποδοχές του ιδίου και των λοιπών μελών του ΤΧΣ θα μπορούν να υπερβαίνουν το σύνολο των αποδοχών του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

    Σε κάθε περίπτωση το ΤΧΣ οφείλει να αποδείξει στην κοινωνία τη χρησιμότητα του, η οποία δεν μπορεί να περιορίζεται στο να ενημερώνει το πρωθυπουργικό γραφείο (το περιγράφω κομψά) για το ποιες τράπεζες  θέλουν να μοιράσουν  μπόνους στα ανώτερα στελέχη τους.

    Τη στιγμή μάλιστα που στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών αυτών συμμετέχουν εκπρόσωποι του Ταμείου, όπου θα μπορούσαν να μεταφέρουν την γραμμή του.

     Άλλωστε, και με τον υφιστάμενο Νόμο ( Άρθρο 11) ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ είχε το  δικαίωμα αρνησικυρίας στη λήψη οποιασδήποτε απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του πιστωτικού ιδρύματος:

    i) σχετικής με τη διανομή μερισμάτων και την πολιτική παροχών και πρόσθετων απολαβών (bonus) προς τον Πρόεδρο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τα λοιπά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και για όσους έχουν τη θέση ή εκτελούν καθήκοντα γενικού διευθυντή.

     

    … και πόσα τον ΟΔΔΗΧ; Με μισθό Αρεοπαγίτη ο γενικός διευθυντής

    Μια που αναφερθήκαμε στο κόστος λειτουργίας  οργανισμών του Δημοσίου, να σας ενημερώσω ότι με τις αλλαγές που προώθησε η Κυβέρνηση ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους  θα κοστίζει στον προϋπολογισμό επιπλέον 1,3 εκατ. ευρώ .

    Στο ίδιο  Νομοσχέδιο  στον  Ο.Δ.ΔΗ.Χ. καταργείται η θέση του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή, καθώς ο Γενικός Διευθυντής, Δημήτρης Τσάκωνας  θα αναπληρώνεται από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δανεισμού και Διαχείρισης και αν ο τελευταίος ελλείπει, απουσιάζει ή κωλύεται, ταυτοχρόνως, αναπροσαρμόζονται όμως οι αρμοδιότητες του Γενικού Διευθυντή και οι αμοιβές του.

    Το σύνολο  λοιπόν των αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών ή απολαβών του Γενικού Διευθυντή δεν μπορεί να υπερβαίνει τις μηνιαίες αποδοχές και τα επιδόματα του Προέδρου του Αρείου Πάγου.

    Επίσης αυξάνεται κατά δέκα (10), οριζόμενος σε πενήντα (50) από σαράντα (40) που είναι σήμερα, ο αριθμός των θέσεων προσωπικού του Ο.Δ.ΔΗ.Χ.

     

    Αλλάζει   «ρότα» ο Πατούλης για τη Φυλή

    Δεύτερες σκέψεις μαθαίνω ότι κάνει ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης για το ΣΔΙΤ απορριμμάτων που θα γίνει στη Φυλή αξίας 461 εκατ. ευρώ και τελεί υπό διαγωνιστική διαδικασία με όλους τους μεγάλους κατασκευαστές να έχουν ριχθεί στη μάχη διεκδίκησης.

    Από ότι ακούω ο Γιώργος Πατούλης προχωρά ακάθεκτος για τη δημιουργία της μονάδας του Κεντρικού Πάρκου  Κυκλικής Οικονομίας Αττικής, όπως είναι ο επίσημος τίτλος του έργου, αλλά εξετάζει και άλλες τοποθεσίες πέραν της Φυλής, η οποία έχει κλειδώσει ως ένα καλό Plan B αν δε βρεθεί κάποια εναλλακτική.

    Η αλλαγή τοποθεσίας, από ότι μου λένε, δε θα επηρεάσει τον διαγωνισμό, ο οποίος αναμένεται εντός του μήνα να μπει στο στάδιο του ανταγωνιστικού διαλόγου, έτσι ώστε να έχουν υποβληθεί μέχρι τα τέλη του έτους οι δεσμευτικές προσφορές.

    Ακούω, επίσης, πως ο Περιφερειάρχης Αττικής έχει πάρει πατριωτικά το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων και ετοιμάζει «εκπλήξεις» με νέους διαγωνισμούς.

    Βέβαια, η πιάτσα δεν είναι τόσο αισιόδοξη για την πορεία των διαγωνισμών, καθώς κάνει λόγο για σημαντικές καθυστερήσεις και παρατυπίες στη δημοπράτηση των έργων.

    Να σας θυμίσω πως πρόσφατα ο Wiseman  σας είχε ενημερώσει για το ότι θα γίνουν προσφυγές για τον διαγωνισμό της μονάδας στο Γραμματικό.

     

    Τράγκας: Τα μαύρα 5 εκατ. και ποιος του τα έδωσε

    Πρόσωπο των ημερών  τείνει να αναδειχθεί ο επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσοδών από Εγκληματίες Δραστηριότητες (Ξέπλυμα βρώμικου Χρήματος) Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

    Σε δυο περιπτώσεις αυτής του Γιώργου Τράγκα και της δέσμευσης του πλοίου PEGAS (η LΑNA όπως μετονομάστηκε) με το Ιρανικό Πετρέλαιο στην Κάρυστο, ενήργησε με ταχύτατους ρυθμούς.

    Όσον αφορά στον Τράγκα, το 60σελιδο πόρισμα της Αρχής που δικαιολογεί τη δέσμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό.

    Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι,  ο Τράγκας φέρεται να έλαβε το ποσό των 5 εκατ. ευρώ πριν το 2015, από προφυλακισμένο τότε επιχειρηματία.

    Τα χρήματα αυτά δόθηκαν προκειμένου ο δημοσιογράφος – επιχειρηματίας να ξεκινήσει μια επικοινωνιακή «καμπάνια» για να αποφυλακιστεί ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας για λόγους υγείας.

    Μάλιστα η συγκεκριμένη αναφορά για χρηματισμό του Τράγκα υπήρχε και στην δικογραφία που είχε σχηματίσει η Ασφάλεια Αττικής το 2015 για την «Μαφία των φυλακών».

    Πηγές με γνώση της υπόθεσης εξηγούν στον WISEMAN «Άρα η υπόθεση αυτή αφορά την περίοδο πριν το 2015. Προφανώς δεν θέλει εξήγηση για ποιον επιχειρηματία επρόκειτο .

    Ο επιχειρηματίας αυτός αποφυλακίστηκε πριν το 2015 αφού έμεινε 18-19 μήνες στην φυλακή.»

    Οι 30 ως 40 επιχειρηματίες που εκβίαζε 

    Το εντυπωσιακό είναι ότι για τη περίπτωση Τράγκα, η Αρχή για το Ξέπλυμα του μαύρου χρήματος,  κάλεσε ατύπως πολλούς επιχειρηματίες για «φιλική» συζήτηση.

    Οι «διαφημιζόμενοι» επιχειρηματίες παραδέχτηκαν ότι έδιναν διαφημίσεις στον Τράγκα, επειδή τους εκβίαζε.

    Δηλαδή ο Τράγκας «φώναζε» για περίεργες συναλλαγές των εταιρειών τους και αυτοί για να του «κλείσουν» το στόμα τον πλήρωναν.

    Προφανώς σε αυτό το σημείο να τονίσω, χωρίς να θέλω  να δικαιολογήσω τον Τράγκα ότι συνήθως όταν είσαι καθαρός επιχειρηματίας προσφεύγεις στην δικαιοσύνη.

    Τονίζεται ότι το πόρισμα αναφέρεται σε περίπου 30 ως 40  επιχειρηματίες.

    Το πόρισμα λέγεται ότι αναφέρεται και στα μετρητά που βρέθηκαν σε τράπεζες.

    Τα ποσά που έχουν βρεθεί σε ελληνικές και ξένες τράπεζες ανέρχονται σε περίπου 40 εκατ. ευρώ ενώ έχουν βρεθεί και ράβδοι χρυσού σε Γαλλική Τράπεζα.

     

    Ο τραπεζίτης που του χάρισε τα δάνεια

    Το πόρισμα αναφέρει μια ακόμα ανατριχιαστική λεπτομέρεια.

    Ότι τραπεζίτης του χάρισε δάνεια περίπου 1,4 εκατ. ευρώ ( από 2 εκατ. ευρώ που ήταν το αρχικό ποσό).

    Το πόρισμα αναφέρει ότι,  “δάνεια που είχε πάρει ο Γιώργος Τράγκας από Ελληνικές Τράπεζες (και ειδικά από Τράπεζα η οποία απορροφήθηκε ήδη από άλλη Τράπεζα) δεν εξοφλήθηκαν ποτέ, καθώς χαρίστηκαν τα ποσά του δανείου ή καταβλήθηκε το ποσό του 1/3 του αρχικού δανείου και στην συνέχεια το υπόλοιπο ποσό της δανειακής σύμβασης χαρίστηκε ως καταβληθέν”.

    Το πόρισμα δεν αναφέρει εάν εκβίαζε  πρόσωπα της τράπεζας.

     

    Ο Τράγκας και ο Κοντομηνάς

    Σε  αυτό το σημείο θα σας αποκαλύψω μια ιστορία με πρωταγωνιστή τον Τράγκα και τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά.

    Κάποια εποχή πριν το 2013, ο Τράγκας άρχισε ξαφνικά ένα πρωί μέσω ενός Ραδιοφώνου που δούλευε τότε, να βρίζει τον Δημήτρη Κοντομηνά σχετικά με τις υποθέσεις της Γερμανίας και τη Νοτίου Αφρικής.

    Η έδρα του ραδιοφώνου ήταν τότε επί της Λεωφόρου Κηφισίας.

    Το ραδιόφωνο αυτό έχει αναστείλει την λειτουργία του, καθώς ο τότε εκδότης χρεωκόπησε.

    Η εκπομπή  (δήθεν) ξεκίνησε εξαιτίας ενός ανωνύμου τηλεφωνήματος που έγινε στον σταθμό και στον Γιώργαρο (Τράγκα)

    Ο Τράγκας λοιπόν άρχισε, με την στεντόρεια φωνή του, να λέει ότι θα ξεσκεπάσει την αλήθεια για τα εκατομμύριά που χάθηκαν από τους ομογενείς και τα καρπώθηκε τότε η Ιντεραμέρικαν, ο Κοντομηνάς και οι συνεργάτες του.

    Η υπόθεση ήταν πασίγνωστη και  μάλιστα είχε σχηματιστεί και πλούσια δικογραφία.

    Εκείνα τα χρόνια λέγεται ότι «οποίος ήθελε να “πιέσει”  τον Κοντομηνά έγραφε για αυτή την ιστορία. (Είναι γνωστές οι περιπτώσεις Γιώργου Κουρή και άλλων ενεργών και μη σήμερα εκδοτών).»

    Έτσι λοιπόν ο Τράγκας έκανε το κλασσικό κόλπο.

    Χωρίς να «κάνει» κάποια αποκάλυψη άρχισε να φωνάζει.

    ΜΕΤΑ από λίγη ώρα του τηλεφώνησε ο Κοντομηνάς και του είπε: «Γιώργο έλα να τα πούμε αύριο το πρωί.»

     

    Τράγκας-Κοντομηνάς: H δερμάτινη τσάντα

    Πράγματι το επόμενο πρωί μετά την εκπομπή του (που συνέχιζε να φωνάζει, να βρίζει και να μιλάει για αποκαλύψεις για την μεγάλη απάτη του Κοντομηνά) στο CAFÉ EVEREST στην Λεωφόρο Κηφισίας στους Αμπελοκήπους (τώρα πια δεν υπάρχει) συναντήθηκαν οι δυο άνδρες.

    Σύμφωνα με αφήγηση που έγινε στον WISEMAN “Ο Κοντομηνάς κρατούσε μια μεγάλη δερμάτινη τσάντα.

    Η τσάντα παραδόθηκε στον Τράγκα ο οποίος την έδωσε χέρι με χέρι στον συνεργάτη του.

    Δεν έκανε τον κόπο ούτε να την ανοίξει.

    Ήξερε ότι ο Κοντομηνάς κρατούσε τον λόγο του!!!

    Ο συνεργάτης του αποχώρησε και οι δυο τους ήπιαν ένα καφέ.”

    Την επόμενη ημέρα ο Τράγκας φώναζε από την εκπομπή του:

    “Κατόπιν ενδελεχούς έρευνας που έκαναν οι συνεργάτες μου (για 24 ώρες) καταλάβαμε ότι μας παραπλάνησαν, μας έδωσαν λάθος στοιχεία.

    Ζητάω συγνώμη από τον Δημήτρη Κοντομηνά,  που είναι καθαρός σαν τον καταρράκτη του Νιαγάρα»…

    «Αχ βρε Γιώργο, πόσο εύκολα σε παραπλανούσαν» θα έλεγε σήμερα εάν ζούσε ο “γίγας” Κακαουνάκης.

     

    Δεσμεύτηκε, δεν δημεύτηκε η περιουσία Τράγκα

    Eπειδή πολύς ντόρος έγινε με την απόφαση της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος για την  κληρονομιά του Γιώργου Τράγκα,  νομίζω ότι είναι χρήσιμο να διευκρινίσουμε ότι η περιουσία «δεσμεύτηκε» δεν «δημεύτηκε».

    Και για να σας προσγειώσω την πραγματικότητα, η δέσμευση  ισχύει για 18 μήνες το  πολύ.

    Με Νόμο που πέρασε η Κυβέρνηση το Νοέμβριο του 2019 ορίζεται ότι  τίθεται χρονικό όριο  9 μηνών, που μπορεί να παραταθεί για άλλους 9 μήνες για τη διάρκεια ισχύος των δεσμεύσεων τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων που διατάσσει η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες σε βάρος φυσικών και νομικών προσώπων για τα οποία διεξάγει έρευνες.

    Στην περίπτωση που παρέλθει το χρονικό διάστημα χωρίς οι δικαστικές αρχές να επικυρώσουν την απόφαση αυτή, τότε η χήρα και οι λοιποί κληρονόμοι θα μπορούν να χαρούν την περιουσία που τους κληροδότησε ο … «θείος».

    Με το προηγούμενο  νομικό καθεστώς να θυμίσουμε ότι ίσχυε η αόριστη δέσμευση για τις  διατάξεις που εξέδιδε ο Πρόεδρος της Αρχής.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.