• Γιατί τα λεφτά των Καρνέση ήταν τόσα πολλά και γιατί ο Αιγύπτιος ήταν μέλος ΔΣ, το σκάνδαλο Γκριμάλντι και η σιωπή Στυλιανίδη, ποιοι είναι οι 3 στη shortlist για το Υπερταμείο και τι θα γίνει στην Alpha Bank

    Ο Wiseman σας αποκαλύπτει ότι ο Αιγύπτιος δολοφόνος, Αντέλ Αριστείδης Ελ Μπουράυ, ήταν μέλος των ΔΣ σε δυο εταιρείες του ομίλου European Product Carriers

    image

    ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Intrakat πάνω και ΔΑΑ κάτω

    Αγαπητοί αναγνώστες, χθες η αγορά ήταν υποτονική με τρεις κυρίως μετοχές να ξεχωρίζουν.

    Τα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ 1,33% 8,38 τον ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 0,86% 16,42 και την Intrakat ΙΝΚΑΤ 1,61% 5,05 που έκλεισαν με θετικό πρόσημο.

    Αντίθετα, αιφνιδίασε ο ΔΑΑ που έκλεισε με μεγάλες απώλειες 3,38% στα 8,86 ευρώ, πάρα το γεγονός ότι σήμερα είναι το rebalancing της μετοχής από τον FTSE RUSSEL.

    Αυτό που μαθαίνω είναι ότι στο ΔΑΑ υπήρξε μεγάλος Έλληνας παίκτης που πούλησε τουλάχιστον 200.000 μετοχές.

    Στα ΕΛΠΕ συνεχίστηκε και χθες το γνωστό μοντέλο του Έλληνα (θεσμικού ή ιδιώτη, δεν είναι σαφές) που αγοράζει συνεχώς μετοχές της εισηγμένης.

    Η μετοχή έκλεισε με κέρδη 1,18% στα 7,74 ευρώ και με όγκο συναλλαγών τα 416.000 τεμάχια.

    Νέο ρεκόρ 52 εβδομάδων έγινε και στις Intracom ΙΝΤΚΑ 2,02% 3,54 και Intralot ΙΝΛΟΤ 0% 1,13 αν και οι μετοχές δεν κατάφεραν να διατηρήσουν το θετικό πρόσημο και έκλεισαν με οριακές απώλειες.

     

    AEGEAN: Αγορές ιδίων

    Στην Aegean ΑΡΑΙΓ -0,98% 12,14 τις τελευταίες ήμερες η διοίκηση της εταιρείας προχωρά σε αγορές ιδίων μετοχών.

    Καθημερινά αγοράζει μεταξύ 20.000 και 30.000 τεμαχίων.

    Από την προηγουμένη Δευτέρα έχουν αγοραστεί περίπου 130.000-150.000 μετοχές.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, «όταν μια εταιρεία προχωράει σε επιθετικές αγορές μετοχών με τόσο μεγάλη συχνότητα, τότε έχει νέα μπροστά της».

    Τα νέα αυτά πιθανότατα θα ανακοινωθούν με τα αποτελέσματα της χρήσης του 2023.

    Βέβαια, χθες η εικόνα της μετοχής ήταν απογοητευτική καθώς έκλεισε με απώλειες 2,20% στα 12,42 ευρώ.

     

    Alpha Bank: Προς τα 2,40 ευρώ;

    Έχει ακόμα μέλλον το ράλι των ελληνικών τραπεζικών μετοχών σύμφωνα με νέα ανάλυση της JP Morgan.

    Όπως προκύπτει από αυτή, υπάρχουν ακόμα σημαντικά περιθώρια ανόδου για τις Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 και Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 με βάση το αναμενόμενο ROTE και P/TBV του 2025, ενώ η ΕΤΕ ΕΤΕ 1,85% 7,70 εμφανίζεται ως ελαφρώς υπερτιμημένη.

    Ο αμερικανικός οίκος ξεχωρίζει την Alpha Bank, η οποία παρουσιάζει σήμερα το χαμηλότερο P/TBV, παρά το πρόσφατο ανοδικό σερί, προσφέροντας τις καλύτερες προοπτικές για υπεραποδόσεις.

    Χθες η μετοχή έκλεισε στα 1,70 με πτώση 1,02%.

    Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι ο οίκος θέτει το αναμενόμενο ROTE 2025 της τράπεζας περίπου στο 9,5%, τη στιγμή που η Διοίκηση της Alpha Bank στο νέο της Στρατηγικό Σχέδιο 2023-2025 έθεσε στόχο για το 2025 ROTE μεγαλύτερο του 12%.

    Εάν, λοιπόν, ξανατρέξουμε το μοντέλο με ROTE 2025 στο 12%, τότε παρατηρούμε ότι, σύμφωνα με τη διακεκομμένη γραμμή που δείχνει πόσο αποτιμά κατά μέσο όρο η αγορά τις τράπεζες του ευρωπαϊκού νότου, ένα δίκαιο P/TBV θα ήταν περίπου στο 0,70, γεγονός που θα δικαιολογούσε περιθώρια ανόδου 40%!

    Υπενθυμίζουμε ότι στο τελευταίο report της, η JP Morgan έδινε τιμή στόχο για την τράπεζα τα €2,40, δηλαδή περίπου 40% υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα.

    Και αυτά, μάλιστα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα οφέλη από τη συμφωνία Alpha Bank – UniCredit.

     

     

    Το ελληνικό σκάνδαλο του Γκριμάλντι και των Μινωικών γραμμών

    Σε ένα colpo grosso που εκθέτει ολόκληρη την ελληνική κυβέρνηση και τον Έλληνα υπουργό Ναυτιλίας, Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος φαίνεται ότι κάνει τα χατίρια των Ιταλών εφοπλιστών, έβαλε σε εφαρμογή ο όμιλος Γκριμάλντι και οι Μινωικές Γραμμές.

    Στην κυριολεξία, οι άνθρωποι του Ιταλού μεγιστάνα έπιασαν «κοροΐδο» την ίδια την ελληνική κυβέρνηση.

    Προσέξτε τι σκέφτηκαν και έβαλαν σε εφαρμογή.

    Εδώ και κάποιο καιρό, όσον αφορά την ελληνική ακτοπλοΐα, το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων εφαρμόζεται για τα πλοία που εκτελούν δρομολόγια από την Ελλάδα προς την Ιταλία και από τον Πειραιά προς την Κρήτη.

    Ωστόσο, υπήρξε μια σημαντική εξέλιξη.

    Η Ελλάδα εξαιρέθηκε από την υποχρέωση του τέλους άνθρακα έως το 2029, με την προϋπόθεση ότι θα εξυπηρετούνται νησιά κάτω των 200.000 κατοίκων.

    Στις γραμμές της Αδριατικής, τόσο οι Μινωϊκές Γραμμές όσο και η Superfast – ANEK (Attica Group) επέβαλαν το τέλος άνθρακα, όμως ο Εμανουέλε Γκριμάλντι αξιοποίησε την εξαίρεση και απαλλάχτηκε για μερικά χρόνια από το τέλος άνθρακα, δρομολογώντας τα δύο πλοία που πραγματοποιούν ταξίδια από τον Πειραιά έως την Κρήτη μέσω της Μήλου, που έχει πληθυσμό κάτω από 200.000.

    Βέβαια, αύξησε το εισιτήριο της οικονομικής θέσης κατά ένα ευρώ, δηλαδή αύξηση κατά 2,38%, ενώ η ATTICA GROUP (Blue Star – ANEK) ανακοίνωσε τέλος άνθρακα και αύξησε το εισιτήριο κατά 2,78%.

    Δηλαδή ο Γκριμάλντι βάζει το ένα ευρώ ανά εισιτήριο στην τσέπη.

    Πρακτικά οι Ιταλοί χρεώνουν τον Έλληνα πολίτη με 1 ευρώ επιπλέον και, αντί να το αποδίδουν στο ελληνικό κράτος, το βάζουν στα ταμεία τους.

    Τα επιπλέον έσοδα για τις Μινωικές γραμμές υπολογίζονται στα 4 εκατ. ευρώ.

    Από τα νέα δεδομένα προκύπτει ένα κρίσιμο  ερώτημα: γιατί ο Εμανουέλε Γκριμάλντι, παρά το γεγονός ότι εξαιρέθηκε από το τέλος άνθρακα, αύξησε τα εισιτήρια κατά ένα ευρώ;

     

    Η αγωγή των αδελφών Καρνέση εναντίον του Σπύρου Καρνέση

    Αγαπητοί αναγνώστες, χθες ολόκληρη η Ελλάδα συγκλονίστηκε με την αποτρόπαια δολοφονία των 2 μελών της εφοπλιστικής οικογένειας Καρνέση και του πλοιάρχου της εταιρείας στη Γλυφάδα.

    Της Μαρίας Καρνέση, του Αντωνίου Βλασσάκη και του Ηλία Κουκουλάρη, πλοιάρχου της εταιρείας.

    Όμως, πολλοί αναγνώστες θα θυμούνται τη μεγάλη διαμάχη που είχε ξεσπάσει πριν από ακριβώς έναν χρόνο, μεταξύ των μελών της οικογένειας Καρνέση, με αφορμή το μοίρασμα της περιουσίας.

    Στις 8 Φεβρουάριου του 2023 το mononews δημοσίευσε ένα κείμενο του δημοσιογράφου Δημήτρη Κόκκορη με τίτλο «Αδελφοφάδες στην εφοπλιστική οικογένεια Καρνέση – Τι λέει η αγωγή για το ταμείο των 325,5 εκατ. δολαρίων που άλλαξε χέρια».

    Το mononews.gr δημοσίευσε κατ’ αποκλειστικότητα την αγωγή των αδελφών Δέσποινας και Μαρία Καρνέση, 78 και 76 ετών τότε αντίστοιχα, όπως επίσης και του 79χρονου συζύγου της πρώτης, Αντώνη Βλασσάκη, που στρέφονταν κατά του προχωρημένης ηλικίας αδελφού τους, Σπύρου Καρνέση, ο οποίος γεννήθηκε το 1939.

    Μέλη της οικονομικά ανθηρής οικογένειας, προς τας δυσμάς του βίου τους και έπειτα από 45 χρόνια αγαστής συνεργασίας, μπήκαν σε έναν αδελφοκτόνο πόλεμο.

    Με τη δικαστική και, κυρίως, τη χρηματική έννοια του όρου.

    Καθώς στη μέση του τραπεζιού βρίσκονται περιουσιακά στοιχεία η συνολική αξία των οποίων υπολογίζεται ότι είναι τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια.

     

    Μέλος του ΔΣ ο Αιγύπτιος δολοφόνος

    Σήμερα ο Wiseman σας αποκαλύπτει ότι ο Αιγύπτιος δολοφόνος, Αντελ Αριστείδης Ελ Μπουράυ, ήταν μέλος των ΔΣ σε δυο εταιρείες του ομίλου European Product Carriers.

    Το 2023 ο όμιλος εíχε στην κατοχή του 19 διαφορετικές μονοβάπορες εταιρείες.

    Σε δυο λοιπόν από αυτές, ο Αιγύπτιος δολοφόνος και αυτόχειρας ήταν μέλος ΔΣ, ενδεικτικό της εγγύτητας που είχε με τον Σπύρο Καρνέση.

     

    Τα λεφτά είναι τόσα πολλά…

    Με την 63 σελίδων αγωγή τους  (δείτε παρακάτω απόσπασμα της αγωγής) που κατατέθηκε την 1η Φεβρουαρίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά, οι δύο αδελφές και ο Αντώνης Βλασσάκης κατηγορούσαν τον Σπύρο Καρνέση ότι όχι μόνο έβαλε βαθιά το χέρι, αλλά πήρε όλο το βάζο με το μέλι των… μετρητών, που κατ’ αυτούς ανήκε στο κοινό εταιρικό-οικογενειακό σχήμα.

    Όπως ισχυρίζονται στην αγωγή «με δόλιο και παραπειστικό τρόπο» ο Σπύρος Καρνέσης πήρε στα τέλη του 2022 από κοινούς λογαριασμούς 325,5 εκατ. δολάρια, τα μετέφερε σε αποκλειστικά δική του εταιρεία και τα ιδιοποιήθηκε.

    Πρόκειται για μετρητά που είχαν συγκεντρωθεί στο κοινό «καλάθι» των αδιανέμητων κερδών από τη δραστηριότητα στην ποντοπόρο ναυτιλία.

    Οι δύο αδελφές και ο γαμπρός του εφοπλιστή υποστήριζαν ότι με βάση τα εταιρικά τους ποσοστά, όπως αυτά απορρέουν από ιδιόγραφο συμφωνητικό, τους ανήκουν τα περίπου 175 εκατ. δολάρια, από τα «επίμαχα» διαθέσιμα σε μετρητά.

    Συνυπολογίζοντας στο μερίδιο που ζητούν να τους επιστραφεί και τα αναλογούντα, μη διανεμηθέντα μερίσματα.

    Ο Σπύρος Καρνέσης φέρεται να υποστηρίζει ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία είναι δικά του και πως η άλλη πλευρά ήταν υπάλληλοί του, που απλώς ο ίδιος ευεργετούσε…

     

    Η ταυτότητα του Ομίλου και ο Σπύρος Καρνέσης

    Ο ναυτιλιακός όμιλος μετά από πωλήσεις 9 τάνκερ έναντι συνολικού τιμήματος 61,3 εκατ. ευρώ, διέθετε μέχρι πρόσφατα 19 πλοία.

    Στα γραφεία της διαχειρίστριας εταιρείας απασχολείται προσωπικό 45 ατόμων, ενώ στους 350 ανέρχονται οι μισθοδοτούμενοι ναυτικοί.

    Πέραν της ναυτιλίας, στα γενικότερα περιουσιακά στοιχεία υπάρχουν ακίνητα και άλλες εταιρικές συμμετοχές, για τα οποία αναδύεται η αίσθηση μέσα από την πολυσέλιδα αγωγή ότι θα υπάρξει κι άλλος «γύρος» δικαστικής διαμάχης.

    Ο Σπύρος Καρνέσης είναι βασικός μέτοχος με ποσοστό 63,8% στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο ενεργειακή εταιρεία Ελινόιλ, η τρέχουσα αγοραία αξία της οποίας είναι στα 50,7 εκατ. ευρώ.

    Στο ΔΣ της ΕΛΙΝΟΙΛ βρίσκεται η κόρη του, Αντζελίκ Καρνέση, σε ρόλο μη εκτελεστικό.

    Η ίδια απασχολείται στην Εμπορική Δ/νση της European Product Carriers Ltd.

     

    Έτσι ξεκίνησαν όλα με φόντο τη ναυτιλία

    Στο φλέγον ζήτημα της αγωγής οι ενάγοντες αναφέρουν ότι από το 1978 οι δύο αδελφές και από το 1980 ο Αντώνης Βλασσάκης ξεκινούν να συνεργάζονται με τον Σπύρο Καρνέση στο πλαίσιο μιας εταιρικής σχέσης, οι βασικοί όροι της οποίας έχουν εγγράφως αποτυπωθεί από τον αντίδικό τους.

    Το πρώτο τους βαπόρι έφερε κέρδη, ανοίγοντας το δρόμο για τη συνέχεια.

    «Δημιουργήσαμε -όπως αναφέρουν οι τρείς τους- μεταξύ άλλων κοινών επιχειρήσεων, και έναν ολόκληρο ναυτιλιακό όμιλο εταιρειών, ποντοπόρων πλοίων, του οποίου σήμερα αποκλειστική διαχειρίστρια είναι η δική μας εταιρεία European Product Carriers, εταιρεία που έχει εγκατασταθεί στη Γλυφάδα.

    Έχοντας εκμεταλλευτεί εμπορικά όλα αυτά τα χρόνια δεκάδες ποντοπόρα πλοία (αρχικώς φορτηγά και στη συνέχεια τάνκερ) μέσω πλοιοκτητριών εταιρειών που είχαμε και έχουμε συστήσει.

    Από την πολυετή αυτή συνεργασία μας προέκυψαν σημαντικά καθαρά κέρδη, από τα οποία λαμβάναμε μερίσματα (πολλών εκατομμυρίων ευρώ) έκαστος εξ ημών.

    Χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γίνει τελική μεταξύ μας εκκαθάριση, δηλαδή πόσα χρήματα έχει λάβει ο κάθε εταίρος και πόσα ακόμη δικαιούται να λάβει ή να επιστρέφει.

    Ενώ τα περισσότερα των κερδών τα επενδύαμε στην αγορά νέων πλοίων, με τη σύσταση νέων πλοιοκτητριών εταιρειών ή άλλων σημαντικών περιουσιακών στοιχείων, όπως ακινήτων καθώς και λοιπών εταιρειών».

    Τα χρόνια κυλούσαν ανέφελα με τη Δέσποινα Καρνέση, ως δικηγόρος να έχει αναλάβει τη νομική υποστήριξη του ναυτιλιακού ομίλου, τον σύζυγό της Αντώνη Βλασσάκη να έχει, λόγω των σπουδών του, το κομμάτι της τεχνικής φροντίδας και την αδελφή της Μαρία Καρνέση να έχει αναλάβει τα οικονομικά.

    Ενώ ο έτερος αδελφός Σπύρος Καρνέσης επέβλεπε το operation και κυρίως ασχολείτο με το finance, αποτελώντας ταυτόχρονα  και το πρόσωπο «προς τα έξω» του ομίλου.

     

    «Δεν ξέρουμε πού να ξοδέψουμε τα λεφτά»

    Στην αγωγή οι δυο αδελφές του Σπύρου Καρνέση έγραφαν:

    «Στις 21 Μαΐου του 1994 γίνεται οικογενειακό συμβούλιο στη Γλυφάδα, όπως προκύπτει από το ιδιόγραφο κείμενο που παρατίθεται στην αγωγή και υποστηρίζεται ότι έχει συνταχθεί δια χειρός Σπύρου Καρνέση.

    Σε αυτό ρυθμίζονται οι διοικητικοί ρόλοι των εμπλεκομένων στην τότε βασική διαχειρίστρια εταιρεία European Navigation (στο μοτίβο της οποίας δημιουργήθηκε εν έτει 2000 η European product) όπως και στη νεόδμητη EL.KA.

    Για λόγους επιμερισμού του στόλου σε φορτηγά και τάνκερ.

    Στο ίδιο κείμενο οριοθετείται η διανομή μερισμάτων στο 38% των καθαρών κερδών.

    Με τον Σπύρο Καρνέση να έχει τα 10/38, από 5/38 η κάθε μία από τις δύο αδελφές και 3/38 ο γαμπρός του εφοπλιστή.

    Τα υπόλοιπα των μερισμάτων πήγαιναν στην άλλη αδελφή, σε πρόσωπα της οικογένειας που δεν βρίσκονται πια εν ζωή, καθώς και σε εργαζόμενους.

    Μεταγενέστερα τα σε αποθεματοποίηση διαθέσιμα ανέβηκαν στο 72% των καθαρών κερδών.

    Και υπό τις συνθήκες αυτές το μερίδιο του Σπύρου Καρνέση ανέβηκε στο 43,48% και των τριών υπολοίπων στο 56,52%.

    Βέβαια στο κείμενο που προέκυψε από το οικογενειακό συμβούλιο καταγράφονται και άλλα γλαφυρά.

    Αποδιδόμενα στον Σπύρο Καρνέση που ιδιογράφως επισημαίνει: «Επειδή στα τάνκερ και τώρα και στα φορτηγά απαγορεύεται το αλκοόλ, αντιλαμβάνεστε τι απήχηση θα έχει όταν κυκλοφορήσει ότι στη διαχειρίστρια πίνουν οι διευθυντές και οι υπάλληλοι.

    Γι’ αυτό προτείνω από αύριο να απαγορεύεται παντελώς η χρήση οινοπνευματωδών»…

    Καταληκτικά στο ίδιο χειρόγραφο κείμενο αναφέρονται και τα εξής: « Αναλογιστείτε σε τι μέρος καθόμαστε και κάνουμε αυτό το συμβούλιο.

    Τους μισθούς που παίρνουμε, τα μεγέθη διανομής κερδών, τα σπίτια που ζούμε, τα εξοχικά μας, τα κότερα, τον τρόπο ζωής μας.

    Και επίσης αναλογιστείτε πως είμασταν πριν από 20 χρόνια και τότε πείτε δόξα στο θεό.

    Που μας χαρίζει το μεγαλύτερο αγαθό της υγείας και μας χαρίζει και πληθώρα χρημάτων, που πράγματι δεν ξέρουμε που να τα ξοδέψουμε»…

     

    Η πρώτη σελίδα της αγωγής
    Η αγωγή Καρνέση

     

     

    Η αγωγή Καρνέση

     

    Η shortlist με τους τρεις υποψηφίους προέδρους του Υπερταμείου

    «Αντίο» λέει στο Υπερταμείο ο Πρόεδρός του, Κωνσταντίνος Δερδεμέζης περί τα τέλη του μήνα.

    Ο αντικαταστάτης του, όπως με ενημερώνουν, δεν θα είναι τελικά πολιτικό πρόσωπο, όπως είχε κυκλοφορήσει αρχικώς, αλλά επαγγελματίας, με μεγάλη εμπειρία μάλιστα.

    Ήδη έχει καταρτιστεί μια short-list με τρεις αρκετά «δυνατούς» μνηστήρες.

    Εξ όσων είναι σε θέση να γνωρίζει ο Wiseman, πρόκειται για άτομα που έχουν διαπρέψει σε μεγάλες εταιρείες, ξένα Funds, τράπεζες και συμβουλευτικές.

    Για να μην πολυλογώ όμως, περνάω απευθείας στην περιγραφή των υποψηφίων.

    Σε ονόματα θα αποφύγω να αναφερθώ, όμως νομίζω ότι μπορώ να σκιαγραφήσω το προφίλ τους σε αδρές γραμμές.

    Ο εξ αυτών πρώτος, είναι νυν διευθύνων σύμβουλος σε μεγάλη εταιρεία, του οποίου όμως η αποχώρηση έχει ήδη δρομολογηθεί.

    Ο δεύτερος είναι επίσης στέλεχος της αγοράς, ο οποίος επί σειρά ετών έχει δραστηριοποιηθεί με επιτυχία σε μεγάλα Funds.

    Στην παρούσα συγκυρία ωστόσο δε δραστηριοποιείται σε κάποιο.

    Το τελευταίο κομμάτι του παζλ των μνηστήρων για τον προεδρικό θώκο του Υπερταμείου το συμπληρώνει ένας τέως πρόεδρος σε ΤΡΑΠΕΖΑ, ο οποίος συνεχίζει την καριέρα του στις συμβουλευτικές εταιρείες.

    Όποιος και να είναι η τελική επιλογή, ο Wiseman του εύχεται σιδεροκέφαλος και να έχει αρκετή υπομονή, καθώς θα έχει μπροστά του πολλές προκλήσεις, η κυριότερη εξ αυτών αποτελεί η επιβεβαίωση του ρόλου του Ταμείου ως φορέα, ο οποίος αξιοποιεί αποτελεσματικά τη δημόσια περιουσία.

    Βέβαια, όλα αυτά τα χρόνια, αποδείχθηκε στην πράξη ότι ουκ ολίγες φορές το Υπερταμείο «έπεσε θύμα» υπερκάλυψης των αρμοδιοτήτων του κυρίως από το Υπουργείο Οικονομικών.

    Υπάρχουν βέβαια και άλλα υπουργεία που εμπλέκονται όπως για παράδειγμα το Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην περίπτωση της προβληματικής εξυγίανσης των ΕΛΤΑ.

    Για να μην πάμε στην ατζέντα που αφορά στην ΕΤΑΔ.

    Επίσης, θα πρέπει να βάλει σε τάξη τους μισθούς των μελών των στελεχών και των συμβούλων του Υπερταμείου, καθώς αυτοί για το 2023 ξεπέρασαν συνολικά τα 6,4 εκατ. ευρώ.

     

    ΑΑΔΕ έχετε μήνυμα για την έκπτωση από ΕΝΦΙΑ

    Σε τραγέλαφο έχει εξελιχθεί η ιστορία με την έκπτωση 10% του ΕΝΦΙΑ που παραχώρησε η Κυβέρνηση για τα ακίνητα που είναι ασφαλισμένα.

    Για να λάβει ο ιδιοκτήτης την έκπτωση, πρέπει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο να τον καλύπτει και από τον κίνδυνο πλημμύρας… ακόμη και αν το ακίνητο είναι ρετιρέ!!!

    Στη θλιβερή αυτή ιστορία, ενεπλάκη και η ΑΑΔΕ, η οποία έστειλε μηνύματα πληροφορώντας τους ενδιαφερομένους ότι θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα για να υποβάλουν σχετική αίτηση.

    Εισερχόμενοι στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν εάν το ακίνητό τους είναι πλήρως ασφαλισμένο έναντι των φυσικών καταστροφών, οπότε και δικαιούνται την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ του 2024 ή δεν είναι πλήρως ασφαλισμένο, οπότε το σύστημα δεν τους αφήνει να υποβάλουν αίτημα.

     

    Οι business της Deloitte με τον Σαββίδη

    Η καταγωγή του Ιβάν Σαββίδη και οι διασυνδέσεις του με τη Ρωσία, δεν «εμπόδισαν διόλου» στην απόφαση που έλαβε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο η αμερικανικών και βρετανικών  συμφερόντων Deloitte να υπογράψει σύμβαση μίσθωσης με εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία για την ενοικίαση των παλιών καπνικών αποθηκών εντός του ΟΛΘ.

    Μένει τώρα να φανεί αν την απόφασή της να στεγάσει το Deloitte Alexander Competence Center (DACC) σε κτίριο ιδιοκτησίας Σαββίδη θα επηρεάσει η κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων, που αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο κατά της διαφθοράς της Ουκρανίας.

    Η ιδρυθείσα στη Βρετανία και εδρεύουσα στη Νέα Υόρκη ελεγκτική, μία από τις Big 4, θα στεγάσει από τις αρχές του 2025 τα γραφεία και το Deloitte Alexander Competence Center της Θεσσαλονίκης στο κτίριο των 13.700 τ.μ. που χτίστηκε το 1948 και ανακαινίζεται.

    Θυμίζουμε πως τον Οκτώβριο του 2022, όταν η συμφωνία Deloitte – Σαββίδη ήταν ήδη γεγονός, η Ουκρανία είχε ανακοινώσει κυρώσεις κατά 2.507 φυσικών προσώπων και 1.374 νομικών προσώπων, μεταξύ των οποίων και ο Ιβάν Σαββίδης.

     

    Τι φοβούνται στο Υπουργείο Παιδείας για τα μη κρατικά ΑΕΙ

    Έντονη είναι η κινητικότητα που επικρατεί μετά την παρουσίαση του Νομοσχεδίου του Κυριάκου Πιερρακάκη για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα.

    Αν και οι διεργασίες μέχρι στιγμής γίνονται στο παρασκήνιο, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι η ψήφιση του νόμου θα φέρει προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εναντίον της νομοθετικής πρωτοβουλίας, με επίκεντρο τον αντισυνταγματικό του χαρακτήρα.

    Το κατά πόσο αυτές οι αγωγές θα μπλοκάρουν φιλόδοξα projects, όπως η ίδρυση της πρώτης ιδιωτικής Ιατρικής σχολής στο Ελληνικό, προϊόν συνεργασίας που έχουν συνάψει το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners (Όμιλος HHG) και το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας (University of Nicosia – UNIC), μένει να φανεί.

    Πάντως, μία τέτοια κίνηση, την οποία προεξοφλούν κορυφαίοι Συνταγματολόγοι όπως ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος είναι υπέρμαχος του Νομοσχεδίου, θα έθετε σε κίνδυνο τη λειτουργία της ιδιωτικής Ιατρικής Σχολής, ενός σχεδίου το οποίο βρίσκεται ήδη εν μέσω πυρετωδών προετοιμασιών, και πιθανότατα θα «φρέναρε»  πανεπιστήμια του εξωτερικού που φέρεται να βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις με το υπουργείο Παιδείας.

    Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, πάντως, επιμένει να υπερασπίζεται τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να θωρακίσει τον νέο θεσμό στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

     

    Ο Ανδρέας Λοβέρδος ζητάει μια δεύτερη ευκαιρία

    Ο Ανδρέας Λοβέρδος κάνει καριέρα ως… μουσικός.

    Αφού είδε και αποείδε ότι στην πολιτική δεν έχει πλέον μεγάλες προοπτικές, αποφάσισε να διευρύνει τους ορίζοντές του.

    Έτσι λοιπόν, ίδρυσε την μπάντα «Δεύτερη Ευκαιρία», με την οποία εμφανίζεται ενίοτε σε διάφορα μαγαζιά της νύχτας, όπως και συνέβη και το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

    Συμμετέχουν σε αυτήν νεαρές δικηγόροι (στο τραγούδι), γιατροί, πολιτικοί και διάφοροι άλλοι επαγγελματίες… Υβριδική η σύνθεσή της αλλά διατηρεί σταθερό πυρήνα: Τον ίδιο στα ντραμς!

     

    Σήμα κινδύνου από Δαγούμα (ΡΑΑΕΥ) για πιθανή εκτίναξη στα τιμολόγια  ρεύματος…

    Ένα μεγάλο κίνδυνο αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος επισημαίνει ο Θανάσης Δαγούμας της Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΑΕΥ) σε επιστολή του προς τον ΥΠΕΝ Θόδωρο Σκυλακάκη.

    Πρόκειται  για την επερχόμενη μεγάλη επιβάρυνση στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις ρεύματος.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Σκυλακάκης, έχει θεσπίσει τον επιμερισμό κόστους των έργων επέκτασης στη διανομή και τη μεταφορά ρεύματος κατά 50% ανάμεσα στους Διαχειριστές και τους ηλεκτροπαραγωγούς για τη σύνδεση των παραγωγών.

    Όπως επισημαίνει ο κ. Δαγούμας, ειδικά στην περίπτωση της διανομής, δηλαδή του ΑΔΜΗΕ, το μέτρο αυτό θα οδηγήσει υποχρεωτικά και χωρίς ευθύνη του ΑΔΜΗΕ, σε δυσθεώρητη  αύξηση των Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος, αυξήσεις που φυσικά θα μεταφερθούν μέσω παρόχων στους καταναλωτές.

    Στο ΥΠΕΝ λένε ότι αυτή η «γκρίζα» ρύθμιση έγινε  με τον νόμο 4951/2022, δηλαδή επί υπουργίας Σκρέκα, στον οποίο και τα …φορτώνουν.

    Βέβαια την εποχή εκείνη, γενική γραμματέας Ενέργειας ήταν η σημερινή υφυπουργός κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, άσχετα αν δεν διατηρούσε και τις καλύτερες σχέσεις με τον σημερινό υπουργό Ανάπτυξης.

    Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα είναι μεγάλο, όπως και ο κίνδυνος να δουν ένα πρωί οι καταναλωτές μεγάλες αυξήσεις από τις «ρυθμιζόμενες» χρεώσεις και οι αρμόδιοι να τα ρίχνουν ο ένας στον άλλο!

    Να θυμίσουμε ότι, με πρόσφατη απόφασή της η Ρυθμιστική Αρχή, άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή του 50% του κόστους σε όλους τους παραγωγούς, ώστε να μειωθούν οι τελικές τιμές, ενώ τώρα η πορεία είναι αντίστροφη.

     

    …και η λύση που προτείνει ο Δαγούμας…

    Ο κ. Δαγούμας προτείνει στον Θόδωρο Σκυλακάκη να καταργήσει τη «ρύθμιση Σκρέκα» και τα χρήματα που πληρώνει ο ΑΔΜΗΕ, να μην προστίθενται στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, αλλά οι δαπάνες να μπαίνουν σε ξεχωριστό λογαριασμό ώστε το έσοδο του ΑΔΜΗΕ να υπολογίζεται με χαμηλότερο συντελεστή, όσο ακριβώς το κόστους δανεισμού του.

    Έτσι στο «συν-πλην» δεν θα υπάρχουν αυξήσεις που τελικά και μοιραία θα κατέληγαν στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

    Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή της ΡΑΑΕΥ, «Τη στιγμή που προωθούνται μία σειρά από πρωτοβουλίες για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να μειωθούν οι τιμές προμήθειας ρεύματος, με τη δική μας πρόταση, οι λογαριασμοί ρεύματος δεν θα αυξηθούν ούτε από το μη ανταγωνιστικό σκέλος».

    Το ζήτημα μπορεί εκ πρώτης όψεως να μοιάζει τεχνικό, αλλά έχει άμεση σχέση με τα χρήματα που πληρώνουν τα νοικοκυριά για ρεύμα.

    Ευνόητο είναι ότι κανένας παραγωγός-προμηθευτής δεν θα «καταπιεί» αυτές τις αυξήσεις αφού δεν του ανήκουν, και με μαθηματική ακρίβεια θα τις μετακυλήσει στον καταναλωτή.

    Για τον λόγο αυτό το mononews.gr και ο Wiseman αναδεικνύουν σήμερα το θέμα, ώστε να μην μπορεί να ισχυριστεί κάποιος αύριο πως «δεν το είχαμε καταλάβει εγκαίρως…».

     

    Ποιες είναι οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις ρεύματος…

    Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις είναι σχεδόν τα μισά χρήματα που πληρώνουμε σε ένα λογαριασμό ρεύματος και είναι άσχετες με την πραγματική κατανάλωση ενός νοικοκυριού!

    Είναι ίδιες για όλους τους καταναλωτές, ανεξαρτήτως προμηθευτή και αφορούν την λειτουργία, τη συντήρηση και την ανάπτυξη του συστήματος μεταφοράς και του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και άλλων κοινωνικών πολιτικών.

    Οι βασικές είναι οι εξής:

    -Χρέωση Χρήσης Συστήματος (ΧΧΣ).

    -Χρέωση Χρήσης Δικτύου (ΧΧΔ).

    -Χρεώσεις (ΑΠ) για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

    -Υπηρεσίες κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

    -Ενιαίο Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ).

    -Τέλος υπέρ ΕΡΤ.

    -Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ)

    -Ειδικό Τέλος 5 ‰ και

    -Δημοτικά Τέλη (ΔΤ) – Δημοτικός Φόρος (ΔΦ) – Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).

     

    «Συνήγορο του Καταναλωτή» όρισε και η ΡΑΑΕΥ

    Την κ. Μαρία Γάλλου όρισε ο Θανάσης Δαγούμας ως προϊσταμένη του Τμήματος Προστασίας Καταναλωτών της ΡΑΑΕΥ.

    Η κ. Γάλλου, από τα έμπειρα στελέχη της Αρχής, θα υποστηρίζει τη δράση του Ενεργειακού Διαμεσολαβητή για λογαριασμό των καταναλωτών.

    Όπως είχε γράψει ο Wiseman, ως Ενεργειακός Διαμεσολαβητής ορίστηκε πρόσφατα από την Ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ ο αναπληρωτής καθηγητής και μέλος της, κ. Κομνηνός Κόμνιος.

    Αντικείμενο ενεργειακής διαμεσολάβησης μπορούν να αποτελέσουν, οι αμφισβητήσεις από τους καταναλωτές, των χρεώσεων, της ρήτρας, του ύψους της κατανάλωσης και οι ασάφειες λογαριασμού.

    Η  αίτηση του καταναλωτή για διαμεσολάβηση, γίνεται μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ENOMOS (Energy Ombudsman Operating System), που έχει αναπτύξει η ΡΑΑΕΥ για τον σκοπό αυτό.

     

    Ο Στάσσης με τον Pyatt

    Συνάντηση με τον Πρέσβη Geoffrey Pyatt, Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Ενεργειακών Πόρων στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, πραγματοποίησε χθες ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης.

    Του παρουσίασε το σχέδιο μετασχηματισμού της ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 και τον σημαντικό ρόλο που αναλαμβάνει ως περιφερειακή δύναμη στα Δυτικά Βαλκάνια και την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

    Τον ενημέρωσε για τα σχέδια της εταιρείας για την ενεργειακή μετάβαση, τις νέες επενδύσεις καθαρής και ευέλικτης παραγωγής στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και την υπόλοιπη Περιφέρεια και τον σημαντικό ρόλο της ΔΕΗ Α.Ε. για την επέκταση των ενεργειακών διαδρόμων των περιφερειών και την Πρωτοβουλία Three Seas!

    Η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών είναι μια πολιτική πλατφόρμα, όπου συμμετέχουν δώδεκα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία βρίσκονται γεωγραφικά μεταξύ της Βαλτικής, της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας.

    Στα σημερινά κράτη-μέλη (Βουλγαρία, Εσθονία, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Αυστρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχική Δημοκρατία και Ουγγαρία) και από πέρσι προστέθηκε και η Ελλάδα.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.